Hrvatski uniGluko osigurao 90.000 eura od Hubrauma nakon 126 tisuća mjerenja njihovim sustavom

Akcelerator Deutsche Telekoma hub:raum Krakow uložio je u hrvatski projekt UniGluko. Riječ je o sofisticiranom proizvodu koji rješava naizgled jednostavan problem - prikupljanje informacija iz raznih glukometara kako podatke pacijenti ne bi morali sami zapisivati i kako bi dobili pravu terapiju.

unigluko naslovna

U svijetu ima više od 350 milijuna dijabetičara, a brojke bilježe trend rasta. Velik problem predstavlja mjerenje razine šećera u krvi digitalnim glukometrima. Naime, pacijenti često ručno upisuju rezultate mjerenja u papirnate dnevnike samokontrole, što rezultira nepouzdanim i netočnim podacima.

U Hrvatskoj se koristi četrdesetak različitih glukometara koje odobrava HZZO, što znači i jednako toliko različitih softvera koji bi se trebali koristiti za očitavanje podataka. Sve to utječe na konačne podatke, potom i na ispravnost terapije, a samim time na liječenje bolesti ili njenu prevenciju. Velik dio problema čine i posljedice nekontroliranog dijabetesa, koje mogu voditi do drugih zdravstvenih problema, kao što je sljepoća, otkazivanje bubrega, srčani i moždani udar. Osim što je zdravlje pacijenata narušeno, to predstavlja i velike troškove u zdravstvu. I tu nastupa UniGluko.

Njegov sustav omogućuje veći broj mjerenja razine šećera u krvi, liječnicima pristup rezultatima mjerenja bez obzira na korišteni glukometar. Podatci se bilježe u oblaku, čime liječnik prati pacijenta u stvarnom vremenu te mu odmah može prilagoditi terapiju. Rješenja uključuju hardver i softver u liječničkoj ordinaciji (UniGluko CLINIC), mobilnu aplikaciju i konektor za pacijenta (UniGluko MOBILE) te backend (UniGluko CLOUD) koji se mogu se prilagoditi za gotovo sve tipove glukometara.

Dosadašnja povijest razvoja i financiranja projekta može se pronaći na službenoj stranici, ali, među ostalim, UniGluko su poduprli HAMAG-BICRO, program Poduzetnički impuls Ministarstva poduzetništva, a prošle godine tvrtki je odobren Horizon 2020 projekt “WASTCArD”. Sada je u njega uložio i hub:raum Krakow, i to nakon pilot faze u Hrvatskoj gdje je korišten u nekoliko bolnica, povezan sa zdravstvenim sustavom, testiran uz pomoć nekoliko stotina pacijenata te je uz pomoć njega do sada napravljeno više od 126.000 mjerenja.

Prva hub:raumova investicija u Hrvatsku

Proizvod je razvila tvrtka iz Velike Gorice SD Informatika, čiji je direktor Siniša Drobnjak, u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, odnosno Ratkom Magjarevićem i Lukom Celićem, a u projekt je ranije uložio i Saša Cvetojević.

Riječ je o vrlo zrelom proizvodu koji je sada itekako spreman i za šire tržište, rekao je hub:raumov Luka Sučić:

S Unigluko timom smo u kontaktu od prošle godine, pomogli smo im u pripremi pilota s Hrvatskim Telekomom te pripremali prostor za investiciju. Unigloko je ozbiljan i kompleksan e-health startup sa velikim potencijalom koji bi mogao donijeti značajna poboljšanja za pacijente, doktore, ali i cijeli zdravstveni sustav. Hrvatska je jedna od prvih zemalja u EU koja ima cjelovit i duboko integriran HIS (healthcare information system) Čijim dijelom ce i Unigluko vrlo brzo postati.

Prva je to investicija ovog fonda u Hrvatsku, no ne i zadnja, naglasio je Luka:

Razgovori koje smo započeli u ostalim zemljama EU pokazuju da postoji značajan interes ne samo za njihov proizvod nego i općenito za iskustva iz Hrvatske pri integraciji i komercijalizaciji, te će se ta iskustva sigurno iskoristiti za širenje dalje. Unigluko mi je i osobno značajan milestone, prva investicija hub:rauma u jedan Hrvatski startup, a u pregovorima smo s jos jednim tako da su sve indikacije tu da će se niz i nastaviti.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Vodič za e-Vozačku da ne čekaš (kao mi) u redu u MUP-u

Sustav e-Vozačka, za predaju zahtjeva za novu vozačku dozvolu putem interneta, radi pristojno, ali i pokazuje da korisničko iskustvo i komunikacija mogu i moraju biti bolji. U suprotnom - šalter!

Tehnologija

Apple je pokazao kako više nema ništa za pokazati – čeka li ga Nokijin scenarij?

Sjednite, djeco, da vam ispričam priču o vremenu prije mog vremena. Bijaše to godina 1998., četvrtaste kutije protetičkih boja vrtjele su Windowse 95 ili 98, bilo je to vrijeme disketa, telefonskih slušalica koje se dižu i dial-up interneta koji puca kada se to dogodi.

Internet marketing

Ella Dvornik i Charles Pearce pokreću platformu za europske influencere – Manijak

Porazgovarala sam s Ellom Dvornik i Charlesom Pearceom o njihovom zajedničkom projektu, platformi za influencere i brendove koji s njima žele surađivati - Manijak.

Što ste propustili

Internet marketing

Poznati su dobitnici najvećeg SoMo Borca do sada

Weekend Media Festival jučer je završio dodjelom SoMo nagrada za najbolje digitalne projekte i kampanje.

Nesortirano

Može li igranje igara od nas napraviti bolje kolege, partnere i prijatelje?

Developer, filmaš i umjetnik Onat Hekimoglu na Weekend Media Festivalu govorio je o temi o kojoj ne slušamo često - ozbiljnim igrama.

Mobilno

Zašto zaključavate kućna vrata, ako nećete zaštititi svoje podatke online?

Na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu od Alana Delića iz Diverta dobili smo pet savjeta o tome kako se zaštititi online.

Startupi i poslovanje

Poznati timovi koji će se na Idea Knockoutu natjecati za mjesto na CES-u

Sve je spremno za ovogodišnji Idea Knockout, a za put u Vegas borit će se 20 timova.

Startupi i poslovanje

Domaća aplikacija Beyond Seen Screen postala ExRey i stigla na Android uređaje

Nakon rebrandinga, Beyond Seen Screen postaje ExRey, a beta verzija aplikacije koja pretvara pasivno gledanje videa u aktivno dostupna je na Google Playu.

Intervju

Splitski Locastic otvoreno o povratku u esport nakon pauze (i naučenih lekcija)

Locastic je mrtav, živio Locastic? Splitska tvrtka iz drugog pokušaja nastoji postati regionalna sila u igri CS:GO.