Internet.org: Kako Zuckerberg planira omogućiti lakši pristup internetu u zemljama trećeg svijeta?

Internet.org: Kako Zuckerberg planira omogućiti lakši pristup internetu u zemljama trećeg svijeta?

Sjećate li se Facebookovog plana da svi na svijetu imaju pristup internetu (a samim time i ovoj društvenoj mreži)? Zuckerberg i ekipa, koju čine Ericsson, MediaTek, Nokia, Opera, Qualcomm i Samsung, su ozbiljni po tom pitanju, a program inicijative internet.org sve je jasniji.

Internet.orgSjećate li se Facebookovog plana da svi na svijetu imaju pristup internetu (a samim time i ovoj društvenoj mreži)? Zuckerberg i ekipa, koju čine Ericsson, MediaTek, Nokia, Opera, Qualcomm i Samsung, su ozbiljni po tom pitanju, a program inicijative internet.org sve je jasniji.

Tako je na Facebooku objavljen dokument koji govori o tome na koje će se sve točno načine postići željeno, odnosno, kako će se zemljama u razvoju omogućiti povoljniji ili čak gotovo besplatan pristup internetu. No, da ne biste morali pročitati cijeli dokument, GigaOm je napravio sažetak.

Prva polovica dokumenta sastoji se od Facebookovih savjeta telekomima o tome kako da grade učinkovitu, fleksibilnu i jeftinu infrastrukturu, umjesto skupih kreacija kojima sada upravljaju. Primjerice, svako dodavanje novih opcija danas rezultira višestrukim nadogradnjama i hardvera i softvera.

Facebook hvali svoj Open Compute hardver. Naime, njegova podatkovna infrastruktura svakoga dana sažima više od 10 petabajta podataka. Istodobno, nije fan problema fragmentacije kod Androida, jer to otežava testiranje aplikacije na različitim uređajima koji imaju različite mogućnosti te rade na različitim mrežama.

Facebook je razvio neke alate kako bi zaobišao takve izazove, a istodobno smanjio i količinu podataka koje njegova mobilna aplikacija konzumira te utjecaj na dugotrajnost baterije. To su:

  • Kontrola prijenosa podataka putem zraka – Facebook testira softver koji koristi WiFi kako bi imitirao različite mobilne mreže. To Facebooku omogućuje, primjerice, testiranje ponašanja aplikacije na uređajima u Indiji.
  • Učitavanje unaprijed i WebP – Kako su slike najveći izvor prijenosa podataka na zahtjev putem aplikacije, jer korisnici obožavaju pregledavati tuđe fotografije i uploadati vlastite, Facebook je morao kreirati balans između kvalitete slika i kontrole prijenosa podataka. Kad god je moguće, slike se unaprijed učitaju putem WiFi-ja. Facebook također koristi WebP standard slika, kojega je definirao Google, kako bi uštedio do 20 posto na prijenosu podataka.
  • Prioretiziranje WiFi-ja – bilo za smanjivanje prijenosa podataka ili štednju baterije, Facebookova mobilna aplikacija prioretizira WiFi, kad god je to moguće.
  • Suradnja aplikacije s hardverom – Facebook radi s proizvođačima čipova, kako bi osigurao da aplikacija radi optimalno na njihovom hardveru. Dodana je mogućnost da se učitava sadržaj koji je ranije privremeno spremljen, i to sa SD kartice, a ne interne memorije uređaja, ukoliko je to moguće.
  • Ciklusi „buđenja“ za telefone – Potrošnja baterije prilikom „buđenja“ uređaja rangira između 0,02 i 0,1 posto. Kako bi smanjio potrošnju, Facebook je odredio intervale „buđenja“ koji se razlikuju od uređaja do uređaja, od mreže do mreže.

U dokumentu se mogu naći i Qualcommovi te Ericssonovi dijelovi koji govore o samoj mreži. No, iako niti jedna niti druga strana nisu predstavili nešto šokantno, iako su sve metode itekako korisne, zajednička suradnja mogla bi biti ključ uspjeha inicijative internet.org – naime, bitno je svim stranama pojasniti način na koji aplikacije koriste mobilne mreže te dati do znanja kako se mreže trebaju promijeniti da bi odgovorile na zahtjev ekonomije aplikacija.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Tehnologija

iPhone 11 – je li dovoljno dobar da me otjera s Androida?

Želite li dobiti autentično Apple iskustvo ne morate dati 15 tisuća kuna za iPhone 11 Pro Max, velike su šanse da će za veliku većinu ljudi i iPhone 11 biti vrlo dobar odabir.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

AMPnet je pobjednik startup natjecanja na konferenciji Shift Money 2019.!

Startup natjecanje fintech konferencije Shift ovog je tjedna ugostilo perspektivne regionalne fintech startupe, a AMPnet, Pynk i sync prema odluci žirija bili su najbolji.

Internet marketing

Robert Petković: Je li vam Web online brošura ili stvarno koristi budućim zaposlenicima, klijentu, medijima?

U svim oglasima tražite napredno znanje svega i svačega, web niste ažurirali par mjeseci, a jedini autorski sadržaj na njemu je riječ dobrodošlice direktora na naslovnici. Poznat scenarij? Kako mjeriti učinkovitost employer branding sadržaja, ali i kako izbjeći ovakve propuste saznali smo od Roberta Petkovića na nedavnoj Employer Branding konferenciji.

Startupi i poslovanje

Što znate o 30 milijuna vrijednom inkubatoru koji će 2020. postati zagorsko ICT središte?

U proljeće 2020. otvara se poslovno-tehnološki prostor Krapinsko-zagorske županije vrijedan 30 milijuna, a koji ima cilj postati centar inovacija te baza za daljnji razvoj poduzetništva u Zagorju.

Istraživanje

Veliko CX istraživanje: Za korisničko iskustvo banke, retail i bezalkoholna pića u Hrvatskoj zaslužile tek ocjenu – 3!

Peekator je hrvatski startup koji se bavi istraživanjem korisničkog iskustva, a nedavno obrađeni podaci više od 3000 anketiranih osoba, 13 tisuća komentara i 60 dubinskih intervjua bacili su potpuno novo svjetlo na uobičajene prakse na području tri značajna tržišta, a ovo je okvirna slika trenutnog stanja.

Izvještaj

Inchoo, Infinum i Hooloovoo do developera dopiru blogom, modnim brendom i “napuhanim” influencerima

Kako se brendirati kao dobro mjesto za posao prema developerima koji nisu impresionirani stolovima za stolni tenis ili igraćim konzolama? Otkrile su nam tri developerske tvrtke na konferenciji Employer Branding Zagreb.

Gaming

Razumjeti gamere, game dev i esport – otkud početi?

Pa možda najbolje od osnova: što je to tako dobro u igrama, ne potiču li one nasilje; zar razvoj video igara nije super zabavan posao i zašto esport još muku muči da postane punopravni sport? Kao dežurni gameri Netokracije, Ivan i ja preuzeli smo ovotjednu epizodu ne bi li vam odgovorima na ta pitanja približili svijet gaminga.