Google povećao broj uklanjanja sumnjivih oglasa

Google pojačao uklanjanje AdWords oglasa koji vode u prazno – ili štetno

Google je tijekom prošle godine pojačao borbu protiv oglasa iza kojih ne stoji konkretna ponuda ili koji mogu naštetiti računalu korisnika. U pogledu unatrag na 2014., podaci govore da je došlo do velikog porasta broja uklonjenih oglasa u usporedbi s godinom ranije, ali ima i drugih, Googleu pozitivnijih pokazatelja, koji bi mogli značiti da je borba učinkovita.

Google Adwords

Usluga Google AdWords ponekad može odvući oglašivače na tanak led, u slučaju da se otkrije da nešto nije u redu s oglasom koji su postavili na najpopularniju svjetsku tražilicu. U takvim slučajevima, imat će posla s Googleovim odjelom koji želi učiniti stvari što čišćima, a kako su pokazali podaci za prošlu godinu, tijekom 2014. imao je jako puno posla.

Googleov pregled lanjskog stanja u oglašavanju putem AdWordsa naglašava da je zaustavljanje oglasa i oglašivača koje prokažu kao lažne važan dio njihove usluge. Tijekom 2014., borba da takvih slučajeva bude što manje dovela je do uklanjanja nešto više od 524 milijuna oglasa za koje je utvrđeno da nemaju konkretnu ili da imaju lažnu ponudu. U usporedbi s podacima iz 2013., dogodio se značajan porast, sa skokom s oko 350 milijuna uklonjenih sumnjivih oglasa tijekom te godine.

Ograničavanje jednog trenda je u porastu, ali drugi podaci ukazuju da je Googleova borba tijekom 2014. bila učinkovitija nego godinu ranije. Sve je manje oglašivača kojima je zabranjen pristup AdWordsu, s padom s oko 270 tisuća u 2013. na oko 214 tisuća tijekom prošle godine. Manji je i broj oglašivača koji su ugledali znak “stop” zbog ponude krivotvorenih proizvoda. Tijekom 2013. bilo ih je 14 tisuća, a u prošloj godini taj se broj prepolovio.

Čega sve ima i kako se borba odvija?

Pregledavajući što sve Google želi zaustaviti kako bi oglašavanje bilo što čišće, Search Engine Land izdvojio je nekoliko primjera. Reklame koje navlače korisnika da klikne na njih, poput onih koje upozoravaju na grešku u našem računalnom sustavu, očito su bile glavna meta, s uklanjanjem oko 43 milijuna takvih primjera. Na drugom mjestu bili su sumnjivi oglasi s područja zdravstva, poput onoga za lijekove koji navodno liječe ebolu, a između ostalog, probijali su se i proizvodi za pomoć u gubljenju kilograma i štetne reklame koje su vas “obogatile” malwareom ili spywareom.

Googleovo suzbijanje oglasa kod kojih pronađu nešto sumnjivo nije jednosmjeran proces. Glavni dio posla jest unutar kuće. Prvi dio pretrage obavlja se automatski, algoritmima koji pročešljavaju oglase, a potom na scenu stupa Googleova ekipa od krvi i mesa, koja slijedi tragove i kreće u akciju suzbijanja ako je potrebna. No, u poslu sudjeluju i drugi. Kako bi rezultati bili što učinkovitiji, pomažu prijave korisnika, drugih oglašivača, izdavača i institucija vlasti ili organa reda.

Borba za što čišće oglašavanje nastavit će se i u nedavno započetoj godini, a pri kraju pregleda za 2014., iz Googlea najavljuju da će biti još temeljitiji, tražeći nove načine da budu što uspješniji. Oni koje pokušavaju uhvatiti i suzbiti bi sve teže mogli biti s korakom prednosti. Da sve bude preglednije, tu je i infografika:

Google_Losi_Oglasi_2014

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Probao sam robotsku kosilicu – mnogo je više od “Roombe za travnjake”

Imati robota koji vam kosi travu je super ideja, ali koliko je realizacija zapravo jednostavna i uspješna?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Što ste propustili

Tehnologija

Tenisice, ruž, naočale… Kad ih već ne možemo isprobati u trgovini, zašto ne bismo virtualno?

Unatoč razvoju online prodaje, fizičke trgovine zadržale su svoju glavnu prednost - mogućnost da kupac sam isproba željene proizvode. No, nakon što su se trgovine diljem svijeta zatvorile zbog pandemije, porasla je popularnost virtualnog isprobavanja proizvoda koje pokušava donekle nadomjestiti korisničko iskustvo na kakvo smo navikli u tradicionalnim trgovinama.

Intervju

Nakon investicije od više od 50.000 eura, najveća regionalna CS:GO zajednica, CSadria, postala Esport Adria

Ovaj novi brend okupit će gamere i fanove ne samo esport igara, već i mobilnih i drugih igara koje igra mnogo veći broj ljudi.

Startupi i poslovanje

Email marketing u doba “korone”: 3 greške i 3 trika za bolju učinkovitost

Pomno pripremate i šaljete newslettere, ali učinka nema? Uz Brunu Zagorščaka iz agencije Neuralab, nedavno certificiranog Mailchimp partnera, prolazimo osnovne pogreške i taktike email marketinga.

Tehnologija

S Omoguru widgetom ne čitaju lakše samo disleksičari, već svi mi koji u ekrane buljimo svakodnevno

Za osobe koje imaju poteškoće u čitanju Omoguru je dar s neba, a odnedavno im je njihov alat još dostupniji. Radi se o widgetu koji gotovo svaku stranicu može učiniti čitljivijom.

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Startupi i poslovanje

Kakva je budućnost hibridnog rada u Hrvatskoj i regiji?

U Netokraciji već desetljeće radimo 'hibridno', malo od doma, malo iz ureda, ali kako će izgledati tržište rada u kojem i velike tvrtke i startupi rade tako - gdje to nije ni opcija, nego osnova posla?