Jon Oringer, osnivač Shutterstocka: podaci, podaci i još jednom podaci!

Jon Oringer, osnivač Shutterstocka: podaci, podaci i još jednom podaci!

Priču o jednom od najpopularnijih servisa za "stock" fotografiju na Web Summitu ispričao je Jon Oringer, osnivač i direktor Shutterstocka. Prije 10 godina osnovao je prvi pretplatnički online fotografski servis s 30.000 vlastitih fotografija pokušavajući riješiti problem koji je mučio uglavnom oglašivačke agencije – proces ugovaranja autorskih prava za fotografije bio je dugotrajan i kompliciran. Danas, kada vizualni dio igra ključnu ulogu u komunikaciji, potreba za fotografijom i grafičkim izražavanjem veća je no ikada.

ShutterStockWEB
Jon Oringer osnovao je Shutterstock prije 10 godina (snimila Marina Filipović Marinshe)

Priču o jednom od najpopularnijih servisa za “stock” fotografiju na Web Summitu ispričao je Jon Oringer, osnivač i direktor Shutterstocka. Prije 10 godina osnovao je prvi pretplatnički online fotografski servis s 30.000 vlastitih fotografija pokušavajući riješiti problem koji je mučio uglavnom oglašivačke agencije – proces ugovaranja autorskih prava za fotografije bio je dugotrajan i kompliciran. Danas, kada vizualni dio igra ključnu ulogu u komunikaciji, potreba za fotografijom i grafičkim izražavanjem veća je no ikada.

Jon je naglasio važnost prikupljanja i analize podataka te testiranja i iteriranja proizvoda na temelju tih analiza, a objasnio je kako to radi njegova tvrtka. Prema Jonovim riječima, Shutterstock pohranjuje SVE 🙂 Sjećate li se koliko je podataka stalo na jedan floppy disk? Shutterstock svake sekunde pohranjuje 50 puta više.

Oringer navodi tri aspekta podataka koji su od ključne važnosti za vaš posao:

  • Podaci su proizvod. Vizualizacija podataka od ključne je važnosti. Shutterstock u uredu ima mnoštvo ekrana koji prikazuju različite podatke. Primjerice, jedan uživo prati ključne riječi prema kojima korisnici pretražuju bazu fotografija, stranicu po stranicu, riječ po riječ, dok drugi prikazuje zemljovid downloadova. Korisnici Shutterstocka svake sekunde downloadaju 3 slike i više, stoga je važno da su autori fotografija u svakom trenutku upoznati s informacijom koje se slike najbolje ‘prodaju’. Servis igra ulogu posrednika u razmjeni podataka između kupaca i prodavača fotografija. In-house Alat za A/B testiranje svakom zaposleniku omogućuje provođenje testova i pretraživanje prošlih testova drugih zaposlenika kako se “eksperimenti” ne bi bespotrebno ponavljali.
  • Podaci su vaše oči i uši. Omogućuju vam da korisnika u potpunosti upoznate, osluškujete njegove potrebe i želje te ih pokušate što bolje zadovoljiti.
  • Pametno korištenje podataka = rast. Ne zaboravite, svaki novi posjetitelj vaše internetske stranice prilika je za optimizaciju. Prilika da sljedeći posjetitelj postane kupac.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Startupi i poslovanje

Josipa Majić vraća se na hrvatsku startup scenu kao CEO fintecha Revuto

Pametni medvjedić, Teddy the Guardian, bio je jedan od omiljenih proizvoda ovdašnje startup scene. No, posljednjih nekoliko godina, njegova suosnivačica, Josipa Majić, odmaknula se od ovdašnje scene i medija. Sada se vraća, kao CEO i suosnivačica Revuta, fintech proizvoda za lakše upravljanje digitalnim pretplatama.

Što ste propustili

Najava

Po #prviput poduzetnici u turizmu moraju iskoristiti sve digitalne prilike u turizmu, evo i koje se nude

Nikada prije nije bilo tako bitno pripremiti se za lokalne goste i vjerne stalne goste iz inozemstva, kako za nadolazeću zimsku tako za ljetnu sezonu 2021. A da biste uspjeli morate spremno iskoristiti prilike koje se otvaraju: od novih kanala do natječaja poput Prviput.hr.

Startupi i poslovanje

Domaća industrija video igara o Nanobitu: “Akvizicija će biti slon u trgovini porculana”

Iako je skoro milijardu kuna vrijedna akvizicija Nanobita odjeknula cijelom Hrvatskom puno više tiče se same industrije video igara - što znači ulazak ovako velikog igrača na domaće tržište provjerili smo s osnivačima hrvatskih gaming tvrtki.

Startupi i poslovanje

Hoćete li ući u koaliciju protiv Applea uz vodeće tech tvrtke poput Basecampa, Spotifya i Epic Gamesa?

Sredinom osmog mjeseca upitali smo se: Može li tvorac najpopularnije igre današnjice razbiti duopol Apple i Google trgovina? Čini se da smo dobili odgovor.

Društvene mreže

Ode li Facebook iz EU, veliki biznisi i agencije će se prilagoditi, ali mali – teško

Facebook se ovih dana prijeti kako će povući svoje usluge s tržišta Europske unije. Iako je to malo vjerojatan scenarij, provjerili smo kako bi njegova realizacija izgledala za one koji svoje poslovanje oslanjaju na društvene mreže - male i velike biznise, ali i digitalne agencije.

Startupi i poslovanje

Lekcije 10 godina tehnološke scene su jasne: B2B i profitabilnost prvo, a investicija tek kasnije!

Silicijska dolina je hrvatsku tehnološku scenu učila da bez investicija neće nigdje stići. Deset godina kasnije; Infobip, Nanobit, Infinum i mnogi drugi dokaz su da postoji drugačiji način.

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?