Kako je digitalna agencija iProspect proslavila 20. rođendan

Kako je iProspect proslavio 20. rođendan, vječnost u svijetu digitalnih agencija

Rijetko koja agencija može se pohvaliti da je u digitalnome svijetu već 20 godina, a jedna od njih je iProspect, agencija osnovana 1996. godine u Bostonu. O tome kako su izgledali počeci iProspecta, što se sve tijekom godina promjenilo i što nas u digitalnome marketingu očekuje u budućnosti, s Netokracijom je razgovarao voditelj iProspectove podružnice za regiju Adriatics - Vjekoslav Srednoselec.

20 godina
U 20 godina postojanja iProspect je izrastao u jednu od vodećih globalnih digitalnih agencija, a 2015. je osnovan i ured u Zagrebu koji je odgovoran za cijelu regiju Adriatics.

Digitalna agencija iProspect slavi 20 godina postojanja. Agencija je osnovana 1996. godine u Bostonu u doba kada je Google još bio istraživački projekt na sveučilištu. U međuvremenu se u internetskom i marketinškom svijetu mnogo toga izmijenilo, a iProspect je izrastao u jednu od vodećih globalnih digitalnih agencija. U našoj je regiji prisutan već dulje vrijeme, a 2015. godine osnovan je i ured u Zagrebu koji je odgovoran za cijelu regiju Adriatics.

Povodom 20. rođendana, voditelj agencije za regiju Adriatics, Vjekoslav Srednoselec objašnjava kako je nastao iProspect te davne 1996.

Sredinom 90-ih mnoge su kompanije tek počele istraživati mogućnosti interneta. Prema nekim procjenama, tada je postojalo tek oko 250.000 web stranica u cijelom svijetu. Za usporedbu, danas ih ima milijardu, a samo .hr domena ima gotovo 100.000. Međutim, čak i među tih 250.000 bilo je potrebno istaknuti se, postati relevantan i vidljiv korisnicima interneta. To je bio potencijal koji je prepoznao Fredrick Marckini, osnivač iProspecta, te je pokrenuo jednu od prvih marketinških agencija na svijetu specijaliziranu za marketing na internetskim tražilicama.

Kako su se usluge iProspecta mijenjale u posljednjih 20 godina?

Od početnih koraka u optimizaciji stranica za tražilice, vrlo brzo spektar usluga iProspecta obuhvatio je i ostale kanale digitalnog marketinga koji su donosili direktan povrat ulaganja. Od samog početka, iProspect je fokusiran na direktan povrat, tzv. ROI, a svaka industrija ima svoje specifičnosti i nije uvijek isti kanal/format/medij najbolje rješenje. Danas, iProspect pruža potpunu uslugu digitalnog marketinga, od oglašavanja i optimizacije, do produkcije kreativnih rješenja i web stranica, savjetovanja i upotrebe tehnologije – što god je potrebno kako bi se ostvario poslovni cilj našeg klijenta.

Nedavno je lansiran i iProspect Enterprise, navodi Vjekoslav, divizija unutar iProspecta specijalizirana za B2B marketing. A čime se sve bavi ured u Zagrebu?

Usluge koje pružamo uključuju oglašavanje na tražilici, optimizaciju web stranica, stvaranje sadržaja, tradicionalno i nativno oglašavanje, upravljanje prisutnošću na društvenim mrežama, optimizaciju za konverzije, programmatic buying koji smo prvi uveli na tržište Hrvatske te ostale usluge digitalnog marketinga. Bavimo se savjetovanjem klijenata kako najbolje uložiti novac, a zatim implementiramo ulaganje i optimiziramo kako bismo ostvarili najveći povrat. Bez obzira radilo se o AdWordsu ili, primjerice, direktnom mailingu.

Poznavanje lokalnog tržišta primarno znači poznavanje lokalnog potrošača

Voditelj iProspect
Iako postoje brojne povlastice koje omogućuje rad u globalnoj kompaniji, bez poznavanja lokalnog tržišta, teško je donijeti prave rezultate, kaže Vjekoslav Srednoselec.

Koliko je važan lokalni kontekst u poslovanju globalne kompanije?

Benefiti koje dobivamo kao dio globalne kompanije su neprocjenjivi. Globalni trendovi, novosti, znanje koje je prikupljano godinama te univerzalno primjenjivo, alati koje smo razvili na većim tržištima te sada imamo mogućnost primijeniti ih i na našem tržištu. Uz to, imamo globalna partnerstva s vodećim kompanijama kao što su Google ili Facebook, čime često dobivamo ekskluzivan pristup u sve novitete, zajedno radimo na brojnim projektima, što je vrlo teško ostvariti kao lokalna agencija. Međutim, bez poznavanja lokalnog tržišta vrlo je teško donijeti prave rezultate.

Vjekoslav ističe kako poznavanje lokalnog tržišta prije svega znači poznavanje lokalnog potrošača, navika i običaja, kao i pojedinih industrija, a tek sekundarno (digitalnog) medijskog tržišta jer smo što se tiče digitalnog svijeta i medijske konzumacije u mnogome slični zapadnim tržištima. Globalizacija je učinila svoje, konstatira Vjekoslav.

iProspect je dio grupe Dentsu Aegis Network koja je nedavno akvizirala Merkle – najveću nezavisnu marketinšku agenciju u SAD-u, specijaliziranu za podatke i direktni marketing. Kako bi se to moglo odraziti na iProspect i na njezine poslovnice?

Iako su u temeljima svih iProspect usluga dubinske analize podataka te imamo alate koji te podatke tumače (primjerice iAnalyze, naš alat za vizualizaciju podataka), akvizicija agencije Merkle sigurno će dodatno osnažiti naše mogućnosti na području podataka i real time aktivacije tih podataka u marketinške svrhe. Operativni model Dentsu Aegis Networka omogućava usku suradnju između svih članica mreže. Svakom akvizicijom, pa tako i s agencijom Merkle, svi postajemo snažniji te naši klijenti dobivaju bolju uslugu.

Podaci i učinkovitost zajednički su nazivnik trendova u digitalnom marketingu

Koji su trenutno najvažniji trendovi u digitalnom marketingu u svijetu i u nas?

Najvažnije trendove u digitalnom marketingu sveo bih na zajednički nazivnik – upotreba podataka i učinkovitost. Sve što radimo, a pogotovo online, stvara ogromnu količinu podataka. Tehnologija je napokon dosegla razinu gdje sve te podatke možemo efikasno procesuirati i koristiti za unapređenje svega što radimo. S druge strane, učinkovitost možemo promatrati kroz obraćanje pravoj publici u pravo vrijeme s pravom porukom, kao i s automatizacijom procesa koji ne donose dodatnu vrijednost. Najbolji primjer za oboje je programatski zakup medija.

Novi trendovi, među kojima su i nativno oglašavanje i real-time marketing, dobar su pokazatelj smjera u kojem se kreće digitalni marketing, ističe Vjekoslav.

Komunikacija postaje autentičnija, publika mora dobiti sadržaj koju želi konzumirati, kad želi i gdje želi. Na tim temeljima se zasnivaju svi trendovi.

Također, smatra da digitalni marketing mora odgovoriti na kompleksnost medijskog tržišta.

Za razliku od tradicionalnih medija, na digitalnim medijima imamo izdavače, agregatore sadržaja, tražilice koje sadržaj organiziraju i rangiraju, uspoređivače koji sadržaj ističu, platforme za sadržaj koji kreiraju korisnici, igrice koje su postale nove društvene mreže… Isto tako, (digitalni) marketing mora postati kompleksniji kako bi efikasnije iskoristio nove trendove, bolje evaluirao što donosi rezultate, a što ne, te kako bi pravovremeno reagirao.

A idućih 20?

Iako su ih drastične promjene u protekla dva desetljeća uvjerile da u marketingu takvo vremensko razdoblje znači vječnost, u iProspectu ipak imaju viziju toga što ih očekuje u sljedećih 20 godina.

Svakako ništa više neće biti isto. Već sada radimo na automatizaciji procesa i većem fokusu na podacima – radna mjesta se mijenjaju, zapošljavamo analitičare podataka, kreatore sadržaja, a algoritme prilagođavamo kako bi postajali sve pametniji. Podaci se prikupljaju posvuda, od pametnih telefona, pametnih automobila, pametnih satova i kućanskih uređaja, “internet stvari” općenito.

Kao neke od izazova budućnosti navodi robotizaciju i raskorak između nespremnosti na dijeljenje privatnosti (recimo, ad blockeri) te stvarno dijeljenje (npr. Pokémon GO).

Do tada, na nama je da trendove pratimo, ali i postavljamo, ne zato što se priča o tome, nego zato što će to donijeti korist našim klijentima kao i potrošačima.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Internet marketing

Hrvatski brendovi boje se zauzeti stav u marketingu (i upravo time gube!)

U najnovijoj epizodi Netokracija podcasta bavimo se brendovima koji se ne boje zauzeti stav. Takvih je u hrvatskoj vrlo malo, rijetki se odluče na taj rizik, a ne shvaćaju da je zapravo upravo to najriskantniji potez.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Dragi svi, budite podrška koju želite i sebi; drage žene, nemojte prihvatiti ništa manje

Ladies of New Business Tech edition okupio je domaće i strane IT rukovoditelje, stručnjake i organizatore IT konferencija kako bi raspravili što kao kolege, šefovi i organizatori možemo učiniti kako bi pomogli IT-jevkama da napreduju u industriji te da se osjećaju kao njezin važan dio.

Kultura 2.0

Gen Ashley i Christina Richter na 8. #LadiesZG: bez uzora i edukacije nema jednakosti u tehnološkoj industriji

Kako bismo privukli više žena u tehnologiju trebamo podržati i trenutne žene u industriji koje će svojim primjerom pokazati da ovaj sektor nije "muški svijet".

Startupi i poslovanje

Hrvatski SysKit: Za 90% funkcionalnosti inspirirali su ih njihovi korisnici, među kojima je i američka vlada

Hrvatska softverska tvrtka SysKit već 10 godina pomaže sistemašima i administratorima u više od 3000 tvrtki diljem svijeta. Njezin suosnivač Frane Borozan otkrio mi je strategiju koja im je omogućila kompetitivnost na svjetskoj razini i približila ih ostvarenju želje da postanu jedan od najvećih proizvođača softvera u Hrvatskoj.

Startupi i poslovanje

Indienogo – kako će izuzimanje Hrvatske s ove platforme utjecati na domaće projekte?

Indiegogo više nije službeno podržan u Hrvatskoj, što znači da ne možete više na njega postavljati kampanje ako ste tvrtka registrirana u Lijepoj našoj. Istražili smo kako je do toga došlo, a i kako će to utjecati na domaće projekte koji platformu aktivno koriste.

Najava

Ulazite li u digitalnu industriju, krenite s razvojem digitalnih proizvoda

Nekada smo u digitalnoj industriji radili isključivo na tuđim projektima, jer nismo mogli birati. Danas možete razvijati vlastite digitalne proizvode i raditi na svim njihovim aspektima. Počnite s besplatnom radionicom Netokracije i Raiffeisen banke o tome kako krenuti u 'product'!

Startupi i poslovanje

Realno stanje startupa iliti kako mi je u dva tjedna američka tech scena skinula ružičaste naočale osnivača

Što vas može naučiti samo nekoliko dana u Seattleu, jednom od najpoznatijih startup i tech gradova na svijetu? Možda kako ste na svoje poslovanje do sada gledali malo previše "romantično".