Je li Hyperlapse još jedan Facebookov neuspjeh?

Je li Hyperlapse još jedan Facebookov neuspjeh?

Hyperlapse je još jedna samostalna aplikacija izašla iz Facebookove/Instagramove radionice. Nije tajna da se tu radi o gomilanju samostalnih aplikacija, umjesto da sve bude pod jednim krovom. No, dok su neke samostalne aplikacije uspješnije, druge su potpuno "zaronile", poput Papera. Događa li se isto s Hyperlapseom?

hyperlapse

Podsjetimo, Hyperlapse je poprilično dobra aplikacija za kreiranje takozvanih timelapse videozapisa. S obzirom da je riječ o snimanju i uređivanju videa, bez obzira na to što se tu koristi ponešto drugačija tehnologija, povuklo se pitanje zbog čega se kreirala samostalna aplikacija, a ne dodatna funkcionalnost u sklopu Instagrama. Tim koji stoji iza projekta naveo je kako je ona namijenjena naprednim korisnicima, stoga ju se nije htjelo sakriti kao dodatnu opciju.

Međutim, VentureBeat je provjerio kako aplikacija danas rangira – iako je vrlo dobro ocijenjena u App Storeu, prema servisu App Annie u SAD-u se nalazi na 48. mjestu među video i foto aplikacijama (na samom vrhuncu, nalazila se i na prvome mjestu). Također, tek  je na 469. mjestu kada se uzmu u obzir sve aplikacije, a i preuzimanje se smanjilo za 99% od lansiranja. Googleovi trendovi pričaju istu priču – interes je bio velik za vrijeme lansiranja, ali tjednima kasnije naglo je opao.

Hyperlapse u američkom App Storeu prema servisu App Annie (screenshot: Venture Beat)
Hyperlapse u američkom App Storeu prema servisu App Annie (screenshot: VentureBeat)

S obzirom na broj korisnika Facebooka, pa i Instagrama, ovaj gigant ne mora toliko razbijati glavu oko korištenja eksperimentalnih aplikacija – kao što je rečeno i za slučaj Paper, rast im za sada tu nije u fokusu, nego aktivnost korisnika koji uopće koriste aplikacije. No, bilo bi lijepo konačno i vidjeti kakve rezultate od tih eksperimenata, jer se čini da od odvojenih aplikacija dobro radi jedino Messenger, i to zato što je Facebook praktički “prisilio” svoje korisnike da imaju dvije odvojene aplikacije.

Hyperlapse nije za hiper-korištenje

No, treba imati na umu da Hyperlapse doista nije aplikacija koju ćete koristiti svakoga dana. Nije to, poput Slingshota, aplikacija putem koje ćete beskonačno nabacivati slike i simpatične tekstove, niti je to, poput Papera, aplikacija kojom ćete svakodnevno pregledavati vijesti i informacije koju su podijelili vaši prijatelji. Aplikacija je to za kreiranje zabavnih, a ponekad i nevjerojatnih video zapisa – a da bi se doista iskoristio njen puni potencijal, ipak je potrebno malo razmisliti i o kompoziciji i o načinu snimanja – a i izdvojiti neko vrijeme da bi timelapse bio smislen.

Ne zaboravimo da aplikacija još uvijek nije dostupna ni na uređajima pogonjenima Androidom, a kamoli Windows Phoneom. Da, možda je interes pao nakon prvog hypea – ali trebalo bi proći još neko vrijeme prije no što i Hyperlapse strpamo među ostale Facebookove neuspjehe.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Startupi i poslovanje

Porezna zahtijeva da i fizičke osobe prijave svaki zakup Facebook oglasa ili Upwork angažman!

Bez obzira jeste li fizička ili pravna osoba - ako poslujete s tvrtkama iz inozemstva, možda biste trebali naći računovođu već danas.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Lora Pleško: Kako voditi tim i tvrtku u doba krize?

Lora Pleško je CEO Mašinerije, tvrtke za razvoj mobilnih aplikacija i web rješenja. Ususret Ladies of New Business konferenciji Lora nam je prenijela iskustva o slaganju internih procesa za vrijeme remote rada.

Intervju

Stručnjaci: Zbog “pada” Štita privatnosti razmislite hoćete li koristiti američke servise kao što je Mailchimp 

Dok se čeka razjašnjenje odnosa između SAD-a i EU u kontekstu prijenosa podataka, tvrtke koje prenose podatke van Europske unije moraju dokazati da su poduzele dovoljne mjere zaštite. Konzultantica za zaštitu podataka, Vlatka Vuković, smatra da su pojedini servisi prešutjeli bitne informacije.

Kultura 2.0

S nagradom Europske komisije u ruci e-Škole nastavljaju digitalizirati 1317 škola u Hrvatskoj

Nagrađen i od Europske komisije CARNET-ov projekt e-Škole dokazao je kako je Hrvatska na dobrom putu da "odgoji" digitalno zrele škole. Što se sve događa u pozadini pripreme i realizacije takvog velikog projekta, u doba krize, saznali smo.

Intervju

Ovako izgleda Nanobitov proces razvoja igara koje svakodnevno igraju stotine tisuća ljudi

Hollywood Story i My Story jednostavno je igrati, ali koliko je jednostavno - ili komplicirano - napraviti uspješne 'casual' igre?

Startupi i poslovanje

I ove godine na Ladies of New Business, ali online! 5. i 6. studenog bavimo se temama o vodstvu

Kako osigurati kapital i u krizi, kako vođenjem drugih ne zaboraviti na sebe, koji su to izazovi upravljanja timovima i resursima u "novom normalnom" - pokrivamo sve bitne teme o ženskom vodstvu i poduzetništvu u doba krize na Ladies of New Business konferenciji.

Kultura 2.0

Ravnateljica preloške knjižnice okupila igrače Harry Potter igre od Las Vegasa do Hong Konga i napravila izložbu njihovih knjižnica

Maja Lesinger četiri je mjeseca radila na virtualnoj međunarodnoj izložbi Harry Potter: Wizards Unite the Libraries u koju su se uključili igrači, a posebice knjižničari diljem svijeta. No, baš njena knjižnica iz Preloga nije mogla završiti u izložbi jer nije mjesto od interesa u samoj igri.