Kickstarter uskoro stiže u Sloveniju, na redu i Hrvatska

Kickstarter uskoro stiže u Sloveniju, na redu i Hrvatska

Slovenska crowdfundinga zajednica već je poznata po svojim uspjesima na Kickstarteru što nije prošlo nezamijećeno. Naime, kako je predstavnica Kickstartera Heather Corcoran potvrdila na konferenciji PODIM, Kickstarter dolazi u Sloveniju čim ondje bude dostupan i Stripe. Sljedeći korak? Dolazak Kickstartera u Hrvatsku.

hrvoje_hafner_podimHrvoje Hafner
Hrvoje Hafner s Heather Corcoran iz Kickstartera i Nikom Klanšekom, jednim od vodećih zagovaratelja crowdfundinga u Sloveniji na konferenciji PODIM.

Ako ste s ovih prostora pokretali crowdfunding kampanju na Kickstarteru, znate da cijeli proces nije bio baš jednostavan. Za početak morali ste otvoriti tvrtku u SAD-u i dobiti SSN kao fizička osoba što je poduzetnicima početncima koji skupljaju sredstva putem crowdfundinga predstavljalo značajnu prepreku. Međutim, to bi se uskoro moglo promijeniti kako piše Hrvoje Hafner na svom blogu Crowdfunding.hr.

Naime, na jučer održanoj konferenciji PODIM u Mariboru, predstavnica Kickstartera Heather Corcoranzadužena je za projekte tehnologije i dizajna u Europi, razgovarala je s poduzetnicima, predstavnicima banaka i Američkim veleposlanstvom u Sloveniji o mogućnostima otvaranja Kickstartera prema Sloveniji.

Preduvjet za dolazak Kickstartera – Stripe

goatmug_slo

To ne bi trebalo čuditi, ako se sjetimo uspjeha Slovenaca na Kickstarteru. U 2016. od njih 34, čak je 16 slovenskih kampanje na Kickstarteru bilo financijski uspješno. Neki od najpoznatijih slovenskih proizvoda koji su se predstavili upravo na Kickstarteru, a o kojima je Netokracija već pisala su GoatMug, aparat za kavu Gina te pametni električni kotač bicikla FlyKly, o čemu je Netokracija već pisala.

Heather je na PODIMU istaknula kako bi se Kickstarter već otvorio svoje poslovanje prema Sloveniji, međutim najveća prepreka da se to dogodi nije Kickstarter nego – Stripe. Podsjetimo, riječ je o tvrtki koje startala iz Irske, a obavlja procesiranje plaćanja putem kreditinih kartica putem interneta. Heather je istaknula da čim Stripe to omogući, Kickstarter dolazi u Sloveniju. U skladu s time, na konferenciji se razgovaralo i s Novom Ljubljanskom bankom kako bi krenuli pregovori sa Stripeom, ali i drugim internetskim servisima.

Inače, Kickstarter je u Europi trenutno dostupan u sljedećim zemljama: Nizozemskoj, Danskoj, Irskoj, Norveškoj, Švedskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj, Italiji, Austriji, Belgiji, Švicarskoj i Luksemburgu.

Nakon Slovenije….Hrvatska?

Znači li to da Kickstarter možemo uskoro očekivati i u Hrvatskoj? Kako piše Hrvoje Heather je u neslužbenom razgovoru rekla da je Hrvatska na redu odmah nakon SlovenijeTeoretski, kada se NLB dogovori sa Stripeom Kickstarter bi vrlo brzo bio dostupan za hrvatske tvrtke i građane, međutim pitanje je kako bi na to mogli utjecati povijesni odnosi Hrvatske i Ljubljanske banke.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Tehnologija

Cenosco: Nizozemska tvrtka koja iz Pule i Zagreba putem softvera, VR-a i AR-a sprječava eksplozije na naftnim platformama

Aplikacije koje kontroliraju rad naftnih platformi i postrojenja za preradu derivata direktno su zaslužne za sigurniji i čišći svijet, a jedna od najboljih stvara se velikim dijelom u Hrvatskoj.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

MKOP Osijek: Bez gig ekonomije (i paušalnih) nema ni Wolta, Bolta, Ubera…

U Osijeku se proteklog tjedna održalo 13. izdanje Međunarodne konferencije o poduzetništvu kojoj su ovaj put tema bili ljudski resursi.

Startupi i poslovanje

Kako bi Rimac, Bakić, Car i drugi hrvatski poduzetnici uložili 100.000 kuna da imaju startup?

Good Game Liftoff startup natjecanje prošle je godine u žiriju okupilo poznate hrvatske poduzetnike i stručnjake, a koji su tada prepoznali potencijal mladog tima iza društvene igre Mundus. Ususret novom izdanju Lifoffa vraćamo se do Mundusa i žirija po par dobrih savjeta.

Startupi i poslovanje

Primjer za Hrvatsku: Srbija predstavila olakšice za zapošljavanje ‘paušalaca’ i test samostalnosti

Porezne olakšice za zapošljavanje donedavnih paušalaca, jasan test samostalnosti... Što Hrvatska može naučiti iz srpskog primjera, komentiramo u novoj epizodi Netokracijinog podcasta.

Izvještaj

Kako se gradi konzultantska karijera otkrili smo uz prvi Tech Consultant Meetup u Zagrebu

Što ljudi misle da konzultanti rade, a što im je zapravo posao? Zagrebački meetup tražio je odgovor upravo na pitanje kako postati tech konzultant i što očekivati ako se odlučite za konzultantsku karijeru, a dobre primjere čuli smo kroz razgovore i predavanja mStartovih stručnjaka.

Najava

EBZG otvara David Bizer koji je vodio Googleovu strategiju regrutiranja na društvenim mrežama

Kako iskoristiti blog, društvene mreže, nativno oglašavanje, ali i direktora svoje tvrtke za 'employer branding'? Otkrijte na regionalnoj konferenciji Employer Branding Zagreb koju će 15. 11. otvoriti David Bizer, osoba koja je postavila strategiju regrutiranja putem društvenih mreža za Google!

Vodič

Što je esport i zašto bi vas za njega trebalo biti briga?

Čuli ste za esport, ali samo u prolazu? Ne brinite, na jednom mjestu donosimo sve važne informacije o ovom globalnim fenomenu koji danas prati više od 400 milijuna ljudi.