Kako je digitalna agencija iProspect proslavila 20. rođendan

Kako je iProspect proslavio 20. rođendan, vječnost u svijetu digitalnih agencija

Rijetko koja agencija može se pohvaliti da je u digitalnome svijetu već 20 godina, a jedna od njih je iProspect, agencija osnovana 1996. godine u Bostonu. O tome kako su izgledali počeci iProspecta, što se sve tijekom godina promjenilo i što nas u digitalnome marketingu očekuje u budućnosti, s Netokracijom je razgovarao voditelj iProspectove podružnice za regiju Adriatics - Vjekoslav Srednoselec.

20 godina
U 20 godina postojanja iProspect je izrastao u jednu od vodećih globalnih digitalnih agencija, a 2015. je osnovan i ured u Zagrebu koji je odgovoran za cijelu regiju Adriatics.

Digitalna agencija iProspect slavi 20 godina postojanja. Agencija je osnovana 1996. godine u Bostonu u doba kada je Google još bio istraživački projekt na sveučilištu. U međuvremenu se u internetskom i marketinškom svijetu mnogo toga izmijenilo, a iProspect je izrastao u jednu od vodećih globalnih digitalnih agencija. U našoj je regiji prisutan već dulje vrijeme, a 2015. godine osnovan je i ured u Zagrebu koji je odgovoran za cijelu regiju Adriatics.

Povodom 20. rođendana, voditelj agencije za regiju Adriatics, Vjekoslav Srednoselec objašnjava kako je nastao iProspect te davne 1996.

Sredinom 90-ih mnoge su kompanije tek počele istraživati mogućnosti interneta. Prema nekim procjenama, tada je postojalo tek oko 250.000 web stranica u cijelom svijetu. Za usporedbu, danas ih ima milijardu, a samo .hr domena ima gotovo 100.000. Međutim, čak i među tih 250.000 bilo je potrebno istaknuti se, postati relevantan i vidljiv korisnicima interneta. To je bio potencijal koji je prepoznao Fredrick Marckini, osnivač iProspecta, te je pokrenuo jednu od prvih marketinških agencija na svijetu specijaliziranu za marketing na internetskim tražilicama.

Kako su se usluge iProspecta mijenjale u posljednjih 20 godina?

Od početnih koraka u optimizaciji stranica za tražilice, vrlo brzo spektar usluga iProspecta obuhvatio je i ostale kanale digitalnog marketinga koji su donosili direktan povrat ulaganja. Od samog početka, iProspect je fokusiran na direktan povrat, tzv. ROI, a svaka industrija ima svoje specifičnosti i nije uvijek isti kanal/format/medij najbolje rješenje. Danas, iProspect pruža potpunu uslugu digitalnog marketinga, od oglašavanja i optimizacije, do produkcije kreativnih rješenja i web stranica, savjetovanja i upotrebe tehnologije – što god je potrebno kako bi se ostvario poslovni cilj našeg klijenta.

Nedavno je lansiran i iProspect Enterprise, navodi Vjekoslav, divizija unutar iProspecta specijalizirana za B2B marketing. A čime se sve bavi ured u Zagrebu?

Usluge koje pružamo uključuju oglašavanje na tražilici, optimizaciju web stranica, stvaranje sadržaja, tradicionalno i nativno oglašavanje, upravljanje prisutnošću na društvenim mrežama, optimizaciju za konverzije, programmatic buying koji smo prvi uveli na tržište Hrvatske te ostale usluge digitalnog marketinga. Bavimo se savjetovanjem klijenata kako najbolje uložiti novac, a zatim implementiramo ulaganje i optimiziramo kako bismo ostvarili najveći povrat. Bez obzira radilo se o AdWordsu ili, primjerice, direktnom mailingu.

Poznavanje lokalnog tržišta primarno znači poznavanje lokalnog potrošača

Voditelj iProspect
Iako postoje brojne povlastice koje omogućuje rad u globalnoj kompaniji, bez poznavanja lokalnog tržišta, teško je donijeti prave rezultate, kaže Vjekoslav Srednoselec.

Koliko je važan lokalni kontekst u poslovanju globalne kompanije?

Benefiti koje dobivamo kao dio globalne kompanije su neprocjenjivi. Globalni trendovi, novosti, znanje koje je prikupljano godinama te univerzalno primjenjivo, alati koje smo razvili na većim tržištima te sada imamo mogućnost primijeniti ih i na našem tržištu. Uz to, imamo globalna partnerstva s vodećim kompanijama kao što su Google ili Facebook, čime često dobivamo ekskluzivan pristup u sve novitete, zajedno radimo na brojnim projektima, što je vrlo teško ostvariti kao lokalna agencija. Međutim, bez poznavanja lokalnog tržišta vrlo je teško donijeti prave rezultate.

Vjekoslav ističe kako poznavanje lokalnog tržišta prije svega znači poznavanje lokalnog potrošača, navika i običaja, kao i pojedinih industrija, a tek sekundarno (digitalnog) medijskog tržišta jer smo što se tiče digitalnog svijeta i medijske konzumacije u mnogome slični zapadnim tržištima. Globalizacija je učinila svoje, konstatira Vjekoslav.

iProspect je dio grupe Dentsu Aegis Network koja je nedavno akvizirala Merkle – najveću nezavisnu marketinšku agenciju u SAD-u, specijaliziranu za podatke i direktni marketing. Kako bi se to moglo odraziti na iProspect i na njezine poslovnice?

Iako su u temeljima svih iProspect usluga dubinske analize podataka te imamo alate koji te podatke tumače (primjerice iAnalyze, naš alat za vizualizaciju podataka), akvizicija agencije Merkle sigurno će dodatno osnažiti naše mogućnosti na području podataka i real time aktivacije tih podataka u marketinške svrhe. Operativni model Dentsu Aegis Networka omogućava usku suradnju između svih članica mreže. Svakom akvizicijom, pa tako i s agencijom Merkle, svi postajemo snažniji te naši klijenti dobivaju bolju uslugu.

Podaci i učinkovitost zajednički su nazivnik trendova u digitalnom marketingu

Koji su trenutno najvažniji trendovi u digitalnom marketingu u svijetu i u nas?

Najvažnije trendove u digitalnom marketingu sveo bih na zajednički nazivnik – upotreba podataka i učinkovitost. Sve što radimo, a pogotovo online, stvara ogromnu količinu podataka. Tehnologija je napokon dosegla razinu gdje sve te podatke možemo efikasno procesuirati i koristiti za unapređenje svega što radimo. S druge strane, učinkovitost možemo promatrati kroz obraćanje pravoj publici u pravo vrijeme s pravom porukom, kao i s automatizacijom procesa koji ne donose dodatnu vrijednost. Najbolji primjer za oboje je programatski zakup medija.

Novi trendovi, među kojima su i nativno oglašavanje i real-time marketing, dobar su pokazatelj smjera u kojem se kreće digitalni marketing, ističe Vjekoslav.

Komunikacija postaje autentičnija, publika mora dobiti sadržaj koju želi konzumirati, kad želi i gdje želi. Na tim temeljima se zasnivaju svi trendovi.

Također, smatra da digitalni marketing mora odgovoriti na kompleksnost medijskog tržišta.

Za razliku od tradicionalnih medija, na digitalnim medijima imamo izdavače, agregatore sadržaja, tražilice koje sadržaj organiziraju i rangiraju, uspoređivače koji sadržaj ističu, platforme za sadržaj koji kreiraju korisnici, igrice koje su postale nove društvene mreže… Isto tako, (digitalni) marketing mora postati kompleksniji kako bi efikasnije iskoristio nove trendove, bolje evaluirao što donosi rezultate, a što ne, te kako bi pravovremeno reagirao.

A idućih 20?

Iako su ih drastične promjene u protekla dva desetljeća uvjerile da u marketingu takvo vremensko razdoblje znači vječnost, u iProspectu ipak imaju viziju toga što ih očekuje u sljedećih 20 godina.

Svakako ništa više neće biti isto. Već sada radimo na automatizaciji procesa i većem fokusu na podacima – radna mjesta se mijenjaju, zapošljavamo analitičare podataka, kreatore sadržaja, a algoritme prilagođavamo kako bi postajali sve pametniji. Podaci se prikupljaju posvuda, od pametnih telefona, pametnih automobila, pametnih satova i kućanskih uređaja, “internet stvari” općenito.

Kao neke od izazova budućnosti navodi robotizaciju i raskorak između nespremnosti na dijeljenje privatnosti (recimo, ad blockeri) te stvarno dijeljenje (npr. Pokémon GO).

Do tada, na nama je da trendove pratimo, ali i postavljamo, ne zato što se priča o tome, nego zato što će to donijeti korist našim klijentima kao i potrošačima.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Digitalni marketing

Što Facebook Shop donosi za brendove i eCommerce, analizirali smo uz stručnjake i poduzetnice

Iako su hrvatski trgovci već otvorili svoje fizičke trgovine, u SAD-u se tek počinju osjećati ozbiljne posljedice zatvaranja, a odgovor Marka Zuckerberga bio je Facebook Shop, moćniji eCommerce sustav koji bi mogao donijeti zanimljive promjene za sve - koliko korisne, otkrivamo.

Intervju

Digitalci koji su se preporodili na selu: Priroda ne znači da se trebate odreći tehnologije!

Pandemija novog koronavirusa naučila nas je kako je nekada potrebno jednostavno ostati doma, ali gotovo je uvijek bolje ostati u prirodi nego zatvoren u stanu.

Startupi i poslovanje

Venture Building model: Kako VB organizacije razvijaju startupe?

Kako smo već pokazali, venture building model razvoja startupa ima priliku zasjati u kriznim vremenima bez obzira da li su osnivači VB organizacije poduzetnici veterani ili korporacija. U drugom nastavku ulazim u detalje o tome kako VB testira poslovnu priliku, kako formira, savjetuje i vodi tim do toga kako osigurava dodatan kapital.

Startupi i poslovanje

Digitalni doručak #3: Uz Wolt, KEKSPay i Infobip otkrivamo kako i u krizi dobro korisničko iskustvo može privući nove korisnike

Skuhajte kavu i ugodno se smjestite jer stiže nam treće izdanje Digitalnog doručka posvećenog korisničkom iskustvu. Uz domaće i strane stručnjake razgovaramo kako ispolirati CX u kriznim vremenima.

Kolumna

Dobar ‘online’ shop može raditi i preko ‘chata’ ako napravite proces ugodnim

Već u prvom tjednu korontene primili smo puno pitanja kako (najbrže i najlakše) lansirati web shop.

Izrada web stranica

Današnja tema je tema.com (i korporacija koja je izgubila 128.938 $ jer nije produžila domenu)

Opet se dogodilo. Korporacija Parker Hannifin kupila je 2007. godine tvrtku TEMA, ali je u međuvremenu zaboravila na njenu domenu. Domena je istekla, a tema.com je na licitaciji prodana čak za 128.938 dolara.