Upoznajte Hyperloop, inovativni vid transporta koji je osmislio Elon Musk

Upoznajte Hyperloop, inovativni vid transporta koji je osmislio Elon Musk

Osnivač kompanije Tesla Motors, Elon Musk, predstavio je na jučerašnjem konferencijskom pozivu planove za ono što bi mogao biti njegov sledeći projekat. U pitanju je inovativni vid transporta koji bi putnike prevozio od Los Angelesa do San Francisca u specijalnim kapsulama za svega 30 minuta.

hyperloop

Osnivač kompanije Tesla Motors, Elon Musk, predstavio je na jučerašnjem konferencijskom pozivu planove za ono što bi mogao biti njegov sledeći projekat. U pitanju je inovativni vid transporta koji bi putnike prevozio od Los Angelesa do San Francisca u specijalnim kapsulama za svega 30 minuta. Pod imenom Hyperloop, planovi za budući Muskov projekat objavljeni su na zvaničnom blogu kao ambiciozan odgovor na pitanje brze želenice.

U biti, Hyperloop je baziran na ideji kapsule koja putuje u cevi pod vakumom. Pomoću specijalnih tunela koje je Musk predvideo, kapsula bi mogla dostići neverovatne brzine od preko 1000 kilometara na čas, pritom koristeći isključivo snagu elektromagneta na sličan način kao Maglev.

hyerloop2
Skice inovativnog Hyperloopa (izvor: Tesla Motors)

On je ocenio da bi izgradnja jednog takvog sistema koštala 6 milijardi američkih dolara za tip vozila koji bi prevozio isključivo ljude, dok bi verzija koja bi prevozila i njihove automobile stajala čak 10 milijardi dolara. Razlog visoke cene izgradnje jeste pre svega tehnologija na kojoj je Hyperloop zasnovan.

Pojedini elementi sklopa nikada nisu testirani na tako velikom projektu, ali je ovaj vizionar ubeđen da je Hyperloop ostvariv uz pažljiv pristup. Relacija Los Angeles – San Francisco savršena je za testiranje jednog takvog projekta, velikim delom zato što putevi već postaju zakrčeni dodao je Elon.

Elon Musk: Čovek dorastao izazovu

Iako je Musk izjavio da Hyperloop u ovom trenutku nije njegov prioritet, te da bi mu za izgradnju prototipa trebalo od 3 do 4 godine, mnogi komentarišu da je upravo on čovek koji bi mogao da realizuje jedan ovakav projekat ukoliko nađe vremena da mu se posveti. Osnivač Tesla Motorsa potvrdio je ove činjenice, dodavši da bi prototip u tom slučaju mogao biti gotov za svega dve godine.

hyperloop4

Musk je takođe izjavio da su Tesla automobili i dalje na prvom mestu, ali da bi se stvari mogle naglo preokrenuti ukoliko se tokom procesa izgradnje rode nove ideje. Projekti kao što su Tesla automobili i Space X letelice nastale su upravo zahvaljujući idejama koje su se rodile za vreme izgradnje prototipa.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?

Kolumna

Microsoftova akvizicija ZeniMaxa samo je jedan korak u transformaciji Xboxa u “gaming Netflix”

Možda vam je Microsoft poznat po Windowsima, Officeu i cloud infrastrukturi, ali ovaj PC mastodont jučer je uložio u studio video igara 8 milijardi dolara! A ima itekako dobar razlog...

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech industrija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!