Kako izgledaju različita lica hrvatskih tvrđava?

Klis and Tell: Kako izgledaju različita lica hrvatskih tvrđava?

Sunce i more obično su u prvom planu kada počnemo pričati o hrvatskom turizmu, ali sunce i more ne mogu biti sve što će gosti dobiti u turističkoj ponudi. Hrvatska se može osloniti i na vlastitu kulturnu baštinu, predstavljajući tvrđave, dvorce, zamke, zidine i druge utvrde uz more i u unutrašnjosti zemlje, a kako bi ta ponuda bila što zanimljivija, može pomoći originalna ideja koja ne mora biti skupa. Kako osmisliti nešto novo i krenuti u realizaciju ideje, otkrit će konferencija Razna lica fortifikacija - Digitalna interpretacija fortifikacija, koja će se ovoga mjeseca u Klisu pozabaviti oživljavanjem hrvatskih utvrda.

fortifikacija web

Domaći ili strani gost koji se upoznao s različitim dijelovima Hrvatske imao je priliku obići i brojne utvrde bilo uz more, bilo u unutrašnjosti zemlje. Neke su obnovljene i oživljene, s programom koji će obogatiti turističku ponudu, ali ima i puno drugačijih, manje dobrih primjera, sa zapuštenim tvrđavama ili dvorcima u kojima se ne daje dodatna vrijednost. Jedino što je gostu dostupno jest vidjeti koliko su lijepi.

Kako ne bi ostale samo atrakcije za razgledavanje u kojima se ne zbiva ništa osobito, hrvatske utvrde mogu oživjeti. Put prema tome cilju predstavit će skorašnja konferencija Razna lica fortifikacija – Digitalna interpretacija fortifikacija, koja će 23. listopada sa sloganom Klis and Tell biti održana na Kliškoj tvrđavi.

Iza svake utvrde stoji njezina priča

Kako učiniti srednjovjekovnu građevinu što zanimljivijom gostima? Umjesto da ostanu zapušteni i traže fizičku obnovu koja puno košta, a za nju treba i više vremena, dvorci i tvrđave mogu oživjeti i u kraćem roku.

Predstavljanje priče o lokalitetu na kojemu se gost nalazi, organizacija događaja, virtualni put u povijest građevine koji se može prikazati i trodimenzionalno, prezentacija u mobilnim aplikacijama i video-igrama… Ne nedostaje načina da saznamo da utvrda u kojoj se nalazimo nije samo ono što vidimo svojim očima, već građevina koja može ponuditi i dodatni sadržaj, poput organizacije koncerta, ljetnog kina, kulturnog festivala – ili konferencije o oživljavanju hrvatske srednjovjekovne baštine.

Dašak Igre prijestolja u Klisu

Predstavljanjem mogućih rješenja za oživljavanje hrvatskih utvrda pozabavit će se stručnjaci iz Hrvatske i regije, a osobita atrakcija bit će predavanje Klis and Tell, izlaganje Hjörtura Smárasona, gosta iz Danske, koji je imao glumačku ulogu u popularnoj seriji Igra prijestolja. Ipak, glavna zanimacija nije mu gluma, već potraga za rješenjima za oživljavanje potencijalno zanimljivoga, ali zapuštenog lokaliteta, s predstavljanjem njegove priče i specifičnosti koja će ga učiniti lako prepoznatljivim.

Je li netko rekao brend? Da, i tvrđava ili dvorac mogu biti brend o kojem će se znati i izvan hrvatskih granica, s pozivom gostima da jednostavno ne smiju propustiti ono što se nudi.

Prijava za jednodnevnu konferenciju na Kliškoj tvrđavi može se obaviti na njezinoj internetskoj stranici, ali kako je broj mjesta za sudionike ograničen na 60, probajte biti što brži – kako ne biste ostali bez mogućnosti da budete u Klisu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Mobilno

Moja Croatia: Da biste digitalizirali osiguranje ne trebate govoriti “jezikom osiguranja”

Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj, otkriva što su morali osigurati unutar Croatia osiguranja kako bi razvili potpunu, a zaista jednostavnu za korištenje self-care aplikaciju.

Što ste propustili

Mobilno

Zašto aplikacije za praćenje COVID-19 ne uspijevaju? Najbolji primjer nalazi se i u našoj regiji

Od Sjeverne Makedonije i Mađarske, do Norveške, Velike Britanije i Irske vidimo različite aplikacije, različite implementacije i prakse korištenja. Koliko uspjeh aplikacije ovisi o angažiranosti ključnih aktera, koliko o dobroj volji korisnika, a koliko o nadležnim institucijama?

Vodič

Iz vlastitog iskustva: Kako dobiti novac od Europske unije za razvoj video igara

Europska unija kroz svoj potprogram Creative Europe - MEDIA, od 2013./2014. dodjeljuje bespovratna sredstva europskim game dev studijima za razvoj video igara. Evo kako izgleda proces prijave i na što trebate obratiti pozornost da biste dobili novac.

Kolumna

Na 16. rođendan Ruby on Railsa odgovaramo na pitanje: Je li mrtav, i u svijetu i u Hrvatskoj?

Početkom kolovoza slavimo 16 godina od prve pojave Ruby on Railsa, web development frameworka koji je “promijenio svijet”. S tom činjenicom volim početi ovu priču jer mislim da je ključna za odgovor na pitanje koje mi se često postavlja: Nije li Ruby on Rails mrtav?

Video

Kako dati otkaz? Pravni savjeti za radnike i poslodavce!

Neki od najpopularnijih tekstova na Netokraciji u posljednjih nekoliko mjeseci su – kako dati otkaz, kako zatvoriti paušalni obrt...

Tehnologija

Ratko Mutavdžić: Od ‘cloud’ blogera do Microsoftovog Technology Officera za srednju i istočnu Europu

S novim tehnološkim šefom Microsofta za srednju i istočnu Europu, Ratkom Mutavdžićem, razgovarali smo o 700-postotnom rastu Microsoft Teamsa za vrijeme pandemije, kako se koriste 'cloud' tehnologije u 2020., ali i zašto Zagreb treba kafić-ured!

Startupi i poslovanje

Od investicije do akvizicija – Silvio Kutić i investitori Ante Kušurin i Mario Ančić o Infobipovim ambicijama

U eksluzivnom razgovoru za Netokraciju, Silvio Kutić, kao direktor Infobipa, Ante Kušurin i Mario Ančić iz fonda One Equity Partners, ujedno poznati hrvatski sportaši, otkrivaju detalje svoje suradnje – i planova da stvore vodeću svjetsku CPaaS platformu.