Iskon.TV će uz Big Data analizu pretpostaviti što vam se najviše gleda

Iskon.TV od idućeg tjedna uvodi novu generaciju preporuka koje će svim korisnicima omogućiti precizno predviđanje serija ili filmova koje bi mogli gledati, koristeći kompleksne analize njihovih navika.

Super je imati internetsku televiziju, stotine programa i gomile filmova te serija, ali je u jednakoj mjeri teško listati kroz sve te sadržaje kako biste došli do onog što vas zapravo zanima, kaže Iskon. Dodaju i kako su doskočili ovom problemu kreiravši kompleksan sustav preporuka za sve vrste programa, od vijesti do kvizova i glazbe, kako bi korisnici uvijek gledali ono što im se sviđa.

Ako ste vlasnik Iskon.TV prijemnika, uskoro vas očekuje nadogradnja sustava kako bi gledanje televizije bilo nešto pametnije i mnogo ugodnije. Radi se, naime, o sustavu preporuka koji Iskon uvodi prvi u Hrvatskoj, a koji će prepoznavati mnoštvo parametara koji čine vas kao korisnika, poput vaših omiljenih glumaca ili TV emisija, kako bi vam preporučio baš ono što vas zanima.

Ovo je svakako dobra stvar za sve one koji provode dosta vremena gledajući televiziju – jer što više gledate, to će algoritam biti precizniji. Novom sučelju pristupat će se pritiskom na broj 0 na vašem daljinskom upravljaču, a osim personaliziranih preporuka za svakog korisnika, moći ćete vidjeti i što najviše gledaju članovi vašeg kućanstva, ali i još mnogo toga.

Nadogradnja potpuno besplatna

O ovoj nadogradnji Iskon.TV usluge više nam je rekao Krešimir Madunović, CEO Iskona. Prvo pitanje bilo je, naravno – koliko će to sve koštati korisnike?

Novi Iskon.TV besplatan je svim korisnicima. Već će sljedeći tjedan prvih 5000 Iskonovaca dobiti priliku isprobati sve njegove posebnosti i vjerujemo da će im se svidjeti.

Prilično sam siguran kako se nitko neće buniti ako dobije nešto besplatno, a dobra preporuka svakako dobro dođe ako je sustav dobro izveden. Radi se ovdje o posebnoj vrsti korištenja takozvane big data analize, koju je za ovu priliku s Iskonom radila tvrtka Think Analytics.

Razvoj novog Iskon.TV-a, koji nudi potpuno personalizirano iskustvo, je zahtijevalo međusobno povezivanje nekoliko Iskonovih partnera, kako bismo korisnicima omogućili kvalitetne i relevantne sadržaje. Uz stalnog vendora Beenius, naglasili bi suradnju s tvrtkom Think Analytics, u kojoj smo prepoznali pouzdanog partnera za najosjetljiviji dio projekta, a to je big data. 

Prema tome, ovaj će sustav analizirati navike korisnika i tu gomilu podataka iskoristiti kako bi skrojio personalizirane preporuke koje će unaprijediti gledanje televizije svima onima koji koriste Iskon.TV.

Bolje korisničko iskustvo

Ipak, sve je to lijepo na papiru, ali od Krešimira smo željeli saznati kako će to izgledati u praksi: 

Postoji niz prednosti pri pretrazi i prilikom preporuke sadržaja. Preporuke rješavanju problem propuštanja sadržaja za koje korisnik ni ne zna da su bili emitirani, a pogledao bi ih da je znao. Algoritam preporučuje sadržaje po tipu, žanru filma ili serije, režiseru ili glumcima. Također nudi sadržaje koje gledaju drugi korisnici sličnog ukusa, pa će vam tako, ako ste gledali Batmana, biti preporučeni drugi filmovi s Heathom Ledgerom, ali i Shawshank Redemption jer ga vole drugi ljubitelji Batmana.

Naravno, što se više vremena da algoritmu, to će bolje pretpostaviti što vam se možda sviđa, a Krešimir napominje kako će Iskon.TV sadržavati čak 90 kategorija, što otvara nove mogućnosti filtriranja. Želite li, primjerice, otvoriti kulturnu informativnu emisiju, to ćete moći pretragom kategorije informativne emisije i klikom na kulturu, gdje će vam se pokazati sve emisije tog tipa prikazane na velikom broju kanala u zadnjih tjedan dana.

Tako ćete, na primjer, moći pogledati različite epizode jedne serije na različitim kanalima, što je dosta zanimljivo. Krešimir je novi sustav usporedio i s YouTubeom:

Novi Iskon.TV se sada ponaša poput YouTubea ili sličnih online servisa, no još je pametniji jer ne morate ništa “lajkati” da biste ga naučili što točno volite. Usudim se reći i da je puno kvalitetniji s obzirom na dostupne sadržaje.

Sve u svemu, ostaje vidjeti kako će se nove značajke Iskon.TV-a pokazati kada idući tjedan ugledaju svjetlo dana, a korisnici su svakako dobrodošli dati kritike i mišljenja o sustavu kada ga isprobaju.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Vodič za e-Vozačku da ne čekaš (kao mi) u redu u MUP-u

Sustav e-Vozačka, za predaju zahtjeva za novu vozačku dozvolu putem interneta, radi pristojno, ali i pokazuje da korisničko iskustvo i komunikacija mogu i moraju biti bolji. U suprotnom - šalter!

Tehnologija

Apple je pokazao kako više nema ništa za pokazati – čeka li ga Nokijin scenarij?

Sjednite, djeco, da vam ispričam priču o vremenu prije mog vremena. Bijaše to godina 1998., četvrtaste kutije protetičkih boja vrtjele su Windowse 95 ili 98, bilo je to vrijeme disketa, telefonskih slušalica koje se dižu i dial-up interneta koji puca kada se to dogodi.

Internet marketing

Ella Dvornik i Charles Pearce pokreću platformu za europske influencere – Manijak

Porazgovarala sam s Ellom Dvornik i Charlesom Pearceom o njihovom zajedničkom projektu, platformi za influencere i brendove koji s njima žele surađivati - Manijak.

Što ste propustili

Nesortirano

Može li igranje igara od nas napraviti bolje kolege, partnere i prijatelje?

Developer, filmaš i umjetnik Onat Hekimoglu na Weekend Media Festivalu govorio je o temi o kojoj ne slušamo često - ozbiljnim igrama.

Mobilno

Zašto zaključavate kućna vrata, ako nećete zaštititi svoje podatke online?

Na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu od Alana Delića iz Diverta dobili smo pet savjeta o tome kako se zaštititi online.

Startupi i poslovanje

Poznati timovi koji će se na Idea Knockoutu natjecati za mjesto na CES-u

Sve je spremno za ovogodišnji Idea Knockout, a za put u Vegas borit će se 20 timova.

Startupi i poslovanje

Domaća aplikacija Beyond Seen Screen postala ExRey i stigla na Android uređaje

Nakon rebrandinga, Beyond Seen Screen postaje ExRey, a beta verzija aplikacije koja pretvara pasivno gledanje videa u aktivno dostupna je na Google Playu.

Intervju

Splitski Locastic otvoreno o povratku u esport nakon pauze (i naučenih lekcija)

Locastic je mrtav, živio Locastic? Splitska tvrtka iz drugog pokušaja nastoji postati regionalna sila u igri CS:GO.

Sponzorirano

#DigiDoggo natječaj: Pošalji nam video CV – dobit ćeš vlastitu domenu!

Traže se mlade nade u sklopu projekta Digitalna karijera - svi koji snime i pošalju video CV dobivaju vlastitu .Me domenu, a najbolji i 'pitch' trening!