Instagram ipak (ne) postaje najveći ‘stock’ servis na grbači korisnika?

Isprika Instagramovog šefa Kevina Systroma naslovljena „Hvala vam i slušamo“ upućuje kako su pametno odlučiti ne zaklati vlastito janje kojeg korisnici vole. No nisu svi uvjereni da je sladunjavo obraćanje Systroma iskreno. Čudno je kako je Systrom ostao zatečen reakcijama da „oni imaju namjeru prodati vaše fotografije“ kada u uvjetima korištenja jasno piše...

Instagram, što radiš?!

Za manje od mjesec dana, točnije 16. siječnja 2013. godine, Instagram će se pretvoriti u Facebookov free stock photo servis. Konkretnije, prema novima pravilima Instagram će sve fotografije korisnika moći prodavati bilo kome bez da vas pita za dozvolu, ili, ne daj bože, da vam da dio zarade.

Super su to zamislili.

Ipak ne? Isprika Instagramovog šefa Kevina Systroma naslovljena „Hvala vam i slušamo“ upućuje kako su pametno odlučiti ne zaklati vlastito janje kojeg korisnici vole. No nisu svi uvjereni da je sladunjavo obraćanje Systroma iskreno. Čudno je kako je Systrom ostao zatečen reakcijama da „oni imaju namjeru prodati vaše fotografije“ kada u uvjetima korištenja jasno piše:

You agree that a business or other entity may pay us to display your username, likeness, photos (along with any associated metadata), and/or actions you take, in connection with paid or sponsored content or promotions, without any compensation to you.

U prijevodu, jasno piše da im je namjera koristiti vaše podatke i fotografije bez naknade.

Primjerena isprika, ali…

Izmotavanje u maniri „pravni jezik je lako pogrešno tumačiti“ nije simpatično, jer vrijeđa inteligenciju korisnika, no barem je postupio kako priliči osobi koja je izgradila bogatstvo na društvenim medijima- obratiti se osobno javnosti u roku od 24 sata, priznati grešku (makar izmotavanjem) te obećati da će se korisnike (koji su mu izgradili to carstvo) poslušati.

Reakcije Instagramovih korisnika.

Jasno je da je Instagram NEKAKO trebao početi zarađivati novac i opravdati Facebooku kupnju od milijardu dolara. No zar su zaista to morali (pokušati) napraviti na najpokvareniji način koji su mogli zamisliti, prodavajući fotografije svojih korisnika koji SVAKI dan uploadaju oko 5 milijuna fotografija naivno vjerujući da su dio neke simpatične zajednice, a ne masovnog kapitalističkog servisa?

Općenito izuzetno iritira kad nešto kreneš koristiti pod jednim uvjetima, a uskoro ti bez pitanja nametnu druga, a ovdje se ipak radilo o velikom pomaku od prvih uvjeta. Po novom ispada da su bili volonteri na marketinškoj farmi Zuckerberga i novog mu drugara Systroma, koji su bez pardona i srama namjeravali privatne fotografije prodati nekoj marketinškoj agenciji ili drugoj zainteresiranoj strani.

Ni National Geographicu ne odgovara

Dakle, ako ste ljetovali na Hvaru i zajedno s tisućama turista fotografirali grad, sebe na hotelskom bazenu ili u diskoteci, te sve to uredno tagirali, Facebook je htio prodavati vaše fotografije vlasniku hotela i diskoteke koji će se promovirati tim fotografijama. Plan mu kvare izrazito negativne reakcije korisnika Instagrama, koji ne žele postati marketinška lica besplatno. Neposluh je iskazao i National Geographic, jedan od najpopularnijih profila na Instagramu, najavljujući odlazak s mreže ukoliko se pravila ne izmijene.

@natgeo nije sretan!

Jesu li Systrom i Zuckerberg mogli pronaći neki novi model umjesto pretvaranja Instagrama u najveći stock servis u kojem će „robovi“ korisnici besplatno proizvoditi sadržaj kojim će netko drugi zarađivati novac? Sigurno jesu i vjerujem da će tako i biti u konačnici.

Baš kao što je bilo i s Yahooem 1999. godine kada je nakon tjedan dana gnjeva korisnika Geocitiesa povučena odluka kojom „korisničke stranice i sadržaj na njima prestaju više biti njihove“.

Nova politika intelektualnog vlasništva na snagu stupa 16. siječnja 2013. , što znači da oni imaju vremena do tada izmijeniti nove uvjete korištenja, a vi imate vremena do tada ugasiti svoj profil na Instagramu, jer kasnije nema povratka. Naime, obzirom da nigdje nije jasno izneseno što se događa s vašim fotografijama ako račun izbrišete nakon tog datuma, pretpostavka je da će ih oni, prema postojećim uvjetima, prodavati bez obzira imali vi više profil ili ne. Vaše stare fotografije postat će njihove. Ili ne.

Čekamo da vidimo je li medeni mjesec je završio ili ne trebamo još pakirati kovčege.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Vodič za e-Vozačku da ne čekaš (kao mi) u redu u MUP-u

Sustav e-Vozačka, za predaju zahtjeva za novu vozačku dozvolu putem interneta, radi pristojno, ali i pokazuje da korisničko iskustvo i komunikacija mogu i moraju biti bolji. U suprotnom - šalter!

Tehnologija

Apple je pokazao kako više nema ništa za pokazati – čeka li ga Nokijin scenarij?

Sjednite, djeco, da vam ispričam priču o vremenu prije mog vremena. Bijaše to godina 1998., četvrtaste kutije protetičkih boja vrtjele su Windowse 95 ili 98, bilo je to vrijeme disketa, telefonskih slušalica koje se dižu i dial-up interneta koji puca kada se to dogodi.

Internet marketing

Ella Dvornik i Charles Pearce pokreću platformu za europske influencere – Manijak

Porazgovarala sam s Ellom Dvornik i Charlesom Pearceom o njihovom zajedničkom projektu, platformi za influencere i brendove koji s njima žele surađivati - Manijak.

Što ste propustili

Internet marketing

Poznati su dobitnici najvećeg SoMo Borca do sada

Weekend Media Festival jučer je završio dodjelom SoMo nagrada za najbolje digitalne projekte i kampanje.

Nesortirano

Može li igranje igara od nas napraviti bolje kolege, partnere i prijatelje?

Developer, filmaš i umjetnik Onat Hekimoglu na Weekend Media Festivalu govorio je o temi o kojoj ne slušamo često - ozbiljnim igrama.

Mobilno

Zašto zaključavate kućna vrata, ako nećete zaštititi svoje podatke online?

Na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu od Alana Delića iz Diverta dobili smo pet savjeta o tome kako se zaštititi online.

Startupi i poslovanje

Poznati timovi koji će se na Idea Knockoutu natjecati za mjesto na CES-u

Sve je spremno za ovogodišnji Idea Knockout, a za put u Vegas borit će se 20 timova.

Startupi i poslovanje

Domaća aplikacija Beyond Seen Screen postala ExRey i stigla na Android uređaje

Nakon rebrandinga, Beyond Seen Screen postaje ExRey, a beta verzija aplikacije koja pretvara pasivno gledanje videa u aktivno dostupna je na Google Playu.

Intervju

Splitski Locastic otvoreno o povratku u esport nakon pauze (i naučenih lekcija)

Locastic je mrtav, živio Locastic? Splitska tvrtka iz drugog pokušaja nastoji postati regionalna sila u igri CS:GO.