Google Street View Trusted: Virtualna šetnja poslovnim prostorom

Može li se i vašim kafićem, restoranom, odmorištem ‘prošetati’ putem Googlea?

Kako predstaviti tvrtku, brend ili turističku destinaciju? U mnoštvu načina jedan od njih je i usluga Google Street View Trusted, a riječ je o virtualnoj šetnji poslovnim prostorom koja funkcionira na isti način kao i Google Street View. Usluga je dostupna i u Hrvatskoj, imamo i tvrtke specijalizirane za snimanje takvih prostora, a tko su one, kako to izgleda u praksi i koje su prednosti korištenja usluge, ispričali su nam Antonio Mešnjak iz tvrtke 360.hr i Dario Konjić iz agencije Stratus.

google 360

DODATAK:

Otkako je objavljen članak, nismo uspjeli doći do gospodina Daria Konjića kako bismo potvrdili ili opovrgnuli informacije u tekstu, a koje je iznio sam gospodin Konjić u intervjuu pismenim putem. Ispričavam se svim čitateljima, a budući da ne podržavamo brisanje tekstova, članak ostavljamo u originalu, uz prekrižene sporne dijelove.

Vjerujem da većina nas pri odabiru kafića, restorana ili, primjerice, odmorišta voli pogledati fotografije prostora da dobije što bolji dojam prije donošenja odluke. Jedan od način kako to iskoristiti je i usluga Google Street View Trusted (ranije zvana Google Business Views) namijenjena poslovnim prostorima, brendovima i turističkim destinacijama, a funkcionira poput dobro znane usluge Street View. Naime, Googleovo istraživanje pokazuje kako korisnici pri pretraživanju poslovnih subjekata 44 posto vremena koriste proizvode za karte, a u prosjeku 41 posto tih pretraživanja rezultira posjetom mjestu pri čemu je dvaput vjerojatnije da će mjesta s fotografijama i virtualnim obilaskom stvoriti interes.

Iako je usluga dostupna već neko vrijeme, u Hrvatskoj je relativno nova. Antonio Mešnjak iz tvrtke 360.hr, specijalizirane za ovu uslugu, objašnjava kako se virtualna šetnja u sklopu usluge prikazuje na Googleovoj tražilici, Googlevim kartama i Google Plusu. Uz to, može se koristiti na web stranici tvrtke ili Facebooku, pri čemu ističe da nema troškova hostinga jer je virtualna šetnja pohranjena na Googleovim serverima. No što zapravo neka tvrtka ili turistička destinacija dobiva korištenjem Street View Trusteda? Antonio ističe:

Ova je usluga korisna i iz prodajnog aspekta jer podupire bolje prodajne rezultate tako da ulijeva povjerenje potencijalnim klijentima. Kada korisnici donose odluku o kupovini, trebaju i žele što više informacija. Primjerice, razmišljamo o tome koji ćemo restoran odabrati za subotnji izlazak. Pretražujemo informacije, čitamo recenzije, proučavamo ponudu i želimo vidjeti interijer restorana. Što će nas prije potaknuti na dolazak, nekoliko fotografija ili virtualna šetnja svim dijelovima restorana? Upravo ta prezentacija koja ulijeva povjerenje doprinosi boljoj prodaji.

google street view trusted
Prema istraživanjima dvaput je vjerojatnije da će mjesta s fotografijama i virtualnim obilaskom stvoriti interes kod korisnika.

Kao ostale razloge ističe osnaživanje reputacije tvrtke, diferenciranje od konkurencije, ali i da je riječ o odličnom načinu za privlačenje novih djelatnika koji mogu vidjeti kakva nova okolina ih očekuje.

Putem Googleovih virtualnih šetnji korisnici su u interakciji s vašim brendom, što znači da pregledaju vaš prostor, klikću po određenim dijelovima prostora, prolaze određene detalje, dobivaju dojam vaše tvrtke. Sve to kod korisnika budi pozitivne emocije koje su povezane s vašim brendom. S obzirom na to da je ova usluga još uvijek dosta nova u Hrvatskoj, ne koristi je previše tvrtki, a ovim načinom prezentacije možete se diferencirati od konkurencije.

Za lakše donošenje odluke o posjeti ili kupnje

S time se slaže i Dario Konjić iz agencije Stratus iz Nove Gradiške. Stratus je od 2015. do sada izradio 3D virtualne šetnja za više od 500 poslovnih subjekata u Češkoj, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji i Makedoniji.

Važnost ovog projekta je u tome da svojim posjetiteljima ili kupcima omogućavate da istraže svaki detalj vašeg prostora i tako lakše donesu odluku o posjeti ili kupovini. Moja iskustva su jako pozitivna, kritike su jako dobre kako u Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini. Brojke govore same po sebi sve, a to je da smo samo u kratkom periodu samo u glavnom gradu Bosne i Hercegovine napravili oko pedeset virtualnih šetnji poslovnih objekata.

stratus_agencija
Dario Konjić iz agencije Stratus kao zanimljivost ističe da su jednom prilikom snimali čak i – parkiralište za vlasnika koji je htio jedinstvenu reklamu.

Dodaje kako trenutno čekaju odgovor Grada Sarajeva da se priključi ovom projektu za njegove glavne turističke destinacije. Uz to, ističe kako je cilj podignuti uslugu u Hrvatskoj na jednu višu razinu, međutim za potrebe snimanja nije dovoljno unajmiti bilo kojeg fotografa, nego on mora biti ceritificiran od strane Googlea. Kako to izgleda u Stratusu? Dario objašnjava:

Naši su svi fotografi certificirani od strane Googlea, prošli su intervjue koje su pojedinačno s njima obavili administratori Googlea i pregledali njihove fotografije. Naravno, za ovakve fotografije postoje i strogi tehnički propisi od Googlea koje moji fotografi zadovoljavaju.

Kako do oznake Trusted Photographer?

A što je potrebno za dobiti oznaku Google Trusted Photographer? Antonio priča kad su tek kretali u posao, nakon prijave je prošlo šest mjeseci dok ih Google nije pozvao u projekt. Nakon toga je uslijedila edukacija te polaganje teoretskog i praktičnog ispita uz strogu kontrolu kvalitete. Dobiveni certifikat se morao održavati stalnom kvalitetom i volumenom odrađenih poslova, dodaje.

Danas je to dosta pojednostavljeno i ubrzano pa je moguće dobiti certifikat već nakon 50 objavljenih panorama.

Kako saznajem, za snimanje dolaze u obzir svi objekti otvoreni klijentima, osim zatvora, vojske te naravno privatnih, stambenih prostora. No, Dario mi kao zanimljivost ističe kako je njegov Stratus jednom prilikom snimao čak i privatno parkiralište u centru Sarajeva za vlasnika koji je htio jedinstvenu reklamu.

Za to parkiralište napravili smo virtualnu šetnju, napravili smo Google vizitku koja sadrži sve potrebne i važne informacije kao što je radno vrijeme ili lokacija te navigaciju do samog parkinga.

Usluga za hotele, restorane, IT tvrtke…

ciklopea_netokracija_jpg

Kad je riječ o tome koje tvrtke najviše profitiraju od ove usluge, Antonio objašnjava da je to bilo koja tvrtka ili organizacija koja se ponosi svojim prostorom.

Ako je poslovni prostor točka diferencijacije za tvrtku, treba to pokazati. Primjerice, svi se bolje osjećamo u poliklinici koja je lijepo i moderno uređena. Ako ju prije nismo posjetili, voljeli bismo znati gdje dolazimo i što nas očekuje. Dovoljno je da samo vidimo virtualnu šetnju pa ćemo se bolje i sigurnije osjećati kod donošenja odluke oko odabira poliklinike.

Dodaje kako usluga može biti i odlična za edukacijske ustanove, primjerice brucošima koji tek čeka snalaženje po fakultetu, ali i mnoge druge.

Prema iskustvu do sada vidimo da je usluga idealna za muzeje, hotele i hostele (i turizam općenito), poliklinike, IT tvrtke, agencije, edukacijske ustanove, fitness centre, restorane, auto salone i slično. Ako smatrate da je interijer, uređenje i atmosfera vašeg prostora prednost u odnosu na konkurenciju, onda biste to mogli jasnije prezentirati – upravo tamo gdje vas drugi pretražuju.

Komentari

 1. Alen Budan

  Alen Budan

  29. 08. 2016. u 11:09 pm Odgovori

  Čitam ovaj članak i ne vjerujem svojim očima 🙂 Jeste li Vi draga novinarko prethodno provjerili malo svoje sugovornike? Naime, sasvim je očekivano da se prilikom predstavljanja vlastite firme priča malo frizira. Za PR je isto tako karakteristična i razumljiva sitna doza manipulacije međutim..kada netko, kao što je to u ovom slučaju to napravio ovaj mladi gospodin Dario Konjić, krene pričati bajke, e to je već malo neozbiljno. Pazite, u članku se navodi da je firma Stratus (citiram) izradila virtualne šetnje za 500 poslovnih subjekata u Češkoj, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji i Makedoniji. Pitam se koliko lud čovjek moraš biti da iznosiš takve nebulozne podatke koje nije ni tako nemoguće provjeriti. Slučajno sam malo upućen u tematiku pa znam da agencijama nije baš tako jednostavno dobiti certifikat i da je u svrhu pribavljanja istog potrebno odraditi masu posla. Agencija, nakon što zadovolji određene norme od strane google-a dobiva status certificirana agencija (google trusted agency) i lako je se može pronaći na popisu google stranicama. Da stvar bude apsurdnija u ovom članku ste ubacili link na popis svih certificiranih fotografa i agencija u Hrvatskoj..jeste li igdje na tom popisu naišli na firmu Stratus? Jel možda u Bosni? Dakle, Firme koja je odradila 500 objekata i koja se na svojim stranicama diči certifikatom nema na popisu? Jel vama to logično? Mladi gospodin Konjić bi trebao znati jednu bitnu stvar: osim što je neovlašteno korištenje tuđih radova i radova drugih firmi i prezentiranje istih kao svoje – kažnjivo, isto tako je kažnjivo i neovlašteno korištenje googleovog imena. Moš’ muljat, al ne moš’ bit baš tako glup.

 2. Alen Budan

  Alen Budan

  30. 08. 2016. u 9:01 am Odgovori

  Tema zanimljiva, na žalost sugovornici više nego upitne vjerodostojnosti. Tu prvenstveno mislim na ovog Daria Konjića iz tvrtke Stratus koji se razmeće takvima ciframa od kojih čovjeka zaboli glava. Brojka od odrađenih 500 poslovnih subjekata u nekoliko država predstavlja uvredu zdravom razumu svakome tko je imalo upućen u tematiku. Javno prodavati takvu maglu je neukusno, netaktično i neozbiljno. Da stvar bude apsurdnija, dovoljan je jedan klik na ovom članku koji omogućava uvid u popis svih certificiranih fotografa i certificiranih agencija u Hrvatskoj i inozemstvu, a na tom popisu nećete naći agenciju Stratus. Dakle, tih 500 ”odrađenih” 3d virtualnih šetnji u nekoliko zemalja začudo nije bilo dovoljno da se stekne certifikat iako čovjeku ta činjenica ne smeta da svoju agenciju promovira kao ovlaštenu agenciju sa googleovim certifikatom i kao ”google partner” agenciju. Konjić bi trebao znati da je neovlašteno korištenje googleovog imena kažnjivo. Isto tako Konjić bi trebao znati da je besramno korištenje tuđih radova i predstavljanje istih kao vlastite – također kažnjivo. Ovo nije komentar koji je rezultat nekakvog možebitnog ”jala i ljubomore”, već komentar koji afirmira činjenice te molim da se kao takav objavi. Hvala.

 3. Jasmina Kolić

  Jasmina Kolić

  12. 09. 2016. u 4:02 pm Odgovori

  Poštovani Alen,
  hvala na komentarima. Pokušali smo saznati više informacija, no nažalost, od objave članka ne možemo doći do gospodina Konjića kako bismo potvrdili ili opovrgnuli informacije iznesene u tekstu. Ako budemo imali novih informacija, svakako ćemo ažurirati članak, i obavijestiti o tome.
  Srdačno,
  Jasmina

  • Nikola Livadić

   Nikola Livadić

   21. 11. 2016. u 10:51 am Odgovori

   Jasmina,

   potpisujem što je napisao gospodin Alen. Bilo bi korektno od Vas izbrisati ovaj članak jer informacije NISU točne. Ovo što gosp. Konjić navodi jednostavno ne postoji, 500 3D snimanja? Možda 10-20 maksimalno!

 4. Nenad Medak

  Nenad Medak

  21. 12. 2016. u 1:32 pm Odgovori

  Smiješno! g. Dario Konjić na svom profilu objavio je nekoliko mojih radova, a ja gospodina niti poznajem, niti sam ga ikada vidio, niti znam za njegovu agenciju. Ovaj posao sam radio za dvije agencije, danas radim samo za sebe, ali nikad za g. Konjića.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Intervju

Zašto smo angažirali virtualnog asistenta, iako to nismo planirali?

Krajem 2019. tražili smo novu osobu koja će se pridružiti našem timu, a koja će biti zadužena za administraciju. Kako smo manja tvrtka, nismo imali potrebu za zapošljavanjem takve osobe na puno radno vrijeme, stoga smo se nadali da ćemo naći nekoga tko bi bio voljan raditi pola radnog vremena.

Društvene mreže

Treći svjetski rat borit će se… influencer marketingom (pa i u Hrvatskoj)

Dok se pitamo koliko će eskalirati #blacklivesmatter prosvjedi u SAD-u, jedno je sigurno: Influenceri koje prate Millenials i Gen Z bit će oružje propagande svih uključenih strana!

Startupi i poslovanje

Što vas “venture building” model može naučiti o razvoju digitalnih proizvoda i startupa?

Poslovni modeli stalno se razvijaju i nadograđuju, a sada još više kada postoji snažna motivacija kao što je rješavanje krize. Venture building u ovim vremenima donosi nove prilike za inoviranje i razvoj poslovnih ideja da li od strane individualnih poduzetnika ili korporacija.

Karijere

Good Game Adria kreće u rujnu: Prva regionalna B2B esport liga prilagođena radu od doma (s humanitarnim karakterom)

Good Game nakon investicije kreće u širenje i pokretanje prve regionalne B2B esport lige, a koja će biti prilagođena radu od doma. Više o jedinom sportu koji je preživio vrijeme izolacije i kako gamingom oživjeti team buildinge razgovarali smo s osnivačem - Nikolom Stolnikom.

Startupi i poslovanje

Jesu li “koronabotovi” probudili uspavano tržište digitalnih asistenata?

U pratnji digitalizacije preko noći i neke tehnologije su doživjele svoj zlatni trenutak - poput chatbotova. Očito smo morali proći izolaciju da bismo cijenili automatizaciju. Kako se u kratko vrijeme realizirao prvi koronabot, otkrili su mi oni koji su ga i napravili, Combis i Erato.

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.