iOS7: Kako sam preživio tjedan dana s najkontroverznijim iOS-om do sada

iOS7: Kako sam preživio tjedan dana s najkontroverznijim iOS-om do sada

Nakon još jednog odgledanog WWDC-a jedini logičan korak bio je i instalirati prvu beta verziju nove verzije iOS-a. Tijekom postupka, prvo što upada u oči je kompletno redizajnirana instalacijska procedura koja sada neodoljivo podsjeća na Windows Phone svojim minimalističkim i flat dizajnom.

ios7_1naslovnaNakon još jednog odgledanog WWDC-a jedini logičan korak bio je i instalirati prvu beta verziju nove verzije iOS-a. Tijekom postupka, prvo što upada u oči je kompletno redizajnirana instalacijska procedura koja sada neodoljivo podsjeća na Windows Phone svojim minimalističkim i flat dizajnom.

Već je pri prvom dodiru s ekranom jasno da je iOS 7 jedno sasvim novo iskustvo za korištenje. Cijelo je sučelje dobilo nove ili dodatne animacije, odnosno, svaka je akcija korisnika popraćena laganom animacijom. U prvome sam trenu pomislio da će ovo biti nepotreban gubitak vremena i da će mi animacije ići na živce, međutim, pokazale su se kao vrlo opuštajući i ugodan feature.

Sporne iOS 7 ikone

Druga stvar koju sam odmah primjetio je ona o kojoj bruji cijeli internet – ikone. Naime, većina stručnjaka (onih koji to jesu i onih koji to nisu) smatra da su ikone najveći promašaj iOS-a 7. Osobno, ikone su jednako šarene kao i prije i ne vidim to kao neki problem, doduše, to je jedna vrlo subjektivna stvar. Apple je ionako najavio da će se ikone vrlo vjerojatno mijenjati kroz betu.

Ikone
Ikone su šarene, ali veća je smetnja činjenica što aplikacije nemaju uniformiran dizajn.

Ono što mi je “zasmetalo” (više s estetske strane nego funkcionalne) je što aplikacije uopće nemaju uniforman dizajn. Svaka aplikacija kao da je dizajnirana od druge osobe i kao da su ih radili sasvim različiti vendori. Apple bi se trebao više potruditi napraviti svoje aplikacije jedinstvenima i prepoznatljivima.

Nakon nekoliko sati rukovanja s mobitelom primjetio sam lagani efekt na pozadini koji se primjećuje kod naginjanja mobitela. Pozadina se lagano pomiče ovisno o položaju mobitela te tako korisnik ima osjećaj dubine i trodimenzionalnog prostora. Također jedan vrlo ugodan efekt, iako prilično beskoristan.

Propušteni notificationi su sada izdvojeni u svoju kategoriju. Svi notificationi i obavijesti o automatski nadograđenim aplikacijama. Notification centar sa sumnjivo praznim kalendarom.
Propuštene obavijesti sada su izdvojene u posebnu kategoriju. Kalendar je, doduše, “sumnjivo” prazan.

Centar za obavijesti je promijenjen i korisniku omogućava vrlo lagan pregled i razliku između pročitanih i nepročitanih notificationa. Dizajn je ugodniji i lakši za snalaženje. Veliku novost donosi Control Center, koji se pokreće laganim potezom s donjeg ruba ekrana prema gornjem. Omogućava paljenje i gašenje nekih postavki (Airplane mode, WiFi, Bluetooth, itd.), podešavanje svjetline ekrana, kontrole za glazbu, korištenje mobitela kao baterijske svjetiljke i pristup satu, digitronu i kameri. Notification Center i Control Center se također mogu pokrenuti i iz lock screena što je odlična novost.

Filtri nalik Instagramu

Fotografiranje s novim iOS-om je puno lakše nego prije. Kamera se brže pokreće , a može se birati između raznih načina snimanja laganim povlačenjem prsta lijevo ili desno. Aplikacija sada ima ugrađene filtre slične Instagramu i oni se mogu vidjeti uživo cijelo vrijeme, a ne tek nakon što smo sliku uslikali. Apple je čak i ponudio kvadratni format za slike. Jedina primjedba ovome je što filtri nisu dostupni kada se kamera pokreće unutar aplikacija, kao što je Facebook. Nadamo se da će se to promijeniti, jer bi doista bilo šteta da su filtri dostupni sa samo jednog mjesta.

iOS 7 beta
Vremenska aplikacija je pravo osvježenje! Control center je vrlo intuitivan i ima odličan “glass” efekt. Tu su i svi fotoefekti “live-preview” scene.

Siri me također iznenadila i to ne samo novim komandama, nego i boljim razumijevanjem našeg krnjeg engleskog i teškog balkanskog naglaska. Već nakon dva ili tri pokušaja shvatila je kako joj govorim da želim alarm u pola 8 ujutro, neka mi upali Bluetooth i spoji se na bežične zvučnike, pokrene internetsku radio aplikaciju i pusti glazbu.

Nedostatci sustava

Beta iOS-a 7 ima i neke svoje nedostatke. S obzirom da se radi tek o beti, instalacija iste zahtijeva potpuni wipe uređaja i nekada ne omogućava povratak na stariju verziju. Ipak, backup starih postavki radi besprijekorno, tako da nikakav gubitak podataka ne postoji. Neke aplikacije se uopće ne žele ni pokrenuti, dok se neke druge znaju ponekad srušiti za vrijeme korištenja. Skype je jedna od aplikacija koja je poprilično nestabilna.

World clock o čijem dizajnu satova se puno pričalo. Phone aplikacija kroz koju se lagano prozire pozadina. U potpunosti redizajniran kalendar sa sinkronizacijom Facebook evenata.
Kalendar je u potpunosti redizajniran. Kroz Phone aplikaciju se lagano prozire pozadina. Tu je i World Clock o čijem dizajnu satova se poprilično raspravljalo.

App Store sada u pozadini prati vaše navike pa ima tendenciju automatski skidati nadogradnje za aplikacije tijekom noći, dok je mobitel spojen na punjač i vaš kućni WiFi. Vrlo je ugodno ujutro u centru za obavijesti vidjeti koje su se to aplikacije nadogradile tijekom noći, bez da je korisnik morao imati bilo kakvu interakciju s uređajem.

Baterija se troši otprilike podjednako kao i na iOS-u 6. S obzirom da je ovo beta koja ima uključene razne logginge i šalje u pozadini statistike u Apple, za očekivati je da će s izlaskom pune verzije potrošnja baterije pasti. Apple je obećao gomilu raznih featurea (npr. application backgrounding) koje u ovom trenu nije moguće isprobati dok aplikacije ne implementiraju ove mogućnosti.

Ukratko, zaključak je da je ovom nadogradnjom iOS 7 puno ugodniji za koristiti od prijašnjih verzija s nekoliko sitnijih prigovora dizajnu, za koje očekujem da će biti ispravljeni do pune verzije.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Internet marketing

Kako su OPG-ovci postali najtraženiji ljudi (i zašto je nužno njihovo digitalno opismenjavanje)

U jeku pandemije koronavirusa (COVID-19) zatvorene su i tržnice. Uz zabranu kretanja van mjesta prebivališta, ova mjera navela je brojne OPG-ovce koji su svoje proizvode do jučer nudili na placu da posegnu za nekim drugim kanalima jer voće i povrće bez hladnjače ne može dugo stajati, a plastenici su puni zahvaljujući blagoj zimi i proljetnom suncu koje se pojavilo u par navrata.

Intervju

Poznati hrvatski rally vozač Juraj Šebalj i bez kacige nastavlja plijeniti pažnju publike

On je višestruki pobjednik rally utrka, a odnedavno ima i novu karijeru - influencersku. Iako je YouTuber bez vlastitog YouTube kanala, Jurja na različitim emisijama prati i po nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Vodič

Kako uspješno raditi od kuće, biti produktivan i ne izgubiti živce?

Ukratko - teško. :) Nekad ćete se doista osjećati neuspješno, bit ćete neproduktivni i gubit ćete živce. Ali ima načina da polako doskočite izazovima, jedan po jedan.

Što ste propustili

Sponzorirano

Epidemija COVID-19 pomogla je digitalizaciji Hrvatske više nego ijedna inicijativa do sada

Kriza je svakako tu, ali možda iz nje izvučemo neke korisne lekcije i konačno počnemo razmišljati digitalnije.

Kultura 2.0

Škola programiranja SmartNinja dokaz je da krizna situacija može donijeti i neprilike i – prilike

Iako je škola programiranja SmartNinja, prisutna i u Hrvatskoj tri godine, do sada održavala tečajeve isključivo uživo, na fizičkim lokacijama, pandemija koronavirusa preselila je nastavu online, gdje će dio tečajeva vjerojatno i ostati, što nudi nove prilike na tržištu edukacija.

Startupi i poslovanje

Igrom kroz matematiku, platforma Matific pomaže 58 tisuća naših učenika i učitelja u nastavi na daljinu

Učitelji diljem Hrvatske našli su se prije nešto više od 20 dana u izvanrednim okolnostima. Sav svoj nastavnički proces trebali su prilagoditi online okruženju, srećom, odrađeni pilot projekti sada zlata vrijede - a suradnja s Matificom upravo je tome dokaz.

Intervju

WhatsApp kao komunikacijski kanal za vaš biznis u krizi? Pomoći će hrvatski Sendbee

Imamo Koronavirus.hr na Viberu, no treba li nam podrška i putem WhatsAppa? Što uopće nudi WhatsApp Business, a što hrvatski startup Sendbee koji se njime bavi? Otkrili su nam suosnivači Domagoj Krpan i Ivan Arar.

Startupi i poslovanje

Mali ste offline biznis? Ovladati online prodajom možete i s ograničenim budžetom

Ugostiteljski objekti prvi su osjetili posljedice pandemije pa tako i naš specialty coffee shop Kavantura. Srećom, pozabavili smo se web trgovinom i digitalnim alatima tik prije svega... evo što je nama olakšalo posao.

Startupi i poslovanje

Ponovimo lekcije iz 2008. Kriza nije vrijeme da svojim klijentima budete daleko

Ovo je priča koju vrlo često pričam, to je priča o krizi zvanoj 2008. Jedni su se hvalili, drugi žalili, a evo što se meni događalo...