Marshmallow: Nova Android poslastica

Predstavljen Marshmallow, nova slastica iz serije Android poslastica

Nastavljajući tradiciju da korisnicima nudi slatko, nova verzija Android operativnog sustava za mobilne uređaje nazvana je po još jednoj poslastici kojoj će se najviše razveseliti djeca. Šesta verzija Androida zove se Marshmallow, u prijevodu na hrvatski, sljezov kolačić, a najzanimljivije novosti koje nudi su lakša identifikacija prilikom pristupa aplikacijama, poboljšana mogućnost da se sačuvaju podaci i još bolja ušteda potrošnje baterije.

Android Marshmallow

Googleova šetnja alfabetom, u skladu s imenom nedavno predstavljene krovne tvrtke, dovela je do nove slastice koja je za sada na raspolaganju developerima aplikacija. Riječ je o novoj, šestoj verziji operativnog sustava Android, naziva Marshmallow, čime je otkriveno koje ime stoji iza ranije poznatoga početnog slova M.

Marshmallow ili, u hrvatskom prijevodu, sljezov kolačić dolazi kao nasljednik Lollipopa, nudeći korak više nego je bilo dostupno s lizalicom. Noviteti će za sada biti na raspolaganju developerima aplikacija koji će se moći pozabaviti novim opcijama, vidjeti rade li kako je zamišljeno i poslati povratnu informaciju ako je negdje zapelo. Završno uštimavanje moći će se obaviti na pametnim telefonima Nexus 5 i Nexus 6, tabletu Nexus 9 i na digitalnoj konzoli Nexus Player, a ako sve prođe u redu, Marshmallow će se ubrzo naći u rukama korisnika.

Bit će to razlog za malo veselja.

Što donosi “šestica”?

U svojem nizu (po)slastičnih imena, Googleov sljezov kolačić donijet će korak unaprijed u usporedbi s Lollipopom. Među poboljšanim opcijama ili nekima sasvim novima, korisnicima će biti dostupni mogućnost identifikacije otiskom prsta, za uređaje na kojima takva mogućnost postoji, automatiziranje stvaranja pričuvnih verzija podataka iz aplikacija, koje će se moći iskoristiti prilikom prijelaza na drugi uređaj, kao i još bolji način čuvanja energije u situaciji kada je baterija na uređaju gotovo prazna. Novitet se zove Doze, a tvrdi se da će s njime baterija moći preživjeti približno dvostruko duže nego sa sličnom opcijom na Lollipopu.

Pored toga, tu je i novitet s onim dosadnim traženjem dozvola za pristup svemu i svačemu koji se događa nakon što preuzmete i otvorite aplikaciju. Dozvole za pristup sada će se uređivati grupno, stavljanjem podudarnih stvari u isti koš.

Nova verzija Androida mogla bi sa sobom povući i nove uređaje, na kojima se navodno već radi. Riječ je o uređajima čiji bi proizvođači bili Huawei i LG, a na njima bi bile podržane opcije na čiji su se razvoj u Googleu usmjerili prilikom rada na Marshmallowu, poput identifikacije otiskom prsta.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Prikaz

Što znači biti junior, što middle, a što senior u hrvatskoj tehnološkoj industriji?

Tri programerske pozicije - 100 definicija što obuhvaćaju. Ususret objavi matrice senioriteta development agencije Bornfight, iskoristili smo priliku razgovarati s nekoliko članova domaće IT zajednice ne bi li rasvijetlili što bi mogao biti standard za juniorski, middle ili seniorski posao programera. Evo što smo saznali...

Kultura 2.0

Zašto vam baš neću dati email ili broj direktora te tvrtke, ali možda napravim intro (što je bolje za vas)

“Možeš li mi dati email ili telefon od...?” Žao mi je, ne neću. Umjesto dilanja kontaktnih podataka, vrijeme je da usvojimo kulturu “introa”.

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.

Mobilno

MWC otkazan: Hrvatski novinari i izlagači, poput Microblinka, Undabota i Delta Realityja, saniraju štetu

Najveći sajam mobilne telefonije, Mobile World Congress u Barceloni jučer je otkazan, a kao razlog se navodi - koronavirus. Neki bi se s time složili, neki vide druge razloge, no posljedice za mnoge u industriji su očigledne i nisu zaobišle hrvatske izlagače, novinare i posjetitelje.