Iskonstrukcije žele biti najveća hrvatska 'DIY' zajednica

Iskonstrukcije žele biti najveća hrvatska ‘DIY’ zajednica

Niste od onih koji će tražiti tuđu pomoć za manji ili veći posao koji trebate obaviti? Ako više volite uzeti stvari u svoje ruke i sve napraviti sami, svejedno će vam dobro doći savjet ili uputa od nekoga tko možda zna bolje, a novi način za dolazak do savjeta stiže s Iskonovim projektom Iskonstrukcije. Cilj je stvaranje zajednice u kojoj će biti ljudi poput vas - jednako željni stvaranja nečega novog vlastitim rukama.

iskonstrukcije_1naslovna

Sigurno ste već dosta puta čuli za uzrečicu “napravi sam” koja opisuje uzimanje stvari u svoje ruke u poslu kojim se želimo ili trebamo pozabaviti. Preuzeti inicijativu je super, ali čak i ako želimo biti samostalni, poželjet ćemo saznati kako to radi netko drugi, a putokaz što napraviti stiže s novim Iskonovim projektom Iskonstrukcije, koji će okupiti hrvatsku zajednicu zagrijanu za sve koji žele biti sami svoji majstori.

U realizaciji projekta s razvojne strane je pomogla, kako saznaje Netokracija, agencija DRAP. Krajnja ideja je stvoriti lokalnu zajednicu sličnu svjetskim “do it yourself” platformama poput WikiHowa i Instructablesa. Želeći ponuditi takav sadržaj u Hrvatskoj, Iskonstrukcije su osmišljene kao središnje mjesto za razmjenu ideja i savjeta s kojim će zainteresirani korisnik moći postati autor nečega novog.

U pripremi i Iskonstrukcije.tv

Na početku svojeg puta, Iskonstrukcije će imati rubriku u kojoj će svoje ideje i savjete nuditi gosti Iskonstruktori, a stižu i mogućnost stvaranja i prilagodbe vlastitog profila, zasebna virtualna prostorija za zaposlenike i kategorija Iskonstrukcije offline koja će poslužiti proširenju sponzorske strategije. Iskon je upravo uz novu sponzorsku strategiju i krenuo u stvaranje zajednice koja okuplja sve zainteresirane za pristup “napravi sam”, s ciljem da se stvori ‘content’ platforma koja će zaživjeti na internetu.

iskonstrukcije_2

Ipak, Iskonstrukcije neće postojati jedino na ‘webu’. U proljeće 2016. na Iskonovoj IPTV platformi bit će pokrenut televizijski kanal Iskonstrukcije.tv, čiji će se sadržaji moći pogledati i naknadno, u vrijeme kada korisniku odgovara, s traženjem videa na zahtjev. Pored toga, savjeti i ideje moći će se naći i na zasebnom kanalu na YouTubeu.

Podjela u pet kategorija

Iskonstrukcije trenutno imaju podjelu sadržaja u pet kategorija: Tehnologija, Djeca, Kuhanje, Idem van i Ostajem doma. Među prvim unesenim uputama koje korisnika vode korak po korak već se nalaze ‘Do it Yourself’ sef, uputa kako blokirati oglase u svojem internetskom pregledniku, detaljan opis načina izrade vertikalnog vrta ili LED rasvjete u ormaru.

Želja je okupiti sve koji vole dijeliti ili upijati kreativne ideje i znanje, a kako je otkrio Krešimir Madunović, član uprave Iskona, primarna skupina su tzv. milenijalci.

Madunović je približio i svaku od pet osnovnih kategorija:

Unutar Tehnologije ćemo se i sami predstaviti Iskonovim profilom sa savjetima i uputama za korisnike usluga interneta i IPTV-a. Rubrika Djeca za početak pokriva sve ono što možemo napraviti za klince ili (još bolje) u suradnji s njima. Rubrike Idem van i Ostajem doma pokrivaju širok spektar tema, od vrta, sporta, zabave, mode, namještaja, dekoracija… Za kraj ostaje Kuhanje, u kojem već postoje vrlo snažne lokalne zajednice, ali je nezaobilazna kategorija ako pratite šire interese targeta. Najviše instrukcija očekujemo u rubrici Ostajem doma, no Tehnologija i Djeca ne bi trebale zaostajati.

Iskonstrukcije žele tijekom prvih šest mjeseci doći do 50.000 čitatelja, a kako trend potrage za “napravi sam” sadržajem pokazuje da je potencijal ovakvih stranica u Hrvatskoj trenutno na oko 100.000 čitatelja, s vremenom je namjera stabilizirati se na tom broju.

Kako to rade drugi? U Hrvatskoj već znamo za primjer Coolinarike i bogatstva recepata za kuhanje koji se ondje nude, a s većim krugom savjeta i ideja, nova hrvatska “napravi sam” platforma gleda šire od toga.

infografika_iskonstrukcije_11.12_1024

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Intervju

Zašto smo angažirali virtualnog asistenta, iako to nismo planirali?

Krajem 2019. tražili smo novu osobu koja će se pridružiti našem timu, a koja će biti zadužena za administraciju. Kako smo manja tvrtka, nismo imali potrebu za zapošljavanjem takve osobe na puno radno vrijeme, stoga smo se nadali da ćemo naći nekoga tko bi bio voljan raditi pola radnog vremena.

Društvene mreže

Treći svjetski rat borit će se… influencer marketingom (pa i u Hrvatskoj)

Dok se pitamo koliko će eskalirati #blacklivesmatter prosvjedi u SAD-u, jedno je sigurno: Influenceri koje prate Millenials i Gen Z bit će oružje propagande svih uključenih strana!

Startupi i poslovanje

Što vas “venture building” model može naučiti o razvoju digitalnih proizvoda i startupa?

Poslovni modeli stalno se razvijaju i nadograđuju, a sada još više kada postoji snažna motivacija kao što je rješavanje krize. Venture building u ovim vremenima donosi nove prilike za inoviranje i razvoj poslovnih ideja da li od strane individualnih poduzetnika ili korporacija.

Karijere

Good Game Adria kreće u rujnu: Prva regionalna B2B esport liga prilagođena radu od doma (s humanitarnim karakterom)

Good Game nakon investicije kreće u širenje i pokretanje prve regionalne B2B esport lige, a koja će biti prilagođena radu od doma. Više o jedinom sportu koji je preživio vrijeme izolacije i kako gamingom oživjeti team buildinge razgovarali smo s osnivačem - Nikolom Stolnikom.

Startupi i poslovanje

Jesu li “koronabotovi” probudili uspavano tržište digitalnih asistenata?

U pratnji digitalizacije preko noći i neke tehnologije su doživjele svoj zlatni trenutak - poput chatbotova. Očito smo morali proći izolaciju da bismo cijenili automatizaciju. Kako se u kratko vrijeme realizirao prvi koronabot, otkrili su mi oni koji su ga i napravili, Combis i Erato.

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.