Istraži Osijek: Buduća iPhone aplikacija osvojila 15.000 kuna kao najbolja slavonska poduzetnička ideja

Istraži Osijek: Buduća iPhone aplikacija osvojila 15.000 kuna kao najbolja slavonska poduzetnička ideja

Natječaj za najbolju poduzetničku ideju Osječko-baranjske županije provodi već godinama, a ovo je prvi put da je mobilna aplikacija odnijela prvu nagradu od 15 tisuća kuna. Pobijedila je ideja za mobilnu aplikaciju Istraži Osijek osječanke Sande Duk koja se web i grafičkim dizajnom bavi već 10 godina.

Istraži Osijek, app u nastajanju! (Ilustrirano uz fotografiju Marine Filipović Marinshe)

Natječaj za najbolju poduzetničku ideju Osječko-baranjske županije provodi već godinama, a ovo je prvi put da je mobilna aplikacija odnijela prvu nagradu od 15 tisuća kuna. Pobijedila je ideja za mobilnu aplikaciju Istraži Osijek osječanke  Sande Duk koja se web i grafičkim dizajnom bavi već 10 godina.

Sanda je završila Ekonomski fakultet u Osijeku te dodatno informatičko obrazovanje u Algebri. Radno iskustvo stjecala je kroz razne projekte, udruge i rad u tehničkoj podršci telekomunikacijske tvrtke, čime je za vrijeme studija steklo vrijedno iskustvo koju ju sad vodi u poduzetnički projekt i nagrađenu ideju.

Tehnološki sektor  se strelovitom brzinom razvija u Osijeku, stoga je sasvim logično da mladi razmišljaju o svojoj budućnosti upravo u ovoj djelatnosti. Za Netokraciju, Sanda je odgovorila na nekoliko pitanja o nagrađenoj aplikaciji i svom planu za dalje.

Ideja za aplikaciju Istraži Osijek

Istraži Osijek je aplikacija slična onima koje ste mogli vidjeti za druge lokacije, a namijenjena je turistima, ali i građanima pri čemu pruža informacije o ponudi u trgovinama, kartu grada, atrakcije, lokacije parkinga, vremensku prognozu pa i netokratima sigurno vrlo korisne: lokacije s besplatnim WiFi pristupom. Sanda objašnjava:

Imam dosta prijatelja i poznanika iz inozemstva koji su me prilikom posjeta Osijeka pitali ima li grad funkcionalnu mobilnu aplikaciju koja bi im pomogla u snalaženju gradom. S obzirom da takvo rješenje nije postojalo, počela sam razmišljati kako riješiti taj problem.

Za daljnji plan s aplikacijom sve opcije su otvorene. Za sada je aplikacija idejno i grafički razrađena, ali dobivena sredstva od nagrade neće biti dovoljna da bi aplikacija zaživjela u punom sjaju. Iako voli tehnologije, Sanda se vidi kao poduzetnica stoga će biti zanimljivo vidjeti kako će se ova priča razvijati dalje.

Istraži Osijek je zasad riješen grafički…

Osijek se u međuvremenu uhvatio u koštac s velikim problemom, a to je, uz nedostatak praktične nastave na fakultetima, nesrazmjer aktualnih tržišnih potreba i obrazovnih programa fakulteta. Suradnja tvrtki i sveučilišta djeluje vrlo motivirajuće na mlade u Osijeku, tvrdi Sanda.

Na kraju krajeva, kako financirati ovakve projekte?

Ovakvi projekti zahtijevaju ulaganje i većinom ne mogu biti profitabilni u slabo razvijenim mjestima. Turistička mjesta koja imaju veliku posjećenost ovakve aplikacije mogu financirati prodajom ili oglašivačima, ali i tu se gubi smisao ako aplikacija postane zbir napornih oglasa. Mobilni vodiči su turistički značajni i kao takvi bi trebali biti financirani od strane turističkih zajednica, gradova i županija, što već i je slučaj u nekim od atraktivnih turističkih odredišta na Jadranu.

Iako je prva nagrada u iznosu od 15 tisuća kuna za pojedinca zaista dobar razlog sudjelovanja na ovakvim natječajima, korist koju pojedinci mogu ostvariti je i samopromocija koja danas postaje vrlo važna pri traženju posla. Svaki način isticanja iz mase će pomoći da poslodavci primijete i prepoznaju potencijalnog zaposlenika. Sandi želimo sreću pri realizaciji aplikacije i poduzetničkom radu!

Komentari

  1. Žako

    Žako

    21. 01. 2013. u 12:13 am Odgovori

    Svaka čast na trudu i radu koji je uložila Sanda, bilo bi lijepo kada bi imali još puno takvih kreativnih i vrijednih cura kao što je Sanda!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Tehnologija

Probao sam robotsku kosilicu – mnogo je više od “Roombe za travnjake”

Imati robota koji vam kosi travu je super ideja, ali koliko je realizacija zapravo jednostavna i uspješna?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Što ste propustili

Intervju

Wirecard je potonuo, je li za sobom povukao Revolut, druge fintechove i – vaše novce?

Hoće li pad Wirecarda značiti gubitak povjerenja korisnika u fintech svijet?

Startupi i poslovanje

Ovo je potpuni plan za sav sadržaj koji uspješan webshop mora imati!

Sadržaj je ključni faktor zbog kojeg korisnici dolaze interaktirati s vašim brendom. Sadržaj je kralj, a eCommerce tu nije iznimka. Od poslovnog plana, općeg sadržaja i opisa proizvoda, ovo su stavke koje svaki uspješan webshop mora pokriti.

Tehnologija

Tenisice, ruž, naočale… Kad ih već ne možemo isprobati u trgovini, zašto ne bismo virtualno?

Unatoč razvoju online prodaje, fizičke trgovine zadržale su svoju glavnu prednost - mogućnost da kupac sam isproba željene proizvode. No, nakon što su se trgovine diljem svijeta zatvorile zbog pandemije, porasla je popularnost virtualnog isprobavanja proizvoda koje pokušava donekle nadomjestiti korisničko iskustvo na kakvo smo navikli u tradicionalnim trgovinama.

Intervju

Nakon investicije od više od 50.000 eura, najveća regionalna CS:GO zajednica, CSadria, postala Esport Adria

Ovaj novi brend okupit će gamere i fanove ne samo esport igara, već i mobilnih i drugih igara koje igra mnogo veći broj ljudi.

Startupi i poslovanje

Email marketing u doba “korone”: 3 greške i 3 trika za bolju učinkovitost

Pomno pripremate i šaljete newslettere, ali učinka nema? Uz Brunu Zagorščaka iz agencije Neuralab, nedavno certificiranog Mailchimp partnera, prolazimo osnovne pogreške i taktike email marketinga.

Tehnologija

S Omoguru widgetom ne čitaju lakše samo disleksičari, već svi mi koji u ekrane buljimo svakodnevno

Za osobe koje imaju poteškoće u čitanju Omoguru je dar s neba, a odnedavno im je njihov alat još dostupniji. Radi se o widgetu koji gotovo svaku stranicu može učiniti čitljivijom.