Google povećao broj uklanjanja sumnjivih oglasa

Google pojačao uklanjanje AdWords oglasa koji vode u prazno – ili štetno

Google je tijekom prošle godine pojačao borbu protiv oglasa iza kojih ne stoji konkretna ponuda ili koji mogu naštetiti računalu korisnika. U pogledu unatrag na 2014., podaci govore da je došlo do velikog porasta broja uklonjenih oglasa u usporedbi s godinom ranije, ali ima i drugih, Googleu pozitivnijih pokazatelja, koji bi mogli značiti da je borba učinkovita.

Google Adwords

Usluga Google AdWords ponekad može odvući oglašivače na tanak led, u slučaju da se otkrije da nešto nije u redu s oglasom koji su postavili na najpopularniju svjetsku tražilicu. U takvim slučajevima, imat će posla s Googleovim odjelom koji želi učiniti stvari što čišćima, a kako su pokazali podaci za prošlu godinu, tijekom 2014. imao je jako puno posla.

Googleov pregled lanjskog stanja u oglašavanju putem AdWordsa naglašava da je zaustavljanje oglasa i oglašivača koje prokažu kao lažne važan dio njihove usluge. Tijekom 2014., borba da takvih slučajeva bude što manje dovela je do uklanjanja nešto više od 524 milijuna oglasa za koje je utvrđeno da nemaju konkretnu ili da imaju lažnu ponudu. U usporedbi s podacima iz 2013., dogodio se značajan porast, sa skokom s oko 350 milijuna uklonjenih sumnjivih oglasa tijekom te godine.

Ograničavanje jednog trenda je u porastu, ali drugi podaci ukazuju da je Googleova borba tijekom 2014. bila učinkovitija nego godinu ranije. Sve je manje oglašivača kojima je zabranjen pristup AdWordsu, s padom s oko 270 tisuća u 2013. na oko 214 tisuća tijekom prošle godine. Manji je i broj oglašivača koji su ugledali znak “stop” zbog ponude krivotvorenih proizvoda. Tijekom 2013. bilo ih je 14 tisuća, a u prošloj godini taj se broj prepolovio.

Čega sve ima i kako se borba odvija?

Pregledavajući što sve Google želi zaustaviti kako bi oglašavanje bilo što čišće, Search Engine Land izdvojio je nekoliko primjera. Reklame koje navlače korisnika da klikne na njih, poput onih koje upozoravaju na grešku u našem računalnom sustavu, očito su bile glavna meta, s uklanjanjem oko 43 milijuna takvih primjera. Na drugom mjestu bili su sumnjivi oglasi s područja zdravstva, poput onoga za lijekove koji navodno liječe ebolu, a između ostalog, probijali su se i proizvodi za pomoć u gubljenju kilograma i štetne reklame koje su vas “obogatile” malwareom ili spywareom.

Googleovo suzbijanje oglasa kod kojih pronađu nešto sumnjivo nije jednosmjeran proces. Glavni dio posla jest unutar kuće. Prvi dio pretrage obavlja se automatski, algoritmima koji pročešljavaju oglase, a potom na scenu stupa Googleova ekipa od krvi i mesa, koja slijedi tragove i kreće u akciju suzbijanja ako je potrebna. No, u poslu sudjeluju i drugi. Kako bi rezultati bili što učinkovitiji, pomažu prijave korisnika, drugih oglašivača, izdavača i institucija vlasti ili organa reda.

Borba za što čišće oglašavanje nastavit će se i u nedavno započetoj godini, a pri kraju pregleda za 2014., iz Googlea najavljuju da će biti još temeljitiji, tražeći nove načine da budu što uspješniji. Oni koje pokušavaju uhvatiti i suzbiti bi sve teže mogli biti s korakom prednosti. Da sve bude preglednije, tu je i infografika:

Google_Losi_Oglasi_2014

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.

Intervju

Flutter nije “no-code” rješenje ni čarobni štapić, ali je odličan za brz razvoj mobilnih aplikacija

Ako niste developer, možda niste ni čuli za Flutter - a ako jeste, vjerojatno imate snažno mišljenje o njemu. U čemu je tu stvar?