Internet.org: Kako Zuckerberg planira omogućiti lakši pristup internetu u zemljama trećeg svijeta?

Internet.org: Kako Zuckerberg planira omogućiti lakši pristup internetu u zemljama trećeg svijeta?

Sjećate li se Facebookovog plana da svi na svijetu imaju pristup internetu (a samim time i ovoj društvenoj mreži)? Zuckerberg i ekipa, koju čine Ericsson, MediaTek, Nokia, Opera, Qualcomm i Samsung, su ozbiljni po tom pitanju, a program inicijative internet.org sve je jasniji.

Internet.orgSjećate li se Facebookovog plana da svi na svijetu imaju pristup internetu (a samim time i ovoj društvenoj mreži)? Zuckerberg i ekipa, koju čine Ericsson, MediaTek, Nokia, Opera, Qualcomm i Samsung, su ozbiljni po tom pitanju, a program inicijative internet.org sve je jasniji.

Tako je na Facebooku objavljen dokument koji govori o tome na koje će se sve točno načine postići željeno, odnosno, kako će se zemljama u razvoju omogućiti povoljniji ili čak gotovo besplatan pristup internetu. No, da ne biste morali pročitati cijeli dokument, GigaOm je napravio sažetak.

Prva polovica dokumenta sastoji se od Facebookovih savjeta telekomima o tome kako da grade učinkovitu, fleksibilnu i jeftinu infrastrukturu, umjesto skupih kreacija kojima sada upravljaju. Primjerice, svako dodavanje novih opcija danas rezultira višestrukim nadogradnjama i hardvera i softvera.

Facebook hvali svoj Open Compute hardver. Naime, njegova podatkovna infrastruktura svakoga dana sažima više od 10 petabajta podataka. Istodobno, nije fan problema fragmentacije kod Androida, jer to otežava testiranje aplikacije na različitim uređajima koji imaju različite mogućnosti te rade na različitim mrežama.

Facebook je razvio neke alate kako bi zaobišao takve izazove, a istodobno smanjio i količinu podataka koje njegova mobilna aplikacija konzumira te utjecaj na dugotrajnost baterije. To su:

  • Kontrola prijenosa podataka putem zraka – Facebook testira softver koji koristi WiFi kako bi imitirao različite mobilne mreže. To Facebooku omogućuje, primjerice, testiranje ponašanja aplikacije na uređajima u Indiji.
  • Učitavanje unaprijed i WebP – Kako su slike najveći izvor prijenosa podataka na zahtjev putem aplikacije, jer korisnici obožavaju pregledavati tuđe fotografije i uploadati vlastite, Facebook je morao kreirati balans između kvalitete slika i kontrole prijenosa podataka. Kad god je moguće, slike se unaprijed učitaju putem WiFi-ja. Facebook također koristi WebP standard slika, kojega je definirao Google, kako bi uštedio do 20 posto na prijenosu podataka.
  • Prioretiziranje WiFi-ja – bilo za smanjivanje prijenosa podataka ili štednju baterije, Facebookova mobilna aplikacija prioretizira WiFi, kad god je to moguće.
  • Suradnja aplikacije s hardverom – Facebook radi s proizvođačima čipova, kako bi osigurao da aplikacija radi optimalno na njihovom hardveru. Dodana je mogućnost da se učitava sadržaj koji je ranije privremeno spremljen, i to sa SD kartice, a ne interne memorije uređaja, ukoliko je to moguće.
  • Ciklusi „buđenja“ za telefone – Potrošnja baterije prilikom „buđenja“ uređaja rangira između 0,02 i 0,1 posto. Kako bi smanjio potrošnju, Facebook je odredio intervale „buđenja“ koji se razlikuju od uređaja do uređaja, od mreže do mreže.

U dokumentu se mogu naći i Qualcommovi te Ericssonovi dijelovi koji govore o samoj mreži. No, iako niti jedna niti druga strana nisu predstavili nešto šokantno, iako su sve metode itekako korisne, zajednička suradnja mogla bi biti ključ uspjeha inicijative internet.org – naime, bitno je svim stranama pojasniti način na koji aplikacije koriste mobilne mreže te dati do znanja kako se mreže trebaju promijeniti da bi odgovorile na zahtjev ekonomije aplikacija.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech tehnologija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.