Internet.org: Kako Zuckerberg planira omogućiti lakši pristup internetu u zemljama trećeg svijeta?

Internet.org: Kako Zuckerberg planira omogućiti lakši pristup internetu u zemljama trećeg svijeta?

Sjećate li se Facebookovog plana da svi na svijetu imaju pristup internetu (a samim time i ovoj društvenoj mreži)? Zuckerberg i ekipa, koju čine Ericsson, MediaTek, Nokia, Opera, Qualcomm i Samsung, su ozbiljni po tom pitanju, a program inicijative internet.org sve je jasniji.

Internet.orgSjećate li se Facebookovog plana da svi na svijetu imaju pristup internetu (a samim time i ovoj društvenoj mreži)? Zuckerberg i ekipa, koju čine Ericsson, MediaTek, Nokia, Opera, Qualcomm i Samsung, su ozbiljni po tom pitanju, a program inicijative internet.org sve je jasniji.

Tako je na Facebooku objavljen dokument koji govori o tome na koje će se sve točno načine postići željeno, odnosno, kako će se zemljama u razvoju omogućiti povoljniji ili čak gotovo besplatan pristup internetu. No, da ne biste morali pročitati cijeli dokument, GigaOm je napravio sažetak.

Prva polovica dokumenta sastoji se od Facebookovih savjeta telekomima o tome kako da grade učinkovitu, fleksibilnu i jeftinu infrastrukturu, umjesto skupih kreacija kojima sada upravljaju. Primjerice, svako dodavanje novih opcija danas rezultira višestrukim nadogradnjama i hardvera i softvera.

Facebook hvali svoj Open Compute hardver. Naime, njegova podatkovna infrastruktura svakoga dana sažima više od 10 petabajta podataka. Istodobno, nije fan problema fragmentacije kod Androida, jer to otežava testiranje aplikacije na različitim uređajima koji imaju različite mogućnosti te rade na različitim mrežama.

Facebook je razvio neke alate kako bi zaobišao takve izazove, a istodobno smanjio i količinu podataka koje njegova mobilna aplikacija konzumira te utjecaj na dugotrajnost baterije. To su:

  • Kontrola prijenosa podataka putem zraka – Facebook testira softver koji koristi WiFi kako bi imitirao različite mobilne mreže. To Facebooku omogućuje, primjerice, testiranje ponašanja aplikacije na uređajima u Indiji.
  • Učitavanje unaprijed i WebP – Kako su slike najveći izvor prijenosa podataka na zahtjev putem aplikacije, jer korisnici obožavaju pregledavati tuđe fotografije i uploadati vlastite, Facebook je morao kreirati balans između kvalitete slika i kontrole prijenosa podataka. Kad god je moguće, slike se unaprijed učitaju putem WiFi-ja. Facebook također koristi WebP standard slika, kojega je definirao Google, kako bi uštedio do 20 posto na prijenosu podataka.
  • Prioretiziranje WiFi-ja – bilo za smanjivanje prijenosa podataka ili štednju baterije, Facebookova mobilna aplikacija prioretizira WiFi, kad god je to moguće.
  • Suradnja aplikacije s hardverom – Facebook radi s proizvođačima čipova, kako bi osigurao da aplikacija radi optimalno na njihovom hardveru. Dodana je mogućnost da se učitava sadržaj koji je ranije privremeno spremljen, i to sa SD kartice, a ne interne memorije uređaja, ukoliko je to moguće.
  • Ciklusi „buđenja“ za telefone – Potrošnja baterije prilikom „buđenja“ uređaja rangira između 0,02 i 0,1 posto. Kako bi smanjio potrošnju, Facebook je odredio intervale „buđenja“ koji se razlikuju od uređaja do uređaja, od mreže do mreže.

U dokumentu se mogu naći i Qualcommovi te Ericssonovi dijelovi koji govore o samoj mreži. No, iako niti jedna niti druga strana nisu predstavili nešto šokantno, iako su sve metode itekako korisne, zajednička suradnja mogla bi biti ključ uspjeha inicijative internet.org – naime, bitno je svim stranama pojasniti način na koji aplikacije koriste mobilne mreže te dati do znanja kako se mreže trebaju promijeniti da bi odgovorile na zahtjev ekonomije aplikacija.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Startupi i poslovanje

Što su nam skrivile hrvatske digitalne agencije?

Hrvatski uslužni IT, uključujući digitalne agencije, zamašnjak je koji više od dva desetljeća puni državni proračun i tople developerske stolice. S druge strane, činovnici, a i mediji, papagajski mantraju o proizvodnim tvrtkama i kako će nas one konačno pogurati prema pikselastom eldoradu.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Što ste propustili

Izrada web stranica

Developeri, dizajneri, project manageri – za AI budućnost možete se pripremiti već danas

Cilj svakog developera i dizajnera je bolje korisničko iskustvo - a upravo ovdje može pomoći kognitivna znanost koja promišljanje o korisnicima, da li dizajna, koda ili gotove aplikacije, stavlja u fokus svega što IT stručnjaci rade.

Startupi i poslovanje

Kako se Glovo i Konzum pripremaju za povećanje broja narudžbi zbog koronavirusa?

Uz sve više vijesti o koronavirusu, raste i broj onih koji se oslanjaju na digitalne servise kako bi naručili hranu ili namirnice. Kako se za povećanje prometa pripremaju servisi za dostavu?

Kultura 2.0

Na web trgovinama deseci zaštitnih maski upitnih cijena i kvalitete

U svakom kriznom razdoblju nađe se pojedinaca i tvrtki koji će situaciju iskoristiti za svoj profit, ali maske s desetorostruko većim cijenama i modnim etiketama zbilja su poseban slučaj.

Startupi i poslovanje

Što o radu od kuće zbog koronavirusa kažu PBZ, Infobip, Nanobit…?

Nakon što je jučer potvrđeno da i u Hrvatskoj imamo prve osobe zaražene koronavirusom, dobar dio ovdašnjih tvrtki je počeo ozbiljnije razmišljati o promjeni načina rada. Prvo su se počela ukidati putovanja u inozemstvo, a potom se počeo uvoditi rad od kuće.

Startupi i poslovanje

Dijeljenje romobila i u Hrvatskoj: Bolt prvi uveo romobile u ponudu

150 romobila koje možete otključati i voziti kada god vas je volja bit će dostupno u Splitu za sve korisnike Bolt aplikacije.

Digitalni mediji

U manje od 24 sata od prvog slučaja u Hrvatskoj, koronavirus smo online spomenuli čak 15 tisuća puta

Sada već svi znamo da je koronavirus došao u Hrvatsku, no koliko viralno je ova tema zaokupila sve nas pokazat će kao i uvijek - brojke.