Instagram ipak (ne) postaje najveći 'stock' servis na grbači korisnika?

Instagram ipak (ne) postaje najveći ‘stock’ servis na grbači korisnika?

Isprika Instagramovog šefa Kevina Systroma naslovljena „Hvala vam i slušamo“ upućuje kako su pametno odlučiti ne zaklati vlastito janje kojeg korisnici vole. No nisu svi uvjereni da je sladunjavo obraćanje Systroma iskreno. Čudno je kako je Systrom ostao zatečen reakcijama da „oni imaju namjeru prodati vaše fotografije“ kada u uvjetima korištenja jasno piše...

Instagram, što radiš?!

Za manje od mjesec dana, točnije 16. siječnja 2013. godine, Instagram će se pretvoriti u Facebookov free stock photo servis. Konkretnije, prema novima pravilima Instagram će sve fotografije korisnika moći prodavati bilo kome bez da vas pita za dozvolu, ili, ne daj bože, da vam da dio zarade.

Super su to zamislili.

Ipak ne? Isprika Instagramovog šefa Kevina Systroma naslovljena „Hvala vam i slušamo“ upućuje kako su pametno odlučiti ne zaklati vlastito janje kojeg korisnici vole. No nisu svi uvjereni da je sladunjavo obraćanje Systroma iskreno. Čudno je kako je Systrom ostao zatečen reakcijama da „oni imaju namjeru prodati vaše fotografije“ kada u uvjetima korištenja jasno piše:

You agree that a business or other entity may pay us to display your username, likeness, photos (along with any associated metadata), and/or actions you take, in connection with paid or sponsored content or promotions, without any compensation to you.

U prijevodu, jasno piše da im je namjera koristiti vaše podatke i fotografije bez naknade.

Primjerena isprika, ali…

Izmotavanje u maniri „pravni jezik je lako pogrešno tumačiti“ nije simpatično, jer vrijeđa inteligenciju korisnika, no barem je postupio kako priliči osobi koja je izgradila bogatstvo na društvenim medijima- obratiti se osobno javnosti u roku od 24 sata, priznati grešku (makar izmotavanjem) te obećati da će se korisnike (koji su mu izgradili to carstvo) poslušati.

Reakcije Instagramovih korisnika.

Jasno je da je Instagram NEKAKO trebao početi zarađivati novac i opravdati Facebooku kupnju od milijardu dolara. No zar su zaista to morali (pokušati) napraviti na najpokvareniji način koji su mogli zamisliti, prodavajući fotografije svojih korisnika koji SVAKI dan uploadaju oko 5 milijuna fotografija naivno vjerujući da su dio neke simpatične zajednice, a ne masovnog kapitalističkog servisa?

Općenito izuzetno iritira kad nešto kreneš koristiti pod jednim uvjetima, a uskoro ti bez pitanja nametnu druga, a ovdje se ipak radilo o velikom pomaku od prvih uvjeta. Po novom ispada da su bili volonteri na marketinškoj farmi Zuckerberga i novog mu drugara Systroma, koji su bez pardona i srama namjeravali privatne fotografije prodati nekoj marketinškoj agenciji ili drugoj zainteresiranoj strani.

Ni National Geographicu ne odgovara

Dakle, ako ste ljetovali na Hvaru i zajedno s tisućama turista fotografirali grad, sebe na hotelskom bazenu ili u diskoteci, te sve to uredno tagirali, Facebook je htio prodavati vaše fotografije vlasniku hotela i diskoteke koji će se promovirati tim fotografijama. Plan mu kvare izrazito negativne reakcije korisnika Instagrama, koji ne žele postati marketinška lica besplatno. Neposluh je iskazao i National Geographic, jedan od najpopularnijih profila na Instagramu, najavljujući odlazak s mreže ukoliko se pravila ne izmijene.

@natgeo nije sretan!

Jesu li Systrom i Zuckerberg mogli pronaći neki novi model umjesto pretvaranja Instagrama u najveći stock servis u kojem će „robovi“ korisnici besplatno proizvoditi sadržaj kojim će netko drugi zarađivati novac? Sigurno jesu i vjerujem da će tako i biti u konačnici.

Baš kao što je bilo i s Yahooem 1999. godine kada je nakon tjedan dana gnjeva korisnika Geocitiesa povučena odluka kojom „korisničke stranice i sadržaj na njima prestaju više biti njihove“.

Nova politika intelektualnog vlasništva na snagu stupa 16. siječnja 2013. , što znači da oni imaju vremena do tada izmijeniti nove uvjete korištenja, a vi imate vremena do tada ugasiti svoj profil na Instagramu, jer kasnije nema povratka. Naime, obzirom da nigdje nije jasno izneseno što se događa s vašim fotografijama ako račun izbrišete nakon tog datuma, pretpostavka je da će ih oni, prema postojećim uvjetima, prodavati bez obzira imali vi više profil ili ne. Vaše stare fotografije postat će njihove. Ili ne.

Čekamo da vidimo je li medeni mjesec je završio ili ne trebamo još pakirati kovčege.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Prikaz

Što znači biti junior, što middle, a što senior u hrvatskoj tehnološkoj industriji?

Tri programerske pozicije - 100 definicija što obuhvaćaju. Ususret objavi matrice senioriteta development agencije Bornfight, iskoristili smo priliku razgovarati s nekoliko članova domaće IT zajednice ne bi li rasvijetlili što bi mogao biti standard za juniorski, middle ili seniorski posao programera. Evo što smo saznali...

Kultura 2.0

Zašto vam baš neću dati email ili broj direktora te tvrtke, ali možda napravim intro (što je bolje za vas)

“Možeš li mi dati email ili telefon od...?” Žao mi je, ne neću. Umjesto dilanja kontaktnih podataka, vrijeme je da usvojimo kulturu “introa”.

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.

Mobilno

MWC otkazan: Hrvatski novinari i izlagači, poput Microblinka, Undabota i Delta Realityja, saniraju štetu

Najveći sajam mobilne telefonije, Mobile World Congress u Barceloni jučer je otkazan, a kao razlog se navodi - koronavirus. Neki bi se s time složili, neki vide druge razloge, no posljedice za mnoge u industriji su očigledne i nisu zaobišle hrvatske izlagače, novinare i posjetitelje.