Tko su pobjednici Microsoftovog Imagine Cupa?

Pobjednici Imagine Cupa: VR-om protiv zlostavljanja, IoT-om protiv Parkinsa…

Redovna edukacija dobar je temelj, ali da bi se studenti diferencirali od svojih kolega, moraju sudjelovati u raznim projektima, kao što su natjecanja, rekao je to u razgovoru s novinarima Steven Guggenheimer, Microsoftov Chief Evangelist of Developer Experience, glavna osoba Imagine Cup koji je prošlog tjedna održavan u Microsoftovom kampusu u Redmondu. Naime, na panelu s pobjednicima ovog globalnog studentskog natjecanja, u čije je finale ušao i hrvatski tim Home Guardians, povela se rasprava o važnosti redovne edukacije, ali i vanjskih aktivnosti za razvijanje vještina potrebnih za uspjeh u poslovanju. Jedno je sigurno - svi sudionici temelj za uspjeh imaju.

Imagine Cup 2
Pehar je ove godine otišao u Rumunjsku – u ruke pobjedničkog tima ENTy (slike: Imagine Cup Flickr)

Podsjetimo, Imagine Cup globalno je natjecanje kojemu je cilj poticati kreativnost kod studenata korištenjem tehnologije za rješavanje stvarnih problema. O hrvatskom timu Home Guardians, koji je ove godine ušao u finale i natjecao se u Redmondu, već smo pisali, a riječ je o projektu zvanom Juvo – Home Friend koji želi spriječiti nesreće u kućanstvu, što je glavni uzrok smrti djece. Posebno su se fokusirali na djecu s autizmom kod kojih su takve nesreće češće. No, u kategoriji u kojoj su se oni natjecali, World Citizenship, pobjedu je odnio tim AMANDA.

Hrvatski tim Home Guardians ušao je u globalno finale natjecanja s projektom Juvo - Home Friend.
Hrvatski tim Home Guardians ušao je u globalno finale natjecanja s projektom Juvo – Home Friend.

AR-om i VR-om protiv (cyber)zlostavljanja

Riječ je o projektu koji je, kao i njegovo ime, inspiriran nesretnom sudbinom mlade Amande Todd, koja je 2012. počinila samoubojstvo nakon dugogodišnjeg (cyber)bullyinga. Tim AMANDA povezao je proširenu i virtualnu stvarnost kako bi na vrijeme mogao kod učenika prepoznati znakove zlostavljanja. Sustav kombinira gamifikaciju i bihevioralni pristup, odnosno prati kako korisnici, dok su u virtualnom svijetu, rješavaju razne testove, putem kojih se radi njihova psihološka analiza. Amandina majka bila je dirnuta njihovim projektom te je doletjela iz Kanade ne bi li pratila njihovu prezentaciju.

Pehar ide u Rumunjsku

Iako se činilo da će tim AMANDA odnijeti pobjedu na World Championshipu, gdje se za kup natjecao s tajlandskim timom PH21, koji je pobjedu odnio u kategoriji igara projektom Timelie, te rumunjskim ENTy, pobjeda je ipak otišla u ruke Rumunja. Riječ je o medicinskoj napravi koja prati i analizira držanje korisnika, kako bi se što bolje utvrdili problemi s ravnotežom i dijagnosticirale bolesti, poput Parkinsonove.

Tim AMANDA bori se protiv zlostavljanja u školama uz pomoć virtualne i proširene stvarnosti.
Tim AMANDA bori se protiv zlostavljanja u školama uz pomoć virtualne i proširene stvarnosti.

Tim će se sada fokusirati na prikupljanje investicije, poboljšanje dizajna uređaja, certifikaciju i lansiranje, dok testiranje već provode s liječnicima.

Svi ste pobjednici, samim time što sudjelujete na Imagine Cupu, ali i činjenicom da slijedite svoje snove i ostavljate utjecaj na svijet.

Rekao je to dan ranije finalistima CEO Microsofta, Satya Nadella, a iako to često čujemo na raznim natjecanjima, ovaj se put to nije činilo kao floskula – ti mladi ljudi možda neće nastaviti razvijati projekt koji su tamo predstavljali, ali ovo iskustvo, kao i vještine koje su stekli pripremajući se za natjecanje, iznimno su vrijedni.

U žiriju je sjedio i zvijezda najnovijih Zvjezdanih ratova, John Boyega.
U žiriju je sjedio i zvijezda najnovijih Zvjezdanih ratova, John Boyega.

Tri savjeta Satye Nadelle

Činjenica da u ovom natjecanju sudjeluju osobe iz svih krajeva svijeta govori mnogo o vremenu u kojemu živimo – demokratizacija tehnologije postigla je da digitalno utječe na sve sfere našeg života. To je dotaklo mene dok sam odrastao, zbog čega sam tu gdje jesam, a vidim da i dotiče mnoge druge.

Satya Nadella u obraćanju studentima.
Satya Nadella u obraćanju studentima.

Nakon nekoliko dana uzbudljivih događanja u Seattleu i okolici, posjetitelji su sa sobom odnijeli mnoštvo iskustava, ali i tri jednostavna savjeta koja im je za budućnost dao Microsoftov CEO:

  • Upitajte se – u čemu ste najstrastveniji? Što vas drži budnim noću?
  • Povežite tu strast s izazovima koje želite riješiti u svijetu.
  • Danas možemo zamisliti i ostvariti rješenja koja do sada nisu mogla biti moguća. S resursima koje imamo, digitalnim tehnologijama, možemo promijeniti svijet. Zamislite budućnost i povežite ju s onime za čime ste strastveni. Samo ćete tako biti uspješni.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Telekom Bankarstvo: Zabi prosječna bankarska aplikacija, HT-u dodatan izvor prihoda

Telekom bankarstvo Hrvatskog telekoma i Zagrebačke banke ne pruža kvalitetnije korisničko iskustvo ni od hrvatskih konkurenata ni od Revoluta, ali najavljuje agresivnu marketinšku kampanju kakvu prosječna banka ne bi pokrenula.

Startupi i poslovanje

Dati otkaz zaposleniku u mješovitoj stvarnosti dobar je PR, ali XR doista pomaže razvoju mekih vještina

Zamislite dan kad svojim zaposlenicima nećete plaćati tečajeve već će te ih poslati u susjednu sobu da prođu simulaciju - taj dan mogao bi biti veoma blizu, a evo i što od njega očekivati.

Startupi i poslovanje

Superbet akvizirao Axilis Brune Kovačića – Zagreb postaje inovacijski centar digitalnog klađenja

Bruno Kovačić za Netokraciju ekskluzivno otkriva kako je softversku agenciju koju je osnovao kao student preuzeo Superbet, a koji je nedavno osigurao 175 milijuna eura za širenje.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Oradian potvrđuje brz rast u Aziji nagradom na najvećoj japanskoj fintech konferenciji

Domaći Oradian širi se tržištima Azije, a velike uspjehe potvrđuje i nagrada na startup natjecanju FIN/SUM, najveće japanske fintech konferencije.

Intervju

Na Dan programera, četiri žene otkrivaju kako je tekao njihov karijerni put kroz IT industriju

Na Dan programera, predstavljamo četiri žene koje se bave (ili su se bavile) programiranjem. Je li njihov obrazovni i karijerni put bio pravocrtan ili je vrludao po krivuljama, otkrivaju nam sugovornice iz tvrtki Agency04, Five, IN2 i Styria.AI.

Tehnologija

Kako uopće možemo biti sigurni da će autonomna vozila biti – sigurna?

Autonomna vozila kod mnogih i dalje izazivaju osjećaj nesigurnosti. No, ovaj tekst mogao bi pomoći da se rasvijetli proces iza razvoja i testiranja sigurnosno-kritičnih sustava u vozilima budućnosti.

Startupi i poslovanje

Gideonovi roboti dobili pametnu ruku: Samostalno se kreće, sve vidi i popravlja!

Tvrtka Gideon Brothers nastavlja s razvojem prototipova robota, a posljednja verzija ima i robotsku ruku koja prepoznaje svijet oko sebe.

Mobilno

Apple Arcade i Apple TV+ stižu uskoro i u Hrvatsku

Osim novih iPhone modela, jučer smo saznali i novosti o dvije pretplatničke usluge koje nas čekaju iz Applea.

Tehnologija

Stručnjaci Microblinka i Infinuma: Apple je i dalje inovativan!

Gdje Apple vodi, a gdje kaska? Saznali smo kako developeri gledaju na stanje Apple ekosustava.