Hrvatski Izzy napravio iOS i Android tipkovnicu za Angry Birds

Rovio i Izzy: Hrvatska tvrtka napravila iOS i Android tipkovnicu za Angry Birds

Nakon nekoliko regionalnih brendiranih tipkovnica za mobilne uređaje, poput onih za Hajduk, 2Cellos ili Crvenu Zvezdu, hrvatski startup Aspida, odnosno Izzy, širi se globalno - ljetos je potpisan ugovor s tvrtkom Rovio, uz čiju je suradnju napravljena i upravo objavljena interaktivna tipkovnica za fanove igre i filma Angry Birds.

izzy-angry-birdsVedran Tolić

Plan za vezivanje uz kakav globalni brend, koji bi pomogao i promoviranju tipkovnice kao marketinškog alata, ali i samog rada ovog startupa, postoji još otkako je nastala i ideja o samom Izzyju, otkriva mi u razgovoru Marin Erceg, osnivač projekta. Prvi kontakt s Roviom ostvaren je prije godinu dana, a ugovor o suradnji potpisan je u lipnju. Od tada se intenzivno surađivalo na kreiranju interaktivne tipkovnice Angry Birds koja je upravo lansirana.

Kao i kod ostalih Izzyjevih tipkovnica, način korištenja je sličan – riječ je o dodatnoj tipkovnici koja se instalira uz postojeće na pametni telefon, a koja, uz uobičajen način unošenja simbola, omogućuje i njihovo unošenje putem gesta, odnosno potezom prsta. To pojednostavljuje unos određenih simbola, poput emotikona, a za Angry Birds verziju, osim brendiranih skinova, pripremljene su i druge “sitnice” koje će razveseliti fanove. Naime, iscrtavanjem određenih poteza za deset najčešćih emotikona aktiviraju se animacije likova.

Monetizacija dodatnih skinova tipkovnice

angry-birds-tipkovnica

U ponudi su četiri skina za tipkovnicu – besplatni generički, na kojemu će se učestalim korištenjem iscrtavanja emotikona i simbola osvajati animacije s likovima iz animiranog filma Angry Birds, te tri druga skina likova Chuck, Red i Bomb sa svim animacijama. Prvi će tjedan, kao poklon korisnicima, svi skinovi biti besplatni na App Storeu i Google Playu, a potom će biti naplaćivani.

Do sada 125.000 preuzimanja Izzy tipkovnica

Zanimljiva je ovo niša za brendove, koji na ovaj način dolaze do korisnika putem alata koji oni koriste svakodnevno, tipkovnicom na pametnom telefonu. S druge strane, ovo se za Izzy, odnosno Aspidu, pokazalo kao dobar alat da ponude tržištu nešto novo i time se diferenciraju od konkurencije. Marin otkriva i dosadašnje rezultate.

Izzy tipkovnice su do sada skinute 125.000 puta s čime smo, s obzirom na regionalni karakter lansiranih tipkovnica, vrlo zadovoljni. Najskidanije tipkovnice su Crvena Zvezda Izzy koja je preuzeta 47.000 puta, Hajduk Izzy s 34.000 preuzimanja i FK Sarajevo Izzy s 13.000 preuzimanja. Iako su navedene brojke možda na prvi pogled male, kada ih se usporedi s brojem Instagram fanova klubova – 65.000 fanova Crvene Zvezde, 43.000 Hajduka i 19.000 Sarajeva, ispada da je čak 74% od broja Instagram fanova ova tri kluba instaliralo njihove tipkovnice.

Upravo je to bio poticaj da se suradnja s Roviom digne na višu razinu – osim brendiranja tipkovnice i prepoznavanja gesti, dodane su animacije Angry Birds likova koje neočekivano iskaču iz same tipkovnice.

izzy-angry-birds-2

A nakon suradnje s Hajdukom, Ninom Badrić, 2Cellos, Massimom, Hrvatskim Telekomom i drugim brendovima, izvođačima i sportskim klubovima u regiji, Izzy je uz suradnju s Roviom “iskočio” na globalno tržište. No, iako su tipkovnice zanimljiv marketinški alat, Marin otkriva da su upravo ove suradnje dale ideje za neke nove proizvode za koje se nada da će također uskoro ugledati svjetlost dana.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Startupi i poslovanje

Josipa Majić vraća se na hrvatsku startup scenu kao CEO fintecha Revuto

Pametni medvjedić, Teddy the Guardian, bio je jedan od omiljenih proizvoda ovdašnje startup scene. No, posljednjih nekoliko godina, njegova suosnivačica, Josipa Majić, odmaknula se od ovdašnje scene i medija. Sada se vraća, kao CEO i suosnivačica Revuta, fintech proizvoda za lakše upravljanje digitalnim pretplatama.

Što ste propustili

Najava

Po #prviput poduzetnici u turizmu moraju iskoristiti sve digitalne prilike u turizmu, evo i koje se nude

Nikada prije nije bilo tako bitno pripremiti se za lokalne goste i vjerne stalne goste iz inozemstva, kako za nadolazeću zimsku tako za ljetnu sezonu 2021. A da biste uspjeli morate spremno iskoristiti prilike koje se otvaraju: od novih kanala do natječaja poput Prviput.hr.

Startupi i poslovanje

Domaća industrija video igara o Nanobitu: “Akvizicija će biti slon u trgovini porculana”

Iako je skoro milijardu kuna vrijedna akvizicija Nanobita odjeknula cijelom Hrvatskom puno više tiče se same industrije video igara - što znači ulazak ovako velikog igrača na domaće tržište provjerili smo s osnivačima hrvatskih gaming tvrtki.

Startupi i poslovanje

Hoćete li ući u koaliciju protiv Applea uz vodeće tech tvrtke poput Basecampa, Spotifya i Epic Gamesa?

Sredinom osmog mjeseca upitali smo se: Može li tvorac najpopularnije igre današnjice razbiti duopol Apple i Google trgovina? Čini se da smo dobili odgovor.

Društvene mreže

Ode li Facebook iz EU, veliki biznisi i agencije će se prilagoditi, ali mali – teško

Facebook se ovih dana prijeti kako će povući svoje usluge s tržišta Europske unije. Iako je to malo vjerojatan scenarij, provjerili smo kako bi njegova realizacija izgledala za one koji svoje poslovanje oslanjaju na društvene mreže - male i velike biznise, ali i digitalne agencije.

Startupi i poslovanje

Lekcije 10 godina tehnološke scene su jasne: B2B i profitabilnost prvo, a investicija tek kasnije!

Silicijska dolina je hrvatsku tehnološku scenu učila da bez investicija neće nigdje stići. Deset godina kasnije; Infobip, Nanobit, Infinum i mnogi drugi dokaz su da postoji drugačiji način.

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?