Gradionica - gdje zagrebački klinci grade LEGO robote i zajednicu spremnu za svijet budućnosti

Gradionica – gdje zagrebački klinci grade LEGO robote i zajednicu spremnu za svijet budućnosti

Marljivi polaznici udruge Gradionica svoje zimske praznike nisu provodili pred računalima, mobitelima i konzolama. Nadvijeni nad LEGO kockicama, motorima, kabelima i senzorima planirali su što s novim zadatkom FIRST LEGO lige, na čijoj je svjetskoj završnici u Houstonu prošle godine bio upravo robot iz hrvatske (G)radionice.

Kroz ovu udrugu od 2015. prošle su mnoge generacije osnovnoškolaca. Uz LEGO igračke uče o robotici, mehatronici, inženjerstvu, matematici te znanosti i tehnologiji općenito, a vrhunac njihovog rada i truda su natjecanja. Jedno od najvažnijih je i FIRST LEGO League multidisciplinarno natjecanje koje od sudionika osim robotike, zahtijeva savladavanje vještina u pripremi znanstvenog istraživanja, timskog rada i poduzetništva. A da u tom pogledu imamo talente svjetskog kalibra pokazao je u travnju 2019. domaći 3Geared tim kada su na globalnom finalu osvojili sudačku nagradu za „FLL ambasadore koji su svojim trudom doprinijeli razvoju FLL igre u svijetu”.

Nakon prošlogodišnjeg svemirskog INTO ORBIT izazova, ove godine se od natjecateljskih timova očekuju rješenja za poboljšanje gradskog života. CITY SHAPER neće biti lak zadatak, priča mi moj sugovornik Ivan Decker, osnivač i voditelj Gradionice, s obzirom na to da je tema vrlo široka i općenita za razliku od prošlogodišnje.

Gradionica

Vikend iza nas bio je prvi test njihovih ideja za novu temu. U subotu, 18. siječnja održalo se nacionalno FLL natjecanje na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva. U razgovoru s Ivanom saznala sam više o tome kako je prošla nacionalna razina i kako teku pripreme za novu sezonu, ali i pojedinosti o samom procesu planiranja i realizacije FLL projekata te ostala zadivljena pristupom, požrtvovnošću i ambicijama ove divne zajednice.

U punoj brzini cijelu sezonu

Članovi su bili vrijedi i preko praznika, ne bi li ponovili, pa i nadmašili prošlogodišnje FLL rezultate. Ivan kaže kako ove sezone zapravo ni nisu imali prekid.

Na finalu u Texasu su objavili naziv ovogodišnje sezone i zapravo radimo još od tog trenutka. Preko ljeta je nekoliko članova intenzivno radilo na novom načinu programiranja robota i tu su postigli neočekivano dobre rezultate. Ono što su napravili nadmašuje moje znanje iz programiranja 🙂

Naš glavni graditelj uspio je nešto s čime se borimo od samog početka, a to su dijelovi za robota koji nisu megalomanski kao što on to voli raditi :D. I FLL je prepoznao problem megalomanskih robota i počeo nagrađivati “racionalnije” robote.

Naravno, morala sam upitati Ivana da mi objasni specifičnosti megalomanskog odnosno “racionalnog” robota. Za slučaj da ste se i vi pitali, Ivan pojašnjava kako su do sada na robotskom djelu natjecanja često viđali robote od tisuće LEGO dijelova, koji imaju po desetak kilograma.

Natjecatelji su donosili robote za natjecanje u kolicima na 3 kata. Takav pristup dizajnu je neodrživ i ne postoji u svijetu aplicirane robotike. Negativno se odražava na početnike i timove s manjim mogućnostima u resursima. Nova pravila nagrađuju robote koji se mogu smjestiti u određen prostor (small inspection area) pa su ti bonus bodovi zanimljivi i početnicima i naprednim ekipama.

Gradionica
Iz svemira na Zemlju. Ovogodišnja tema FLL natjecanja “City Shaper” bavi se izazovima oblikovanja gradova prema suvremenim zahtjevima života – kako grad učiniti produktivnim, ekonomičnim, “zelenim”, a ponajviše ugodnim za život.

“Iskovani u istom ognju”

Pripreme za ovu sezonu već su u punom jeku, jer kad se nanižu FLL pobjede vremena je sve manje do finala. Prisjetimo se, nakon što je hrvatski 3Geared tim u ožujku 2019. osvojio prvo mjesto od svih hrvatskih ekipa na regionalnom FLL Adria izdanju, ostalo im je samo mjesec dana do 17. travnja kada su trebali svoj projekt predstaviti u Houstonu. Malo vremena, a znamo svi, i još manje resursa kad su u pitanju takva putovanja, primoralo je tim i voditelje da potraže podršku i pomoć te su pokrenuli u tu svrhu i crowdfunding kampanju: Houston, let’s solve a problem koja se napunila do solidnih 76% cilja.

Što smjera tim koji se 2019. smjestio među prvih 108 od ukupno 34 tisuća ekipa diljem svijeta. Nastavljaju li u istom sastavu i ove godine?

Tim se mrvicu promijenio pa tako se ne natječe jedan član koji prelazi dobnu granicu za FLL. Pridružila su nam se dva nova člana za koje nam je žao da nisu s nama od samog početka, jer su sjajni ljudi. U timu imamo nekoliko članova kojima je ovo zadnja sezona zbog starosne granice, no koliko ja vidim, prijateljstva koja su izgradili držat će ih zajedno i bez FLL-a. Planiraju nastaviti mentorirati mlade FLL timove i biti aktivni članovi Gradionice.

Na održanom nacionalnom natjecanju u novoj sezoni posvećenoj gradovima budućnosti, 3geared se na kraju našao na 2. mjestu i to u zadnjim minutama natjecanja. Ivan ističe pak kako je najljepši dio ove sezone bilo vidjeti koliko su neke ekipe sazrele i kako rade jako dobro.

Nove i jake ekipe, zajedno s prvim generacijama “alumnija” stvorit će zajednicu djece koja će biti nepobjediva pred izazovima svijeta u kojem živimo. Već sad mi neki članovi, koji su upisali srednju školu, pričaju kako susreću djecu s natjecanja po svojim novim školama i s lakoćom nastavljaju graditi prijateljstva i raditi na školskim zadacima. Oni su iskovani u istom ognju :D.

Mali graditelji žele oživjeti Paromlin u Zagrebu

Kako smo već spomenuli različite vještine koje FLL zahtijeva, natjecatelji projekt ne moraju ostvariti tek u LEGO kockicama, već i u stvarnom svijetu. Projekt pripremaju tako što prvo uče kako bi, primjerice, arhitekt ili poduzetnik koncipirao i uvjerljivo prezentirao takav prijedlog, dodaje Ivan.

Važno je da problem dobro istraže, analiziraju, ponude inovativno rješenje i dobro ga prezentiraju. U tome uvijek pomaže kada tim potraži stručne savjete izvan zidova kluba ili škole, jer ne može mentor sve znati – treba pitati. Pa tako smo jedne sezone imali redovite susrete u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Andrija Štampar” koji je testirao koliko dobro filtriramo vodu s našim DIY filterom i naučili nas neke nove stvari, a prošle godine smo kao gerilci uletjeli predstavnicima ESA-e i Airbusa i sl. predstavnicima svemirske industrije kako bi se informirali za teme tih sezona.

Mali i veliki natjecatelji ipak su i u temi grad budućnosti pronašli svoju inspiraciju i strast. Potencijal su vidjeli u zagrebačkom Paromlinu koji žele prenamijeniti u centar za mlade gdje bi se odvijale aktivnosti po ukusu novih generacija i po uzoru na gradove budućnosti.

Kako djeca i mladi u Gradionici dolaze do novih ideja?

Gradionica
Kako vole reći “osim što je sama robotika multidisciplinarna, FLL traži još više vještina od robotike”.

S obzirom na različite terenske aktivnosti koje su im potrebne u pripremi projekta, naravno da me zanimalo i kako funkcionira brainstorming u Gradionici kad je u pitanju priprema ideja za novu temu. Čini se da nisu ništa manje zagrijani za svaku koja im sine – baš kao i odrasli.

Funkcionira tako da proces moram stalno produživati i podgrijavati 🙂 Djeca i odrasli skloni su brzo se zaljubiti u prvu dobru ideju koja se pojavi, a zapravo tek ona 6. i 7. stvara nekakvu cjelinu (ma može i prva biti dobra, ovo je sve uvjetno rečeno). Naravno da u tome puno veze ima pozadinsko znanje, informiranje, istraživanje i prikupljanje tuđih mišljenja. Ono što je ključno paziti jest da proces ne završi prerano, tj. bez prave inspirativne i relevantne ideje. Ja osobno volim pojednostavljenu “Disneyevu” metodu, meni se čini prirodna za svakog sudionika, a struktura je jednostavna.

Znanje za život: Mnogo više od slaganja LEGO robota

Tema i organizacija nacionalnog natjecanja je sjajna, dodaje Ivan spominjući kako je FER divan domaćin, a suci i volonteri rade svoj posao s velikom ljubavi. Ističe kako su ga kao mentora toj igri privukle “baš ta sjajna organizacija, nadahnute sudačke ekipe i pristup djeci”.

Robotski dio igre je transparentno ocijenjen jer se jasno boduje što je robot napravio, a što nije. No, to je samo 1/4 ukupne igre. Ostale dijelove (tehnički intervju, projekt i timske vrijednosti) ocjenjuju suci tako da je kritično izgraditi povjerenje s natjecateljima kako bi izvukli najbolje od njih. I taj dio je napravljen vrlo transparentno, odnosno natjecatelji znaju što će ih se pitati pa se mogu najbolje pripremiti. To nije nalik ispitivanju znanja u školi, to je ispitivanje koliko dobro se znaš pripremiti.

Gradionica
Suci su velik dio ovog natjecanja jer su dobro pripremljeni, educirani i zainteresirani za svakog natjecatelja i dižu atmosferu cijelog događaja, ističe Ivan Decker.

To me zaintrigiralo pa sam upitala Ivana da mi pojasni sam proces ispitivanja na natjecanju te kako se to povezuje s usvajanjem vještina koje im mogu značiti kasnije u profesionalnom razvoju.

Proces ispitivanja je afirmativan. Suci aktivno pokušavaju razbiti napetost ispitivanja i cijeli događaj pretvoriti u razgovor o doživljajima i zbivanjima koja su pratila pripreme. Od tima se pokušava dobiti informacija o visokim funkcijama u timu kao što su podjela posla, rješavanje nesuglasica, druženja i komunikacije s drugim timovima i suradnicima.

Ocjenjuje se napredak u znanju tijekom sezone, a ne ukupno znanje. Npr. na tehničkom intervju važno je da je tim otkrio neku novu tehnologiju i pravilno je koristio, a manje je važno radi li se o kotaču ili PID kontroleru. Nemoguće je očekivati istu razinu znanja kod FLL početnika iz 6. razreda i veterana iz 1. srednje, ali je moguće detektirati da li je netko napredovao ili nije od početka sezone do trenutka ispitivanja. To otvara priliku početnicima da konkuriraju veteranima.

Vještina prezentiranja tima, projekta i tehnologije, s relevantnim informacijama u zadanom vremenu vrijedan je set vještina u životu svakog čovjeka, a ne samo “robotičara”, zaključuje Ivan.

Kad ćete vi početi ulagati u mlade i vraćati zajednici?

Crowdfunding kampanju za odlazak u Houston podržalo je 200 ljudi, međutim, Gradionica raste i razvija se svakom novom školskom godinom tako da njihova potraga za donatorima, sponzorima i fondovima ne prestaje.

Uz novac, podrška za ambiciozne mlade graditelje dolazi i u obliku znanja. Značajnu pomoć u tom pogledu dao im je arhitektonski ured Urbane ideje koji ne samo da im je donirao ploter sa zalihama već im je dao i vrlo vrijedne savjete za ovogodišnji izazov.

Neizmjerno smo zahvalni na ovoj donaciji. Nismo ni pomišljali o nabavi takvog stroja, no kad smo ga dobili odmah smo mu našli primjenu. Oba tima iz Gradionice printali su svoje plakate, ideje za projekte i navijačke rekvizite (zastava od papira i transparent). U mlađim grupama u Gradionici djeca su znatiželjna o stroju pa možemo započeti razne teme o širem kontekstu – tehnologija, čemu služe, profesije i hobiji koje se vrte oko tog stroja – beskraj tema za razgovor.

Gradionica

Gradionica ne nudi nikakve sponzorske pakete – tim iz Urbanih ideja je našao njih.

Radi se o grupi ljudi koji su to napravili bez očekivane protuusluge, to su napravili jer žele da vrijedan stroj dođe u ruke vrijednih korisnika – djece. Takvi su i naši donatori za put u Texas na finale FLL.

Želja za znanjem samo raste…

Osim toga starije grupe imaju sve veće apetite za tehnologijama i projektima koje premašuju LEGO svijet, a kako mi objašnjava Ivan, Gradionica kao takva to nažalost ne može pratiti.

Već sada smo uz pomoć donacija i članarina opremili učionicu, no neki zalogaji su preveliki. Neizmjerno smo zahvalni svim donatorima, no nama treba veći prostor kako bi mogli u nove učionice privući nove učitelje/mentore, upisati više djece (naše grupe su pune do zadnjeg mjesta i stalno se traži mjesto više), i otvoriti nove radne okoline za djecu koja su spremna učiti nove tehnike, znanja i primjenjivati ih u svojim projektima.

Sljedeća razina bila bi natjecanja poput FIRST Robotics Competitiona, ali ne samo natjecanja, napominje Ivan:

Nego projekti koji pomažu zajednici u kojoj živimo, jer mi ih ovdje (naivno) učimo da će graditi svijet kakav oni žele, a vjerujte mi, djeca se uvijek slože da žele prijateljski svijet gdje se svima pomaže, a ne okrutan i sebičan svijet.

Šteta što više tvrtki i pojedinaca ne prepoznaje potencijal ovakvih udruga jer ako bi štogod bilo društveno korisno sponzorirati u državi koja još ne zna kako svoje obrazovanje okrenuti poslovima budućnosti – to bi bili ovakvi projekti koji će odgojiti nove generacije IT talenata.

Komentari

 1. ludi panj

  ludi panj

  24. 01. 2020. u 12:26 pm Odgovori

  bravo klinci,

  nego jel baš morate potencirati LEGO
  time udaljavate one sa manje novaca da se razvijaju u tom polju,

  problem je šta sam arduino( ili kajgod koriste) ,kontroleri i ostala pamet za robota koštaju puno manje od preplačene lego plastike

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Kultura 2.0

S nagradom Europske komisije u ruci e-Škole nastavljaju digitalizirati 1317 škola u Hrvatskoj

Nagrađen i od Europske komisije CARNET-ov projekt e-Škole dokazao je kako je Hrvatska na dobrom putu da "odgoji" digitalno zrele škole. Što se sve događa u pozadini pripreme i realizacije takvog velikog projekta, u doba krize, saznali smo.

Intervju

Ovako izgleda Nanobitov proces razvoja igara koje svakodnevno igraju stotine tisuća ljudi

Hollywood Story i My Story jednostavno je igrati, ali koliko je jednostavno - ili komplicirano - napraviti uspješne 'casual' igre?

Startupi i poslovanje

I ove godine na Ladies of New Business, ali online! 5. i 6. studenog bavimo se temama o vodstvu

Kako osigurati kapital i u krizi, kako vođenjem drugih ne zaboraviti na sebe, koji su to izazovi upravljanja timovima i resursima u "novom normalnom" - pokrivamo sve bitne teme o ženskom vodstvu i poduzetništvu u doba krize na Ladies of New Business konferenciji.

Kultura 2.0

Ravnateljica preloške knjižnice okupila igrače Harry Potter igre od Las Vegasa do Hong Konga i napravila izložbu njihovih knjižnica

Maja Lesinger četiri je mjeseca radila na virtualnoj međunarodnoj izložbi Harry Potter: Wizards Unite the Libraries u koju su se uključili igrači, a posebice knjižničari diljem svijeta. No, baš njena knjižnica iz Preloga nije mogla završiti u izložbi jer nije mjesto od interesa u samoj igri.

Startupi i poslovanje

Bivši investitor u 500 Startups savjetuje hrvatske startupe: Akvizirajte klijente i korisnike od kojih ćete učiti!

Marvin Liao već 10 godina ulaže u startupe u srednjoj i istočnoj Europi, u zemljama poput Srbije i Ukrajine. U razgovoru za Netokracija Podcast daje praktične savjete za hrvatske tehnološke poduzetnike u doba pandemije!

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?