Google pomaže u istraživanju multiple skleroze

Google ponovno u zdravstvu: Pomaže u istraživanju multiple skleroze

Google će se pridružiti traženju odgovora na važna pitanja u istraživanju napretka multiple skleroze. Bolest koja ne pogađa sve jednako i ne razvija se u svim slučajevima istom brzinom i dalje ima niz nepoznanica, a kako bi ih bilo što manje, odjel Google X radit će s oboljelima i u suradnji s jednim od proizvođača lijekova pokušati utjecati da medicinski tretman bude što učinkovitiji.

Ilustracija: VentureBreak
Ilustracija: VentureBreak

Googleov tehnološki odjel Google X baca se na novi projekt. Kako je prenio The Verge, riječ je o istraživanju napretka multiple skleroze, teške i još uvijek neizlječive bolesti živčanog sustava, koja se u svim slučajevima ne pojavljuje u istom obliku i nema jednaki razvoj. Cilj je ponuditi odgovore zbog čega se to događa i može li se napraviti korak unaprijed u liječenju.

Google X će na ovom projektu raditi s tvrtkom Biogen Idec, koja se bavi razvojem terapija i proizvodnjom lijekova za pomoć oboljelima od multiple skleroze, a po pisanju Bloomberga, dogovorena je višegodišnja suradnja. Andrew Conrad, prvi čovjek Googleova tehnološkog odjela, otkrio je da je zajednički cilj što ranije prepoznati kako se bolest ponaša kako bi medicinska skrb mogla biti što bolja.

Bloomberg je opisao i kako bi postupak nadzora mogao izgledati. Služeći se senzorima i analizom podataka, suradnici na ovom projektu radit će s oboljelima kako bi doznali sve što trebaju znati. Glavni cilj je pronaći odgovor na pitanje zbog čega je multipla skleroza toliko nepredvidljiva, s različitim oblicima djelovanja u različitim ljudskim organizmima.

Google se zdravljem bavio i ranije

Slika: Google blog
Slika: Google blog

U razvoju najavljene suradnje, pozitivna je stvar što Googleu ovo nije prvi dolazak na područje zdravstva pa ne možemo reći da je sasvim neiskusan u traženju odgovora na važna pitanja. Između ostalog, prošlog ljeta bacili su se na projekt razvoja ‘pametne’ leće koja bi trebala pomoći dijabetičarima i dalekovidnima, dok je zdravlje bilo na prvom mjestu i s uslugom Google Fit koja prikuplja važne podatke za naše zdravstveno stanje.

Projekt istraživanja multiple skleroze djeluje zamršenije s obzirom na to da se radi o bolesti za koju još nema pravog lijeka, a dostupni su samo oni koji je usporavaju ili ublažavaju. Oboljeli i njima bliski nadat će se da će Google X i Biogen učiniti zamućenu sliku puno bistrijom.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Što ste propustili

Nesortirano

Kako razviti aplikaciju koja će od “strašnog” e-Računa učiniti bezopasnog psića?

Poduzetnike oblijeva hladan znoj kada se sjete e-Računa, ali zamislite kako je onima koji stvaraju aplikacije za njegovo izdavanje? Čini se, ne tako strašno.

Sponzorirano

Koliko dobar WiFi u kafiću treba biti da bi gosti bili zadovoljni?

Na redu je i zadnja epizoda serijala Digitalni kafići kroz koji se bavimo ključnim stavkama na koje jedan uspješan kafić treba paziti u digitalno vrijeme. U 4. epizodi otkrivamo zašto je kafićima bitno istaknuti se dobrom WiFi vezom.

Kolumna

Kako riješiti izazove rada na projektu: Od nekompetentnih voditelja do loše komunikacije

Nedavno smo imali smo zgodan slučaj. Radi se o većem projektu, u njemu učestvuje više tvrtki. Krovna tvrtka, između ostaloga, ima i svog voditelja projekta. Radi se o osobi koja za takav posao nije kompetentna iz jednostavnog razloga - ne poznaje osnovne elemente od kojih se upravljanje projekata sastoji.

Startupi i poslovanje

Identyum – digitalna osobna iskaznica iz Hrvatske za 21. stoljeće?

Na krilima suradnje s Finom, IDENTYUM bi trebao omogućiti dokazivanje identiteta putem aplikacije, bez papirologije, pokazivanja osobnih iskaznica i sličnih koraka.

Digitalni mediji

Kako napisati dobar članak za svoj ili tvrtkin blog (kad baš morate)

Je li vam teško napisati članak za blog tvrtke, objavu na LinkedInu ili 'microcopy' za digitalni projekt? Urednički i praktični savjeti slijede u novoj epizodi Netokracija podcasta!

Startupi i poslovanje

David Bizer: Direktor mora biti ambasador kulture tvrtke pa makar to značilo razgovor i sa 150. zaposlenikom!

Ususret nadolazećoj konferenciji Employer Branding na kojem gostuje kao keynote predavač, razgovarali smo s Davidom Bizerom oko gorućeg pitanja digitalne industrije za sve male i velike tvrtke: kako privući nove ljude?