Google+ za Android je odličan, a ni mobilna web stranica nije loša: 5+

Google+ za Android je odličan, a ni mobilna web stranica nije loša: 5+

Odmah po izlasku Googleove nove društvene mreže, Google+, na Marketu se pojavila i Google+ mobilna aplikacija za Android telefone. Iako joj nedostaju neke mogućnosti pune verzije, aplikacija nudi i više nego dovoljno za ugodno korištenje servisa u pokretu. Da korisnici ostalih mobilnih platformi ne budu zakinuti, Google je pripremio i vrlo upotrebljivu i responzivnu mobilnu web aplikaciju. Povijest nije na strani Googlea: njihov prethodni projekt sličnog tipa, Google Buzz, nije zaživio, radi čega je Google dobio etiketu tvrtke koja "ne kuži" društveni dio interneta. Je li Google+ drugačiji? Prvi dojmovi govore da jest, i to bitno drugačiji od njihovih prethodnih pokušaja proboja u ovaj segment tržišta. Ukoliko još niste upoznati s Plusom, pročitajte Netokracijin detaljni pregled u kojem možete saznati kako Google+ radi.

Odmah po izlasku Googleove nove društvene mreže, Google+, na Marketu se pojavila i Google+ mobilna aplikacija za Android telefone. Iako joj nedostaju neke mogućnosti pune verzije, aplikacija nudi i više nego dovoljno za ugodno korištenje servisa u pokretu. Da korisnici ostalih mobilnih platformi ne budu zakinuti, Google je pripremio i vrlo upotrebljivu i responzivnu mobilnu web aplikaciju.

Povijest nije na strani Googlea: njihov prethodni projekt sličnog tipa, Google Buzz, nije zaživio, radi čega je Google dobio etiketu tvrtke koja “ne kuži” društveni dio interneta. Je li Google+ drugačiji? Prvi dojmovi govore da jest, i to bitno drugačiji od njihovih prethodnih pokušaja proboja u ovaj segment tržišta. Ukoliko još niste upoznati s Plusom, pročitajte Netokracijin detaljni pregled u kojem možete saznati kako Google+ radi.

Recenziju Googleove mobilne aplikacija za Google+ na Netokraciji omogućio je Sony Ericsson, s čijim Android telefonima možete koristiti Google+ u hodu. Prvo biste svakako trebali isprobati novi Sony Ericsson Xperia arc, Sony Ericssonov najjači Android uređaj s HD kamerom i Mobile BRAVIA engineom. Ako vas zanima još nešto o njemu, pitajte ih na Twitter profilu Sony Ericssona ili službenoj Sony Ericssonovoj Fcebook fan stranici.

Google+ na Googleovom Androidu

Ne iznenađuje da je prva mobilna aplikacija u ponudi Google+ izrađena upravo za Android, dok je iOS verzija navodno u pripremi. Aplikacija nažalost još nije dostupna na regionalnim verzijama Googleovog Marketa, no nije je teško nabaviti s “alternativnih” izvora.

Google+ za Android daje vam većinu mogućnost internetske verzije.

 

Ne dirajte moje krugove!

Kao i u punoj web verziji, glavni fokus aplikacije su Circles (krugovi), grupe ili liste kontakata s kojima dijelite sadržaj. Iako nisam uspio pronaći opciju za brisanje, u mobilnoj aplikaciji možete dodavati krugove, u njih dodavati kontakte i pregledavati sadržaj kojeg su podijelili ljudi iz određenog kruga. Sučelje je prilagođeno manjim ekranima, pa su drag’n’drop su zamijenili checkboxovi koji omogućuju bržu i precizniju kontrolu u pokretu.

Korisnike možete dodati u krugove i unutar Android aplikacije.

Krugovi su integrirani kroz cijelu aplikaciju pa možete vrlo detaljno kontrolirati tko će vidjeti sadržaj kojeg dijelite. Dijeliti možete statuse, fotografije ili lokaciju, dok slanje linkova u privitku (kao na web verziji) još ne radi. Toliki naglasak na krugovima nije slučajan: Google je time izravno napao Facebook koji svoju sličnu verziju kontrola za dijeljenje sadržaja (liste prijatelja) vješto skriva u svojem sučelju, dok u mobilnoj aplikaciji ni ne postoje.

Nije Hangouts nego Huddles

Vjerojatno najzanimljivija opcija Plusa koja vam omogućuje konferencijske video i audio pozive s kontaktima, tzv. Hangouts, nije dostupna u mobilnoj aplikaciji. U zamjenu je Google ponudio jednu mogućnost koji je za sada dostupan samo na Androidu – Huddles, grupni chat kojeg možete pokrenuti s cijelim krugom kontakata, ili sa samo određenim ljudima iz vaših krugova.

Huddles je isključivo mobilna mogućnost, iako nije dostupna putem web stranice.

Iako u biti ne donosi ništa novo, mogućnost detaljne kontrole nad sudionicima u konverzaciji i integracija s krugovima čini Huddles korisnim alatom za ad-hoc grupnu komunikaciju u pokretu. Budući da je dostupan isključivo na Androidu, korisnost će mu uvelike ovisiti o količini korisnika tog operativnog sustava među vašim kontaktima.

Kamo s fotografijama?

Android aplikacija donosi i tzv. Instant upload, opciju koja automatski sve fotografije s vašeg mobilnog telefona sinkronizira s privatnim albumom na webu. Znači čim uslikate nešto na primjerice svom Xperia arcu, fotografija se diže u “oblake”. Google će besplatno čuvati do 1 GB vaših fotografija, no važno je napomenuti da se fotografije do rezolucije od 2048×2048 piksela ne računaju u tu kvotu. Ovo u praksi znači da, ukoliko malo pripazite na veličinu, možete spremiti neograničen broj fotografija.

Morat ćete instalirati Google+ uz APK datoteku, ali uz Instant Upload lako ćete fotkati sa svog Sony Ericsson Xperia Arca (Snimila Marina Filipović Marinshe)

Fotografije iz vašeg privatnog albuma jednostavno možete podijeliti na Plusu, a dodatna novost je i mogućnost tagiranja. Ukoliko ste do sada koristili ovaj Googleov servis za čuvanje i dijeljenje fotografija, Picasu, to će vam sigurno biti zanimljivo, a ukoliko niste – evo prilike da probate.

Usredotočeni na objave u pokretu

Korisnici drugih mobilnih platformi će utjehu – za sada – morati potražiti u mobilnoj web aplikaciji. Na sreću, Googleovci su se prilično potrudili, pa osim spomenutog Huddlesa i uploada fotografija korisnici konkurentskih operativnih sustava neće ostati zakinuti za puno featurea. Mobilni web radi brzo, a sučelje je, iako osjetno drugačije od Android aplikacije, vrlo ugodno za korištenje.

Mobilna web stranica je dobro rješenje ako nemate aplikaciju.

Android i mobilne web aplikacije za Plus pokazuju da im je mobilno tržište itekako važno. Dok konkurenti u toj domeni ne briljiraju (Facebook za Android, gledamo tebe), Google je već vrlo rano napravio vrlo solidnu aplikaciju koja će sigurno pomoći širenju baze korisnika. A ovo je tek početak. Zasigurno nam slijedi još bolja integracija sa samim operativnim sustavom, a možda i distribucija Google+ sa samim Androidom.

Netokracija ima svoj profil na Google+ gdje možete pratiti sve internetske novosti. Kliknite i zajedno ćemo otkriti kako koristiti ovu zgodnu… društvenu mrežu? Valjda. Uostalom možemo i hangoutat, zar ne? 😉 Pratite nas na Google+

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.