HPB ponudio online otvaranje tekućeg računa

Ne morate više u poslovnicu otvarati račun zahvaljujući Infinumu i HPB SuperSmartu

Hrvatska poštanska banka predstavila je danas novu uslugu - besplatno online otvaranje tekućeg računa, a, kako ističu u banci, riječ je o prvoj i za sada jedinoj takvoj usluzi u Hrvatskoj.

Danas je predstavljen SuperSmart HPB, kombinacija bankarske usluge i nadograđene mobilne aplikacije mHPB, ali i Hrvatko - neobična maskota kampanje.
Danas je predstavljen SuperSmart HPB, kombinacija bankarske usluge i nadograđene mobilne aplikacije mHPB, ali i Hrvatko – neobična maskota/junak kampanje.

Kako bi privukla nove korisnike iz drugih banaka i one mlađih generacija, Hrvatska poštanska banka danas je predstavila SuperSmart HPB, uslugu besplatnog online otvaranja tekućeg računa razvijenu u suradnji s tvrtkom Infinum. Riječ je o kombinaciji bankarske usluge i aplikacije mHPB. Mladen Mrvelj, član uprave HPB-a istaknuo je:

Ovo je nova funkcionalnost HPB-ove mobilne aplikacije koja pruža mogućnost da svatko putem pametnog telefona može otvoriti račun u HPB-u na brz, jednostavan i elegantan način.

Kako koristiti uslugu SuperSmart HPB?

Kako je demonstrirano na današnjem predstavljanju, ako želite otvoriti tekući račun po prvi put ili prijeći iz druge banke, to ćete učiniti uz korištenje mobilne aplikacije dostupne za iOS i Android uređaje te putem video komunikacije s djelatnikom banke. To uključuje proces identifikacije klijenta, razmjene svih potrebnih podataka te aktivaciju usluge (prihvaćanje dokumenata banke i kreiranje PIN-a od strane klijenta). Tomislav Pustišek iz TP Consultuma i savjetnik HPB-a u ovom projektu istaknuo je:

Videoidentifikacija kao praksa u otvaranju računa već je prisutna u šest zemalja Europske unije, a svakako je novitet u Hrvatskoj.

hpb

 

Ako se radi o klijentima koji po prvi put otvaraju tekući račun u banci, radi dodatne potvrde identiteta dobit će i fizički ugovor na potpisivanje kada prvi put posjete poslovnicu, dok kod korisnika koji prelaze iz drugih banaka to neće biti potrebno.

Prvo mobilna, zatim desktop funkcionalnost

Uz online otvaranje tekućeg računa, usluga Supersmart HPB uključuje debitnu beskontaktnu MasterCard karticu i mHPB mobilno bankarstvo. Kako je rečeno, ugovaranje usluge je besplatno i bez naknade za vođenje, sve dok klijent ne zatraži neki dodatni proizvod banke. Kako smo saznali na današnjem predstavljanju, HPB ima kontakt centar gdje njihovi zaposlenici rade isključivo na ovoj usluzi, sve dane u tjednu od 8 do 22 sata.

Za sada je usluga online otvaranja tekućeg računa dostupna isključivo putem mobilnih aplikacija, no plan je i postojanje desktop verzije u budućnosti. Iz HPB-a poručuju kako će daljnje ulaganje u digitalizaciju usluga ovisiti i o tome kako će ova nova usluga biti prihvaćena. Međutim, mora se priznati kako je, s obzirom na relativno malen broj fizičkih poslovnica, prijelaz na online logičan potez.

Izazovna implementacija

nikola_infinum_hpb
Unatoč dosadašnjem iskustvu, Nikola objašnjava kako su po prvi put implementirali uslugu otvaranja računa preko mobilnog uređaja uz verifikaciju korisnika video pozivom.

Govoreći o tehničkoj strani razvoja usluge, Nikola Kapraljević iz Infinuma objašnjava kako su na projektu intenzivno radili zadnjih nekoliko mjeseci, a s njihove strane je na projektu radilo deset ljudi. Iako sam projekt nije bio jako složen što se tiče tehničke izvedbe, i dalje je bio zahtjevan:

Implementacija je bila izazovna iz više aspekata. Najbitnije je napomenuti zakonsku regulativu, integracije s bankom te integracije sa servisom za video pozive. Također, osim aplikacije za trenutne i buduće korisnike bankovnih usluga, u sklopu projekta razvili smo interni softver za agente u kontakt centru HPB-a.

Na pitanje o samoj usluzi, Nikola ističe:

Radi se o usluzi s kojom možete otvoriti račun u banci u 10 minuta bez potrebe za odlaskom u poslovnicu. HPB je uz našu pomoć prvi u SEE regiji uveo ovu uslugu, a iako slična rješenja postoje diljem Europe, ona nisu uobičajena kod etabliranih banaka. Usluga je inovativna, besplatna te postavlja put za buduće trendove u industriji.

Ovo ulaganje za HPB ne znači samo razvijanje novih proizvoda, već mijenja dinamiku na tržištu. Trenutno je HPB percipiran kao banka za umirovljenike, a ulaganjem u digitalna rješenja pokušava promijeniti tu percepciju. Vjerujemo da će uskoro i druge financijske institucije također slijediti sa sličnim inovacijama kako bi zadržale kompetitivnost, pogotovo prema mlađoj demografskoj skupini sklonijoj digitalnim rješenjima.

Iako imaju već poprilično iskustva u izradi aplikacija za mobilno bankarstvo, SuperSmart HPB je i za njih po nečemu nov, a Nikola ne skriva zadovoljstvo rezultatima:

Po prvi puta smo implementirali uslugu otvaranja računa preko mobilnog uređaja uz verifikaciju korisnika video pozivom. Radili smo na adaptaciji postojećih aplikacija mobilnog bankarstva, novu aplikaciju za call centar te backend koji integrira obje aplikacije sa sustavima banke. Jako smo zadovoljni krajnjim rezultatom.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Tehnologija

iPhone 11 – je li dovoljno dobar da me otjera s Androida?

Želite li dobiti autentično Apple iskustvo ne morate dati 15 tisuća kuna za iPhone 11 Pro Max, velike su šanse da će za veliku većinu ljudi i iPhone 11 biti vrlo dobar odabir.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

AMPnet je pobjednik startup natjecanja na konferenciji Shift Money 2019.!

Startup natjecanje fintech konferencije Shift ovog je tjedna ugostilo perspektivne regionalne fintech startupe, a AMPnet, Pynk i sync prema odluci žirija bili su najbolji.

Internet marketing

Robert Petković: Je li vam Web online brošura ili stvarno koristi budućim zaposlenicima, klijentu, medijima?

U svim oglasima tražite napredno znanje svega i svačega, web niste ažurirali par mjeseci, a jedini autorski sadržaj na njemu je riječ dobrodošlice direktora na naslovnici. Poznat scenarij? Kako mjeriti učinkovitost employer branding sadržaja, ali i kako izbjeći ovakve propuste saznali smo od Roberta Petkovića na nedavnoj Employer Branding konferenciji.

Startupi i poslovanje

Što znate o 30 milijuna vrijednom inkubatoru koji će 2020. postati zagorsko ICT središte?

U proljeće 2020. otvara se poslovno-tehnološki prostor Krapinsko-zagorske županije vrijedan 30 milijuna, a koji ima cilj postati centar inovacija te baza za daljnji razvoj poduzetništva u Zagorju.

Istraživanje

Veliko CX istraživanje: Za korisničko iskustvo banke, retail i bezalkoholna pića u Hrvatskoj zaslužile tek ocjenu – 3!

Peekator je hrvatski startup koji se bavi istraživanjem korisničkog iskustva, a nedavno obrađeni podaci više od 3000 anketiranih osoba, 13 tisuća komentara i 60 dubinskih intervjua bacili su potpuno novo svjetlo na uobičajene prakse na području tri značajna tržišta, a ovo je okvirna slika trenutnog stanja.

Izvještaj

Inchoo, Infinum i Hooloovoo do developera dopiru blogom, modnim brendom i “napuhanim” influencerima

Kako se brendirati kao dobro mjesto za posao prema developerima koji nisu impresionirani stolovima za stolni tenis ili igraćim konzolama? Otkrile su nam tri developerske tvrtke na konferenciji Employer Branding Zagreb.

Gaming

Razumjeti gamere, game dev i esport – otkud početi?

Pa možda najbolje od osnova: što je to tako dobro u igrama, ne potiču li one nasilje; zar razvoj video igara nije super zabavan posao i zašto esport još muku muči da postane punopravni sport? Kao dežurni gameri Netokracije, Ivan i ja preuzeli smo ovotjednu epizodu ne bi li vam odgovorima na ta pitanja približili svijet gaminga.