Google i Microsoft otvorili vrata suradnje

Google i Microsoft zakopali ratnu sjekiru i otvorili vrata suradnje

Google i Microsoft okončali su pet godina dugu sudsku borbu u kojoj su u središtu pozornosti bili vlasništvo patenata i pravo na njihovo korištenje, s pokrenutih 18 međusobnih tužbi u SAD-u i Njemačkoj. Umjesto da se spore, dvije tvrtke najavile su da će surađivati, nudeći rješenja koja bi trebala pružiti ruku svima nama, korisnicima njihovih proizvoda i usluga.

Slika: Windows Blog
Slika: Windows Blog

Bitka na pravnom terenu trajala je dugo, od 2010. godine, a poslije objave o dogovoru, doznali smo da Google i Microsoft više nisu na ratnoj nozi u nizu sudskih sporova koji su se bavili vlasništvom patenata, njihovim licenciranjem i naknadama za korištenje. Tijekom posljednjih pet godina, bilo je pokrenuto 18 sudskih postupaka u SAD-u i Njemačkoj, a predmet sporova bili su patenti povezani s tehnološkim rješenjima u mobilnim telefonima i povezivanju WiFi-jem, ali i patenti koji su izvorno bili iskorišteni u Microsoftovim proizvodima poput igraćih konzola Xbox.

S Xboxom je sve i počelo, s Microsoftovom optužbom iz 2010. da se Motorola neovlašteno služi patentima za bežično povezivanje i prikazivanje videa koji su se koristili u igraćim konzolama. Google se uključio u spor kupnjom Motorolina mobilnog odjela godinu kasnije, a priča nije prestala niti nakon prošlogodišnje prodaje Motorola Mobilityja Lenovu s obzirom na to da su u Googleu zadržali glavninu Motorolinih patenata, uključujući i prava i obveze koje s njima dolaze. I na tom terenu, spor je prekinut tek nakon objave da je došlo do nagodbe.

Umjesto suda – ubuduće u prvom planu korisnici

Osim obavijesti o dogovoru, nije objavljeno puno više detalja, poput informacije tko se čega odrekao i koliko je tko morao platiti za prekid niza sudskih postupaka. Nema ni garancije da ovo nije samo primirje koje će prestati čim s jedne strane stigne neki novi udarac. Unatrag pet godina, takvih potezanja udaraca nije nedostajalo, poput Googleove optužbe da Microsoft sudjeluje u ubijanju Androida ili da u tražilici Bing prikazuje rezultate koji su zapravo Googleovi.

Priča s Motorolom i patentima koji su postali Googleovi pokazala je da ni Microsoft nije ostao dužan, ali sada kada je pao dogovor da se prestanu sporiti oko patenata, i jednima i drugima će u mislima biti ponajprije korisnici. Barem tako tvrde.

Kako stoji u zajedničkom priopćenju o prekidu 18 sudskih postupaka, želja je raditi zajedno kako bi svi mi koji se služimo proizvodima i uslugama obje tvrtke bili što sretniji.

Što bi to moglo značiti? Zajednički rad na patentima i prekid spora o korištenju patenata mogli bi poslužiti da proizvodi ili usluge koje dobivamo budu kvalitetniji i pristupačniji, bez mogućeg povećanja cijene s obzirom na to da tvrtka koja se služi patentom mora paziti na naknadu za korištenje. Pored toga, Google i Microsoft su u zajedničkom priopćenju najavili da će surađivati na drugim područjima, a ne samo s patentima, što bi moglo dovesti do još poneke priče poput one o suradnji više tvrtki u razvoju standarda za kodiranje i dekodiranje ‘streamanja’ video sadržaja.

Misle li doista ponajprije o nama, bez obnavljanja sukoba u kojem će korisnici pretrpjeti štetu, Google i Microsoft tek trebaju pokazati na većem broju konkretnih primjera kojima će otići korak dalje od priopćenja za javnost.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Startupi i poslovanje

Što su nam skrivile hrvatske digitalne agencije?

Hrvatski uslužni IT, uključujući digitalne agencije, zamašnjak je koji više od dva desetljeća puni državni proračun i tople developerske stolice. S druge strane, činovnici, a i mediji, papagajski mantraju o proizvodnim tvrtkama i kako će nas one konačno pogurati prema pikselastom eldoradu.

Što ste propustili

Izrada web stranica

Developeri, dizajneri, project manageri – za AI budućnost možete se pripremiti već danas

Cilj svakog developera i dizajnera je bolje korisničko iskustvo - a upravo ovdje može pomoći kognitivna znanost koja promišljanje o korisnicima, da li dizajna, koda ili gotove aplikacije, stavlja u fokus svega što IT stručnjaci rade.

Startupi i poslovanje

Kako se Glovo i Konzum pripremaju za povećanje broja narudžbi zbog koronavirusa?

Uz sve više vijesti o koronavirusu, raste i broj onih koji se oslanjaju na digitalne servise kako bi naručili hranu ili namirnice. Kako se za povećanje prometa pripremaju servisi za dostavu?

Kultura 2.0

Na web trgovinama deseci zaštitnih maski upitnih cijena i kvalitete

U svakom kriznom razdoblju nađe se pojedinaca i tvrtki koji će situaciju iskoristiti za svoj profit, ali maske s desetorostruko većim cijenama i modnim etiketama zbilja su poseban slučaj.

Startupi i poslovanje

Što o radu od kuće zbog koronavirusa kažu PBZ, Infobip, Nanobit…?

Nakon što je jučer potvrđeno da i u Hrvatskoj imamo prve osobe zaražene koronavirusom, dobar dio ovdašnjih tvrtki je počeo ozbiljnije razmišljati o promjeni načina rada. Prvo su se počela ukidati putovanja u inozemstvo, a potom se počeo uvoditi rad od kuće.

Startupi i poslovanje

Dijeljenje romobila i u Hrvatskoj: Bolt prvi uveo romobile u ponudu

150 romobila koje možete otključati i voziti kada god vas je volja bit će dostupno u Splitu za sve korisnike Bolt aplikacije.

Digitalni mediji

U manje od 24 sata od prvog slučaja u Hrvatskoj, koronavirus smo online spomenuli čak 15 tisuća puta

Sada već svi znamo da je koronavirus došao u Hrvatsku, no koliko viralno je ova tema zaokupila sve nas pokazat će kao i uvijek - brojke.