Kako izgledaju različita lica hrvatskih tvrđava?

Klis and Tell: Kako izgledaju različita lica hrvatskih tvrđava?

Sunce i more obično su u prvom planu kada počnemo pričati o hrvatskom turizmu, ali sunce i more ne mogu biti sve što će gosti dobiti u turističkoj ponudi. Hrvatska se može osloniti i na vlastitu kulturnu baštinu, predstavljajući tvrđave, dvorce, zamke, zidine i druge utvrde uz more i u unutrašnjosti zemlje, a kako bi ta ponuda bila što zanimljivija, može pomoći originalna ideja koja ne mora biti skupa. Kako osmisliti nešto novo i krenuti u realizaciju ideje, otkrit će konferencija Razna lica fortifikacija - Digitalna interpretacija fortifikacija, koja će se ovoga mjeseca u Klisu pozabaviti oživljavanjem hrvatskih utvrda.

fortifikacija web

Domaći ili strani gost koji se upoznao s različitim dijelovima Hrvatske imao je priliku obići i brojne utvrde bilo uz more, bilo u unutrašnjosti zemlje. Neke su obnovljene i oživljene, s programom koji će obogatiti turističku ponudu, ali ima i puno drugačijih, manje dobrih primjera, sa zapuštenim tvrđavama ili dvorcima u kojima se ne daje dodatna vrijednost. Jedino što je gostu dostupno jest vidjeti koliko su lijepi.

Kako ne bi ostale samo atrakcije za razgledavanje u kojima se ne zbiva ništa osobito, hrvatske utvrde mogu oživjeti. Put prema tome cilju predstavit će skorašnja konferencija Razna lica fortifikacija – Digitalna interpretacija fortifikacija, koja će 23. listopada sa sloganom Klis and Tell biti održana na Kliškoj tvrđavi.

Iza svake utvrde stoji njezina priča

Kako učiniti srednjovjekovnu građevinu što zanimljivijom gostima? Umjesto da ostanu zapušteni i traže fizičku obnovu koja puno košta, a za nju treba i više vremena, dvorci i tvrđave mogu oživjeti i u kraćem roku.

Predstavljanje priče o lokalitetu na kojemu se gost nalazi, organizacija događaja, virtualni put u povijest građevine koji se može prikazati i trodimenzionalno, prezentacija u mobilnim aplikacijama i video-igrama… Ne nedostaje načina da saznamo da utvrda u kojoj se nalazimo nije samo ono što vidimo svojim očima, već građevina koja može ponuditi i dodatni sadržaj, poput organizacije koncerta, ljetnog kina, kulturnog festivala – ili konferencije o oživljavanju hrvatske srednjovjekovne baštine.

Dašak Igre prijestolja u Klisu

Predstavljanjem mogućih rješenja za oživljavanje hrvatskih utvrda pozabavit će se stručnjaci iz Hrvatske i regije, a osobita atrakcija bit će predavanje Klis and Tell, izlaganje Hjörtura Smárasona, gosta iz Danske, koji je imao glumačku ulogu u popularnoj seriji Igra prijestolja. Ipak, glavna zanimacija nije mu gluma, već potraga za rješenjima za oživljavanje potencijalno zanimljivoga, ali zapuštenog lokaliteta, s predstavljanjem njegove priče i specifičnosti koja će ga učiniti lako prepoznatljivim.

Je li netko rekao brend? Da, i tvrđava ili dvorac mogu biti brend o kojem će se znati i izvan hrvatskih granica, s pozivom gostima da jednostavno ne smiju propustiti ono što se nudi.

Prijava za jednodnevnu konferenciju na Kliškoj tvrđavi može se obaviti na njezinoj internetskoj stranici, ali kako je broj mjesta za sudionike ograničen na 60, probajte biti što brži – kako ne biste ostali bez mogućnosti da budete u Klisu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Startupi i poslovanje

Što su nam skrivile hrvatske digitalne agencije?

Hrvatski uslužni IT, uključujući digitalne agencije, zamašnjak je koji više od dva desetljeća puni državni proračun i tople developerske stolice. S druge strane, činovnici, a i mediji, papagajski mantraju o proizvodnim tvrtkama i kako će nas one konačno pogurati prema pikselastom eldoradu.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Što ste propustili

Izrada web stranica

Developeri, dizajneri, project manageri – za AI budućnost možete se pripremiti već danas

Cilj svakog developera i dizajnera je bolje korisničko iskustvo - a upravo ovdje može pomoći kognitivna znanost koja promišljanje o korisnicima, da li dizajna, koda ili gotove aplikacije, stavlja u fokus svega što IT stručnjaci rade.

Startupi i poslovanje

Kako se Glovo i Konzum pripremaju za povećanje broja narudžbi zbog koronavirusa?

Uz sve više vijesti o koronavirusu, raste i broj onih koji se oslanjaju na digitalne servise kako bi naručili hranu ili namirnice. Kako se za povećanje prometa pripremaju servisi za dostavu?

Kultura 2.0

Na web trgovinama deseci zaštitnih maski upitnih cijena i kvalitete

U svakom kriznom razdoblju nađe se pojedinaca i tvrtki koji će situaciju iskoristiti za svoj profit, ali maske s desetorostruko većim cijenama i modnim etiketama zbilja su poseban slučaj.

Startupi i poslovanje

Što o radu od kuće zbog koronavirusa kažu PBZ, Infobip, Nanobit…?

Nakon što je jučer potvrđeno da i u Hrvatskoj imamo prve osobe zaražene koronavirusom, dobar dio ovdašnjih tvrtki je počeo ozbiljnije razmišljati o promjeni načina rada. Prvo su se počela ukidati putovanja u inozemstvo, a potom se počeo uvoditi rad od kuće.

Startupi i poslovanje

Dijeljenje romobila i u Hrvatskoj: Bolt prvi uveo romobile u ponudu

150 romobila koje možete otključati i voziti kada god vas je volja bit će dostupno u Splitu za sve korisnike Bolt aplikacije.

Digitalni mediji

U manje od 24 sata od prvog slučaja u Hrvatskoj, koronavirus smo online spomenuli čak 15 tisuća puta

Sada već svi znamo da je koronavirus došao u Hrvatsku, no koliko viralno je ova tema zaokupila sve nas pokazat će kao i uvijek - brojke.