IDCEE 2014: Globalni potencijal startupa iz zemalja u razvoju

IDCEE 2014: Startupi iz zemalja u razvoju imaju globalni potencijal

Unatoč nezavidnoj situaciji u državi, glavni motiv konferencije Investor Day Central and Eastern Europe koja se upravo održava jest da mjesta za optimizam - ima.

Unatoč nezavidnoj situaciji u Ukrajini, konferencija je započela u optimističnom tonu
Unatoč nezavidnoj situaciji u Ukrajini, konferencija je započela u optimističnom tonu (Slika: IDCEE Facebook)

Ukrajina je u teškom stanju, oblak rata nadvio se nad istokom zemlje. No, unatoč tome, brojna se internacionalna ekipa okupila na konferenciji Investor Day Central and Eastern Europe, koja se održava danas i sutra u Kijevu. Ne samo da se konferencija održava u punom sjaju, nego je najavljena suradnja s U-Startom, čime će se startupima olakšati pristup kapitalu.

Konferenciju je otvorila Viktoriya Tigipko, organizatorica IDCEE-a te direktorica u TA Venture, koja je sa Stefanom Guidottijem, direktorom U-Starta, najavila suradnju koja će odvesti ovaj događaj na globalnu razinu. Naime, ono što se ovih dana događa u Kijevu preslikat će se na ostale događaje koje U-Start održava – u Cape Townu, Sao Paulu, Instambulu, Santiagu, a glavni događaj će biti u Milanu. Istodobno, U-Start će dovoditi investitore i u Ukrajinu, ali i u cijelu CEE regiju. O općenitom stanju u Ukrajini te samoj konferenciji više će biti riječi u intervjuu s Viktoriyom i Stefanom – ali ne može se poreći da se konferencijom odmah u startu proširio optimizam.

Mjesta za optimizam ima

A o optimizmu je govorio i prvi predavač, Fabrice Grinda, suosnivač OLX Inc.  Bacio je pogled nešto dalje unatrag, u posljednje stoljeće, i osvrnuo se na to kako je tehnologija promijenila naše živote na bolje – povećao se životni vijek, prihodi i kvaliteta života. Redefinirano je značenje siromaštva, jer siromašni Amerikanci imaju struju, vodu, toalete, elektroničke naprave. Unatoč tomu što se čini drugačije, treba imati na umu da je zadnje desetljeće najmirnije kada je riječ o ratovima.

U zadnje vrijeme imamo i neke nove uzore, poput Estonije, barem u e-vladanju i e-poslovanju. Tehnologija je sve disruptivnija – 3D je revolucionarizirao prototipe, a mogao bi i medicinu te neke druge grane. Zdravstvo je konačno postaje digitalnije, roboti „napadaju“ našu svakodnevnicu (dronovi?), Internet of Things je poboljšava – naš hladnjak će nam reći koja hrana više nije za konzumaciju, a Nest pametno upravlja našim domovima. Edukacija se također mijenja – od tradicionalnih učionica došli smo do kompjuteriziranih pa sve do „globalnih“. Komunikacija prolazi kroz revoluciju – pa tako već imamo prve primjere direktne komunikacije između ljudskih mozgova.

Nećemo ostati bez energije, to je luckasta ideja, samo joj trebamo pristupiti – uz pomoć tehnologije. Primjerice, solarna energija već postaje kompetitivna na tržištu svojom cijenom.Uz energiju, za život je potrebna i voda, a i inovacije se događaju i na polju pročišćavanja zagađene vode. Time se rješava i problem hrane, odnosno njenog uzgoja.

Svaki rizik je prilika

Sve to vodi ka boljem sutra, no da bi se do toga došlo, na tehnologiji i inovacijama se mora raditi, u njih se mora i ulagati. Lako je o tome govoriti u razvijenijim tržištima, ali kako ulagati u tržištima koja su nestabilna? O tome su govorili na prvom panelu Roman Simonov, upravitelj u Siguler Guffu, Tomasz Danis Investment, partner u MCI Managementu, Alexander Galitsky, partner u Almaz Capitalu, Christian Graggaber, čelna osoba za digitalno prisustvo Hubert Burda Medije te Ilja Laurs, osnivač Nextury Venturesa.

Naravno, oni su se složili da je svaki rizik – prilika. Potrebno je ući u novo tržište, razumjeti ga, razumjeti ono što nudi, ali i njegove mane, a tada će se moći ugrabiti i prilike. Neki o ulagača bave se isključivo tržištima u razvoju. Nije lako, kažu, ali smatraju da se rizik može umanjiti i ublažiti dobro promišljenim pristupom i strategijama.

Tržišta u razvoju mogu se – razvijati, rasti i to brže nego razvijena tržišta. A tehnološki startupi iz takvih zemalja svakako imaju globalni potencijal.

No, što sami poslovi mogu napraviti da bi bili privlačniji investitorima? Savjeti su već poznati: projekt mora biti samoodrživ, imati potencijal za rast, i to globalno, već neki dokaz da teza drži vodu. Pitch nije sve, to je samo šou koji ste kreirali za publiku, a nijedan ozbiljan investitor neće uložiti u startup samo na temelju te tri minute predstave.

Ne treba na umu biti prodaja, nego kreiranje održivog poslovanja. Investitori postaju pametniji, traže više od tvrtki. Također, treba ići na internacionalno tržište što prije.

I to je ono oko čega su se svi složili – bez obzira na to gdje se nalazili, u nemirnoj Ukrajini ili u ozlojeđenoj Hrvatskoj, oči uvijek trebaju biti uprte u globalne vode.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

Kako je Njuškalo uz pomoć foto-prepoznavanja za 70% ubrzao predaju oglasa u mobilnoj aplikaciji

Foto-prepoznavanje predmeta u samom je vrhu svjetskih trendova i primjene umjetne inteligencije, a mi smo odlučili upravo tu tehnologiju uvrstiti u Njuškalovu aplikaciju prilikom predavanja oglasa. Kako je proces izgledao u praksi, na koje smo izazove naišli i što su planovi za budućnost, otkrivamo.

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Intervju

Što korisnici žele i očekuju od vaših proizvoda i usluga zna podatkovna znanstvenica

Iako je njezin karijerni put krenuo u smjeru računovodstva i financija, Maja Copak Smolčić vrlo je brzo shvatila kako ju više zanima statistika i analiza podataka. Bila je spremna na novi početak i učenje programiranja i novih vještina. Danas u A1 vodi odjel zadužen za poslovnu analitiku i data science.

Što ste propustili

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Startupi i poslovanje

Christina Calje, od direktorske pozicije u Goldman Sachsu do vlastitog AI startupa

Prije nešto više od četiri godine, Christina je iz financijske posve prešla u tehnološku industriju. Danas kao osnivačica startupa Autheos, koji uz pomoć AI optimizira video kampanje, sudjeluje i u projektima za definiranje pravnih okvira odgovornosti AI sustava, a upravo ju je to, kao vrsnu stručnjakinju i uspješnu ženu dovelo na LEAP Women konferenciju nakon koje sam s njom pričala o AI-u, marketinškim strategijama, društvenim mrežama, GDPR-u i video trendovima.

Društvene mreže

Filip Zavadlav: Kako je ubojica podrškom na online mrežama postao simbol borbe za pravdu?

Uspoređuju ga s Jokerom i Punisherom, prozivaju ga herojem, a ne ubojicom. Priča o Filipu Zavadlavi, 25-godišnjaku koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu, puni sve medije već nekoliko dana. Ali i društvene mreže.

Startupi i poslovanje

Komentiramo kriterije nesamostalnog rada: Hoće li ih i vaš paušalni obrt zadovoljiti?

Ministarstvo financija objavilo je kriterije po kojima se određuje je li nešto nesamostalni rad i trebaju li za njega biti plaćeni svi doprinosi i porezi kao na plaću. No, koliko su ti kriteriji jasni i primjenjivi na IT?

Startupi i poslovanje

Alan Sumina: U 11 godina Nanobit je izdao više od 20 igara, a živi od samo njih tri

CEO Nanobita Alan Sumina jedan je od najpoznatijih domaćih poduzetnika, a mi smo provjerili kako danas gleda na 11 godina njegove tvrtke te izazove na koje se nailazilo putem.

Intervju

Što korisnici žele i očekuju od vaših proizvoda i usluga zna podatkovna znanstvenica

Iako je njezin karijerni put krenuo u smjeru računovodstva i financija, Maja Copak Smolčić vrlo je brzo shvatila kako ju više zanima statistika i analiza podataka. Bila je spremna na novi početak i učenje programiranja i novih vještina. Danas u A1 vodi odjel zadužen za poslovnu analitiku i data science.