HPB ponudio online otvaranje tekućeg računa

Ne morate više u poslovnicu otvarati račun zahvaljujući Infinumu i HPB SuperSmartu

Hrvatska poštanska banka predstavila je danas novu uslugu - besplatno online otvaranje tekućeg računa, a, kako ističu u banci, riječ je o prvoj i za sada jedinoj takvoj usluzi u Hrvatskoj.

Danas je predstavljen SuperSmart HPB, kombinacija bankarske usluge i nadograđene mobilne aplikacije mHPB, ali i Hrvatko - neobična maskota kampanje.
Danas je predstavljen SuperSmart HPB, kombinacija bankarske usluge i nadograđene mobilne aplikacije mHPB, ali i Hrvatko – neobična maskota/junak kampanje.

Kako bi privukla nove korisnike iz drugih banaka i one mlađih generacija, Hrvatska poštanska banka danas je predstavila SuperSmart HPB, uslugu besplatnog online otvaranja tekućeg računa razvijenu u suradnji s tvrtkom Infinum. Riječ je o kombinaciji bankarske usluge i aplikacije mHPB. Mladen Mrvelj, član uprave HPB-a istaknuo je:

Ovo je nova funkcionalnost HPB-ove mobilne aplikacije koja pruža mogućnost da svatko putem pametnog telefona može otvoriti račun u HPB-u na brz, jednostavan i elegantan način.

Kako koristiti uslugu SuperSmart HPB?

Kako je demonstrirano na današnjem predstavljanju, ako želite otvoriti tekući račun po prvi put ili prijeći iz druge banke, to ćete učiniti uz korištenje mobilne aplikacije dostupne za iOS i Android uređaje te putem video komunikacije s djelatnikom banke. To uključuje proces identifikacije klijenta, razmjene svih potrebnih podataka te aktivaciju usluge (prihvaćanje dokumenata banke i kreiranje PIN-a od strane klijenta). Tomislav Pustišek iz TP Consultuma i savjetnik HPB-a u ovom projektu istaknuo je:

Videoidentifikacija kao praksa u otvaranju računa već je prisutna u šest zemalja Europske unije, a svakako je novitet u Hrvatskoj.

hpb

 

Ako se radi o klijentima koji po prvi put otvaraju tekući račun u banci, radi dodatne potvrde identiteta dobit će i fizički ugovor na potpisivanje kada prvi put posjete poslovnicu, dok kod korisnika koji prelaze iz drugih banaka to neće biti potrebno.

Prvo mobilna, zatim desktop funkcionalnost

Uz online otvaranje tekućeg računa, usluga Supersmart HPB uključuje debitnu beskontaktnu MasterCard karticu i mHPB mobilno bankarstvo. Kako je rečeno, ugovaranje usluge je besplatno i bez naknade za vođenje, sve dok klijent ne zatraži neki dodatni proizvod banke. Kako smo saznali na današnjem predstavljanju, HPB ima kontakt centar gdje njihovi zaposlenici rade isključivo na ovoj usluzi, sve dane u tjednu od 8 do 22 sata.

Za sada je usluga online otvaranja tekućeg računa dostupna isključivo putem mobilnih aplikacija, no plan je i postojanje desktop verzije u budućnosti. Iz HPB-a poručuju kako će daljnje ulaganje u digitalizaciju usluga ovisiti i o tome kako će ova nova usluga biti prihvaćena. Međutim, mora se priznati kako je, s obzirom na relativno malen broj fizičkih poslovnica, prijelaz na online logičan potez.

Izazovna implementacija

nikola_infinum_hpb
Unatoč dosadašnjem iskustvu, Nikola objašnjava kako su po prvi put implementirali uslugu otvaranja računa preko mobilnog uređaja uz verifikaciju korisnika video pozivom.

Govoreći o tehničkoj strani razvoja usluge, Nikola Kapraljević iz Infinuma objašnjava kako su na projektu intenzivno radili zadnjih nekoliko mjeseci, a s njihove strane je na projektu radilo deset ljudi. Iako sam projekt nije bio jako složen što se tiče tehničke izvedbe, i dalje je bio zahtjevan:

Implementacija je bila izazovna iz više aspekata. Najbitnije je napomenuti zakonsku regulativu, integracije s bankom te integracije sa servisom za video pozive. Također, osim aplikacije za trenutne i buduće korisnike bankovnih usluga, u sklopu projekta razvili smo interni softver za agente u kontakt centru HPB-a.

Na pitanje o samoj usluzi, Nikola ističe:

Radi se o usluzi s kojom možete otvoriti račun u banci u 10 minuta bez potrebe za odlaskom u poslovnicu. HPB je uz našu pomoć prvi u SEE regiji uveo ovu uslugu, a iako slična rješenja postoje diljem Europe, ona nisu uobičajena kod etabliranih banaka. Usluga je inovativna, besplatna te postavlja put za buduće trendove u industriji.

Ovo ulaganje za HPB ne znači samo razvijanje novih proizvoda, već mijenja dinamiku na tržištu. Trenutno je HPB percipiran kao banka za umirovljenike, a ulaganjem u digitalna rješenja pokušava promijeniti tu percepciju. Vjerujemo da će uskoro i druge financijske institucije također slijediti sa sličnim inovacijama kako bi zadržale kompetitivnost, pogotovo prema mlađoj demografskoj skupini sklonijoj digitalnim rješenjima.

Iako imaju već poprilično iskustva u izradi aplikacija za mobilno bankarstvo, SuperSmart HPB je i za njih po nečemu nov, a Nikola ne skriva zadovoljstvo rezultatima:

Po prvi puta smo implementirali uslugu otvaranja računa preko mobilnog uređaja uz verifikaciju korisnika video pozivom. Radili smo na adaptaciji postojećih aplikacija mobilnog bankarstva, novu aplikaciju za call centar te backend koji integrira obje aplikacije sa sustavima banke. Jako smo zadovoljni krajnjim rezultatom.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.

Intervju

Flutter nije “no-code” rješenje ni čarobni štapić, ali je odličan za brz razvoj mobilnih aplikacija

Ako niste developer, možda niste ni čuli za Flutter - a ako jeste, vjerojatno imate snažno mišljenje o njemu. U čemu je tu stvar?