IDCEE 2014: Globalni potencijal startupa iz zemalja u razvoju

IDCEE 2014: Startupi iz zemalja u razvoju imaju globalni potencijal

Unatoč nezavidnoj situaciji u državi, glavni motiv konferencije Investor Day Central and Eastern Europe koja se upravo održava jest da mjesta za optimizam - ima.

Unatoč nezavidnoj situaciji u Ukrajini, konferencija je započela u optimističnom tonu
Unatoč nezavidnoj situaciji u Ukrajini, konferencija je započela u optimističnom tonu (Slika: IDCEE Facebook)

Ukrajina je u teškom stanju, oblak rata nadvio se nad istokom zemlje. No, unatoč tome, brojna se internacionalna ekipa okupila na konferenciji Investor Day Central and Eastern Europe, koja se održava danas i sutra u Kijevu. Ne samo da se konferencija održava u punom sjaju, nego je najavljena suradnja s U-Startom, čime će se startupima olakšati pristup kapitalu.

Konferenciju je otvorila Viktoriya Tigipko, organizatorica IDCEE-a te direktorica u TA Venture, koja je sa Stefanom Guidottijem, direktorom U-Starta, najavila suradnju koja će odvesti ovaj događaj na globalnu razinu. Naime, ono što se ovih dana događa u Kijevu preslikat će se na ostale događaje koje U-Start održava – u Cape Townu, Sao Paulu, Instambulu, Santiagu, a glavni događaj će biti u Milanu. Istodobno, U-Start će dovoditi investitore i u Ukrajinu, ali i u cijelu CEE regiju. O općenitom stanju u Ukrajini te samoj konferenciji više će biti riječi u intervjuu s Viktoriyom i Stefanom – ali ne može se poreći da se konferencijom odmah u startu proširio optimizam.

Mjesta za optimizam ima

A o optimizmu je govorio i prvi predavač, Fabrice Grinda, suosnivač OLX Inc.  Bacio je pogled nešto dalje unatrag, u posljednje stoljeće, i osvrnuo se na to kako je tehnologija promijenila naše živote na bolje – povećao se životni vijek, prihodi i kvaliteta života. Redefinirano je značenje siromaštva, jer siromašni Amerikanci imaju struju, vodu, toalete, elektroničke naprave. Unatoč tomu što se čini drugačije, treba imati na umu da je zadnje desetljeće najmirnije kada je riječ o ratovima.

U zadnje vrijeme imamo i neke nove uzore, poput Estonije, barem u e-vladanju i e-poslovanju. Tehnologija je sve disruptivnija – 3D je revolucionarizirao prototipe, a mogao bi i medicinu te neke druge grane. Zdravstvo je konačno postaje digitalnije, roboti „napadaju“ našu svakodnevnicu (dronovi?), Internet of Things je poboljšava – naš hladnjak će nam reći koja hrana više nije za konzumaciju, a Nest pametno upravlja našim domovima. Edukacija se također mijenja – od tradicionalnih učionica došli smo do kompjuteriziranih pa sve do „globalnih“. Komunikacija prolazi kroz revoluciju – pa tako već imamo prve primjere direktne komunikacije između ljudskih mozgova.

Nećemo ostati bez energije, to je luckasta ideja, samo joj trebamo pristupiti – uz pomoć tehnologije. Primjerice, solarna energija već postaje kompetitivna na tržištu svojom cijenom.Uz energiju, za život je potrebna i voda, a i inovacije se događaju i na polju pročišćavanja zagađene vode. Time se rješava i problem hrane, odnosno njenog uzgoja.

Svaki rizik je prilika

Sve to vodi ka boljem sutra, no da bi se do toga došlo, na tehnologiji i inovacijama se mora raditi, u njih se mora i ulagati. Lako je o tome govoriti u razvijenijim tržištima, ali kako ulagati u tržištima koja su nestabilna? O tome su govorili na prvom panelu Roman Simonov, upravitelj u Siguler Guffu, Tomasz Danis Investment, partner u MCI Managementu, Alexander Galitsky, partner u Almaz Capitalu, Christian Graggaber, čelna osoba za digitalno prisustvo Hubert Burda Medije te Ilja Laurs, osnivač Nextury Venturesa.

Naravno, oni su se složili da je svaki rizik – prilika. Potrebno je ući u novo tržište, razumjeti ga, razumjeti ono što nudi, ali i njegove mane, a tada će se moći ugrabiti i prilike. Neki o ulagača bave se isključivo tržištima u razvoju. Nije lako, kažu, ali smatraju da se rizik može umanjiti i ublažiti dobro promišljenim pristupom i strategijama.

Tržišta u razvoju mogu se – razvijati, rasti i to brže nego razvijena tržišta. A tehnološki startupi iz takvih zemalja svakako imaju globalni potencijal.

No, što sami poslovi mogu napraviti da bi bili privlačniji investitorima? Savjeti su već poznati: projekt mora biti samoodrživ, imati potencijal za rast, i to globalno, već neki dokaz da teza drži vodu. Pitch nije sve, to je samo šou koji ste kreirali za publiku, a nijedan ozbiljan investitor neće uložiti u startup samo na temelju te tri minute predstave.

Ne treba na umu biti prodaja, nego kreiranje održivog poslovanja. Investitori postaju pametniji, traže više od tvrtki. Također, treba ići na internacionalno tržište što prije.

I to je ono oko čega su se svi složili – bez obzira na to gdje se nalazili, u nemirnoj Ukrajini ili u ozlojeđenoj Hrvatskoj, oči uvijek trebaju biti uprte u globalne vode.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Mobilno

Moja Croatia: Da biste digitalizirali osiguranje ne trebate govoriti “jezikom osiguranja”

Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj, otkriva što su morali osigurati unutar Croatia osiguranja kako bi razvili potpunu, a zaista jednostavnu za korištenje self-care aplikaciju.

Što ste propustili

Tehnologija

Ratko Mutavdžić: Od ‘cloud’ blogera do Microsoftovog Technology Officera za srednju i istočnu Europu

S novim tehnološkim šefom Microsofta za srednju i istočnu Europu, Ratkom Mutavdžićem, razgovarali smo o 700-postotnom rastu Microsoft Teamsa za vrijeme pandemije, kako se koriste 'cloud' tehnologije u 2020., ali i zašto Zagreb treba kafić-ured!

Startupi i poslovanje

Od investicije do akvizicija – Silvio Kutić i investitori Ante Kušurin i Mario Ančić o Infobipovim ambicijama

U eksluzivnom razgovoru za Netokraciju, Silvio Kutić, kao direktor Infobipa, Ante Kušurin i Mario Ančić iz fonda One Equity Partners, ujedno poznati hrvatski sportaši, otkrivaju detalje svoje suradnje – i planova da stvore vodeću svjetsku CPaaS platformu.

Društvene mreže

Zabrani li Trump TikTok, hoće li hrvatski ‘TikTokeri’ preći na Instagram Reels?

Dok čekamo hoće li Trump zabraniti, a Microsoft kupiti SAD za američko tržište, hoće li Zuckerberg iskoristiti pravi trenutak i preuzeti TikTokove kreativce, publiku i potencijal?

Startupi i poslovanje

Hrvatske B2B tehnološke tvrtke “iskovale” su se u konstantnim krizama, preživjet će i ovu!

Trenutna kriza nije ni prva ni zadnja, a kako su se postavili - i kako će preživjeti - u B2B tehnološkom poslovanju za Netokraciju otkrivaju osnivači Poslovne inteligencije, Microblinka, Agrivija i Airta.

Web aplikacije

E-Predmet na GitHubu: Mogli bismo imati djelotvornije sudstvo, ali ne bez kvalitetnih podataka

Računarac koji je pozornost javnosti privukao tehnologijom za brojanje sudionika javnih skupova uhvatio se u koštac s podacima iz pravosudnog sustava. Usput je razotkrio koliko je to čudan svijet.

Kultura 2.0

Zašto nisam podržala #womensupportingwomen, a jesam #ženeujavnomprostoru

Shvaćam. Lako je. Lako je objaviti selfie, nasmijati se, osjećati taj #girlpower, primiti lajkove, komplimente i otići dalje u dan. No, bojim se da prelako prepuštamo prostor onome što je lako, a preteško onome što je teško.