Hollywood nastavlja rat protiv pirata

Hollywood nastavlja rat protiv pirata: Ulazimo li u doba demokratske cenzure?

Među dokumentima koje su hakeri objavili nakon višestrukih napada na Sony otkriveno je kako se Motion Picture Association of America (MPAA) pokušava boriti protiv piratstva. Iako su prijedlozi za restriktivnim zakonima odbijeni, pravnici traže načine u postojećim regulativama.

piratstvo

MPAA želi “napasti” pirate koristeći Domain Name System (DNS), odnosno zabranom korištenja DNS-a. Odvjetnici MPAA bi zabranom spriječili manje vješte korisnike iz SAD-a da pristupe stranicama s piratskim sadržajem, piše The Verge.

Vještiji korisnici će i dalje moći pristupiti željenim adresama jer DNS internetskim stranicama dodjeljuje ime koje olakšava pretraživanje za široku publiku, iako pretraživači poput Chromea u pozadini koriste IP adrese kako bi komunicirali s mrežom. Uspije li MPAA u svom naumu, stranicama će se moći pristupiti samo upisivanjem točne IP adrese.

Ograničenja bi uvodili putem poslužitelja internetskih usluga. MPAA bi zatražio od poslužitelja da blokira određenu stranicu sa svog DNS-a. Ako ovaj to ne učini, snosi odgovornost za sav promet koji se odvio putem njegovih servera.

Tu su strategiju prvi put predložili 2011. godine u aktu koji se zvao Stop online piracy act (SOPA) i koji nikada nije usvojen, o čemu smo pisali. Od tada traže moguća opravdanja za korištenje te strategije u postojećim zakonskim odredbama.

SOPA je mrtva? Da, ali samo privremeno... Ilustracija preuzeta s itechcode
Iako je SOPA odbačena, MPAA i dalje radi na istim strategijama (Ilustracija preuzeta s itechcode)

Kako će korisnici reagirati?

Korisnici bi mogli naći DNS servere na nezaštićenim lokacijama, besplatne i otvorene za korištenje, koji često mogu imati nekog s lošim namjerama u pozadini. Postigne li MPAA cilj i ako poslužitelji internetske veze u SAD-u budu morali blokirati DNS, to otvara velika pitanja sigurnosti za korisnike koji se okrenu nepouzdanim izvorima.

MPAA ovime pokušava dobiti još jedno oružje u borbi protiv piratstva. Klasični načini poput gašenja stranica pokazali su se neučinkovitima. Pirate Bay, iako ne u izvornom obliku, podignut je nedugo nakon gašenja od strane ekipe koja vodi Isohunt.

S druge strane, Sony je planirao borbu protiv piratstva gerilskim načinima, pa je jedna od ideja bila da na stranicama za dijeljenje torrenata postavi lažne epizode vlastitih serija, koje nisu ispravne, ali poveznicama šalju korisnike na legalne servise.

Uspije li MPAA progurati ovu strategiju po postojećim zakonima, napravit će stvarni iskorak u svojoj rigoroznoj borbi protiv piratstva, ali otvorit će i niz drugih pitanja. Smije li netko biti ozakonjen za blokiranje stranica na području jedne zemlje? SOPA je propala 2011. godine, ali na kontroliranju internetskog sadržaja i dalje se intenzivno radi. Tema poput ove zaslužuje pažnju i dijalog, no objavljena je u vrijeme terorističkih napada, hakerskih prijetnji nasiljem, novog sukoba između Istoka i Zapada i mogla bi pasti u drugi plan, na veselje Hollywooda.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.