Startup u Sofiji: Dnevnik prvih tjedan dana hrvatskog Habbitsa u bugarskom akceleratoru Launchubu!

Startup u Sofiji: Dnevnik prvih tjedan dana hrvatskog Habbitsa u bugarskom akceleratoru Launchubu!

Početkom ove godine u IT4U smo započeli novi projekt pod nazivom Habbits. Radilo se o task manageru s neobičnim UI namijenjenom svima, ali s naglaskom na žene i djecu. Tokom nekoliko mjeseci posjećivanja konferencija i rafiniranja ideje i prototipa, uspjeli smo osigurati akceleratorsku investiciju bugarskog fonda LAUNCHub. Odlazak na akceleratorski program dodatno će rafinirati produkt i pomoći nam osvojiti tržište. Ili se bar tako nadamo.

Launchubom (u Bugarsku) do uspješnog startupa?!

Stevica Kuharski je osnivač Habbitsa, startupa koji je osigurao investiciju i podršku bugarskog akceleratora Launchuba. Stevica će sljedećih 6 tjedana provesti u Sofiji radeći s Launchubovim voditeljima, mentorima i drugim proizvodima, a ekskluzivno za Netokraciju pisat će dnevnik rada.

Početkom ove godine u IT4U-u smo započeli novi projekt pod nazivom Habbits. Radilo se o task manageru s neobičnim UI namijenjenom svima, ali s naglaskom na žene i djecu. Tokom nekoliko mjeseci posjećivanja konferencija i rafiniranja ideje i prototipa, uspjeli smo osigurati akceleratorsku investiciju bugarskog fonda LAUNCHub. Odlazak na akceleratorski program dodatno će rafinirati produkt i pomoći nam osvojiti tržište. Ili se bar tako nadamo.

Nedjelja, 07.10.2012.

Skoro tri mjeseca nakon LAUNCHub Long Weekenda i osiguranja akceleratorske investicije, vrijeme je za pokret. Program u trajanju od šest tjedana počinje sutra, a do Sofije imam 800 kilometara. Ostatak tima ostaje u Zagrebu, zakjučili smo da ćemo pokušati odraditi početni dio ovako.

Launchubova ekipa okupljena sa startupima. (Snimio Stevica Kuharski)

Nakon točno osam sati vožnje od vrata do vrata, stižem u Sofiju. Za pronalazak stana koristim offline mod Apple Mapa na iPhoneu, radi bez greške. Smještam se u stan, sigurnosti radi parkiram auto u dvorište Lyubenova prijatelja. To je to, sutra počinje program.

Ponedjeljak, 08.10.2012.

U 10:00 po bugarskom vremenu kreće program. Dolazim u Betahaus, co-working prostor, vidim timove koje smo upoznali na Long Weekendu u srpnju. Pozdravljamo se kao stari prijatelji, svi nestrpljivi za početkom programa. Naravno, ne počinjemo na vrijeme, veći dio timova kasni, pa umjesto u 10:00 krećemo u 10:20. LAUNCHubov tim; Rumen, Stan, Lyuben i Bozhana nam objašnjavaju što nas očekuje u sljedeća dva tjedna. Od devet timova u akceleratorskom programu, dvoje nas je iz Hrvatske, Cinematic i mi, Habbits pa se konverzacija održava na engleskom jeziku.

U podne završavamo, ostatak dana nema ništa na programu. Sa Stanom odrađujem sastanak vezan uz otvaranje tvrtke. Što se otvaranja tiče, poučen hrvatskim zakonodavstvom, pitam kako će se tvrtka zvati, na što mi on odgovara kako god želimo. “Habbits”, kažem ja, na što on odgovori da će puni naziv biti “Habbits OOD”, što bi kod nas bilo “Habbits d.o.o.”. U stvari, kod nas bi puni naziv bio “Navikavci d.o.o.”. Go figure.

Utorak, 09.10.2012.

OK, to je to. Prvi pravi dan, krećemo s Business Model Canvasom. Prošli tjedan smo dobili domaću zadaću, odradili smo BMC, prokomentirao s ostatkom tima. No, umjesto BMC-a, koristili smo Lean Canvas, jer nam je bliži i bolje prati naše procese. Za istim stolom su sa mnom i Cinematic i Useful at night, startupi orijentirani na mobilne platforme.

Mentoriranje, korak po korak. (Snimio Stevica Kuharski)

Prate nas dva mentora, slušaju naš value proposition i segmentaciju tržišta. Daju savjete svakome od nas, ali se i svi zajedno uključujemo u raspravu. Tri i pol sata je prošlo u trenu, mnoštvo zapisanih natuknica je već podijeljeno s timom. Vrijeme je za ručak i kratak predah, u 18:00 Stephen Forte iz Telerika drži predavanje “Strategy for Startups”. Samo predavanje je trajalo skoro tri sata uz puno diskusije. Definitivno su nam svima otvoreni vidici!

Srijeda, 10.10.2012.

Nemamo organizirani program, ali je posla k’o u priči. Treba sumirati jučerašnje ideje i nastaviti rad. Uz nešto šetnje oko zgrade, slažem planove za daljnji razvoj, bacam se na programiranje. Intenzivan rad se nastavio do duboko u noć, skoro do pred jutro.

Četvrtak, 11.10.2012.

Kao i jučer, danas je dan za rad. U podne radim pauzu, sutra se selim u stan gdje ću biti do kraja programa. Sa Silvijom iz LAUNCHuba obilazim prvi stan u centru Sofije, nije nešto. Imamo i drugu soluciju za koju kažu da je bolja od ove. Hodamo prema kvartu Lozenetz, gdje se nalazi i Betahaus, naš co-working space. Dolazimo do zgrade, preko puta je Hilton. Ne može biti loše, pomislio sam. I nisam se prevario. Uredno namješten dvosoban stan na trećem katu bio je puno bolji od onog iz centra. Preuzimam ključeve, sutra se selim. Tokom šetnje od petnaest minuta smišljam što treba napraviti za sutrašnji workshop. Naravno, i danas se rad protegnuo duboko u noć.

Petak, 12.10.2012.

Današnji dan rezerviran je za Value Proposition workshop. Priprema tokom prijepodneva i u 16:30 krećem prema Betahausu. Mentori kasne, pa i sam workshop počinje s dvadeset minuta zakašnjenja. Ponovno smo za istim stolom Cinematic, Useful at night i ja. Mentori su uključeni u raspravu i nakon prvog dijela workshopa se spuštamo u prizemlje na piće kako bi nastavili razgovor u opuštenijoj atmosferi. Daljnja rasprava s mentorima i kolegama iz programa nastavlja se uz pizzu. Noć, po običaju donosi malo isprekidanog sna i intenzivnog rada.

Subota, 13.10.2012.

Radni dan. Nešto programiranja, ali puno veći dio proveden je uz čitanje materijala startup tematike.

Nedjelja i kraj prvih tjedan dana

Tjedan dana u Sofiji prošlo je brzo. Projekt se svakim danom sve više rafinirao, produbljena su nova prijateljstva koja su proširila vidike i otvorila oči. I to je poanta akceleratora. Nije bitan novac, bitno je sudjelovanje, bitni su mentori. Bitna je komunikacija i testiranje. Jer nitko ne može reći što vašem startupu treba. To morate sami otkriti.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Internet marketing

Kako su OPG-ovci postali najtraženiji ljudi (i zašto je nužno njihovo digitalno opismenjavanje)

U jeku pandemije koronavirusa (COVID-19) zatvorene su i tržnice. Uz zabranu kretanja van mjesta prebivališta, ova mjera navela je brojne OPG-ovce koji su svoje proizvode do jučer nudili na placu da posegnu za nekim drugim kanalima jer voće i povrće bez hladnjače ne može dugo stajati, a plastenici su puni zahvaljujući blagoj zimi i proljetnom suncu koje se pojavilo u par navrata.

Intervju

Poznati hrvatski rally vozač Juraj Šebalj i bez kacige nastavlja plijeniti pažnju publike

On je višestruki pobjednik rally utrka, a odnedavno ima i novu karijeru - influencersku. Iako je YouTuber bez vlastitog YouTube kanala, Jurja na različitim emisijama prati i po nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Vodič

Kako uspješno raditi od kuće, biti produktivan i ne izgubiti živce?

Ukratko - teško. :) Nekad ćete se doista osjećati neuspješno, bit ćete neproduktivni i gubit ćete živce. Ali ima načina da polako doskočite izazovima, jedan po jedan.

Što ste propustili

Novost

“Hodajte” s bilo kim na svijetu iz samoizolacije – s besplatnim Tinder Passportom!

Kod kuće ste, i još ste uz to sami i dosadno vam je? Zašto se ne bi Tinderom preselili u Brazil ili Kanadu i tamo pokušali virtualno zavoditi?

Kultura 2.0

Digitalci otkrivaju kako izgleda #radimdoma uz djecu, mačke, pse, hrpu mailova i još više video poziva!

Bili vi dotjerani, neuredni, vaš stol složen, zatrpan - svi smo u radu od doma preživjeli i dobre i loše dane, ali zato, draga digitalna zajednico, u ovim vremenima trebamo češće komunicirati i dijeliti iskustva. Zavirili smo s #radimdoma vezom u vaš mali kutak kako bi podijelili dojmove i svima olakšali one žute minute.

Vodič

Izrada noževa, crtanje i cvrčanje mesa na YouTubeu koji će vas (većinom bez riječi) smiriti u 4. tjednu samoizolacije

Ako vas serije i filmovi pa ni Tiger King više ne smiruju, možda je vrijeme da otkrijete mikroterapiju YouTuberima koji se potiho bave crtanjem, restauracijom, kuhanjem, noževima - i glinom?

Startupi i poslovanje

Od 3D printanih vizira do chatbota: Kako tehnološka zajednica pokušava ublažiti pandemiju u Hrvatskoj

U vrijeme kad je digitalni način jedini način kako nastaviti poslovanje, IT zajednica ima posebnu priliku pružiti ruku pomoći onima koji su najviše ugroženi.

Kultura 2.0

Što se dogodilo kad nas je 115.000 nakon potresa u Zagrebu skinulo LastQuake? Autori otkrivaju!

Aplikacija LastQuake je preko noći postala jedna od najtraženijih aplikacija u Zagrebu i okolici, a velik broj korisnika utjecao je i na njezinu stabilnost, no specifičan problem za naše područje bili su i - neprimjereni komentari.

Mobilno

50% više vremena provodimo online – hoće li infrastruktura izdržati?

Što radimo kada smo doma? Pa, na internetu smo - mnogo više nego inače. Ali, jeste se zapitali koliko naše povećano korištenje interneta utječu na infrastrukturu te kako i vi svojim korištenjem interneta možete pomoći održati stabilnost sustava?