Google pomaže u istraživanju multiple skleroze

Google ponovno u zdravstvu: Pomaže u istraživanju multiple skleroze

Google će se pridružiti traženju odgovora na važna pitanja u istraživanju napretka multiple skleroze. Bolest koja ne pogađa sve jednako i ne razvija se u svim slučajevima istom brzinom i dalje ima niz nepoznanica, a kako bi ih bilo što manje, odjel Google X radit će s oboljelima i u suradnji s jednim od proizvođača lijekova pokušati utjecati da medicinski tretman bude što učinkovitiji.

Ilustracija: VentureBreak
Ilustracija: VentureBreak

Googleov tehnološki odjel Google X baca se na novi projekt. Kako je prenio The Verge, riječ je o istraživanju napretka multiple skleroze, teške i još uvijek neizlječive bolesti živčanog sustava, koja se u svim slučajevima ne pojavljuje u istom obliku i nema jednaki razvoj. Cilj je ponuditi odgovore zbog čega se to događa i može li se napraviti korak unaprijed u liječenju.

Google X će na ovom projektu raditi s tvrtkom Biogen Idec, koja se bavi razvojem terapija i proizvodnjom lijekova za pomoć oboljelima od multiple skleroze, a po pisanju Bloomberga, dogovorena je višegodišnja suradnja. Andrew Conrad, prvi čovjek Googleova tehnološkog odjela, otkrio je da je zajednički cilj što ranije prepoznati kako se bolest ponaša kako bi medicinska skrb mogla biti što bolja.

Bloomberg je opisao i kako bi postupak nadzora mogao izgledati. Služeći se senzorima i analizom podataka, suradnici na ovom projektu radit će s oboljelima kako bi doznali sve što trebaju znati. Glavni cilj je pronaći odgovor na pitanje zbog čega je multipla skleroza toliko nepredvidljiva, s različitim oblicima djelovanja u različitim ljudskim organizmima.

Google se zdravljem bavio i ranije

Slika: Google blog
Slika: Google blog

U razvoju najavljene suradnje, pozitivna je stvar što Googleu ovo nije prvi dolazak na područje zdravstva pa ne možemo reći da je sasvim neiskusan u traženju odgovora na važna pitanja. Između ostalog, prošlog ljeta bacili su se na projekt razvoja ‘pametne’ leće koja bi trebala pomoći dijabetičarima i dalekovidnima, dok je zdravlje bilo na prvom mjestu i s uslugom Google Fit koja prikuplja važne podatke za naše zdravstveno stanje.

Projekt istraživanja multiple skleroze djeluje zamršenije s obzirom na to da se radi o bolesti za koju još nema pravog lijeka, a dostupni su samo oni koji je usporavaju ili ublažavaju. Oboljeli i njima bliski nadat će se da će Google X i Biogen učiniti zamućenu sliku puno bistrijom.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.