Jon Oringer, osnivač Shutterstocka: podaci, podaci i još jednom podaci!

Jon Oringer, osnivač Shutterstocka: podaci, podaci i još jednom podaci!

Priču o jednom od najpopularnijih servisa za "stock" fotografiju na Web Summitu ispričao je Jon Oringer, osnivač i direktor Shutterstocka. Prije 10 godina osnovao je prvi pretplatnički online fotografski servis s 30.000 vlastitih fotografija pokušavajući riješiti problem koji je mučio uglavnom oglašivačke agencije – proces ugovaranja autorskih prava za fotografije bio je dugotrajan i kompliciran. Danas, kada vizualni dio igra ključnu ulogu u komunikaciji, potreba za fotografijom i grafičkim izražavanjem veća je no ikada.

ShutterStockWEB
Jon Oringer osnovao je Shutterstock prije 10 godina (snimila Marina Filipović Marinshe)

Priču o jednom od najpopularnijih servisa za “stock” fotografiju na Web Summitu ispričao je Jon Oringer, osnivač i direktor Shutterstocka. Prije 10 godina osnovao je prvi pretplatnički online fotografski servis s 30.000 vlastitih fotografija pokušavajući riješiti problem koji je mučio uglavnom oglašivačke agencije – proces ugovaranja autorskih prava za fotografije bio je dugotrajan i kompliciran. Danas, kada vizualni dio igra ključnu ulogu u komunikaciji, potreba za fotografijom i grafičkim izražavanjem veća je no ikada.

Jon je naglasio važnost prikupljanja i analize podataka te testiranja i iteriranja proizvoda na temelju tih analiza, a objasnio je kako to radi njegova tvrtka. Prema Jonovim riječima, Shutterstock pohranjuje SVE 🙂 Sjećate li se koliko je podataka stalo na jedan floppy disk? Shutterstock svake sekunde pohranjuje 50 puta više.

Oringer navodi tri aspekta podataka koji su od ključne važnosti za vaš posao:

  • Podaci su proizvod. Vizualizacija podataka od ključne je važnosti. Shutterstock u uredu ima mnoštvo ekrana koji prikazuju različite podatke. Primjerice, jedan uživo prati ključne riječi prema kojima korisnici pretražuju bazu fotografija, stranicu po stranicu, riječ po riječ, dok drugi prikazuje zemljovid downloadova. Korisnici Shutterstocka svake sekunde downloadaju 3 slike i više, stoga je važno da su autori fotografija u svakom trenutku upoznati s informacijom koje se slike najbolje ‘prodaju’. Servis igra ulogu posrednika u razmjeni podataka između kupaca i prodavača fotografija. In-house Alat za A/B testiranje svakom zaposleniku omogućuje provođenje testova i pretraživanje prošlih testova drugih zaposlenika kako se “eksperimenti” ne bi bespotrebno ponavljali.
  • Podaci su vaše oči i uši. Omogućuju vam da korisnika u potpunosti upoznate, osluškujete njegove potrebe i želje te ih pokušate što bolje zadovoljiti.
  • Pametno korištenje podataka = rast. Ne zaboravite, svaki novi posjetitelj vaše internetske stranice prilika je za optimizaciju. Prilika da sljedeći posjetitelj postane kupac.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Intervju

Što korisnici žele i očekuju od vaših proizvoda i usluga zna podatkovna znanstvenica

Iako je njezin karijerni put krenuo u smjeru računovodstva i financija, Maja Copak Smolčić vrlo je brzo shvatila kako ju više zanima statistika i analiza podataka. Bila je spremna na novi početak i učenje programiranja i novih vještina. Danas u A1 vodi odjel zadužen za poslovnu analitiku i data science.

Što ste propustili

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Startupi i poslovanje

Kobe Bryant: košarkaš, Oskarovac, investitor – ulagao je u tvrtke poput Alibabe i Epic Gamesa

Jučer je u 41. godini preminuo Kobe Bryant, jedan od najvećih košarkaša svih vremena koji je svojim uspjesima na terenu i izvan njega zauvijek obilježio ovaj sport.

Društvene mreže

Bartol Šimunić: Da će društvene mreže biti okosnica kampanje Zorana Milanovića odlučilo se još u svibnju

Bio je među prvim community managerima Vlade kad je 2011. došla na društvene mreže, a sada je jedna od ključnih osoba koja je stajala digitalne kampanje novog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Internet marketing

Podcast o specifičnostima podcasta u Hrvatskoj kao sadržajnom, ali i oglašivačkom formatu

Podcasti, iako postoje već godinama, očito su format koji će obilježiti digitalno tržište u Hrvatskoj u 2020. tako da je red pozabaviti se njihovim specifičnostima - u obliku podcasta!

Tehnologija

Hrvatska pošta u zraku: Dostava dronom u Hrvatskoj sve nam je bliža

Nakon eksperimentiranja s kriptovalutama, Hrvatska pošta poletjela je i u istraživanje bespilotnih letjelica koje bi mogle dostavljati pakete u udaljenim dijelovima Hrvatske.

Tehnologija

Gradionica – gdje zagrebački klinci grade LEGO robote i zajednicu spremnu za svijet budućnosti

Marljivi polaznici udruge Gradionica svoje zimske praznike nisu provodili pred računalima, mobitelima i konzolama. Nadvijeni nad LEGO kockicama, motorima, kabelima i senzorima planirali su što s novim zadatkom FIRST LEGO lige, na čijoj je svjetskoj završnici u Houstonu prošle godine bio upravo robot iz hrvatske (G)radionice.