Istraži Osijek: Buduća iPhone aplikacija osvojila 15.000 kuna kao najbolja slavonska poduzetnička ideja

Istraži Osijek: Buduća iPhone aplikacija osvojila 15.000 kuna kao najbolja slavonska poduzetnička ideja

Natječaj za najbolju poduzetničku ideju Osječko-baranjske županije provodi već godinama, a ovo je prvi put da je mobilna aplikacija odnijela prvu nagradu od 15 tisuća kuna. Pobijedila je ideja za mobilnu aplikaciju Istraži Osijek osječanke Sande Duk koja se web i grafičkim dizajnom bavi već 10 godina.

Istraži Osijek, app u nastajanju! (Ilustrirano uz fotografiju Marine Filipović Marinshe)

Natječaj za najbolju poduzetničku ideju Osječko-baranjske županije provodi već godinama, a ovo je prvi put da je mobilna aplikacija odnijela prvu nagradu od 15 tisuća kuna. Pobijedila je ideja za mobilnu aplikaciju Istraži Osijek osječanke  Sande Duk koja se web i grafičkim dizajnom bavi već 10 godina.

Sanda je završila Ekonomski fakultet u Osijeku te dodatno informatičko obrazovanje u Algebri. Radno iskustvo stjecala je kroz razne projekte, udruge i rad u tehničkoj podršci telekomunikacijske tvrtke, čime je za vrijeme studija steklo vrijedno iskustvo koju ju sad vodi u poduzetnički projekt i nagrađenu ideju.

Tehnološki sektor  se strelovitom brzinom razvija u Osijeku, stoga je sasvim logično da mladi razmišljaju o svojoj budućnosti upravo u ovoj djelatnosti. Za Netokraciju, Sanda je odgovorila na nekoliko pitanja o nagrađenoj aplikaciji i svom planu za dalje.

Ideja za aplikaciju Istraži Osijek

Istraži Osijek je aplikacija slična onima koje ste mogli vidjeti za druge lokacije, a namijenjena je turistima, ali i građanima pri čemu pruža informacije o ponudi u trgovinama, kartu grada, atrakcije, lokacije parkinga, vremensku prognozu pa i netokratima sigurno vrlo korisne: lokacije s besplatnim WiFi pristupom. Sanda objašnjava:

Imam dosta prijatelja i poznanika iz inozemstva koji su me prilikom posjeta Osijeka pitali ima li grad funkcionalnu mobilnu aplikaciju koja bi im pomogla u snalaženju gradom. S obzirom da takvo rješenje nije postojalo, počela sam razmišljati kako riješiti taj problem.

Za daljnji plan s aplikacijom sve opcije su otvorene. Za sada je aplikacija idejno i grafički razrađena, ali dobivena sredstva od nagrade neće biti dovoljna da bi aplikacija zaživjela u punom sjaju. Iako voli tehnologije, Sanda se vidi kao poduzetnica stoga će biti zanimljivo vidjeti kako će se ova priča razvijati dalje.

Istraži Osijek je zasad riješen grafički…

Osijek se u međuvremenu uhvatio u koštac s velikim problemom, a to je, uz nedostatak praktične nastave na fakultetima, nesrazmjer aktualnih tržišnih potreba i obrazovnih programa fakulteta. Suradnja tvrtki i sveučilišta djeluje vrlo motivirajuće na mlade u Osijeku, tvrdi Sanda.

Na kraju krajeva, kako financirati ovakve projekte?

Ovakvi projekti zahtijevaju ulaganje i većinom ne mogu biti profitabilni u slabo razvijenim mjestima. Turistička mjesta koja imaju veliku posjećenost ovakve aplikacije mogu financirati prodajom ili oglašivačima, ali i tu se gubi smisao ako aplikacija postane zbir napornih oglasa. Mobilni vodiči su turistički značajni i kao takvi bi trebali biti financirani od strane turističkih zajednica, gradova i županija, što već i je slučaj u nekim od atraktivnih turističkih odredišta na Jadranu.

Iako je prva nagrada u iznosu od 15 tisuća kuna za pojedinca zaista dobar razlog sudjelovanja na ovakvim natječajima, korist koju pojedinci mogu ostvariti je i samopromocija koja danas postaje vrlo važna pri traženju posla. Svaki način isticanja iz mase će pomoći da poslodavci primijete i prepoznaju potencijalnog zaposlenika. Sandi želimo sreću pri realizaciji aplikacije i poduzetničkom radu!

Komentari

  1. Žako

    Žako

    21. 01. 2013. u 12:13 am Odgovori

    Svaka čast na trudu i radu koji je uložila Sanda, bilo bi lijepo kada bi imali još puno takvih kreativnih i vrijednih cura kao što je Sanda!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

“Kod nas toga nema”: Samo 16% žena u hrvatskoj IT industriji nije doživjelo spolnu diskriminaciju

“Nejednakost je samo u Vašoj glavi, da manje sjedite pred pudijerom, a više pred knjigom nebi vidjeli nejednakost”.

Tehnologija

Klijenti banaka imaju sve manje vremena: Kako banke razvijaju digitalne proizvode za njih?

Digitalna transformacija mijenja iz temelja različite industrije. Koje vještine su vam potrebne ne bi li u jednoj od njih temelje gradili upravo vi, saznali smo od product ownera i managera Raiffeisen banke.

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Tehnologija

Hardverski vodič za sve trenutne i buduće influencere, freelancere i gamere

Kraj jedne godine i ulazak u novu možete pamtiti po retrospektivi na prošle uspjehe i neuspjehe te novogodišnjim planovima koji su se izjalovili do sredine siječnja. A možete i po tome kako ste napokon odlučili napraviti prvi korak prema ostvarenju svog influencerskog, gamerskog ili freelancerskog sna. Hardver možda nije najvažnija stvar u toj priči, ali je sigurno bitna stvar za početak.

Novost

Albert Gajšak otkrio zašto je mentoriranje od Cara vrjednije od njegovih para

Mentoriranje nije samo za startupe u akceleratorima, već nam svima može pomoći bilo da smo mentor ili mentorirani kako pokazuje i uspješan primjer osnivača Makerbuina i Infinuma.

Sponzorirano

Privući i zadržati zaposlenike nećete šarenim uredom, ali hoćete agilnom transformacijom

Neki nabavljaju stolni nogomet i šarene vreće za odmaranje, neki organiziraju filmske večeri i zabave petkom, a neki se obraćaju - agilnom treneru.