Gloria Roheim McRae: Vi ste šef. Pozicionirajte se na takav način.

Gloria Roheim McRae: Vi ste šef. Pozicionirajte se na takav način.

Gloria Roheim McRae sama je svoj šef. Ima svoju tvrtku Wedge15, o tome je napisala knjigu, o tome često "propovijeda", a o tome je govorila i na konferenciji Spark.me. No, da bi postala šef, morala se i pozicionirati kao šef – kako je to uspjela?

Gloria, 'like a boss'. (slika: Janez Klemenčič)
Gloria, ‘like a boss’. (slika: Janez Klemenčič)

Gloria Roheim McRae sama je svoj šef. Ima svoju tvrtku Wedge15, o tome je napisala knjigu, o tome često “propovijeda”, a o tome je govorila i na konferenciji Spark.me. No, da bi postala šef, morala se i pozicionirati kao šef – kako je to uspjela?

Gloria se, kako kaže, repozicionirala 20 puta za 21 različit posao do svoje 25. godine. U 2010. je dala otkaz i postala svoj šef, pa sada pomaže i drugima da čine slično. Ne nužno da postanu svoj šef, nego da razvijaju svoj posao, postižu rast i povećanje prodaje. Drugom riječju, to je marketing, iako ga Gloria naziva pozicioniranjem like a boss.

I sami se svakodnevno pozicionirate – niste istodobno samo pisac ili samo inženjer. Svaka od vaših osobnosti treba pozicioniranje. To sam i sama morala raditi, a onda sam repozicioniranje pretvorila u posao.

A da bi pomogla drugima da se pozicioniraju, bilo kao startup, bilo kao osoba koja želi bolju poziciju u tvrtki, otkrila je tri načina koja u tome mogu pomoći.

1. Upoznajte sami sebe.

Da biste znali što želite pozicionirati, morate upoznati sami sebe. I ovdje ne možete “muljati”, jer će drugi to uvidjeti.

No, da biste shvatili tko ste i što želite, morate isprobati mnogo toga. Eksperimentirajte.

2. Upoznajte svoje korisnike.

Morate znati tko je vaš korisnik – to nije bilo tko. Kako ćete znati komunicirati s njima, ako ne znate tko su, što ih tišti, koje njihove probleme rješavate?

Ovdje je Gloria govorila o procesu kreiranja i promoviranja vlastite knjige – znala je da će biti namijenjena mlađoj skupini, stoga je njena naslovnica šarenija, a oblik nekonvencionalan, kvadratni. Da bi uključila svoju ciljanu skupinu u njeno kreiranje, putem Facebooka je napravila natječaj za odabir naslova. A da bi se još više približila korisnicima, ponudila im je uvid u svoj osobni život, stavivši video s vlastitog vjenčanja na službenu Facebook stranicu. Neuobičajen potez, ali Gloria tvrdi da je s poslovne strane bio pun pogodak.

3. Pretvorite to u ljubičastu kravu.

Ovo je referenca na Setha Godina, koji govori o “ljubičastoj kravi” jer je upravo ona vijest koja upada u oči. A što je vaš razlikovni faktor? Po čemu ste prepoznatljivi u moru ostalih prosječnih “krava”?

Gloria je oprimjerila to kampanjom Haute Caribe. Naime, surađivala je s modnom scenom Trinidada i Tobaga, koja se željela predstaviti svijetu. Željeli su biti poput novog Pariza ili Milana, no Gloria im je objasnila – ne možete biti Pariz ili Miano. Možete biti Trinidad i Tobago.

Lansirali su kampanju samo online, jer nije bilo budžeta za promociju, nego isključivo za produkciju, i to isključivo bazi korisnika koju su već ranije prikupili, a za koju su znali da ih zanimaju i moda i Trinidad i Tobago. Baš zbog te početne usmjerenosti, kampanja je postala viralna i uspješna, a donijela je i dobre poslovne rezultate.

To je doista dobar primjer da su sa svi gore spomenuta sastojka ključna za dobro pozicioniranje, bez obzira što “želite” biti. Gloria zaključuje:

Pričajte svoju priču, budite ljudi, iskreni i isprobavajte razne stvari. Vi ste šef. Pozicionirajte se i na taj način.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Identyum – digitalna osobna iskaznica iz Hrvatske za 21. stoljeće?

Na krilima suradnje s Finom, IDENTYUM bi trebao omogućiti dokazivanje identiteta putem aplikacije, bez papirologije, pokazivanja osobnih iskaznica i sličnih koraka.

Digitalni mediji

Kako napisati dobar članak za svoj ili tvrtkin blog (kad baš morate)

Je li vam teško napisati članak za blog tvrtke, objavu na LinkedInu ili 'microcopy' za digitalni projekt? Urednički i praktični savjeti slijede u novoj epizodi Netokracija podcasta!

Startupi i poslovanje

David Bizer: Direktor mora biti ambasador kulture tvrtke pa makar to značilo razgovor i sa 150. zaposlenikom!

Ususret nadolazećoj konferenciji Employer Branding na kojem gostuje kao keynote predavač, razgovarali smo s Davidom Bizerom oko gorućeg pitanja digitalne industrije za sve male i velike tvrtke: kako privući nove ljude?

Startupi i poslovanje

Uz anđeoske investicije, a sad i Fil Rouge Capital, Smart Lumies u pripremi za najveće američke trgovačke lance

Kocka je bačena. Smart Lumiesi su usavršili svoj prvi proizvod, a uskoro slijede i novi proizvodi i mnoge igre, ali i izlazak na američko tržište. U pripremi za sve to, posebno dobra vijest je da su nedavno zaključili investiciju od Fil Rouge Capitala.

Izvještaj

Ako želite učiti, postati IT konzultant nije bauk, osnove s fakulteta već imate

Iza nas je zadnji Tech Consultant Meetup s kojim smo zaključili ovogodišnji ciklus Digitalne karijere, a koji smo u suradnji s mStartom, hrvatskom tvrtkom za poslovna IT rješenja realizirali u tri hrvatska grada: Zagrebu, Osijeku te konačno - Splitu.

Digitalni mediji

Iskon podcast zvučan je primjer kako primijeniti novi digitalni format za interne komunikacije

Može li podcast biti alat za internu komunikaciju u tvrtki? Pretpostavljam da da, jer je novi Iskonov podcast dostupan samo Iskonovcima!