HPB ponudio online otvaranje tekućeg računa

Ne morate više u poslovnicu otvarati račun zahvaljujući Infinumu i HPB SuperSmartu

Hrvatska poštanska banka predstavila je danas novu uslugu - besplatno online otvaranje tekućeg računa, a, kako ističu u banci, riječ je o prvoj i za sada jedinoj takvoj usluzi u Hrvatskoj.

Danas je predstavljen SuperSmart HPB, kombinacija bankarske usluge i nadograđene mobilne aplikacije mHPB, ali i Hrvatko - neobična maskota kampanje.
Danas je predstavljen SuperSmart HPB, kombinacija bankarske usluge i nadograđene mobilne aplikacije mHPB, ali i Hrvatko – neobična maskota/junak kampanje.

Kako bi privukla nove korisnike iz drugih banaka i one mlađih generacija, Hrvatska poštanska banka danas je predstavila SuperSmart HPB, uslugu besplatnog online otvaranja tekućeg računa razvijenu u suradnji s tvrtkom Infinum. Riječ je o kombinaciji bankarske usluge i aplikacije mHPB. Mladen Mrvelj, član uprave HPB-a istaknuo je:

Ovo je nova funkcionalnost HPB-ove mobilne aplikacije koja pruža mogućnost da svatko putem pametnog telefona može otvoriti račun u HPB-u na brz, jednostavan i elegantan način.

Kako koristiti uslugu SuperSmart HPB?

Kako je demonstrirano na današnjem predstavljanju, ako želite otvoriti tekući račun po prvi put ili prijeći iz druge banke, to ćete učiniti uz korištenje mobilne aplikacije dostupne za iOS i Android uređaje te putem video komunikacije s djelatnikom banke. To uključuje proces identifikacije klijenta, razmjene svih potrebnih podataka te aktivaciju usluge (prihvaćanje dokumenata banke i kreiranje PIN-a od strane klijenta). Tomislav Pustišek iz TP Consultuma i savjetnik HPB-a u ovom projektu istaknuo je:

Videoidentifikacija kao praksa u otvaranju računa već je prisutna u šest zemalja Europske unije, a svakako je novitet u Hrvatskoj.

hpb

 

Ako se radi o klijentima koji po prvi put otvaraju tekući račun u banci, radi dodatne potvrde identiteta dobit će i fizički ugovor na potpisivanje kada prvi put posjete poslovnicu, dok kod korisnika koji prelaze iz drugih banaka to neće biti potrebno.

Prvo mobilna, zatim desktop funkcionalnost

Uz online otvaranje tekućeg računa, usluga Supersmart HPB uključuje debitnu beskontaktnu MasterCard karticu i mHPB mobilno bankarstvo. Kako je rečeno, ugovaranje usluge je besplatno i bez naknade za vođenje, sve dok klijent ne zatraži neki dodatni proizvod banke. Kako smo saznali na današnjem predstavljanju, HPB ima kontakt centar gdje njihovi zaposlenici rade isključivo na ovoj usluzi, sve dane u tjednu od 8 do 22 sata.

Za sada je usluga online otvaranja tekućeg računa dostupna isključivo putem mobilnih aplikacija, no plan je i postojanje desktop verzije u budućnosti. Iz HPB-a poručuju kako će daljnje ulaganje u digitalizaciju usluga ovisiti i o tome kako će ova nova usluga biti prihvaćena. Međutim, mora se priznati kako je, s obzirom na relativno malen broj fizičkih poslovnica, prijelaz na online logičan potez.

Izazovna implementacija

nikola_infinum_hpb
Unatoč dosadašnjem iskustvu, Nikola objašnjava kako su po prvi put implementirali uslugu otvaranja računa preko mobilnog uređaja uz verifikaciju korisnika video pozivom.

Govoreći o tehničkoj strani razvoja usluge, Nikola Kapraljević iz Infinuma objašnjava kako su na projektu intenzivno radili zadnjih nekoliko mjeseci, a s njihove strane je na projektu radilo deset ljudi. Iako sam projekt nije bio jako složen što se tiče tehničke izvedbe, i dalje je bio zahtjevan:

Implementacija je bila izazovna iz više aspekata. Najbitnije je napomenuti zakonsku regulativu, integracije s bankom te integracije sa servisom za video pozive. Također, osim aplikacije za trenutne i buduće korisnike bankovnih usluga, u sklopu projekta razvili smo interni softver za agente u kontakt centru HPB-a.

Na pitanje o samoj usluzi, Nikola ističe:

Radi se o usluzi s kojom možete otvoriti račun u banci u 10 minuta bez potrebe za odlaskom u poslovnicu. HPB je uz našu pomoć prvi u SEE regiji uveo ovu uslugu, a iako slična rješenja postoje diljem Europe, ona nisu uobičajena kod etabliranih banaka. Usluga je inovativna, besplatna te postavlja put za buduće trendove u industriji.

Ovo ulaganje za HPB ne znači samo razvijanje novih proizvoda, već mijenja dinamiku na tržištu. Trenutno je HPB percipiran kao banka za umirovljenike, a ulaganjem u digitalna rješenja pokušava promijeniti tu percepciju. Vjerujemo da će uskoro i druge financijske institucije također slijediti sa sličnim inovacijama kako bi zadržale kompetitivnost, pogotovo prema mlađoj demografskoj skupini sklonijoj digitalnim rješenjima.

Iako imaju već poprilično iskustva u izradi aplikacija za mobilno bankarstvo, SuperSmart HPB je i za njih po nečemu nov, a Nikola ne skriva zadovoljstvo rezultatima:

Po prvi puta smo implementirali uslugu otvaranja računa preko mobilnog uređaja uz verifikaciju korisnika video pozivom. Radili smo na adaptaciji postojećih aplikacija mobilnog bankarstva, novu aplikaciju za call centar te backend koji integrira obje aplikacije sa sustavima banke. Jako smo zadovoljni krajnjim rezultatom.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Probao sam robotsku kosilicu – mnogo je više od “Roombe za travnjake”

Imati robota koji vam kosi travu je super ideja, ali koliko je realizacija zapravo jednostavna i uspješna?

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Što ste propustili

Intervju

Wirecard je potonuo, je li za sobom povukao Revolut, druge fintechove i – vaše novce?

Hoće li pad Wirecarda značiti gubitak povjerenja korisnika u fintech svijet?

Startupi i poslovanje

Ovo je potpuni plan za sav sadržaj koji uspješan webshop mora imati!

Sadržaj je ključni faktor zbog kojeg korisnici dolaze interaktirati s vašim brendom. Sadržaj je kralj, a eCommerce tu nije iznimka. Od poslovnog plana, općeg sadržaja i opisa proizvoda, ovo su stavke koje svaki uspješan webshop mora pokriti.

Tehnologija

Tenisice, ruž, naočale… Kad ih već ne možemo isprobati u trgovini, zašto ne bismo virtualno?

Unatoč razvoju online prodaje, fizičke trgovine zadržale su svoju glavnu prednost - mogućnost da kupac sam isproba željene proizvode. No, nakon što su se trgovine diljem svijeta zatvorile zbog pandemije, porasla je popularnost virtualnog isprobavanja proizvoda koje pokušava donekle nadomjestiti korisničko iskustvo na kakvo smo navikli u tradicionalnim trgovinama.

Intervju

Nakon investicije od više od 50.000 eura, najveća regionalna CS:GO zajednica, CSadria, postala Esport Adria

Ovaj novi brend okupit će gamere i fanove ne samo esport igara, već i mobilnih i drugih igara koje igra mnogo veći broj ljudi.

Startupi i poslovanje

Email marketing u doba “korone”: 3 greške i 3 trika za bolju učinkovitost

Pomno pripremate i šaljete newslettere, ali učinka nema? Uz Brunu Zagorščaka iz agencije Neuralab, nedavno certificiranog Mailchimp partnera, prolazimo osnovne pogreške i taktike email marketinga.

Tehnologija

S Omoguru widgetom ne čitaju lakše samo disleksičari, već svi mi koji u ekrane buljimo svakodnevno

Za osobe koje imaju poteškoće u čitanju Omoguru je dar s neba, a odnedavno im je njihov alat još dostupniji. Radi se o widgetu koji gotovo svaku stranicu može učiniti čitljivijom.