Google pomaže u istraživanju multiple skleroze

Google ponovno u zdravstvu: Pomaže u istraživanju multiple skleroze

Google će se pridružiti traženju odgovora na važna pitanja u istraživanju napretka multiple skleroze. Bolest koja ne pogađa sve jednako i ne razvija se u svim slučajevima istom brzinom i dalje ima niz nepoznanica, a kako bi ih bilo što manje, odjel Google X radit će s oboljelima i u suradnji s jednim od proizvođača lijekova pokušati utjecati da medicinski tretman bude što učinkovitiji.

Ilustracija: VentureBreak
Ilustracija: VentureBreak

Googleov tehnološki odjel Google X baca se na novi projekt. Kako je prenio The Verge, riječ je o istraživanju napretka multiple skleroze, teške i još uvijek neizlječive bolesti živčanog sustava, koja se u svim slučajevima ne pojavljuje u istom obliku i nema jednaki razvoj. Cilj je ponuditi odgovore zbog čega se to događa i može li se napraviti korak unaprijed u liječenju.

Google X će na ovom projektu raditi s tvrtkom Biogen Idec, koja se bavi razvojem terapija i proizvodnjom lijekova za pomoć oboljelima od multiple skleroze, a po pisanju Bloomberga, dogovorena je višegodišnja suradnja. Andrew Conrad, prvi čovjek Googleova tehnološkog odjela, otkrio je da je zajednički cilj što ranije prepoznati kako se bolest ponaša kako bi medicinska skrb mogla biti što bolja.

Bloomberg je opisao i kako bi postupak nadzora mogao izgledati. Služeći se senzorima i analizom podataka, suradnici na ovom projektu radit će s oboljelima kako bi doznali sve što trebaju znati. Glavni cilj je pronaći odgovor na pitanje zbog čega je multipla skleroza toliko nepredvidljiva, s različitim oblicima djelovanja u različitim ljudskim organizmima.

Google se zdravljem bavio i ranije

Slika: Google blog
Slika: Google blog

U razvoju najavljene suradnje, pozitivna je stvar što Googleu ovo nije prvi dolazak na područje zdravstva pa ne možemo reći da je sasvim neiskusan u traženju odgovora na važna pitanja. Između ostalog, prošlog ljeta bacili su se na projekt razvoja ‘pametne’ leće koja bi trebala pomoći dijabetičarima i dalekovidnima, dok je zdravlje bilo na prvom mjestu i s uslugom Google Fit koja prikuplja važne podatke za naše zdravstveno stanje.

Projekt istraživanja multiple skleroze djeluje zamršenije s obzirom na to da se radi o bolesti za koju još nema pravog lijeka, a dostupni su samo oni koji je usporavaju ili ublažavaju. Oboljeli i njima bliski nadat će se da će Google X i Biogen učiniti zamućenu sliku puno bistrijom.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Mobilno

Kako je Njuškalo uz pomoć foto-prepoznavanja za 70% ubrzao predaju oglasa u mobilnoj aplikaciji

Foto-prepoznavanje predmeta u samom je vrhu svjetskih trendova i primjene umjetne inteligencije, a mi smo odlučili upravo tu tehnologiju uvrstiti u Njuškalovu aplikaciju prilikom predavanja oglasa. Kako je proces izgledao u praksi, na koje smo izazove naišli i što su planovi za budućnost, otkrivamo.

Intervju

Što korisnici žele i očekuju od vaših proizvoda i usluga zna podatkovna znanstvenica

Iako je njezin karijerni put krenuo u smjeru računovodstva i financija, Maja Copak Smolčić vrlo je brzo shvatila kako ju više zanima statistika i analiza podataka. Bila je spremna na novi početak i učenje programiranja i novih vještina. Danas u A1 vodi odjel zadužen za poslovnu analitiku i data science.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Ne smijemo dozvoliti da nam se djeca pogube u virtualnoj stvarnosti igara

Prije nekoliko godina dala sam intervju za Netokraciju na temu virtualne (VR) i proširene stvarnosti (AR). Koju sam tada vrlo naivno zagovarala. Sad ju više ne zagovaram. Dapače, povlačim se iz profesionalnog djelovanja u polju digitalnih medija i filma. Ali prije nego se povučem, želim opozvati svoje previše olako dane osvrte.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Gaming

Od Google Stadije do Apple Arcadea: Provjerili smo (nama) najvažnije gaming događaje 2019.

U novoj gaming epizodi Netokracija Podcasta prisjećamo se bitnih prošlogodišnjih vijesti iz najveće zabavne industrije, a o već tekućoj 2020. komentiramo poznate najave i naslove koje željno iščekujemo.

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Startupi i poslovanje

Christina Calje, od direktorske pozicije u Goldman Sachsu do vlastitog AI startupa

Prije nešto više od četiri godine, Christina je iz financijske posve prešla u tehnološku industriju. Danas kao osnivačica startupa Autheos, koji uz pomoć AI optimizira video kampanje, sudjeluje i u projektima za definiranje pravnih okvira odgovornosti AI sustava, a upravo ju je to, kao vrsnu stručnjakinju i uspješnu ženu dovelo na LEAP Women konferenciju nakon koje sam s njom pričala o AI-u, marketinškim strategijama, društvenim mrežama, GDPR-u i video trendovima.

Društvene mreže

Filip Zavadlav: Kako je ubojica podrškom na online mrežama postao simbol borbe za pravdu?

Uspoređuju ga s Jokerom i Punisherom, prozivaju ga herojem, a ne ubojicom. Priča o Filipu Zavadlavi, 25-godišnjaku koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu, puni sve medije već nekoliko dana. Ali i društvene mreže.