Idesh.net otišao... U ruke vlasnika portala Teen385, Tulumarka i MojFaks

Idesh.net otišao… U ruke vlasnika portala Teen385, Tulumarka i MojFaks

Tako je - Idesh.net odnedavno je u vlasništvu tvrtke Domino efekt, pod čijim se krovom nalaze portali kao što su Teen385, Tulumarka i MojFaks. Ovaj internetski magazin, kojega je Aljoša Japundžić pokrenuo još 2007. godine, sada upotpunjava grupaciju kao mjesto koje će, za razliku od spomenutih portala, privlačiti nešto stariju, većinom mušku publiku.

Idesh.net Domino efekt

Tako je – Idesh.net odnedavno je u vlasništvu tvrtke Domino efekt, pod čijim se krovom nalaze portali kao što su Teen385, Tulumarka i MojFaks. Ovaj internetski magazin, kojega je Aljoša Japundžić pokrenuo još 2007. godine, sada upotpunjava grupaciju kao mjesto koje će, za razliku od spomenutih portala, privlačiti nešto stariju, većinom mušku publiku.

Branimir Prskalo, direktor Domino efekta, pojašnjava zašto se Idesh odlično uklapa u mrežu portala u kojoj se do sada najviše isticao Teen385.com. To je najstariji i najuspješniji brend među spomenutima, koji je pokrenut još davne 2001., a u svibnju se ove godine našao čak među top 25 hrvatskih portala s 30.000 posjeta dnevno te 110.000 registriranih članova. Tulumarka.com, koja se priključila Domino efektu prije tri godine, ove jeseni slavi deseti rođendan, a MojFaks.com je studentski portal koji je pokrenut još 2006. godine. Uz njih te još nekoliko drugih projekata, Idesh.net trebao bi pomoći grupaciji da učvrsti svoju poziciju u ciljanoj skupini te da ju donekle i proširi.

Idesh! je projekt koji je duže vrijeme bio u našem fokusu. Riječ je o jedinstvenom i uspješnom projektu koji je već dugo na sceni, čija je kvaliteta prepoznata od strane vjernih čitatelja i oglašivača. To je ujedno i najposjećeniji te najpopularniji domaći muški lifestyle portal, koji se konstantno nalazi među 25-35 najposjećenijih hrvatskih portala… Sve su to bili preduvjeti zbog kojih nam je ovaj web uvijek bio interesantan. Naravno, Idesh je savršeno pokrivao jedan dio targeta koji nam je nedostajao, tako da smo ovim potezom zaokružili cijelu našu mrežu. Inače, s osnivačem portala, Aljošom Japundžićem, me veže dugogodišnje prijateljstvo i poslovna suradnja, tako da smo se relativno brzo dogovorili oko svega. Što se tiče ciljane skupine – Idesh se prvenstveno obraća muškoj publici, ali čita ga i ženska populacija, budući da je dobar dio tema univerzalan. Publika je ovdje nešto starija u odnosu na naš teen portal, u najvećem postotku ekipa između 20 i 30 godina.

Branimir nije želio otkriti detalje o iznosu za koji je magazin preuzet, ali napomenuo je kako su obje strane zadovoljne konačnim ishodom te da je uz akviziciju Tulumarke ovo najveći poduhvat grupacije.

Koncept ostaje isti, uz proširenje interesa

Što se tiče prepoznatljivog stila koji je od početaka prisutan na Ideshu, Branimir obećava kako se on neće mijenjati.

Autori portala i upravo taj prepoznatljivi stil pisanja nešto je što smo pod svaku cijenu htjeli zadržati i pod našim vodstvom, tako da smo se odmah nakon potpisa ugovora bacili na dogovore. Većina dosadašnjih autora pisat će i dalje, ali naravno – portalu su se pridružili i neki novi autori te kolege s naših drugih projekata. Koncept ostaje isti, samo ćemo još malo proširiti područja interesa.

Zanimljivo je i baciti pogled unatrag, u proteklih sedam godina koliko Idesh postoji – domaći je internetski prostor 2007. godine izgledao drugačije, blogovi su eksplodirali, društvene mreže su se tek rađale, a sve je više bilo sličnih portala i internetskih magazina. No, mnogi su od njih u međuvremenu uslijed raznih razloga ugašeni, a internetski pejzaž se poprilično izmijenio. No, što donosi budućnost za Idesh.net i druge projekte? Branimir navodi samo dio:

Istina, bilo je to potpuno drugo vrijeme, a velik broj domaćih i stranih projekata koji su nekada imali tisuće korisnika danas niti ne postoje. Osobno volim ovaj posao baš zbog tih stalnih promjena i inovacija – gotovo je nemoguće nešto planirati dvije-tri godine unaprijed, a moraš u svakom trenutku biti spreman na akciju. Zaostati samo jedan korak u ovom digitalnom svijetu može biti pogubno… Trenutno nam je dosta u fokusu mobilno, već godinu-dvije to je glavna tema na svim konferencijama, ali dovoljno je pogledati u statistike posjećenosti i sve je jasno. Gotovo na svim portalima je broj mobilnih posjeta između 20 i 30%. Druga velika stvar je video, ali tu je problem dosta skupa produkcija pa radimo na optimalnom rješenju. Nemojte zaboraviti da je Idesh prije tri godine izdao i jedan od prvih iPad magazina na našem tržištu, Ideshbook, tako da inovacija i sličnih projekata neće nedostajati.

Idemo!

A baš se na mobilni dio novi tim i fokusirao nakon preuzimanja Idesh.net – ako otvorite stranicu putem mobilnih uređaja, primijetit ćete da je ona optimizirana i za njih. Tu su i ostale promjene, nastale kako bi pridošlica bila u skladu s ostalim portalima – adserveri, uspostavljanje redakcije, oglasni formati… Najavljuje se i nova rubrika kao proširenje sadržaja, a i bolje povezivanje s ostalim portalima u mreži.

Što se tiče donedavnog vlasnika portala, Aljoše Japundžića, on navodi kako je odluka o prodaji bila logična, jer se već neko vrijeme nije mogao u potpunosti posvetiti projektu.

Bilo je vrijeme Idesh.net preuzme netko tko će mu moći podariti više pažnje. Srećom, prave ljude za to našao sam među vlastitim prijateljima. To nikako nije kraj mojim (web) izdavačkim avanturama, one se nastavljaju na drugim tržištima. Uz to, bacio sam se u međunarodne konzultantske vode, pa trenutačno radim na vrlo zahtjevnom i zanimljivom projektu za Fairfax Media, jednu od najvećih izdavačkih kuća na području Australije i Novog Zelanda.

Nove avanture, čini se, čekaju i jednu i drugu stranu, a mi ćemo budno pratiti kamo to sada ide – Idesh!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Mobilno

Moja Croatia: Da biste digitalizirali osiguranje ne trebate govoriti “jezikom osiguranja”

Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj, otkriva što su morali osigurati unutar Croatia osiguranja kako bi razvili potpunu, a zaista jednostavnu za korištenje self-care aplikaciju.

Što ste propustili

Tehnologija

Ratko Mutavdžić: Od ‘cloud’ blogera do Microsoftovog Technology Officera za srednju i istočnu Europu

S novim tehnološkim šefom Microsofta za srednju i istočnu Europu, Ratkom Mutavdžićem, razgovarali smo o 700-postotnom rastu Microsoft Teamsa za vrijeme pandemije, kako se koriste 'cloud' tehnologije u 2020., ali i zašto Zagreb treba kafić-ured!

Startupi i poslovanje

Od investicije do akvizicija – Silvio Kutić i investitori Ante Kušurin i Mario Ančić o Infobipovim ambicijama

U eksluzivnom razgovoru za Netokraciju, Silvio Kutić, kao direktor Infobipa, Ante Kušurin i Mario Ančić iz fonda One Equity Partners, ujedno poznati hrvatski sportaši, otkrivaju detalje svoje suradnje – i planova da stvore vodeću svjetsku CPaaS platformu.

Društvene mreže

Zabrani li Trump TikTok, hoće li hrvatski ‘TikTokeri’ preći na Instagram Reels?

Dok čekamo hoće li Trump zabraniti, a Microsoft kupiti SAD za američko tržište, hoće li Zuckerberg iskoristiti pravi trenutak i preuzeti TikTokove kreativce, publiku i potencijal?

Startupi i poslovanje

Hrvatske B2B tehnološke tvrtke “iskovale” su se u konstantnim krizama, preživjet će i ovu!

Trenutna kriza nije ni prva ni zadnja, a kako su se postavili - i kako će preživjeti - u B2B tehnološkom poslovanju za Netokraciju otkrivaju osnivači Poslovne inteligencije, Microblinka, Agrivija i Airta.

Web aplikacije

E-Predmet na GitHubu: Mogli bismo imati djelotvornije sudstvo, ali ne bez kvalitetnih podataka

Računarac koji je pozornost javnosti privukao tehnologijom za brojanje sudionika javnih skupova uhvatio se u koštac s podacima iz pravosudnog sustava. Usput je razotkrio koliko je to čudan svijet.

Kultura 2.0

Zašto nisam podržala #womensupportingwomen, a jesam #ženeujavnomprostoru

Shvaćam. Lako je. Lako je objaviti selfie, nasmijati se, osjećati taj #girlpower, primiti lajkove, komplimente i otići dalje u dan. No, bojim se da prelako prepuštamo prostor onome što je lako, a preteško onome što je teško.