Gradionica - gdje zagrebački klinci grade LEGO robote i zajednicu spremnu za svijet budućnosti

Infobip ❤️ Netokracijašto akvizicija znači za vas - i nas?

Gradionica – gdje zagrebački klinci grade LEGO robote i zajednicu spremnu za svijet budućnosti

Marljivi polaznici udruge Gradionica svoje zimske praznike nisu provodili pred računalima, mobitelima i konzolama. Nadvijeni nad LEGO kockicama, motorima, kabelima i senzorima planirali su što s novim zadatkom FIRST LEGO lige, na čijoj je svjetskoj završnici u Houstonu prošle godine bio upravo robot iz hrvatske (G)radionice.

Kroz ovu udrugu od 2015. prošle su mnoge generacije osnovnoškolaca. Uz LEGO igračke uče o robotici, mehatronici, inženjerstvu, matematici te znanosti i tehnologiji općenito, a vrhunac njihovog rada i truda su natjecanja. Jedno od najvažnijih je i FIRST LEGO League multidisciplinarno natjecanje koje od sudionika osim robotike, zahtijeva savladavanje vještina u pripremi znanstvenog istraživanja, timskog rada i poduzetništva. A da u tom pogledu imamo talente svjetskog kalibra pokazao je u travnju 2019. domaći 3Geared tim kada su na globalnom finalu osvojili sudačku nagradu za „FLL ambasadore koji su svojim trudom doprinijeli razvoju FLL igre u svijetu”.

Nakon prošlogodišnjeg svemirskog INTO ORBIT izazova, ove godine se od natjecateljskih timova očekuju rješenja za poboljšanje gradskog života. CITY SHAPER neće biti lak zadatak, priča mi moj sugovornik Ivan Decker, osnivač i voditelj Gradionice, s obzirom na to da je tema vrlo široka i općenita za razliku od prošlogodišnje.

Gradionica

Vikend iza nas bio je prvi test njihovih ideja za novu temu. U subotu, 18. siječnja održalo se nacionalno FLL natjecanje na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva. U razgovoru s Ivanom saznala sam više o tome kako je prošla nacionalna razina i kako teku pripreme za novu sezonu, ali i pojedinosti o samom procesu planiranja i realizacije FLL projekata te ostala zadivljena pristupom, požrtvovnošću i ambicijama ove divne zajednice.

U punoj brzini cijelu sezonu

Članovi su bili vrijedi i preko praznika, ne bi li ponovili, pa i nadmašili prošlogodišnje FLL rezultate. Ivan kaže kako ove sezone zapravo ni nisu imali prekid.

Na finalu u Texasu su objavili naziv ovogodišnje sezone i zapravo radimo još od tog trenutka. Preko ljeta je nekoliko članova intenzivno radilo na novom načinu programiranja robota i tu su postigli neočekivano dobre rezultate. Ono što su napravili nadmašuje moje znanje iz programiranja 🙂

Naš glavni graditelj uspio je nešto s čime se borimo od samog početka, a to su dijelovi za robota koji nisu megalomanski kao što on to voli raditi :D. I FLL je prepoznao problem megalomanskih robota i počeo nagrađivati “racionalnije” robote.

Naravno, morala sam upitati Ivana da mi objasni specifičnosti megalomanskog odnosno “racionalnog” robota. Za slučaj da ste se i vi pitali, Ivan pojašnjava kako su do sada na robotskom djelu natjecanja često viđali robote od tisuće LEGO dijelova, koji imaju po desetak kilograma.

Natjecatelji su donosili robote za natjecanje u kolicima na 3 kata. Takav pristup dizajnu je neodrživ i ne postoji u svijetu aplicirane robotike. Negativno se odražava na početnike i timove s manjim mogućnostima u resursima. Nova pravila nagrađuju robote koji se mogu smjestiti u određen prostor (small inspection area) pa su ti bonus bodovi zanimljivi i početnicima i naprednim ekipama.

Iz svemira na Zemlju. Ovogodišnja tema FLL natjecanja “City Shaper” bavi se izazovima oblikovanja gradova prema suvremenim zahtjevima života – kako grad učiniti produktivnim, ekonomičnim, “zelenim”, a ponajviše ugodnim za život. Gradionica

“Iskovani u istom ognju”

Pripreme za ovu sezonu već su u punom jeku, jer kad se nanižu FLL pobjede vremena je sve manje do finala. Prisjetimo se, nakon što je hrvatski 3Geared tim u ožujku 2019. osvojio prvo mjesto od svih hrvatskih ekipa na regionalnom FLL Adria izdanju, ostalo im je samo mjesec dana do 17. travnja kada su trebali svoj projekt predstaviti u Houstonu. Malo vremena, a znamo svi, i još manje resursa kad su u pitanju takva putovanja, primoralo je tim i voditelje da potraže podršku i pomoć te su pokrenuli u tu svrhu i crowdfunding kampanju: Houston, let’s solve a problem koja se napunila do solidnih 76% cilja.

Što smjera tim koji se 2019. smjestio među prvih 108 od ukupno 34 tisuća ekipa diljem svijeta. Nastavljaju li u istom sastavu i ove godine?

Tim se mrvicu promijenio pa tako se ne natječe jedan član koji prelazi dobnu granicu za FLL. Pridružila su nam se dva nova člana za koje nam je žao da nisu s nama od samog početka, jer su sjajni ljudi. U timu imamo nekoliko članova kojima je ovo zadnja sezona zbog starosne granice, no koliko ja vidim, prijateljstva koja su izgradili držat će ih zajedno i bez FLL-a. Planiraju nastaviti mentorirati mlade FLL timove i biti aktivni članovi Gradionice.

Na održanom nacionalnom natjecanju u novoj sezoni posvećenoj gradovima budućnosti, 3geared se na kraju našao na 2. mjestu i to u zadnjim minutama natjecanja. Ivan ističe pak kako je najljepši dio ove sezone bilo vidjeti koliko su neke ekipe sazrele i kako rade jako dobro.

Nove i jake ekipe, zajedno s prvim generacijama “alumnija” stvorit će zajednicu djece koja će biti nepobjediva pred izazovima svijeta u kojem živimo. Već sad mi neki članovi, koji su upisali srednju školu, pričaju kako susreću djecu s natjecanja po svojim novim školama i s lakoćom nastavljaju graditi prijateljstva i raditi na školskim zadacima. Oni su iskovani u istom ognju :D.

Mali graditelji žele oživjeti Paromlin u Zagrebu

Kako smo već spomenuli različite vještine koje FLL zahtijeva, natjecatelji projekt ne moraju ostvariti tek u LEGO kockicama, već i u stvarnom svijetu. Projekt pripremaju tako što prvo uče kako bi, primjerice, arhitekt ili poduzetnik koncipirao i uvjerljivo prezentirao takav prijedlog, dodaje Ivan.

Važno je da problem dobro istraže, analiziraju, ponude inovativno rješenje i dobro ga prezentiraju. U tome uvijek pomaže kada tim potraži stručne savjete izvan zidova kluba ili škole, jer ne može mentor sve znati – treba pitati. Pa tako smo jedne sezone imali redovite susrete u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Andrija Štampar” koji je testirao koliko dobro filtriramo vodu s našim DIY filterom i naučili nas neke nove stvari, a prošle godine smo kao gerilci uletjeli predstavnicima ESA-e i Airbusa i sl. predstavnicima svemirske industrije kako bi se informirali za teme tih sezona.

Mali i veliki natjecatelji ipak su i u temi grad budućnosti pronašli svoju inspiraciju i strast. Potencijal su vidjeli u zagrebačkom Paromlinu koji žele prenamijeniti u centar za mlade gdje bi se odvijale aktivnosti po ukusu novih generacija i po uzoru na gradove budućnosti.

Kako djeca i mladi u Gradionici dolaze do novih ideja?

Kako vole reći “osim što je sama robotika multidisciplinarna, FLL traži još više vještina od robotike”. Gradionica

S obzirom na različite terenske aktivnosti koje su im potrebne u pripremi projekta, naravno da me zanimalo i kako funkcionira brainstorming u Gradionici kad je u pitanju priprema ideja za novu temu. Čini se da nisu ništa manje zagrijani za svaku koja im sine – baš kao i odrasli.

Funkcionira tako da proces moram stalno produživati i podgrijavati 🙂 Djeca i odrasli skloni su brzo se zaljubiti u prvu dobru ideju koja se pojavi, a zapravo tek ona 6. i 7. stvara nekakvu cjelinu (ma može i prva biti dobra, ovo je sve uvjetno rečeno). Naravno da u tome puno veze ima pozadinsko znanje, informiranje, istraživanje i prikupljanje tuđih mišljenja. Ono što je ključno paziti jest da proces ne završi prerano, tj. bez prave inspirativne i relevantne ideje. Ja osobno volim pojednostavljenu “Disneyevu” metodu, meni se čini prirodna za svakog sudionika, a struktura je jednostavna.

Znanje za život: Mnogo više od slaganja LEGO robota

Tema i organizacija nacionalnog natjecanja je sjajna, dodaje Ivan spominjući kako je FER divan domaćin, a suci i volonteri rade svoj posao s velikom ljubavi. Ističe kako su ga kao mentora toj igri privukle “baš ta sjajna organizacija, nadahnute sudačke ekipe i pristup djeci”.

Robotski dio igre je transparentno ocijenjen jer se jasno boduje što je robot napravio, a što nije. No, to je samo 1/4 ukupne igre. Ostale dijelove (tehnički intervju, projekt i timske vrijednosti) ocjenjuju suci tako da je kritično izgraditi povjerenje s natjecateljima kako bi izvukli najbolje od njih. I taj dio je napravljen vrlo transparentno, odnosno natjecatelji znaju što će ih se pitati pa se mogu najbolje pripremiti. To nije nalik ispitivanju znanja u školi, to je ispitivanje koliko dobro se znaš pripremiti.

Suci su velik dio ovog natjecanja jer su dobro pripremljeni, educirani i zainteresirani za svakog natjecatelja i dižu atmosferu cijelog događaja, ističe Ivan Decker. Gradionica

To me zaintrigiralo pa sam upitala Ivana da mi pojasni sam proces ispitivanja na natjecanju te kako se to povezuje s usvajanjem vještina koje im mogu značiti kasnije u profesionalnom razvoju.

Proces ispitivanja je afirmativan. Suci aktivno pokušavaju razbiti napetost ispitivanja i cijeli događaj pretvoriti u razgovor o doživljajima i zbivanjima koja su pratila pripreme. Od tima se pokušava dobiti informacija o visokim funkcijama u timu kao što su podjela posla, rješavanje nesuglasica, druženja i komunikacije s drugim timovima i suradnicima.

Ocjenjuje se napredak u znanju tijekom sezone, a ne ukupno znanje. Npr. na tehničkom intervju važno je da je tim otkrio neku novu tehnologiju i pravilno je koristio, a manje je važno radi li se o kotaču ili PID kontroleru. Nemoguće je očekivati istu razinu znanja kod FLL početnika iz 6. razreda i veterana iz 1. srednje, ali je moguće detektirati da li je netko napredovao ili nije od početka sezone do trenutka ispitivanja. To otvara priliku početnicima da konkuriraju veteranima.

Vještina prezentiranja tima, projekta i tehnologije, s relevantnim informacijama u zadanom vremenu vrijedan je set vještina u životu svakog čovjeka, a ne samo “robotičara”, zaključuje Ivan.

Kad ćete vi početi ulagati u mlade i vraćati zajednici?

Crowdfunding kampanju za odlazak u Houston podržalo je 200 ljudi, međutim, Gradionica raste i razvija se svakom novom školskom godinom tako da njihova potraga za donatorima, sponzorima i fondovima ne prestaje.

Uz novac, podrška za ambiciozne mlade graditelje dolazi i u obliku znanja. Značajnu pomoć u tom pogledu dao im je arhitektonski ured Urbane ideje koji ne samo da im je donirao ploter sa zalihama već im je dao i vrlo vrijedne savjete za ovogodišnji izazov.

Neizmjerno smo zahvalni na ovoj donaciji. Nismo ni pomišljali o nabavi takvog stroja, no kad smo ga dobili odmah smo mu našli primjenu. Oba tima iz Gradionice printali su svoje plakate, ideje za projekte i navijačke rekvizite (zastava od papira i transparent). U mlađim grupama u Gradionici djeca su znatiželjna o stroju pa možemo započeti razne teme o širem kontekstu – tehnologija, čemu služe, profesije i hobiji koje se vrte oko tog stroja – beskraj tema za razgovor.

Gradionica

Gradionica ne nudi nikakve sponzorske pakete – tim iz Urbanih ideja je našao njih.

Radi se o grupi ljudi koji su to napravili bez očekivane protuusluge, to su napravili jer žele da vrijedan stroj dođe u ruke vrijednih korisnika – djece. Takvi su i naši donatori za put u Texas na finale FLL.

Želja za znanjem samo raste…

Osim toga starije grupe imaju sve veće apetite za tehnologijama i projektima koje premašuju LEGO svijet, a kako mi objašnjava Ivan, Gradionica kao takva to nažalost ne može pratiti.

Već sada smo uz pomoć donacija i članarina opremili učionicu, no neki zalogaji su preveliki. Neizmjerno smo zahvalni svim donatorima, no nama treba veći prostor kako bi mogli u nove učionice privući nove učitelje/mentore, upisati više djece (naše grupe su pune do zadnjeg mjesta i stalno se traži mjesto više), i otvoriti nove radne okoline za djecu koja su spremna učiti nove tehnike, znanja i primjenjivati ih u svojim projektima.

Sljedeća razina bila bi natjecanja poput FIRST Robotics Competitiona, ali ne samo natjecanja, napominje Ivan:

Nego projekti koji pomažu zajednici u kojoj živimo, jer mi ih ovdje (naivno) učimo da će graditi svijet kakav oni žele, a vjerujte mi, djeca se uvijek slože da žele prijateljski svijet gdje se svima pomaže, a ne okrutan i sebičan svijet.

Šteta što više tvrtki i pojedinaca ne prepoznaje potencijal ovakvih udruga jer ako bi štogod bilo društveno korisno sponzorirati u državi koja još ne zna kako svoje obrazovanje okrenuti poslovima budućnosti – to bi bili ovakvi projekti koji će odgojiti nove generacije IT talenata.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

 1. ludi panj

  ludi panj

  24. 01. 2020. u 12:26 pm Odgovori

  bravo klinci,

  nego jel baš morate potencirati LEGO
  time udaljavate one sa manje novaca da se razvijaju u tom polju,

  problem je šta sam arduino( ili kajgod koriste) ,kontroleri i ostala pamet za robota koštaju puno manje od preplačene lego plastike

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Zabava i zanimljivosti

GOVNO framework – odgovor na birokratsku prirodu Scruma

Governance. Objectives. Visibility. Networks. Outcome. Sve su to ključni aspekti novog okvira za upravljanje projektima.

Društvene mreže

LinkedIn traži tvoju identifikaciju? Samo skoči do javnog bilježnika!

Vrijeme adventa pomalo ostavljamo iza nas, ali uspomene i pokloni ostat će još dugo s nama. Jedan naš poduzetnik posebno će pamtiti kako ga je poznata društvena mreža nagradila odlaskom kod javnog bilježnika.

Tehnologija

“Revolucija” koju donosi ChatGPT podsjeća me na samovozeće aute

Promjene koje donosi napredak u tehnologiji kompleksnije su, sporije i manje seksi od bombastičnih predviđanja na društvenim mrežama.

Što ste propustili

Karijere

Gdje je mobile development danas? “Skoro sve se promijenilo…”

Da je itekako moguće profesionalno rasti radeći samo u jednoj tvrtki, ako imaš dobre uvjete, pokazuje karijera Dine Sulića, koji je prije 9 godina kao student došao u Endavu (nekadašnji Five). S Dinom smo popričali o njegovu profesionalnom putu, dinamičnom svijetu mobile developmenta te kako kroz NowInMobile meetupe planiraju dijeliti znanje u široj mobile zajednici.

Karijere

Kvote tehničkih fakulteta neće zadovoljiti apetite IT industrije – što sad?

Godinama IT industriju obilježava jedna konstanta - neprekidna (rastuća) potražnja za radnom snagom. S obzirom na to da su fakulteti tradicionalno “tvornice” kvalificiranih radnika za IT scenu, postavlja se pitanje koliko je dugo taj odnos održiv? Ili su se već počele pojavljivati alternative koje izazivaju status quo? 

Novost

Hrvatski 404 i Shape postaju dio MYTY grupe, vodeće grupacije njemačkih i švicarskih agencija

404, najveća hrvatska komunikacijska agencija i Shape, tehnološka kompanija koja je dio 404 grupe, postaju dio MYTY, vodeće grupacije njemačkih i švicarskih agencija, čije je sjedište u Berlinu.

Netokracija Podcast

Ivan Vulić s Cambridgea objasnio nam je strojno učenje i kako zaista funkcionira ChatGPT

Ima li boljeg sugovornika na temu strojnog učenja, treniranja velikih jezičnih modela i glasovnih asistenata koji umjesto ljudi rješavaju probleme korisnika od čovjeka koji se time bavi istraživački i u praksi?

Najava

Jeste znali da je “ozbiljno igranje” sve popularniji trend u ozbiljnim firmama?

Često se kaže da je igranje na poslu privilegija samo game developera (da bar!), no i „normalne” tvrtke u posljednjih nekoliko godina ponovno otkrivaju igre kao alat za razvoj „mekih” vještina radnika, unaprijeđenje timske suradnje te katalizator poslovnih inovacija. U to sam se uvjerila posjetivši nekonvencionalnu gaming konferenciju #play14 te razgovarajući s Lidijom Kralj i Josipom Borić-Novosel, renomiranim domaćim stručnjakinjama u ovom području.

Analiza

Zašto je big tech ove godine otpustio već 60.000 ljudi i to – preko noći?

Kako oni smiju tako nasumce i preko noći otpustiti 12.000 ljudi pitali su se oni s druge strane svijeta dok su na društvenim mrežama gledali i čitali objave šokiranih američkih "guglera" koji su saznali da više nemaju posao tako što nisu mogli otvoriti službeni email ili ući u ured.