Google obilježava rođendan tvorca Godzille

Google obilježava rođendan tvorca Godzille, proslava uz igru s čudovištima

Kao što se do sada dogodilo već nekoliko puta, Google je još jednom prilagodio vlastiti izgled kako bi korisnicima poslao poruku da je danas poseban dan. U ovom slučaju, popularna tražilica ukrašena je igrom kojom se obilježava 114. godišnjica rođenja Tsuburaye Eijija, najpoznatijeg po tome što je bio autor Godzille.

Godzilla Google

Google se u posebnim prilikama sve češće pojavljuje u nešto drugačijem ruhu od uobičajenoga, a novi povod da popularna tražilica prilagodi vlastiti izgled došao je s obilježavanjem godišnjice rođenja čovjeka koji je, između ostalog, zaslužan što je svijet upoznao Godzillu. Eiji Tsuburaya, japanski majstor filmskih specijalnih efekata, danas bi slavio 114. rođendan, a Google ga se sjetio postavljanjem animacije kojom se prikazuje ‘tokusatsu‘, tehnika kojom se Tsuburaya služio u svojem radu.

Vrijeme je za igru!

No, ovo nije samo obična animacija. Kreatori Shun Ikeda i Jennifer Hom zaslužni su što posjetitelji Googlea danas mogu pokrenuti i kroz 10 koraka proći igru koja dočarava što ‘tokusatsu’ ustvari jest. U nekoliko riječi, čudovišta nadnaravne veličine gaze zgrade ili druge objekte koji su u odnosu prema njima minijaturno mali, bez korištenja računalnih pomagala na koje se mogu osloniti današnji autori filmskih specijalnih efekata.

Igra je zamišljena i predstavljena tako da korisnici prolaženjem 10 koraka stvaraju vlastiti film, a nakon što dođete do kraja, doznat ćete kakav je završetak vašeg filma, ovisno o tome koliko ste bili uspješni na svakom koraku u njegovu stvaranju.

Kako bi igra bila što vjernija onome što ‘tokusatsu’ jest, kreatori su se s tehnikom upoznavali u filmskom studiju u Tokiju kojem je Tsuburaya bio utemeljitelj. Ondje se sve radi kao nekada, a ako vas zanima kako to izgleda u kratkoj animiranoj verziji, svratite na Google, ako već niste.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?

Kolumna

Microsoftova akvizicija ZeniMaxa samo je jedan korak u transformaciji Xboxa u “gaming Netflix”

Možda vam je Microsoft poznat po Windowsima, Officeu i cloud infrastrukturi, ali ovaj PC mastodont jučer je uložio u studio video igara 8 milijardi dolara! A ima itekako dobar razlog...

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech industrija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!