Iskustvo SoundClouda: Ulažite u korisnike, oni su vaše najveće bogatstvo

Iskustvo SoundClouda: Ulažite u korisnike, oni su vaše najveće bogatstvo

Boje SoundClouda na Shiftu zastupao je Eleftherios Diachomikalis koji nam je ispričao priču o ovom uspješnom startupu još od dana kad su se njegovom osnivaču Alexandru Ljungu svi smijali dok je tvrdio da želi stvoriti »YouTube za zvuk«.

soundCloud
Eleftherios Diachomikalis iz SoundClouda na Shiftu. (fotografija: Janez Klemenčič)

Boje SoundClouda na Shiftu zastupao je Eleftherios Diachomikalis koji nam je ispričao priču o ovom uspješnom startupu još od dana kad su se njegovom osnivaču Alexandru Ljungu svi smijali dok je tvrdio da želi stvoriti »YouTube za zvuk«.

SoundCloud korisnicima omogućuje stvaranje i slušanje jedinstvenih zvučnih sadržaja te njihovo dijeljenje i komentiranje. Osnivači zvuk shvaćaju u najširem smislu – kao temeljnu formu ljudskog izražavanja, tako da na SoundCloudu možete čuti sve – od glazbe, poezije te onomatopejskih zvukova.

2007. godine fotografije su imale Flickr, tekst je imao WordPress, video je imao YouTube, a zvuk je dobio SoundCloud. Osnivači su odabrali Berlin koji je poznat po razvijenoj glazbenoj i umjetničkoj sceni kao mjesto za stvaranje startupa.

Njihova osnovna teza bila je kako je offline svijet prepun zvukova, a internet je jednostavno – tih. Na YouTubeu prednost pred zvukom imala je slika, odnosno, video. Među top 10 aplikacija na Google Playu svaki tjedan nalaze se aplikacije za stvaranje glazbe. Ljepotu svoga posla vide upravo u tome što danas svatko može biti stvaralac, umjetnik.

SoundCloud danas ima 200 milijuna mjesečnih korisnika, što čini 8% internetske populacije. Korisnici uploadaju 10 sati zvučnog materijala svake minute. Koriste mobilnu stranicu, aplikaciju, a i otvoren API.

Velika prednost SoundClouda u odnosu na YouTube jest paralelizacija – SC aplikacija emitira zvuk i kada koristite druge aplikacije na svom mobilnom telefonu.

Community, community, community.

I još jednom – community. Vaši korisnici spremni su uložiti vrijeme, novac i trud u korištenje vaših usluga, stoga ih slušajte. Ne budete li, to će učiniti netko drugi. Svaki novi zaposlenik SoundClouda (od programera i marketingaša do pripravnika) mora provesti nekoliko sati odgovarajući na mailove korisnika kako bi uspostavio direktni kontakt s njima te pri budućem radu imao u vidu način na koji razmišljaju. Također, ovaj startup organizira Global Meetup Day u Berlinu na kojem okupljaju svoje korisnike, predstavljaju im prototipe te ih pitaju za mišljenja. Programersku zajednicu otvorenim API-jem i hackatonovima motiviraju za razvoj aplikacija koje se temelje na njihovoj platformi, i za sada im to jako dobro uspijeva.

Netokracija je kao medijski partner uživo pratila konferenciju Shift Split.

Komentari

  1. Sinisa Radovcic

    Sinisa Radovcic

    26. 05. 2013. u 11:04 am Odgovori

    RemixRotation.com je pobjednik nedavnog pitch natjecanja na Startup Campu-u Rijeka. Nasha applikacija je objedinjuje pristup na YouTube i SoundCloud kao da su jedan muzichki source. Buduchi da radimo masovnu analizu slushanja elektronske glazbe na YouTube i SoundCloudu, kao zanimljivu statistiku zelim istaknuti da je u nedavnom periodu (5 tjedana) na SoundCloudu slushano 66MM puta a na YouTubu 2.2 billiona (radi se o istih 53 tisuce elektronsking trackova koji su izashli u prodaju).

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Mobilno

Moja Croatia: Da biste digitalizirali osiguranje ne trebate govoriti “jezikom osiguranja”

Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj, otkriva što su morali osigurati unutar Croatia osiguranja kako bi razvili potpunu, a zaista jednostavnu za korištenje self-care aplikaciju.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Usprkos navikama korisnika, moraju li sve web stranice danas biti iste da bi bile uspješne?

Dođeš u webshop, želiš pronaći točno određen proizvod i automatski kreneš prema gornjem dijelu stranice da upišeš njegov naziv, ali tražilica, kvragu, nije tamo. Zvuči poznato? Danas, na sreću, vjerojatno više ne.

Startupi i poslovanje

Novi direktor IT-ja RBA: IT će prestati biti servis kada budete spremniji na rizike!

Višegodišnje iskustvo rada u IT odjelima financijskog sektora na različitim pozicijama donijelo je Ivanu Knezoviću bogatu perspektivu o digitalnim proizvodima i organizacijskoj kulturi usmjerenoj ka digitalizaciji, kako novi IT direktor RBA planira time upravljati?

Mobilno

Zašto aplikacije za praćenje COVID-19 ne uspijevaju? Najbolji primjer nalazi se i u našoj regiji

Od Sjeverne Makedonije i Mađarske, do Norveške, Velike Britanije i Irske vidimo različite aplikacije, različite implementacije i prakse korištenja. Koliko uspjeh aplikacije ovisi o angažiranosti ključnih aktera, koliko o dobroj volji korisnika, a koliko o nadležnim institucijama?

Vodič

Iz vlastitog iskustva: Kako dobiti novac od Europske unije za razvoj video igara

Europska unija kroz svoj potprogram Creative Europe - MEDIA, od 2013./2014. dodjeljuje bespovratna sredstva europskim game dev studijima za razvoj video igara. Evo kako izgleda proces prijave i na što trebate obratiti pozornost da biste dobili novac.

Kolumna

Na 16. rođendan Ruby on Railsa odgovaramo na pitanje: Je li mrtav, i u svijetu i u Hrvatskoj?

Početkom kolovoza slavimo 16 godina od prve pojave Ruby on Railsa, web development frameworka koji je “promijenio svijet”. S tom činjenicom volim početi ovu priču jer mislim da je ključna za odgovor na pitanje koje mi se često postavlja: Nije li Ruby on Rails mrtav?

Video

Kako dati otkaz? Pravni savjeti za radnike i poslodavce!

Neki od najpopularnijih tekstova na Netokraciji u posljednjih nekoliko mjeseci su – kako dati otkaz, kako zatvoriti paušalni obrt...