Hackathon Cipele46 okuplja IT profesionalce i kreativce za razvoj društveno korisnog portala

Hackathon Cipele46 okuplja IT profesionalce i kreativce za razvoj društveno korisnog portala

Jeste li čuli za Cipele46? Riječ je o inicijativi koja je okupila više od 12.000 osoba na Facebooku za pomaganje sugrađanima, putem koje je pružena pomoć više od 400 osoba diljem Hrvatske. 6. srpnja u prostorima tvrtke Pet minuta održat će se hackathon na kojemu će se okupiti različiti profesionalci i volontera koji će u zadanom vremenskom roku razvijati društveno koristan portal www.cipele46.org, kao bi se zajednici pružila kvalitetnija platforma putem koje će moći i dalje pomagati svojim sugrađanima.

Cipele 46 hackathonJeste li čuli za Cipele46? Riječ je o inicijativi koja je okupila više od 12.000 osoba na Facebooku za pomaganje sugrađanima. 6. srpnja u prostorima tvrtke Pet minuta održat će se hackathon na kojemu će se okupiti različiti profesionalci i volonteri koji će u zadanom vremenskom roku razvijati društveno koristan portal www.cipele46.org, kako bi se zajednici pružila kvalitetnija platforma putem koje će moći i dalje pomagati svojim sugrađanima.

Inače, incijativa Cipele46 u samo nekoliko dana početkom ove godine okupila je više od 2000 ljudi koji su se angažirali putem Facebook stranice, kako bi pomogli siromašnom invalidu koji je zamolio da mu netko pokloni cipele broj 46. Iako je kriza zahvatila novčanike većine građana, ljudi su i dalje osjetljivi na probleme drugih. Danas mjesečno pristiže stotinjak poruka s molbama za pomoć, a u samo pet mjeseci raznim se donacijama pomoglo preko 400 osoba iz cijele Hrvatske. Andreja Piskač ispred pokretača Facebook stranice izjavila je:

Velik broj građana volio bi pomoći svojim sugrađanima, no svjesni smo da Facebook nije dovoljno dobra platforma za ono što su Cipele46 postale. Upravo je to jedan od razloga zašto smo se odlučili na suradnju s tvrtkom Pet minuta kako bismo razvili portal kojem bi mogle pristupiti i osobe koje nisu na drušvenim mrežama. Diljem svijeta tehnološki alati se koriste kako bi se besplatno pružila rješenja za potrebe lokalne zajednice te je ovo prvi primjer takve inicijative u Hrvatskoj.

Hackathon Cipele46 okupit će više od 40 programera, UX i UI dizajnera, testera softvera, studenata, volontera, novinara, savjetnika za online komunikaciju i mnogih profesionalaca s iskustvom kreativnog pisanja, kako bi u zadanom vremenu razvili softversku platformu za doniranje raznih predmeta, te pripadajuće mobilne aplikacije za Android i iOS.

Portal za pomoć socijalno ugroženim osobama

Zajednički cilj je razviti sustav koji se temelji na ideji Facebook stranice Cipele 46. Portal bi na jednom mjestu objedinio sve građane koji žele pomoći socijalno ugroženim obiteljima i pojedincima kroz donaciju odjeće, obuće, dječjih igračaka, školskog pribora, prehrambenih proizvoda, namještaja i ostalih predmeta koji su u dobrom stanju, a trenutni vlasnici nemaju više potrebe za njima. Portal bi omogućio transparentan sustav praćenja donacija, a imao bi odmah i praktičnu primjenu u stvarnim prilikama s obzirom na to da bi ga se moglo odmah koristiti.

Cipele 46 hackathon 2

Hackathon će se održati na adresi Kalinovica 3, 2.kat s početkom u 8:30 u prostorima tvrtke Pet minuta, koja je do sada organizirala interne hackathone zaposlenika, a sudjelovati mogu svi zainteresirani koji žele doprinijeti u razvoju portala ili mobilnih aplikacija te kreativnom pisanju. Po završetku projekta programski kod će biti javno dostupan svima na github repozitoriju. Merlin Rebrović, UX dizajner tvrtke Pet minuta rekao je:

S obzirom na kompleksnost projekta već smo krenuli s pripremama za izradu portala gdje su nam se pridružili vanjski stručnjaci sa znanjem programskog jezika Ruby i iskustvom rada u razvojnom okruženju Ruby On Rails. Trenutno radimo na okupljanju timova koji će biti zaduženi za dizajn, frontend, serversku stranu te razvoj mobilnih aplikacija za Android i iOS. Do sada smo na prethodna dva interna hackathona imali manje, ali jednako zahtjevne projekte poput programiranja 3PI robota da senzorima očitava i slijedi crnu crtu kako bi uspješno savladao izazove poput mostova, zavoja i prepreka. Ulazak u ured Pet minuta kontroliramo putem smartphonea i mobilne aplikacije, a ima tu još mnogih zanimljivih projekata o kojima možete pročitati na našem blogu. Ovaj put bismo svi voljeli napraviti nešto za zajednicu.

Hackathon započinje kratkim predstavljanjem projekta nakon čega slijedi raspodjela po timovima. Timovi će morati razviti portal i mobilne aplikacije u manje od 8 sati, a domenu i hosting za sponzorira Plus hosting.

Dakle, ako želite pomoći ovom projektu, prijavite se putem stranice Cipele46!

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Novost

Ni WiFi pojačivači vam ne pomažu? MESHtar pokriva svaki kut stana ili kuće, bez po muke.

Stabilan Wi-Fi je nevjerojatno teško postići, pogotovo ako imate nezgodan tlocrt prostorija ili više kvadrata. Srećom, postoje sustavi koji te probleme mogu zaobići.

Kultura 2.0

Treba li vam teta u Pošti pretvoriti Bitcoin u kune?

Hrvatska Pošta pokrenula je projekt mjenjačnica za kriptovalute u suradnji s tvrtkom Electrocoin i time može postati jedna od najprogresivnijih tvrtki u Hrvatskoj. Pitanje je - hoće li?

Tehnologija

Više od 100 inženjera Instituta RT-RK u Osijeku razvija softver za BMW, Audi i Mercedes

Tvrtka Institut RT-RK Osijek broji više od stotinu zaposlenika, a stalno su u potrazi za novim kadrom do kojeg uspješno dolaze stipendiranjem studenata u Osijeku.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Superbet akvizirao Axilis Brune Kovačića – Zagreb postaje inovacijski centar digitalnog klađenja

Bruno Kovačić za Netokraciju ekskluzivno otkriva kako je softversku agenciju koju je osnovao kao student preuzeo Superbet, a koji je nedavno osigurao 175 milijuna eura za širenje.

Startupi i poslovanje

Dati otkaz zaposleniku u mješovitoj stvarnosti dobar je PR, ali XR doista pomaže razvoju mekih vještina

Zamislite dan kad svojim zaposlenicima nećete plaćati tečajeve već će te ih poslati u susjednu sobu da prođu simulaciju - taj dan mogao bi biti veoma blizu, a evo i što od njega očekivati.

Intervju

Adriana Bandl, PMI: ‘Digitalnu transformaciju i CX treba demistificirati unutar same tvrtke’

Kako studij psihologije može pomoći u karijeri razvoja korisničkog iskustva i digitalne transformacije ispričala nam je Adriana Bandl iz tvrtke PMI.

Društvene mreže

Zašto neki i dalje dijele lančane statuse očito lažnog sadržaja na Facebooku?

Zašto su neki od nas brzoprsti, skloni dijeljenju lančanih Facebook statusa i poruka koje sadrže lažne informacije, kao što je to nedavno napravio direktor Hrvatske turističke zajednice? Iza svega stoji fenomen star koliko i čovječanstvo - iskonski strah.

Kultura 2.0

Što je za vas Instagram bez (broja) lajkova? Manji pritisak, bolji sadržaj

Instagram pomalo po svijetu povlači zavjesu svoje verzije bez lajkova, a dojmovi su i par mjeseci nakon još podijeljeni. Pa iako influenceri plaču jače – korisnici će biti oni na koje će promjena utjecati najviše.

Kultura 2.0

Jesu li video igre – u svijetu i u Hrvatskoj – umjetnost?

Ako je i limenka umjetnikovog izmeta umjetnost, zašto ne bi umjetnost bile i linije kodova uz prateću računalnu grafiku? Razmatrajući odabrane teorije umjetnosti istražujem mogu li se videoigre smatrati umjetnošću.