Kako udruga Startup.hr ujedinjuje splitsku IT scenu

Kako udruga Startup.hr ujedinjuje splitsku IT zajednicu i potiče mlade na ostanak

U ožujku je održan 100. Open Coffee, susret pripadnika IT scene u Splitu. Na jubilarni meetup, koji se održava od 2008. godine, odazvalo se 130 članova. Bio je to povod da otkrijemo kako se u gradu koji je tradicionalno obilježen turizmom, pomorstvom i brodogradnjom sve ovo vrijeme dok nismo gledali – ujedinjavala IT scena.

Na jubilarni 100. meetup Open Coffee Split stiglo je 130 članova splitske IT zajednice.
Na jubilarni 100. meetup Open Coffee Split stiglo je 130 članova splitske IT zajednice.

Pripadnici splitske IT scene prošlog su mjeseca obilježili 100. susret grupe Open Coffee. Open Coffee se u gradu pod Marjanom redovito održava svake druge subote u mjesecu još od 2008. godine kada se pojavio na meetup platformi i po prvi put u Hrvatskoj spojio ljude iz IT sektora neovisno o tome na kojoj su tehnologiji radili. Sve je počelo na inicijativu Tonija Trivkovića, vlasnika tvrtke Slicejack.com. Toni je tada imao samo 20 godina, a poslove vezane uz netom pokrenutu tvrku obavljao je iz svoje sobe.

Bilo mi je dosadno sve raditi sam, a pretpostavljao sam da u Splitu postoje ljudi koji dijele iste interese, ali ih nisam imao priliku upoznati. Surfajući internetom, otkrio sam da je godinu dana ranije jedan od osnivača Skypea, Saul Klein, u Londonu pokrenuo istoimeni koncept koji mi je bio uzor da organiziram takvo isto okupljanje u Splitu i ujedinim splitsku IT zajednicu.

Na Open Coffee dolaze poduzetnici, dizajneri, programeri, marketingaši, a u posljednje vrijeme sve češće se pridružuju i studenti te digitalni nomadi, priča Toni. U prosjeku se okupi oko 40 osoba iz IT-a, no na jubilaran susret odazvalo ih se čak 130. Kakva je bila atmosfera, možete pogledati u videu:

Startup.hr: ‘Cilj nam je promicati mentalitet otvorenosti’

Već neko vrijeme priželjkujemo da se osječka priča o udruženju tvrtki i pojedinaca za zajednički razvoj tehnološke scene prenese i na druge gradove, a čini se da Osijek Sofware City konačno dobiva svog splitskog ekvivalenta. Riječ je, naime, o udruzi za poticanje i razvoj IT sektora Splita i regije pod imenom Startup.hr kojom je Toni, s Antonijem Šerićem, organizatorom meetupa Mobile Monday, otišao priličan korak dalje u povezivanju svih zainteresiranih u industriji.

Početna ideja je slična kao i kod Open Coffeeja koji na mikro razini svakog mjeseca povezuje stručnjake. Cilj udruge je spajati tvrtke, meetupe i druge organizacije, prikazati vrijednost Splita eksterno te nastaviti graditi zajednicu interno. Cilj nam je kroz sve što radimo promicati mentalitet otvorenosti, tj. nesebično dijeljenje znanja i iskustava.

Startup.hr se gradi zahvaljujući volonterskom angažmanu pojedinaca. U godinu dana rada kreirali su vodič za startupe, organizirali radionice i predavanja poput uvoda u Firebase, WordPress ili HTML/CSS te Dan Tech Meetup. Osim toga, startup.hr je suorganizator meetupa Unite&Lead, kojemu je cilj spajati timove iz Studentskog poduzetničkog inkubatora s mentorima, te dvaju splitskih hackathona – Gewathon i Hack4Split.

Udruga startup.hr je u godina dana organizirala različita predavanja i radionice, a također je suorganizator hackathona Gewathon te Hack4Split.Facebook Startup.hr
Udruga startup.hr je u godina dana organizirala različita predavanja i radionice, a također je suorganizator hackathona Gewathon te Hack4Split.

Shift, DUMP Days, coworking i poduzetnički inkubatori – sve je to Split

Da je splitska IT scena mnogo napredovala u proteklih 9 godina, dokazuje sve veći broj inicijativa i projekata. Za početak, uz Open Coffee redovito se održavaju drugi susreti kao što su Hardware Unity, Internet marketing, Level Up Development, Mobile Monday, Split.JS, WordPress meetup, Split Jenkins. U Splitu se također održava i važna tehnološka Shift konferencija, tu je i 3PSplit, a veliki doprinos u dijeljenju znanja kroz organizaciju besplatnih radionica daje udruga DUMP, koja početkom svibnja organizira besplatnu konferenciju DUMP Days.

Pojavili su se i drugi ključni dionici sudjeluju u razvoju startup zajednice, ističe Toni. Neki od njih su Studentski poduzetnički inkubator pri Ekonomskom fakultetu, Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu, Klub mladih i Poduzetnički centar Solin. Istovremeno, sve je više coworking prostora, pri čemu Split ima veliku prednost u privlačenju digitalnih nomada, zahvaljujući svojoj poziciji na Jadranu.

Može li jačanje IT zajednice zadržati mlade?

100-opencoffee-2

Jedna od najvrjednijih posljedica jačanja zajednice. Danas se mladi, koje zanimaju informacijske tehnologije, u Splitu imaju priliku već tijekom studija aktivirati u tome području, pratiti novosti i upoznavati ljude s iskustvom putem radionica, predavanja i meetupa.

Nemam informacije o tome koliko ih ostaje, a koliko odlazi studirati van Splita i vraćaju li se potom u rodni grad, ali naš je poslovni i volonterski angažman velikim dijelom usmjeren upravo na to da ih privučemo na ostanak.

Situacija je što se toga tiče puno bolja nego što je bila 2008., a izgradnjom zdravog ekosustava u Splitu moglo bi se privući više kadra u IT industrija, smatra Toni.

Naš je cilj, dakle, pomoći izgraditi zdrav ekosustav u Splitu koji će privući više kadra u IT industriju, zadržati talent i privući prilike u Split. Nadam se da će to značiti i da se splitski stručnjaci, kojih ima po cijelom svijetu, od Bostona, Dublina, Zagreba i Münchena, požele vratiti u Split te svojim znanjem i iskustvom doprinijeti napretku lokalne zajednice.

Osijek je najbolji dokaz da jačanje lokalne IT zajednice može pozitivno utjecati na društvene promjene, a u Splitu također namjeravaju ići u tome smjeru. I u drugim gradovima u Hrvatskoj ima još mnogo potencijala koji se trebaju iskoristiti, a nadamo se da ćemo uskoro čuti za još više pozitivnih primjera suradnje unutar sektora.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Internet marketing

Hrvatski brendovi boje se zauzeti stav u marketingu (i upravo time gube!)

U najnovijoj epizodi Netokracija podcasta bavimo se brendovima koji se ne boje zauzeti stav. Takvih je u hrvatskoj vrlo malo, rijetki se odluče na taj rizik, a ne shvaćaju da je zapravo upravo to najriskantniji potez.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Gen Ashley i Christina Richter na 8. #LadiesZG: bez uzora i edukacije nema jednakosti u tehnološkoj industriji

Kako bismo privukli više žena u tehnologiju trebamo podržati i trenutne žene u industriji koje će svojim primjerom pokazati da ovaj sektor nije "muški svijet".

Startupi i poslovanje

Hrvatski SysKit: Za 90% funkcionalnosti inspirirali su ih njihovi korisnici, među kojima je i američka vlada

Hrvatska softverska tvrtka SysKit već 10 godina pomaže sistemašima i administratorima u više od 3000 tvrtki diljem svijeta. Njezin suosnivač Frane Borozan otkrio mi je strategiju koja im je omogućila kompetitivnost na svjetskoj razini i približila ih ostvarenju želje da postanu jedan od najvećih proizvođača softvera u Hrvatskoj.

Startupi i poslovanje

Indienogo – kako će izuzimanje Hrvatske s ove platforme utjecati na domaće projekte?

Indiegogo više nije službeno podržan u Hrvatskoj, što znači da ne možete više na njega postavljati kampanje ako ste tvrtka registrirana u Lijepoj našoj. Istražili smo kako je do toga došlo, a i kako će to utjecati na domaće projekte koji platformu aktivno koriste.

Najava

Ulazite li u digitalnu industriju, krenite s razvojem digitalnih proizvoda

Nekada smo u digitalnoj industriji radili isključivo na tuđim projektima, jer nismo mogli birati. Danas možete razvijati vlastite digitalne proizvode i raditi na svim njihovim aspektima. Počnite s besplatnom radionicom Netokracije i Raiffeisen banke o tome kako krenuti u 'product'!

Startupi i poslovanje

Realno stanje startupa iliti kako mi je u dva tjedna američka tech scena skinula ružičaste naočale osnivača

Što vas može naučiti samo nekoliko dana u Seattleu, jednom od najpoznatijih startup i tech gradova na svijetu? Možda kako ste na svoje poslovanje do sada gledali malo previše "romantično".

Startupi i poslovanje

Rukoplastika, gaming kontroler za osobe s fizičkim invaliditetom, pobjednik je Good Game Liftoffa!

Startup Rukoplastika, koji nastoji razviti personalizirane igraće kontrolere i sustave za osobe s fizičkim nedostacima i invalidnostima pobjednik je Good Game Liftoffa 2019.