Google povećao broj uklanjanja sumnjivih oglasa

Google pojačao uklanjanje AdWords oglasa koji vode u prazno – ili štetno

Google je tijekom prošle godine pojačao borbu protiv oglasa iza kojih ne stoji konkretna ponuda ili koji mogu naštetiti računalu korisnika. U pogledu unatrag na 2014., podaci govore da je došlo do velikog porasta broja uklonjenih oglasa u usporedbi s godinom ranije, ali ima i drugih, Googleu pozitivnijih pokazatelja, koji bi mogli značiti da je borba učinkovita.

Google Adwords

Usluga Google AdWords ponekad može odvući oglašivače na tanak led, u slučaju da se otkrije da nešto nije u redu s oglasom koji su postavili na najpopularniju svjetsku tražilicu. U takvim slučajevima, imat će posla s Googleovim odjelom koji želi učiniti stvari što čišćima, a kako su pokazali podaci za prošlu godinu, tijekom 2014. imao je jako puno posla.

Googleov pregled lanjskog stanja u oglašavanju putem AdWordsa naglašava da je zaustavljanje oglasa i oglašivača koje prokažu kao lažne važan dio njihove usluge. Tijekom 2014., borba da takvih slučajeva bude što manje dovela je do uklanjanja nešto više od 524 milijuna oglasa za koje je utvrđeno da nemaju konkretnu ili da imaju lažnu ponudu. U usporedbi s podacima iz 2013., dogodio se značajan porast, sa skokom s oko 350 milijuna uklonjenih sumnjivih oglasa tijekom te godine.

Ograničavanje jednog trenda je u porastu, ali drugi podaci ukazuju da je Googleova borba tijekom 2014. bila učinkovitija nego godinu ranije. Sve je manje oglašivača kojima je zabranjen pristup AdWordsu, s padom s oko 270 tisuća u 2013. na oko 214 tisuća tijekom prošle godine. Manji je i broj oglašivača koji su ugledali znak “stop” zbog ponude krivotvorenih proizvoda. Tijekom 2013. bilo ih je 14 tisuća, a u prošloj godini taj se broj prepolovio.

Čega sve ima i kako se borba odvija?

Pregledavajući što sve Google želi zaustaviti kako bi oglašavanje bilo što čišće, Search Engine Land izdvojio je nekoliko primjera. Reklame koje navlače korisnika da klikne na njih, poput onih koje upozoravaju na grešku u našem računalnom sustavu, očito su bile glavna meta, s uklanjanjem oko 43 milijuna takvih primjera. Na drugom mjestu bili su sumnjivi oglasi s područja zdravstva, poput onoga za lijekove koji navodno liječe ebolu, a između ostalog, probijali su se i proizvodi za pomoć u gubljenju kilograma i štetne reklame koje su vas “obogatile” malwareom ili spywareom.

Googleovo suzbijanje oglasa kod kojih pronađu nešto sumnjivo nije jednosmjeran proces. Glavni dio posla jest unutar kuće. Prvi dio pretrage obavlja se automatski, algoritmima koji pročešljavaju oglase, a potom na scenu stupa Googleova ekipa od krvi i mesa, koja slijedi tragove i kreće u akciju suzbijanja ako je potrebna. No, u poslu sudjeluju i drugi. Kako bi rezultati bili što učinkovitiji, pomažu prijave korisnika, drugih oglašivača, izdavača i institucija vlasti ili organa reda.

Borba za što čišće oglašavanje nastavit će se i u nedavno započetoj godini, a pri kraju pregleda za 2014., iz Googlea najavljuju da će biti još temeljitiji, tražeći nove načine da budu što uspješniji. Oni koje pokušavaju uhvatiti i suzbiti bi sve teže mogli biti s korakom prednosti. Da sve bude preglednije, tu je i infografika:

Google_Losi_Oglasi_2014

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Kako tehnologija može pomoći kod prilagodbe na novo radno mjesto?

Proces navikavanja i upoznavanja s novim poslom može biti vrlo stresan, ali njegovom digitalizacijom možemo doći do boljeg iskustva za poslodavca i zaposlenika - bez previše drame.

Intervju

The Enchanted World: Dvočlani indie tim iz BiH stigao do suradnje s Appleom na servisu Arcade

Ako još niste isprobali Apple Arcade, možda vas privuče činjenica da se među prvotnih 60 naslova nalazi vrhunska igra The Enchanted World, stvorena u susjednoj nam BiH koja je u međuvremenu postala i jedna od najpoznatijih igara na servisu.

Intervju

Prodekan FERIT-a Topić: “Meke” vještine za inženjere znače veću konkurentnost

Osječki FERIT bit će domaćin Tech Consultant Meetupa ove srijede, na kojem će se govoriti o tome što je potrebno studentima za uspješnu karijeru IT konzultanta. Otkrit ćemo djelić toga - dobro razvijene "meke" vještine.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

MKOP Osijek: Bez gig ekonomije (i paušalnih) nema ni Wolta, Bolta, Ubera…

U Osijeku se proteklog tjedna održalo 13. izdanje Međunarodne konferencije o poduzetništvu kojoj su ovaj put tema bili ljudski resursi.

Startupi i poslovanje

Kako bi Rimac, Bakić, Car i drugi hrvatski poduzetnici uložili 100.000 kuna da imaju startup?

Good Game Liftoff startup natjecanje prošle je godine u žiriju okupilo poznate hrvatske poduzetnike i stručnjake, a koji su tada prepoznali potencijal mladog tima iza društvene igre Mundus. Ususret novom izdanju Lifoffa vraćamo se do Mundusa i žirija po par dobrih savjeta.