Kako udruga Startup.hr ujedinjuje splitsku IT scenu

Kako udruga Startup.hr ujedinjuje splitsku IT zajednicu i potiče mlade na ostanak

U ožujku je održan 100. Open Coffee, susret pripadnika IT scene u Splitu. Na jubilarni meetup, koji se održava od 2008. godine, odazvalo se 130 članova. Bio je to povod da otkrijemo kako se u gradu koji je tradicionalno obilježen turizmom, pomorstvom i brodogradnjom sve ovo vrijeme dok nismo gledali – ujedinjavala IT scena.

Na jubilarni 100. meetup Open Coffee Split stiglo je 130 članova splitske IT zajednice.
Na jubilarni 100. meetup Open Coffee Split stiglo je 130 članova splitske IT zajednice.

Pripadnici splitske IT scene prošlog su mjeseca obilježili 100. susret grupe Open Coffee. Open Coffee se u gradu pod Marjanom redovito održava svake druge subote u mjesecu još od 2008. godine kada se pojavio na meetup platformi i po prvi put u Hrvatskoj spojio ljude iz IT sektora neovisno o tome na kojoj su tehnologiji radili. Sve je počelo na inicijativu Tonija Trivkovića, vlasnika tvrtke Slicejack.com. Toni je tada imao samo 20 godina, a poslove vezane uz netom pokrenutu tvrku obavljao je iz svoje sobe.

Bilo mi je dosadno sve raditi sam, a pretpostavljao sam da u Splitu postoje ljudi koji dijele iste interese, ali ih nisam imao priliku upoznati. Surfajući internetom, otkrio sam da je godinu dana ranije jedan od osnivača Skypea, Saul Klein, u Londonu pokrenuo istoimeni koncept koji mi je bio uzor da organiziram takvo isto okupljanje u Splitu i ujedinim splitsku IT zajednicu.

Na Open Coffee dolaze poduzetnici, dizajneri, programeri, marketingaši, a u posljednje vrijeme sve češće se pridružuju i studenti te digitalni nomadi, priča Toni. U prosjeku se okupi oko 40 osoba iz IT-a, no na jubilaran susret odazvalo ih se čak 130. Kakva je bila atmosfera, možete pogledati u videu:

Startup.hr: ‘Cilj nam je promicati mentalitet otvorenosti’

Već neko vrijeme priželjkujemo da se osječka priča o udruženju tvrtki i pojedinaca za zajednički razvoj tehnološke scene prenese i na druge gradove, a čini se da Osijek Sofware City konačno dobiva svog splitskog ekvivalenta. Riječ je, naime, o udruzi za poticanje i razvoj IT sektora Splita i regije pod imenom Startup.hr kojom je Toni, s Antonijem Šerićem, organizatorom meetupa Mobile Monday, otišao priličan korak dalje u povezivanju svih zainteresiranih u industriji.

Početna ideja je slična kao i kod Open Coffeeja koji na mikro razini svakog mjeseca povezuje stručnjake. Cilj udruge je spajati tvrtke, meetupe i druge organizacije, prikazati vrijednost Splita eksterno te nastaviti graditi zajednicu interno. Cilj nam je kroz sve što radimo promicati mentalitet otvorenosti, tj. nesebično dijeljenje znanja i iskustava.

Startup.hr se gradi zahvaljujući volonterskom angažmanu pojedinaca. U godinu dana rada kreirali su vodič za startupe, organizirali radionice i predavanja poput uvoda u Firebase, WordPress ili HTML/CSS te Dan Tech Meetup. Osim toga, startup.hr je suorganizator meetupa Unite&Lead, kojemu je cilj spajati timove iz Studentskog poduzetničkog inkubatora s mentorima, te dvaju splitskih hackathona – Gewathon i Hack4Split.

Udruga startup.hr je u godina dana organizirala različita predavanja i radionice, a također je suorganizator hackathona Gewathon te Hack4Split.Facebook Startup.hr
Udruga startup.hr je u godina dana organizirala različita predavanja i radionice, a također je suorganizator hackathona Gewathon te Hack4Split.

Shift, DUMP Days, coworking i poduzetnički inkubatori – sve je to Split

Da je splitska IT scena mnogo napredovala u proteklih 9 godina, dokazuje sve veći broj inicijativa i projekata. Za početak, uz Open Coffee redovito se održavaju drugi susreti kao što su Hardware Unity, Internet marketing, Level Up Development, Mobile Monday, Split.JS, WordPress meetup, Split Jenkins. U Splitu se također održava i važna tehnološka Shift konferencija, tu je i 3PSplit, a veliki doprinos u dijeljenju znanja kroz organizaciju besplatnih radionica daje udruga DUMP, koja početkom svibnja organizira besplatnu konferenciju DUMP Days.

Pojavili su se i drugi ključni dionici sudjeluju u razvoju startup zajednice, ističe Toni. Neki od njih su Studentski poduzetnički inkubator pri Ekonomskom fakultetu, Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu, Klub mladih i Poduzetnički centar Solin. Istovremeno, sve je više coworking prostora, pri čemu Split ima veliku prednost u privlačenju digitalnih nomada, zahvaljujući svojoj poziciji na Jadranu.

Može li jačanje IT zajednice zadržati mlade?

100-opencoffee-2

Jedna od najvrjednijih posljedica jačanja zajednice. Danas se mladi, koje zanimaju informacijske tehnologije, u Splitu imaju priliku već tijekom studija aktivirati u tome području, pratiti novosti i upoznavati ljude s iskustvom putem radionica, predavanja i meetupa.

Nemam informacije o tome koliko ih ostaje, a koliko odlazi studirati van Splita i vraćaju li se potom u rodni grad, ali naš je poslovni i volonterski angažman velikim dijelom usmjeren upravo na to da ih privučemo na ostanak.

Situacija je što se toga tiče puno bolja nego što je bila 2008., a izgradnjom zdravog ekosustava u Splitu moglo bi se privući više kadra u IT industrija, smatra Toni.

Naš je cilj, dakle, pomoći izgraditi zdrav ekosustav u Splitu koji će privući više kadra u IT industriju, zadržati talent i privući prilike u Split. Nadam se da će to značiti i da se splitski stručnjaci, kojih ima po cijelom svijetu, od Bostona, Dublina, Zagreba i Münchena, požele vratiti u Split te svojim znanjem i iskustvom doprinijeti napretku lokalne zajednice.

Osijek je najbolji dokaz da jačanje lokalne IT zajednice može pozitivno utjecati na društvene promjene, a u Splitu također namjeravaju ići u tome smjeru. I u drugim gradovima u Hrvatskoj ima još mnogo potencijala koji se trebaju iskoristiti, a nadamo se da ćemo uskoro čuti za još više pozitivnih primjera suradnje unutar sektora.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Telekom Bankarstvo: Zabi prosječna bankarska aplikacija, HT-u dodatan izvor prihoda

Telekom bankarstvo Hrvatskog telekoma i Zagrebačke banke ne pruža kvalitetnije korisničko iskustvo ni od hrvatskih konkurenata ni od Revoluta, ali najavljuje agresivnu marketinšku kampanju kakvu prosječna banka ne bi pokrenula.

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.

Startupi i poslovanje

Superbet akvizirao Axilis Brune Kovačića – Zagreb postaje inovacijski centar digitalnog klađenja

Bruno Kovačić za Netokraciju ekskluzivno otkriva kako je softversku agenciju koju je osnovao kao student preuzeo Superbet, a koji je nedavno osigurao 175 milijuna eura za širenje.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Poznati su finalisti šestog izdanja programa Moj Zaba Start

Trideset finalsita šeste godine natječaja Moj Zaba Start poznato je javnosti, a neki od njih će podijeliti gotovo milijun kuna financijskih potpora u tri područja.

Tehnologija

Manje kupujemo aute, ali više romobile. Rješenje? Mercedes električni romobil!

Mercedes je potiho ušao na tržište električnih romobila, a uskoro ćemo na njima možda vidjeti i lokalne "igrače" koji čim sjednu az stol u kafiću bacaju ključ Mercedesa na stol.

Internet marketing

Kovačević, Vrdoljak, Ackermann i Brkan na WMF-u otkrivaju zadnjih 10 godina digitalnog marketinga

Kako je izgledao digitalni sektor prije deset godina i kako se u njemu dan danas snalaze neki od najpoznatijih digitalaca saznat ćemo ove subote na Weekend Media Festivalu.

Startupi i poslovanje

Hubbig Dragane Lipovac kreće u nove pobjede s milijunskom investicijom i novom savjetnicom

Bili vi mali ili veliki uvoznik, naručivali iz Kine ili SAD-a, Hubbig vam može olakšati život, a da to ovom mladom startupu ide dobro potvrdila je i nedavna milijunska investicija koju je orkestrirala Monika Mikac, bivša operativna direktorica u Rimac Automobilima.

Startupi i poslovanje

Paušalci, prikriveni rad opet nije dobro definiran u Općem poreznom zakonu, uključite se u e-Savjetovanje!

Prema trenutnom prijedlogu izmjena Općeg poreznog zakona, koji bi trebao stupiti na snagu 1. 1. 2020., i dalje nije dovoljno jasno definirana razlika između samostalnog i nesamostalnog rada, što bi se moglo obiti o glavu paušalnim obrtnicima i tvrtkama koje ih angažiraju.

Intervju

Tko to zna sa softverom, dobro zarađuje i utječe na velike sustave? IT Konzultant!

Kao što mnogi bježe od matematike i STEM-ovci nerijetko bježe od "mekih vještina", no upravo se u tom spoju kriju odlične karijerne opcije. Kako ispolirati te vještine učimo od FER-ovca, dugogodišnjeg konzultanta i danas direktora, mStartovog Emina Subašića.