Google kažnjavanje: Što vise pritužbi za narušavanje autorskih prava, to niža pozicija na pretraživaču

Google kažnjavanje: Što vise pritužbi za narušavanje autorskih prava, to niža pozicija na pretraživaču

Nema više mile-lale (što bi rekli Dalmatinci) za stranice koje skupljaju pritužbe za krađu sadržaja i svekoliku povredu autorskih prava. Google je odlučio neposlušnim vlasnicima stranica dijeliti opake packe. Naime, sve one stranice za koje se ponove ozbiljne pritužbe, od ovog tjedna će biti rangirane niže na Google pretraživaču. Prava SEO drama!

Nema više mile-lale (što bi rekli Dalmatinci) za stranice koje skupljaju pritužbe za krađu sadržaja i svekoliku povredu autorskih prava. Google je odlučio neposlušnim vlasnicima stranica dijeliti opake packe. Naime, sve one stranice za koje se ponove ozbiljne pritužbe, od ovog tjedna će biti rangirane niže na Google pretraživaču. Prava SEO drama!

Nema više podupiranja piratstva

Kako je blogao Amit Singhal, viši potpredsjednik u Googleu, takvo će rangiranja pomoći korisnicima da lakše pronađu originalan i kvalitetniji sadržaj, bez obzira radi li se o tekstu, videu ili pjesmi. Naravno, da sve bude pošteno, svim pogođenim vlasnicima stranica s upitnim sadržajem biti će na vrijeme poslana obavijest kako bi se mogli, ako žele, boriti protiv spuštanja ranga. Kako javlja PCMag, ovi su napori odgovori Googlea na optužbe da su tražilica, kao i Googleov YouTube, omogućavali i podupirali širenje piratskog sadržaja. Google je još 2010. najavio kako radi na problematici, a u svibnju je objavljeno kako će broj pritužbi na pojedinu stranicu postati javna informacija.

4,3 milijuna prijavljenih URL-eva mjesečno

Singhai je u petak rekao kako Google trenutno procesuira više pritužbi za povredu autorskih prava svakog dana nego što je to u cijeloj 2009. bio slučaj. Samo u zadnjih 30 dana imali su prijavu za 4,3 milijuna URL-eva. Iako samo sud može odlučiti radi li se o povredama ili ne, Google će započeti sa svojim konkretnim mjerama. Naravno, mjera nije ni zaživjela a već su se javile legitimne primjedbe na račun Googlea. Organizacija Electronic Frontier Foundation (EFF) je poručila kako će mjera omogućiti vlasnicima sadržaja da diktiraju rezultate pretraživanja. Osim toga, smeta im što Google nije obznanio što znači ‘veliki broj pritužbi’ ne temelju kojih će se djelovati te mogu li se kažnjene stranice naknadno pomaknuti prema gore.

Udarac na slobodu govora?

Konkretno, brine ih što će se dogoditi ako npr vlade različitih zemalja targetiraju pritužbama stranice koje zapravo imaju pravo objaviti neku javnu informaciju. U takvim i sličnim slučajevima će Googleova nova politika značajno naštetiti slobodi govora i informiranja. Druge organizacije poput Public Knowledge su se također javile kazavši kako će biti veliki problem za stranice o kojim pristižu pritužbe da se brzo i efikasno obrane, što mogu koristiti svi oni koji, primjerice, žele naštetiti svojoj konkurenciji.

Jednako tako, stranice koje stvaraju krajnji korisnici bi mogle pretrpjeti štetu. Naravno, izdavači (konkretno, The Recording Industry Association of America) ovaj Googleov potez vide kao korak u pozitivnom smjeru za koji se nadaju da će biti samo prvi u nizu, iako naglašavaju kako će detalji u provođenju mjere biti itekako važni. Predstavnici strukovnog filmskog udruženja The Motion Picture Association of American (MPAA) također su zadovoljni potezom koji će poduprijeti autore i legitimne poslove, a ne, kako je rečeno u priopćenju, lopove.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Tehnologija

Kako dobiti najbolju moguću kvalitetu slike na Zoomu, Meetu, Skypeu?

2020. je godina prijenosa uživo! A ako još uvijek ne znate što i kako raditi, ne brinite: stiže pomoć!

Što ste propustili

Društvene mreže

Kako je bilo biti Pipi usred “hajke” na brend, otkriva CM godine – Antea Franjić!

Antea ni ne pokušava pričati o broju mjehurića u bočici Pipija, ni koliko je narančasta njihova narančada, ali zato zna uzburkati online vode. Što se krije iza dovitljivog upravljanja društvenim mrežama koje joj je osvojilo nagradu za CM-a godine?

Tehnologija

Evo kako su Combisova cloud rješenja omogućila Rimac Automobilima da nastave razvijati C_Two i od kuće

Mislim da vam ni ne moramo govoriti koliko je dizajniranje automobila zahtjevan posao, ali što se dogodi kada ne možete do svog računala u uredu, a razvijate modele veličine desetak gigabajta?

Startupi i poslovanje

Lora Pleško: Kako voditi tim i tvrtku u doba krize?

Lora Pleško je CEO Mašinerije, tvrtke za razvoj mobilnih aplikacija i web rješenja. Ususret Ladies of New Business konferenciji Lora nam je prenijela iskustva o slaganju internih procesa za vrijeme remote rada.

Intervju

Stručnjaci: Zbog “pada” Štita privatnosti razmislite hoćete li koristiti američke servise kao što je Mailchimp 

Dok se čeka razjašnjenje odnosa između SAD-a i EU u kontekstu prijenosa podataka, tvrtke koje prenose podatke van Europske unije moraju dokazati da su poduzele dovoljne mjere zaštite. Konzultantica za zaštitu podataka, Vlatka Vuković, smatra da su pojedini servisi prešutjeli bitne informacije.

Kultura 2.0

S nagradom Europske komisije u ruci e-Škole nastavljaju digitalizirati 1317 škola u Hrvatskoj

Nagrađen i od Europske komisije CARNET-ov projekt e-Škole dokazao je kako je Hrvatska na dobrom putu da "odgoji" digitalno zrele škole. Što se sve događa u pozadini pripreme i realizacije takvog velikog projekta, u doba krize, saznali smo.

Intervju

Ovako izgleda Nanobitov proces razvoja igara koje svakodnevno igraju stotine tisuća ljudi

Hollywood Story i My Story jednostavno je igrati, ali koliko je jednostavno - ili komplicirano - napraviti uspješne 'casual' igre?