Idesh.net otišao... U ruke vlasnika portala Teen385, Tulumarka i MojFaks

Idesh.net otišao… U ruke vlasnika portala Teen385, Tulumarka i MojFaks

Tako je - Idesh.net odnedavno je u vlasništvu tvrtke Domino efekt, pod čijim se krovom nalaze portali kao što su Teen385, Tulumarka i MojFaks. Ovaj internetski magazin, kojega je Aljoša Japundžić pokrenuo još 2007. godine, sada upotpunjava grupaciju kao mjesto koje će, za razliku od spomenutih portala, privlačiti nešto stariju, većinom mušku publiku.

Idesh.net Domino efekt

Tako je – Idesh.net odnedavno je u vlasništvu tvrtke Domino efekt, pod čijim se krovom nalaze portali kao što su Teen385, Tulumarka i MojFaks. Ovaj internetski magazin, kojega je Aljoša Japundžić pokrenuo još 2007. godine, sada upotpunjava grupaciju kao mjesto koje će, za razliku od spomenutih portala, privlačiti nešto stariju, većinom mušku publiku.

Branimir Prskalo, direktor Domino efekta, pojašnjava zašto se Idesh odlično uklapa u mrežu portala u kojoj se do sada najviše isticao Teen385.com. To je najstariji i najuspješniji brend među spomenutima, koji je pokrenut još davne 2001., a u svibnju se ove godine našao čak među top 25 hrvatskih portala s 30.000 posjeta dnevno te 110.000 registriranih članova. Tulumarka.com, koja se priključila Domino efektu prije tri godine, ove jeseni slavi deseti rođendan, a MojFaks.com je studentski portal koji je pokrenut još 2006. godine. Uz njih te još nekoliko drugih projekata, Idesh.net trebao bi pomoći grupaciji da učvrsti svoju poziciju u ciljanoj skupini te da ju donekle i proširi.

Idesh! je projekt koji je duže vrijeme bio u našem fokusu. Riječ je o jedinstvenom i uspješnom projektu koji je već dugo na sceni, čija je kvaliteta prepoznata od strane vjernih čitatelja i oglašivača. To je ujedno i najposjećeniji te najpopularniji domaći muški lifestyle portal, koji se konstantno nalazi među 25-35 najposjećenijih hrvatskih portala… Sve su to bili preduvjeti zbog kojih nam je ovaj web uvijek bio interesantan. Naravno, Idesh je savršeno pokrivao jedan dio targeta koji nam je nedostajao, tako da smo ovim potezom zaokružili cijelu našu mrežu. Inače, s osnivačem portala, Aljošom Japundžićem, me veže dugogodišnje prijateljstvo i poslovna suradnja, tako da smo se relativno brzo dogovorili oko svega. Što se tiče ciljane skupine – Idesh se prvenstveno obraća muškoj publici, ali čita ga i ženska populacija, budući da je dobar dio tema univerzalan. Publika je ovdje nešto starija u odnosu na naš teen portal, u najvećem postotku ekipa između 20 i 30 godina.

Branimir nije želio otkriti detalje o iznosu za koji je magazin preuzet, ali napomenuo je kako su obje strane zadovoljne konačnim ishodom te da je uz akviziciju Tulumarke ovo najveći poduhvat grupacije.

Koncept ostaje isti, uz proširenje interesa

Što se tiče prepoznatljivog stila koji je od početaka prisutan na Ideshu, Branimir obećava kako se on neće mijenjati.

Autori portala i upravo taj prepoznatljivi stil pisanja nešto je što smo pod svaku cijenu htjeli zadržati i pod našim vodstvom, tako da smo se odmah nakon potpisa ugovora bacili na dogovore. Većina dosadašnjih autora pisat će i dalje, ali naravno – portalu su se pridružili i neki novi autori te kolege s naših drugih projekata. Koncept ostaje isti, samo ćemo još malo proširiti područja interesa.

Zanimljivo je i baciti pogled unatrag, u proteklih sedam godina koliko Idesh postoji – domaći je internetski prostor 2007. godine izgledao drugačije, blogovi su eksplodirali, društvene mreže su se tek rađale, a sve je više bilo sličnih portala i internetskih magazina. No, mnogi su od njih u međuvremenu uslijed raznih razloga ugašeni, a internetski pejzaž se poprilično izmijenio. No, što donosi budućnost za Idesh.net i druge projekte? Branimir navodi samo dio:

Istina, bilo je to potpuno drugo vrijeme, a velik broj domaćih i stranih projekata koji su nekada imali tisuće korisnika danas niti ne postoje. Osobno volim ovaj posao baš zbog tih stalnih promjena i inovacija – gotovo je nemoguće nešto planirati dvije-tri godine unaprijed, a moraš u svakom trenutku biti spreman na akciju. Zaostati samo jedan korak u ovom digitalnom svijetu može biti pogubno… Trenutno nam je dosta u fokusu mobilno, već godinu-dvije to je glavna tema na svim konferencijama, ali dovoljno je pogledati u statistike posjećenosti i sve je jasno. Gotovo na svim portalima je broj mobilnih posjeta između 20 i 30%. Druga velika stvar je video, ali tu je problem dosta skupa produkcija pa radimo na optimalnom rješenju. Nemojte zaboraviti da je Idesh prije tri godine izdao i jedan od prvih iPad magazina na našem tržištu, Ideshbook, tako da inovacija i sličnih projekata neće nedostajati.

Idemo!

A baš se na mobilni dio novi tim i fokusirao nakon preuzimanja Idesh.net – ako otvorite stranicu putem mobilnih uređaja, primijetit ćete da je ona optimizirana i za njih. Tu su i ostale promjene, nastale kako bi pridošlica bila u skladu s ostalim portalima – adserveri, uspostavljanje redakcije, oglasni formati… Najavljuje se i nova rubrika kao proširenje sadržaja, a i bolje povezivanje s ostalim portalima u mreži.

Što se tiče donedavnog vlasnika portala, Aljoše Japundžića, on navodi kako je odluka o prodaji bila logična, jer se već neko vrijeme nije mogao u potpunosti posvetiti projektu.

Bilo je vrijeme Idesh.net preuzme netko tko će mu moći podariti više pažnje. Srećom, prave ljude za to našao sam među vlastitim prijateljima. To nikako nije kraj mojim (web) izdavačkim avanturama, one se nastavljaju na drugim tržištima. Uz to, bacio sam se u međunarodne konzultantske vode, pa trenutačno radim na vrlo zahtjevnom i zanimljivom projektu za Fairfax Media, jednu od najvećih izdavačkih kuća na području Australije i Novog Zelanda.

Nove avanture, čini se, čekaju i jednu i drugu stranu, a mi ćemo budno pratiti kamo to sada ide – Idesh!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

Kako je Njuškalo uz pomoć foto-prepoznavanja za 70% ubrzao predaju oglasa u mobilnoj aplikaciji

Foto-prepoznavanje predmeta u samom je vrhu svjetskih trendova i primjene umjetne inteligencije, a mi smo odlučili upravo tu tehnologiju uvrstiti u Njuškalovu aplikaciju prilikom predavanja oglasa. Kako je proces izgledao u praksi, na koje smo izazove naišli i što su planovi za budućnost, otkrivamo.

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Intervju

Što korisnici žele i očekuju od vaših proizvoda i usluga zna podatkovna znanstvenica

Iako je njezin karijerni put krenuo u smjeru računovodstva i financija, Maja Copak Smolčić vrlo je brzo shvatila kako ju više zanima statistika i analiza podataka. Bila je spremna na novi početak i učenje programiranja i novih vještina. Danas u A1 vodi odjel zadužen za poslovnu analitiku i data science.

Što ste propustili

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Startupi i poslovanje

Christina Calje, od direktorske pozicije u Goldman Sachsu do vlastitog AI startupa

Prije nešto više od četiri godine, Christina je iz financijske posve prešla u tehnološku industriju. Danas kao osnivačica startupa Autheos, koji uz pomoć AI optimizira video kampanje, sudjeluje i u projektima za definiranje pravnih okvira odgovornosti AI sustava, a upravo ju je to, kao vrsnu stručnjakinju i uspješnu ženu dovelo na LEAP Women konferenciju nakon koje sam s njom pričala o AI-u, marketinškim strategijama, društvenim mrežama, GDPR-u i video trendovima.

Društvene mreže

Filip Zavadlav: Kako je ubojica podrškom na online mrežama postao simbol borbe za pravdu?

Uspoređuju ga s Jokerom i Punisherom, prozivaju ga herojem, a ne ubojicom. Priča o Filipu Zavadlavi, 25-godišnjaku koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu, puni sve medije već nekoliko dana. Ali i društvene mreže.

Startupi i poslovanje

Komentiramo kriterije nesamostalnog rada: Hoće li ih i vaš paušalni obrt zadovoljiti?

Ministarstvo financija objavilo je kriterije po kojima se određuje je li nešto nesamostalni rad i trebaju li za njega biti plaćeni svi doprinosi i porezi kao na plaću. No, koliko su ti kriteriji jasni i primjenjivi na IT?

Startupi i poslovanje

Alan Sumina: U 11 godina Nanobit je izdao više od 20 igara, a živi od samo njih tri

CEO Nanobita Alan Sumina jedan je od najpoznatijih domaćih poduzetnika, a mi smo provjerili kako danas gleda na 11 godina njegove tvrtke te izazove na koje se nailazilo putem.

Intervju

Što korisnici žele i očekuju od vaših proizvoda i usluga zna podatkovna znanstvenica

Iako je njezin karijerni put krenuo u smjeru računovodstva i financija, Maja Copak Smolčić vrlo je brzo shvatila kako ju više zanima statistika i analiza podataka. Bila je spremna na novi početak i učenje programiranja i novih vještina. Danas u A1 vodi odjel zadužen za poslovnu analitiku i data science.