Investitori: Ovdašnji nas startupi zanimaju zbog programerskog kadra, ali i cijene radne snage!

Investitori: Ovdašnji nas startupi zanimaju zbog programerskog kadra, ali i cijene radne snage!

U "investitorskom" panelu na konferenciji Shift Split sudjelovali su Catalina Rusu iz rumunjskog Geekceleratora, Werner Zahnt iz austrijskog Speedinvesta i Pietro Bezza iz britanskog Connect Venturesa.

Panel o investicijama na konferenciji Shift. (fotografija: Janez Klemenčič)
Panel o investicijama na konferenciji Shift. (fotografija: Janez Klemenčič)

U “investitorskom” panelu na konferenciji Shift Split sudjelovali su Catalina Rusu iz rumunjskog Geekceleratora, Werner Zahnt iz austrijskog Speedinvesta i Pietro Bezza iz britanskog Connect Venturesa.

Radi se mahom o novim VC-ovima koji su na tržištu prisutni nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Doduše, do sada nisu investirali ni u jedan hrvatski startup (Speedinvest je “stigao” do Slovenije), međutim startupi iz Hrvatske (i općenito regije) zanimaju ih upravo zbog visoke koncentracije dobrih programera, ali i njihove cijene, koja je više nego dobra uspoređujemo li je s državama Zapadne Europe ili SAD-om.

Dok se Geekcelerator fokusira isključivo na startupe koji razvijaju proizvode za druge startupe (startup to startup), Speedinvest i Connect Ventures investiraju u projekte s različitih područja uz uvjet da se radi o tehničkim proizvodima (more technology, less manpower).

Svi smatraju da je Hrvatska (i regija) jako dobro tržište za testiranje i iteriranje proizvoda, međutim svoj će novac uložiti u startupe koji ciljaju na globalno tržište te su se spremni preseliti u SAD ili u drugu veću državu. Smještanje razvojnoga dijela tvrtke u Hrvatsku smatraju dobrom idejom, međutim, očekuju da se business i prodajni dio presele. Prednost hrvatskih startupa u očima investitora je i sposobnost brzoga širenja na susjedna, srodna tržišta srednje i istočne Europe.

Netokracija kao medijski partner uživo prati konferenciju Shift Split.

Komentari

  1. Nenad

    Nenad

    24. 05. 2013. u 6:26 pm Odgovori

    Ovi su investitori malo pobrkali lončiće. Oni traže startupe da ulože u projekat i skuplje ih kasnije prodaju, a ne jeftine programere. Jeftine programere traže IT poduzeća. Ruku na srce izgleda danas je svatko investitor.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Startupi i poslovanje

Josipa Majić vraća se na hrvatsku startup scenu kao CEO fintecha Revuto

Pametni medvjedić, Teddy the Guardian, bio je jedan od omiljenih proizvoda ovdašnje startup scene. No, posljednjih nekoliko godina, njegova suosnivačica, Josipa Majić, odmaknula se od ovdašnje scene i medija. Sada se vraća, kao CEO i suosnivačica Revuta, fintech proizvoda za lakše upravljanje digitalnim pretplatama.

Što ste propustili

Najava

Po #prviput poduzetnici u turizmu moraju iskoristiti sve digitalne prilike u turizmu, evo i koje se nude

Nikada prije nije bilo tako bitno pripremiti se za lokalne goste i vjerne stalne goste iz inozemstva, kako za nadolazeću zimsku tako za ljetnu sezonu 2021. A da biste uspjeli morate spremno iskoristiti prilike koje se otvaraju: od novih kanala do natječaja poput Prviput.hr.

Startupi i poslovanje

Domaća industrija video igara o Nanobitu: “Akvizicija će biti slon u trgovini porculana”

Iako je skoro milijardu kuna vrijedna akvizicija Nanobita odjeknula cijelom Hrvatskom puno više tiče se same industrije video igara - što znači ulazak ovako velikog igrača na domaće tržište provjerili smo s osnivačima hrvatskih gaming tvrtki.

Startupi i poslovanje

Hoćete li ući u koaliciju protiv Applea uz vodeće tech tvrtke poput Basecampa, Spotifya i Epic Gamesa?

Sredinom osmog mjeseca upitali smo se: Može li tvorac najpopularnije igre današnjice razbiti duopol Apple i Google trgovina? Čini se da smo dobili odgovor.

Društvene mreže

Ode li Facebook iz EU, veliki biznisi i agencije će se prilagoditi, ali mali – teško

Facebook se ovih dana prijeti kako će povući svoje usluge s tržišta Europske unije. Iako je to malo vjerojatan scenarij, provjerili smo kako bi njegova realizacija izgledala za one koji svoje poslovanje oslanjaju na društvene mreže - male i velike biznise, ali i digitalne agencije.

Startupi i poslovanje

Lekcije 10 godina tehnološke scene su jasne: B2B i profitabilnost prvo, a investicija tek kasnije!

Silicijska dolina je hrvatsku tehnološku scenu učila da bez investicija neće nigdje stići. Deset godina kasnije; Infobip, Nanobit, Infinum i mnogi drugi dokaz su da postoji drugačiji način.

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?