Hackathon Cipele46 okuplja IT profesionalce i kreativce za razvoj društveno korisnog portala

Hackathon Cipele46 okuplja IT profesionalce i kreativce za razvoj društveno korisnog portala

Jeste li čuli za Cipele46? Riječ je o inicijativi koja je okupila više od 12.000 osoba na Facebooku za pomaganje sugrađanima, putem koje je pružena pomoć više od 400 osoba diljem Hrvatske. 6. srpnja u prostorima tvrtke Pet minuta održat će se hackathon na kojemu će se okupiti različiti profesionalci i volontera koji će u zadanom vremenskom roku razvijati društveno koristan portal www.cipele46.org, kao bi se zajednici pružila kvalitetnija platforma putem koje će moći i dalje pomagati svojim sugrađanima.

Cipele 46 hackathonJeste li čuli za Cipele46? Riječ je o inicijativi koja je okupila više od 12.000 osoba na Facebooku za pomaganje sugrađanima. 6. srpnja u prostorima tvrtke Pet minuta održat će se hackathon na kojemu će se okupiti različiti profesionalci i volonteri koji će u zadanom vremenskom roku razvijati društveno koristan portal www.cipele46.org, kako bi se zajednici pružila kvalitetnija platforma putem koje će moći i dalje pomagati svojim sugrađanima.

Inače, incijativa Cipele46 u samo nekoliko dana početkom ove godine okupila je više od 2000 ljudi koji su se angažirali putem Facebook stranice, kako bi pomogli siromašnom invalidu koji je zamolio da mu netko pokloni cipele broj 46. Iako je kriza zahvatila novčanike većine građana, ljudi su i dalje osjetljivi na probleme drugih. Danas mjesečno pristiže stotinjak poruka s molbama za pomoć, a u samo pet mjeseci raznim se donacijama pomoglo preko 400 osoba iz cijele Hrvatske. Andreja Piskač ispred pokretača Facebook stranice izjavila je:

Velik broj građana volio bi pomoći svojim sugrađanima, no svjesni smo da Facebook nije dovoljno dobra platforma za ono što su Cipele46 postale. Upravo je to jedan od razloga zašto smo se odlučili na suradnju s tvrtkom Pet minuta kako bismo razvili portal kojem bi mogle pristupiti i osobe koje nisu na drušvenim mrežama. Diljem svijeta tehnološki alati se koriste kako bi se besplatno pružila rješenja za potrebe lokalne zajednice te je ovo prvi primjer takve inicijative u Hrvatskoj.

Hackathon Cipele46 okupit će više od 40 programera, UX i UI dizajnera, testera softvera, studenata, volontera, novinara, savjetnika za online komunikaciju i mnogih profesionalaca s iskustvom kreativnog pisanja, kako bi u zadanom vremenu razvili softversku platformu za doniranje raznih predmeta, te pripadajuće mobilne aplikacije za Android i iOS.

Portal za pomoć socijalno ugroženim osobama

Zajednički cilj je razviti sustav koji se temelji na ideji Facebook stranice Cipele 46. Portal bi na jednom mjestu objedinio sve građane koji žele pomoći socijalno ugroženim obiteljima i pojedincima kroz donaciju odjeće, obuće, dječjih igračaka, školskog pribora, prehrambenih proizvoda, namještaja i ostalih predmeta koji su u dobrom stanju, a trenutni vlasnici nemaju više potrebe za njima. Portal bi omogućio transparentan sustav praćenja donacija, a imao bi odmah i praktičnu primjenu u stvarnim prilikama s obzirom na to da bi ga se moglo odmah koristiti.

Cipele 46 hackathon 2

Hackathon će se održati na adresi Kalinovica 3, 2.kat s početkom u 8:30 u prostorima tvrtke Pet minuta, koja je do sada organizirala interne hackathone zaposlenika, a sudjelovati mogu svi zainteresirani koji žele doprinijeti u razvoju portala ili mobilnih aplikacija te kreativnom pisanju. Po završetku projekta programski kod će biti javno dostupan svima na github repozitoriju. Merlin Rebrović, UX dizajner tvrtke Pet minuta rekao je:

S obzirom na kompleksnost projekta već smo krenuli s pripremama za izradu portala gdje su nam se pridružili vanjski stručnjaci sa znanjem programskog jezika Ruby i iskustvom rada u razvojnom okruženju Ruby On Rails. Trenutno radimo na okupljanju timova koji će biti zaduženi za dizajn, frontend, serversku stranu te razvoj mobilnih aplikacija za Android i iOS. Do sada smo na prethodna dva interna hackathona imali manje, ali jednako zahtjevne projekte poput programiranja 3PI robota da senzorima očitava i slijedi crnu crtu kako bi uspješno savladao izazove poput mostova, zavoja i prepreka. Ulazak u ured Pet minuta kontroliramo putem smartphonea i mobilne aplikacije, a ima tu još mnogih zanimljivih projekata o kojima možete pročitati na našem blogu. Ovaj put bismo svi voljeli napraviti nešto za zajednicu.

Hackathon započinje kratkim predstavljanjem projekta nakon čega slijedi raspodjela po timovima. Timovi će morati razviti portal i mobilne aplikacije u manje od 8 sati, a domenu i hosting za sponzorira Plus hosting.

Dakle, ako želite pomoći ovom projektu, prijavite se putem stranice Cipele46!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Digitalni marketing

Što Facebook Shop donosi za brendove i eCommerce, analizirali smo uz stručnjake i poduzetnice

Iako su hrvatski trgovci već otvorili svoje fizičke trgovine, u SAD-u se tek počinju osjećati ozbiljne posljedice zatvaranja, a odgovor Marka Zuckerberga bio je Facebook Shop, moćniji eCommerce sustav koji bi mogao donijeti zanimljive promjene za sve - koliko korisne, otkrivamo.

Intervju

Digitalci koji su se preporodili na selu: Priroda ne znači da se trebate odreći tehnologije!

Pandemija novog koronavirusa naučila nas je kako je nekada potrebno jednostavno ostati doma, ali gotovo je uvijek bolje ostati u prirodi nego zatvoren u stanu.

Startupi i poslovanje

Venture Building model: Kako VB organizacije razvijaju startupe?

Kako smo već pokazali, venture building model razvoja startupa ima priliku zasjati u kriznim vremenima bez obzira da li su osnivači VB organizacije poduzetnici veterani ili korporacija. U drugom nastavku ulazim u detalje o tome kako VB testira poslovnu priliku, kako formira, savjetuje i vodi tim do toga kako osigurava dodatan kapital.

Startupi i poslovanje

Digitalni doručak #3: Uz Wolt, KEKSPay i Infobip otkrivamo kako i u krizi dobro korisničko iskustvo može privući nove korisnike

Skuhajte kavu i ugodno se smjestite jer stiže nam treće izdanje Digitalnog doručka posvećenog korisničkom iskustvu. Uz domaće i strane stručnjake razgovaramo kako ispolirati CX u kriznim vremenima.

Kolumna

Dobar ‘online’ shop može raditi i preko ‘chata’ ako napravite proces ugodnim

Već u prvom tjednu korontene primili smo puno pitanja kako (najbrže i najlakše) lansirati web shop.

Izrada web stranica

Današnja tema je tema.com (i korporacija koja je izgubila 128.938 $ jer nije produžila domenu)

Opet se dogodilo. Korporacija Parker Hannifin kupila je 2007. godine tvrtku TEMA, ali je u međuvremenu zaboravila na njenu domenu. Domena je istekla, a tema.com je na licitaciji prodana čak za 128.938 dolara.