Startupi za Microsoft nisu seksi, već smo dugoročno posvećeni njihovom razvoju

Startupi za Microsoft nisu seksi, već smo dugoročno posvećeni njihovom razvoju

Među brojnim sudionicima nedavno održane konferencije EBAN Winter University 2016, bio je i Jason Nadal, Microsoftov stručnjak za startupe. Bio je to povod da razgovaramo s Jasonom o tome što Microsoft nudi startupima, što to znači za sam Microsoft te općenito o europskoj startup sceni, budući da je Jason nedavno američku adresu zamijenio onom europskom.

jason_eban_zagreb
Jason Nadal je Microsoftov stručnjak za startupe, a u Zagrebu je boravio povodom konferencije EBAN Winter University 2016.

Jason Nadal, direktor je odjela za promociju razvojne platforme i poslovna rješenja u Microsoftu Portugal, a jedna od njegovih specijalnosti su i startupi. U Europu je stigao prošloga travnja nakon što je više od pet godina proveo u Microsoftu radeći s različitim kompanijama na globalnoj razini. Odmah na početku razgovora, objašnjava mi kako ga ljudi često pitaju zašto je Ameriku zamijenio Europom, odnosno Seattle Lisabonom. Nakon što sam proputovao mnoge zemlje i vidio što pružaju, Lisabon mi je pokazao nevjerojatno iskrenu energiju i atmosferu podrške na svim razinama, od vlade do privatnoga sektora, naglašava Jason.

Jason je na nedavno održanoj konferenciji EBAN Winter University 2016 govorio o načinima na koje Microsoft podupire razvoj startupa. Naravno, odmah me zanimalo više o tome. Jason ističe kako je osnovna misija i cilj Microsofta da svima omogući da postignu više, a to rade putem različitih tehnoloških platformi i posebno dizajniranih programa.

Imamo osam akceleratora diljem svijeta, prilagođene tehnološke programe koji uključuju besplatno korištenje naše platforme Azure, besplatne alate i tehnološku podršku. Lokalno imamo ljude i timove posvećene povezivanju s akceleratorima, startupima, VC fondovima i državnim tijelima. Na kraju, sve se vrti oko ekosustava.

No, koliko je uobičajeno za velike tvrtke poput Microsofta da se priključe startup industriji? Jason kaže:

U Microsoftu pomičemo granice tehnologije već 40 godina. Omogućiti ljudima da postignu više, naša je odgovornost te poticanje startup ekosustava itekako ima smisla za nas. Velike kompanije često ulaze u ovo područje jer je to trenutno seksi stvar, međutim, da biste bili dio ovog ekosustava na pravi način, morate tome biti dugotrajno posvećeni, a to je ono što mi radimo.

Važan je zdrav ekosustav i stabilno poslovno okruženje

Neizbježna je bila i tema inovacija te me zanimalo što Jason smatra ključnim za njihovo poticanje. Ključ svega je ekosustav, ponovno ističe Jason i dodaje kako je iznimno važno da postoji zdrav ekosustav i stabilno poslovno okruženje.

Tome u prilog ide i ono što trenutno radimo u Portugalu. Vlada kreira specifične programe i poreze prilagođene startupima i inovacijama, privatni novac dolazi i izvan Portugala, potiče se visokoškolsko obrazovanje, zatim su tu akceleratori i investicije privatnog sektora.

Nadalje, Jason ističe kako Microsoft ima jedinstvenu poziciju da pomogne startupima da razviju svoje poslovanje na globalnoj razini.

Microsoft pomaže startupima da sazriju u kompanije i to kroz sve dijelove poslovanja, od stručnih treninga za direktore, razvoja kulture timova, zapošljavanja i razvoja talenata pa sve do stvaranja distributivnih kanala s Fortune 500 kompanijama i učenja o tome kako raditi s velikim korporacijama te razvijati nova tržišta.

8 Microsoft Acceleratora diljem svijeta

jason_nadal_cover
Za inovacije i razvoj startupa, iznimno je važno da postoji zdrav ekosustav i stabilno poslovno okruženje, kaže Jason.

Objašnjava mi kako postoji nekoliko programa kroz koje promiču razvoj startupa, a jedan od njih je i Microsoft BizSpark, program koji startupima omogućava da na neko vrijeme besplatno koriste softver, razvojne alata i Azure. Od 2008. godine, više od 100.000 startupa imalo je koristi od programa BizSpark, kaže Jason. Nadalje, tu je i Microsoft Accelerator, namijenjen startupima spremnima za tržište i onima u kasnijoj fazi razvoja.

Kroz četveromjesečni prilagođeni program, omogućavamo im sve potrebno za izgradnju jake kompanije i skaliranje poslovanja. Akceleratori se nalaze u Bangaloreu, Pekingu, Berlinu, Londonu, Parizu, Seattleu i Tel Avivu i do sada je više od 500 startupa prošlo kroz njih, a 83 posto sudionika prikupilo je više od 2 milijarde dolara.

Jason mi također spominje i Microsoft Ventures, kroz koji tvrtka strateški pomaže zrelijim startupima u ključnim fazama razvoja putem investicija i akvizicija, a obično je riječ o ulaganjima između serija A i D. Jason ističe kako Microsoft Ventures već ima za sebe nekoliko investicija u tvrtke koje imaju za cilj disrupciju današnjeg poslovanja.

Uspjeh Lisabona se nije dogodio preko noći

Budući da je Jason smješten u Lisabonu, zanimalo me postaje li taj grad novi europski startup hub. Za ilustraciju, dovoljno je reći da je ondje nedavno održan i Web Summit koji je donedavno bio sinonim za Dublin. Jason ističe kako je bez sumnje, Lisabon jedno od top mjesta za startupe. Dodaje da se to nije dogodilo preko noći, no da je riječ o procesu koji se odvija na pravi način.

Dobar primjer je program za startupe Ativar iza kojega stoje Microsoft, vlada i lokalne vlasti, uključujući brojne nevladine organizacije, s ciljem stvaranja poduzetničke klime i poticajnoga okruženja za razvoj startup zajednice. Plan program je bio povećati broj startupa sa 35.000 u 2015. na 50.000 do 2020. godine te broj poslova sa 70.000 do 130.000 u istom razdoblju, no već je sada vidljivo da će ti rezultati biti ostvareni i ranije. Iznimno sam ponosan na ono što vidim znajući da i Microsoft ima veliku ulogu u tome.

VC fond treba imati aktivnu ulogu

Kako se razgovor privodio kraju, dotaknuli smo se idućih velikih trendova u startup industriji, a Jason kaže kako ne zna može li govoriti o trendu, ali da osobno osjeća da je iznimno učinkovito kada akceleratori investiraju u startupe koji su njihovi članovi.

Takav odnos omogućava bolje iskustvo i akceleratoru i startupu. Riječ je o pravoj investiciji kada vidite da VC fond ima aktivnu ulogu u mentoriranju, razvoju poslovanja i savjetovanju startupa.

A kad je riječ o europskim startupima koji su mu nedavno privukli pažnju, Jason me iznenađuje što odmah spominje jedan domaći – IoT rješenje Emily, o kojemu je Netokracija već pisala. Također izdvaja još dva IoT startupa, prvi je ProdSmart iz Portugala koji želi automatizirati male i srednje proizvodne pogone te Sensohive iz Danske koji mjeri temperaturu i vlažnost zraka u poljoprivredi, ali me upućuje i na startup vodič koje je specijalno napravljen za potrebe Web Summita gdje se može naći niz primjera. Za kraj, Jason zaključuje:

Čini se da disrupcija nema granica. Osobno, to za mene znači da nema ograničenja za ideje i specifična rješenja. Ultimativni je cilj omogućiti startupima da upoznaju svoje tržište i izgrade svoje ideje na temelju vizije, ali da pri tome nikada ne zaborave biti fleksibilni i otvoreni prema različitim promjenama te da ne zaborave učiti iz rezultata i pogrešaka.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.

Kolumna

Što vrh ima s time?

Kad te pozovu na panel s naslovom “Promjene dolaze s vrha (i kako do njega doći)?”, počneš opsesivno razmišljati o toj riječi - vrh.

Startupi i poslovanje

TransferWise: Klijentima štedimo više od milijardu funti bankarskih naknada godišnje, ali preostaje nam još 199 milijardi

Svojim jedinstvenim rješenjem za plaćanje u stranim valutama diljem svijeta, TransferWise bio je sreća za mnoge potrošače, ali godinama trn u oku mnogih banaka. Danas su upravo banke i druge velike korporacije poslovanja kojima se okreću u želji da do 2025. postanu vodeće infrastrukturno rješenje za međunarodna plaćanja. Kako planiraju u tome uspjeti, saznala sam od njihovog Alastaira Thompsona.

Nesortirano

Kako razviti aplikaciju koja će od “strašnog” e-Računa učiniti bezopasnog psića?

Poduzetnike oblijeva hladan znoj kada se sjete e-Računa, ali zamislite kako je onima koji stvaraju aplikacije za njegovo izdavanje? Čini se, ne tako strašno.

Sponzorirano

Koliko dobar WiFi u kafiću treba biti da bi gosti bili zadovoljni?

Na redu je i zadnja epizoda serijala Digitalni kafići kroz koji se bavimo ključnim stavkama na koje jedan uspješan kafić treba paziti u digitalno vrijeme. U 4. epizodi otkrivamo zašto je kafićima bitno istaknuti se dobrom WiFi vezom.

Kolumna

Kako riješiti izazove rada na projektu: Od nekompetentnih voditelja do loše komunikacije

Nedavno smo imali smo zgodan slučaj. Radi se o većem projektu, u njemu učestvuje više tvrtki. Krovna tvrtka, između ostaloga, ima i svog voditelja projekta. Radi se o osobi koja za takav posao nije kompetentna iz jednostavnog razloga - ne poznaje osnovne elemente od kojih se upravljanje projekata sastoji.