Google povećao broj uklanjanja sumnjivih oglasa

Google pojačao uklanjanje AdWords oglasa koji vode u prazno – ili štetno

Google je tijekom prošle godine pojačao borbu protiv oglasa iza kojih ne stoji konkretna ponuda ili koji mogu naštetiti računalu korisnika. U pogledu unatrag na 2014., podaci govore da je došlo do velikog porasta broja uklonjenih oglasa u usporedbi s godinom ranije, ali ima i drugih, Googleu pozitivnijih pokazatelja, koji bi mogli značiti da je borba učinkovita.

Google Adwords

Usluga Google AdWords ponekad može odvući oglašivače na tanak led, u slučaju da se otkrije da nešto nije u redu s oglasom koji su postavili na najpopularniju svjetsku tražilicu. U takvim slučajevima, imat će posla s Googleovim odjelom koji želi učiniti stvari što čišćima, a kako su pokazali podaci za prošlu godinu, tijekom 2014. imao je jako puno posla.

Googleov pregled lanjskog stanja u oglašavanju putem AdWordsa naglašava da je zaustavljanje oglasa i oglašivača koje prokažu kao lažne važan dio njihove usluge. Tijekom 2014., borba da takvih slučajeva bude što manje dovela je do uklanjanja nešto više od 524 milijuna oglasa za koje je utvrđeno da nemaju konkretnu ili da imaju lažnu ponudu. U usporedbi s podacima iz 2013., dogodio se značajan porast, sa skokom s oko 350 milijuna uklonjenih sumnjivih oglasa tijekom te godine.

Ograničavanje jednog trenda je u porastu, ali drugi podaci ukazuju da je Googleova borba tijekom 2014. bila učinkovitija nego godinu ranije. Sve je manje oglašivača kojima je zabranjen pristup AdWordsu, s padom s oko 270 tisuća u 2013. na oko 214 tisuća tijekom prošle godine. Manji je i broj oglašivača koji su ugledali znak “stop” zbog ponude krivotvorenih proizvoda. Tijekom 2013. bilo ih je 14 tisuća, a u prošloj godini taj se broj prepolovio.

Čega sve ima i kako se borba odvija?

Pregledavajući što sve Google želi zaustaviti kako bi oglašavanje bilo što čišće, Search Engine Land izdvojio je nekoliko primjera. Reklame koje navlače korisnika da klikne na njih, poput onih koje upozoravaju na grešku u našem računalnom sustavu, očito su bile glavna meta, s uklanjanjem oko 43 milijuna takvih primjera. Na drugom mjestu bili su sumnjivi oglasi s područja zdravstva, poput onoga za lijekove koji navodno liječe ebolu, a između ostalog, probijali su se i proizvodi za pomoć u gubljenju kilograma i štetne reklame koje su vas “obogatile” malwareom ili spywareom.

Googleovo suzbijanje oglasa kod kojih pronađu nešto sumnjivo nije jednosmjeran proces. Glavni dio posla jest unutar kuće. Prvi dio pretrage obavlja se automatski, algoritmima koji pročešljavaju oglase, a potom na scenu stupa Googleova ekipa od krvi i mesa, koja slijedi tragove i kreće u akciju suzbijanja ako je potrebna. No, u poslu sudjeluju i drugi. Kako bi rezultati bili što učinkovitiji, pomažu prijave korisnika, drugih oglašivača, izdavača i institucija vlasti ili organa reda.

Borba za što čišće oglašavanje nastavit će se i u nedavno započetoj godini, a pri kraju pregleda za 2014., iz Googlea najavljuju da će biti još temeljitiji, tražeći nove načine da budu što uspješniji. Oni koje pokušavaju uhvatiti i suzbiti bi sve teže mogli biti s korakom prednosti. Da sve bude preglednije, tu je i infografika:

Google_Losi_Oglasi_2014

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Novost

Ni WiFi pojačivači vam ne pomažu? MESHtar pokriva svaki kut stana ili kuće, bez po muke.

Stabilan Wi-Fi je nevjerojatno teško postići, pogotovo ako imate nezgodan tlocrt prostorija ili više kvadrata. Srećom, postoje sustavi koji te probleme mogu zaobići.

Kultura 2.0

Treba li vam teta u Pošti pretvoriti Bitcoin u kune?

Hrvatska Pošta pokrenula je projekt mjenjačnica za kriptovalute u suradnji s tvrtkom Electrocoin i time može postati jedna od najprogresivnijih tvrtki u Hrvatskoj. Pitanje je - hoće li?

Tehnologija

Više od 100 inženjera Instituta RT-RK u Osijeku razvija softver za BMW, Audi i Mercedes

Tvrtka Institut RT-RK Osijek broji više od stotinu zaposlenika, a stalno su u potrazi za novim kadrom do kojeg uspješno dolaze stipendiranjem studenata u Osijeku.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Superbet akvizirao Axilis Brune Kovačića – Zagreb postaje inovacijski centar digitalnog klađenja

Bruno Kovačić za Netokraciju ekskluzivno otkriva kako je softversku agenciju koju je osnovao kao student preuzeo Superbet, a koji je nedavno osigurao 175 milijuna eura za širenje.

Startupi i poslovanje

Dati otkaz zaposleniku u mješovitoj stvarnosti dobar je PR, ali XR doista pomaže razvoju mekih vještina

Zamislite dan kad svojim zaposlenicima nećete plaćati tečajeve već će te ih poslati u susjednu sobu da prođu simulaciju - taj dan mogao bi biti veoma blizu, a evo i što od njega očekivati.

Intervju

Adriana Bandl, PMI: ‘Digitalnu transformaciju i CX treba demistificirati unutar same tvrtke’

Kako studij psihologije može pomoći u karijeri razvoja korisničkog iskustva i digitalne transformacije ispričala nam je Adriana Bandl iz tvrtke PMI.

Društvene mreže

Zašto neki i dalje dijele lančane statuse očito lažnog sadržaja na Facebooku?

Zašto su neki od nas brzoprsti, skloni dijeljenju lančanih Facebook statusa i poruka koje sadrže lažne informacije, kao što je to nedavno napravio direktor Hrvatske turističke zajednice? Iza svega stoji fenomen star koliko i čovječanstvo - iskonski strah.

Kultura 2.0

Što je za vas Instagram bez (broja) lajkova? Manji pritisak, bolji sadržaj

Instagram pomalo po svijetu povlači zavjesu svoje verzije bez lajkova, a dojmovi su i par mjeseci nakon još podijeljeni. Pa iako influenceri plaču jače – korisnici će biti oni na koje će promjena utjecati najviše.

Kultura 2.0

Jesu li video igre – u svijetu i u Hrvatskoj – umjetnost?

Ako je i limenka umjetnikovog izmeta umjetnost, zašto ne bi umjetnost bile i linije kodova uz prateću računalnu grafiku? Razmatrajući odabrane teorije umjetnosti istražujem mogu li se videoigre smatrati umjetnošću.