Gableci.hr i Marende.hr olakšavaju vam potragu... za gablecima i marendama

Gableci.hr i Marende.hr olakšavaju vam potragu… za gablecima i marendama

Gableci.hr i Marende.hr nove su web stranice koje nude jednostavan pregled dnevne ponude jela u restoranima, organizirane po županiji, mjestu i kvartu u Hrvatskoj. Obje web stranice vrlo su jednostavne i ne troše vam vrijeme. Upišete lokaciju, nađete dnevnu ponudu i ukoliko vam se svidi - spremite je za ubuduće. Gableci.hr i Marende mogle bi mnogima olakšati potragu za klopom...

Gableci.hr i Marende.hr nove su web stranice koje nude jednostavan pregled dnevne ponude jela u restoranima, organizirane po županiji, mjestu i kvartu u Hrvatskoj.

Obje web stranice vrlo su jednostavne i ne troše vam vrijeme. Upišete lokaciju, nađete dnevnu ponudu i ukoliko vam se svidi – spremite je za ubuduće. Gableci.hr i Marende mogle bi mnogima olakšati potragu za klopom

Za razliku od stranica poput Restorani 24×7, Gableci i Marende su usredotočeni upravo na… gablece i marende. Projekt su pokrenuli softverski inženjer Slaven Brumec i tvrtka Logon.

Klikom do gableca ili marende...

Na početnoj stranici možete pretraživati ponuđene restorane po županiji, mjestu i kvartu. Iako zasad nemaju mobilnu verziju, ona bi uz automatsko nalaženje lokacije mogla znatno olakšati korištenje stranice i smanjiti broj klikova do gableca…

Klik, klik, klopa

Kad odaberete lokaciju, Gableci.hr i Marende.hr vam prikažu sve restorane i njihove ponude, uz informacije o tome imaju li dostave itd. Adresa i broj telefona svakog restorana navedeni su uz menije, tako da ne morate previše klikati kako biste došli do klope.

Dnevne ponude su osnova obje web stranice...

Ako vam se neki meni svidi, možete ga klikom na mali plus (+) spremiti u svoje gablece koji se prikazuju ovisno o danu kad im pristupate. Time si skraćujete vrijeme i ne gubite živce pri traženju gableca. Svoj profil možete otvoriti upisivanjem podataka ili korištenjem postojećih profila s Twittera, Facebooka, LinkedIN-a i drugih servisa.

Ako vam se neki meni svidi, možete ga spremiti.

Kako prijaviti svoj restoran?

Sve restorane u ponudi Gableci.hr i Marende.hr možete pregledati u katalogu, a restoranima je objava informacija besplatna sve do 30. studenog. Svaki restoran ima svoju podstranicu s dnevnom i stalnom ponudom te pregledom događanja.

Restorani imaju svoje podstranice.

U početku menije upisuju Logonovci, a kasnije će ih moći upisivati sami restorani. Upis dnevnog, tjednog i mjesečnog menija koštati će vas od 15 do 50 kuna, pri čemu na duža razdoblja dobivate popust.

Obje web stranice možete pratiti na Twitteru i Facebooku, gdje objavljuju sve informacije o dnevnim menijima. Iako se posebno ne ističu estetikom, Gableci.hr i Marende.hr služe svrsi i vašem želucu. Gladnome dosta.

Kako se vama čine ove web stranice? Što mislite da se može unaprijediti?

Komentari

 1. Maks

  Maks

  15. 11. 2010. u 9:39 am Odgovori

  Ove dvije stranice su u najmanju ruku nepotrebne, ne znam kome će biti od koristi? Ako razradite proces naručivanja hrane, vidjet ćete da od njih nikakvu korist neće imati ni restorani ni koji naručuju hranu. Po isitom principu kao što nema koristi od http://www.finapapizza.com

  Moram priznati da me Brezak sve više razočarava svojim amaterskim pristupom analizi web-a. Ukoliko pak puše u svoje projekte, bolje da to prepusti profesionalnim marketinškim agencijama.

 2. Ivan Brezak Brkan

  Ivan Brezak Brkan

  15. 11. 2010. u 10:34 am Odgovori

  @Maks Mene razočaravaju komentari koji se ne potpisuju vlastitim imenom i prezimenom pa eto, ne žalim se :)) Osim toga tu sam tako da mi se možeš obratiti. Također, piše se “weba”, ne “web-a” :* …ali neću te prozivati amaterom.

  LOL, sladak si s puhanjem u vlastite projekte, ali nemam veze s ovim projektima, već mislim da je lijepo kad netko u nas nešto proba napraviti što misli da je korisno, a ne da samo zanovijeta.

  Tvoj komentar je ne samo negativan, već i beskoristan kao što ti govoriš za ove projekte. Po čemu znap da neće imati koristi? Stranica postoji tek nekoliko dana, a osim toga mnogi (uključujući mene) upravo putem neta traže klopu. Pretrage za “gablec” i “marende” se na Googleu broje u tisućama (provjeri Keyword explorer” tako da bi svakako restorani mogli imati koristi.

  Radije predloži kakva bi stranica bila od koristi ili pak kako bi je mogli unaprijediti, jer ovako ispadaš u najmanju ruku anonimni troll kojem su se iz nekog razloga dečki iz Logona zamjerili 🙂

  Što se tiče “amaterskog” pristupa, nitko te ne tjera da čitaš Netokraciju. Ne sviđa ti se? Ne čitaj. Osim toga, sljedeći anonimni komentar ti neću odobriti, jer je baš “amaterski” i uzima prostor kvalitetnim komentara drugih čitatelja 🙂 :*

 3. Nino Kristofić

  Nino Kristofić

  15. 11. 2010. u 11:02 am Odgovori

  Svaka čast na ideji i realizaciji, s naglaskom na realizaciji, jer kako si Ivane i rekao:

  “…već mislim da je lijepo kad netko u nas nešto proba napraviti što misli da je korisno, a ne da samo zanovijeta.”

  Totalni potpis 🙂

 4. Slaven Brumec

  Slaven Brumec

  15. 11. 2010. u 11:17 am Odgovori

  Hvala na predstavljanju u Netokraciji, a svim stranama ovdje hvala i na konstruktivnoj raspravi i kritici. Doduše, odmah moram obaviti jedan ispravak – ja sam samo jedan od koautora Gableca i Marendi (iako možda najvidljiviji na Webu), veliki meštri cijele priče su kolege Renata i Mario iz Logona, dok dizajn dugujemo Miji Kos.

  Što se tiče onih kritičkih prigovora – informatizacija bilo čega, pa tako i naše ažurne dnevne ponude gableca/marendi je velik posao. Daljnja dogradnja toga posla uvelike pak ovisi o suradnji zainteresiranih strana, infrastrukturi (za primjerice, dostavu i naplatu), itd.. Neke stvari ne mogu se napraviti preko noći. Stoga, pratite nas i dalje, bit će još funkcionalnosti… 😉

 5. Damir

  Damir

  15. 11. 2010. u 12:56 pm Odgovori

  Par brzih in bona fide:

  – Kvartove je raspisivao netko tko nije iz Zg. Podsused-Vrapče wtf? Nije Stenjevac nego Stenjevec. Neki kvartovi fale…
  – Tooltipovi na boxove kao da su poštanski brojevi.
  – Zapravo, cijeli tab “Moji gableci” je malo iffy.
  – Gumbi za praćenje restorana bi mogli biti i na category page-u, ne samo na product pages-ima.

  UI je prilično neintuitivan, ima tu posla. Ne pišem za sebe nego za ekipu koja se ionako slabije snalazi po sličnim stranicama. kao i slični projekti, i ovaj će proći ili pasti na operativi i poboljšanjima sustava. Svakako bi dobro došao i video kako koristiti uslugu.

  Sretno!

 6. Ivan Ilijasic

  Ivan Ilijasic

  15. 11. 2010. u 1:15 pm Odgovori

  Maks, možda na prvu ruku svima koji znaju odakle bi naručili ovaj site nije previše koristan, no šta ako momci i djevojke na siteu uspostave jaču suradnju s ugostiteljima, ako se netko od ugostitelja počne oglašavati i nuditi popuste?

  Site sigurno ima potencijala, ali kao raznorazni startupi, sve ovisi o sadržaju i količini utrošene energije/glasnica/tipkovnica…

  Siteovi lijepo izgledaju, samo naprijed. S vremenom će se i sučelje vjerojatno optimizirati, vidjet će se što se može poboljšati.

 7. Kristijan Marenić

  Kristijan Marenić

  15. 11. 2010. u 5:32 pm Odgovori

  Ovo je zanimljiv projekt,sve pohvale autorima no nevjerujem da će opstati duže od godinu dana, možda. Zašto, kao prvo da naglasim da dolazim iz ugostiteljske struke i znam dosta o ugostiteljstvu i mogu vam reći da ste totalno pogriješili što ste se orijentirali isključivo prema gablecima. Zašto? Da bi projekt uspio potreban je veliki broj kupaca, što u ovom sličaju nije moguće.

  Da obrazložim. Najvjerniji, najbrojniji i najučestaliji gosti nekoga xy restorana koji se bavi isključivo prodajom gableca su fizički radnici (bauštela, smetlari …), oni ćine 90% prometa restorana i nemaju vremena čekati taj gablec duže od 5 minuta, a kamoli da idu na internet i da ga traže tamo. Znači oni otpadaju odmah u startu.

  Ivan je rekao da mnogi traže hranu preko ovakvih stranica, što je možda i istina, no kada bi se pogledale sve narudžbe, svih restorana, vidjelo bi se da se radi o puno manjem broju nego što se to inaće misli. Prosječno, to bi značilo u narudžbama 90-95% za goste koji su došli u restoran a samo 5-10% za dostave. A to na restoran cc 50-100 gableca na dan ne fukcionira u financijskom smislu jer zarada na gablecima(kolika god bila) je u velikim brojkama, a toga tu nema.

  Postoji mogučnost da će do izražaja doći dostave, no one su dvosjekli mač s za svaki restoran. Veliki broj dostava na jednoga dostavljača koji mora ići u više smjerova je samoubojstvo za svaki restoran, pa se nemojte ćuditi ako neke(ovo je umanjenica) dostave budu otkazane. (za detalje preporučam da pročitate blog kolege chefa o tome http://bit.ly/diZpS6 ).

  Neko je spomenuo suradnju sa ugostiteljima, no moram vam reći da je pravih ugostitelja jako malo u Hrvatskoj, i večina njih se nebavi gablecima, jer jednostavno nema zarade. Onima mnogobrojnima samoproglašenima “ugostiteljima” koji drugačije neznaju osim gableca do ovoga projekta jednostavno neće biti stalo,(možda se malo zainteresiraju u početku, no kasnije će odustati) pa zašto i bi kada sam im klijenti oni gosti koji se internetom ni neznaju služiti.

  Želim svu sreću projektu no morati će stvarno ponuditi nešto novo, jer ovo je sve već viđeno i ponajviše proraditi na marketingu, jer će ga inaće konkurencija uništiti.

 8. Mario Blatarić

  Mario Blatarić

  15. 11. 2010. u 8:00 pm Odgovori

  Kao idejni začetnik ovog projekta i suvlasnik tvrtke Logon d.o.o. želio bih se prije svega zahvaliti autoru na ovom članku.

  Gableci.hr nisu portal koji će se baviti *isključivo* gablecima, već će u ponudi biti obuhvaćena i stalna ponuda, kao i posebne ponude tipa ručak i večera i slično. Također, ne znam od kud se u ugostiteljstvu riječ “gablec” uvriježila kao nešto manje vrijedno s obzirom da su gableci u današnje vrijeme izuzetno popularni i ne vidim zašto bi novac “fizičkog radnika” bio manje vrijedan od novca gospodina u kravati.
  Dodatno, uopće nije istina da su gableci nešto rezervirano za “fizičke radnike”, valjda u smislu da si fizički radnik ne može priuštiti pošten ručak pa je primoran na obrok niže vrijednosti – gablec? Smatram to teškom glupošću jer gablec danas nije više “šnita kruha i šnita salame” nego je vrlo često i zamjena za ručak. Naime, sama ideja za projekt je nastala iz vlastite potrebe s obzirom da se često nađemo u raznim mjestima Hrvatske i nakon obavljenog posla bi se uvijek pitali – a kamo sad na gablec? Osim toga, često i sam znam otići na gablec, pa slušam kako ljudi iznova pitaju konobara “a što ima danas za gablec”. Sad imaju priliku odabrati jelo i prije nego dođu u restoran ili iznenaditi konobara s pitanjem: A jel’ može jelo iz menija A, a prilog iz menija B? 🙂

  Ponuda gableca, odnosno dnevna ponuda jela je ono što ovaj portal izdvaja od drugih, to je naš “entry-point”, da se tako izrazim, no daleko od toga da će gableci biti jedino što će korisnici moći vidjeti na našim stranicama. Dakako, ne mogu otkriti detalje, ali mogu reći – pratite nas, sugerirajte, hvalite, kritizirajte (ok, nemojte jako kritizirati, svi ipak volimo pohvalu više od kritike :)).

  Što se tehničke strane tiče, naravno da stranica nije savršena niti će ikada biti. Uvijek će biti mjesta poboljšanjima i mi ćemo vrlo rado saslušati sve prijedloge i konstruktivne kritike te se truditi stalno raditi na novim mogućnostima i poboljšanjima.

  Lijepo pozdrav svima i tko zna – možda se vidimo na gablecu 🙂

 9. Kristijan Marenić

  Kristijan Marenić

  15. 11. 2010. u 8:50 pm Odgovori

  Izgleda Mario da si se našao uvrijeđenim šteta jer te nisam ni napao, dapaće iznosio sam svoje mišljenje stečeno na iskustvu u ugostiteljstvu ali neka, jer vidi se iz tvoga odgovora da na znaš o ćemu pričaš. Miješaš stvari u koje nisi dobro upućem, pogotovo u ugostiteljstvu, jer nikada pa ni tada gablec u restoranu nije bio da citiram “šnita kruha i nešto salame”, nego sa pod gablec podrazumljevalo neko varivo sa prilogom. Danas je “moderno” pod gablec nuditi i kineske lignje i kalifornijsku pastrvu i ostale stvari poput bečkog odreska i sl, u principu jela koja su prije bila smatrana a la carte jelima, isključivo zato jer je ciljana klijentela tih restorana bio to radnik, gospodin ili ako hočeš najobičniji čovjek koji ne može potrošiti na dan za jelo više od 35 kuna.

  A to da iznediš konobar je čisti bull sh*** s obzirom da ćeš ti biti jedini koji će to vjerojatno i napraviti, a ostalih 90% gostiju će i dalje pitati konobara što je danas za gablec, jer oni neće pratiti takvu vrstu stranica, jer ih to neintersira, bez obzira bila ona tvoja ili od konkurencije. Ponavljam da bi se ovo restoranima isplatilo potrebne su velike brojke jer i 15 kuna da Vama restoran plati za oglašavanje puno pogotovo ako oni ne dobiju ni jednoga novoga gosta, zar ne.

  Još jednom da kažem, ne napadam, ne vrijeđam, samo dajem svoju sliku viđenja kako stvari stoje, a one nisu dobre. Restorani se svakodnevno zatvaraju, čak i najboji osjete krizu, a da ne kažem za one prosječne restorane koji jedva plaće isplačuju. Ako će te uspijeti biti će iznimno drago, ako ne biti će mi jako krivo. Držim Vam fige jer sve pa i ovaj projekt može biti primjer kako treba promicati hrvatsku gastro scenu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Startupi i poslovanje

Trebate li pokrenuti svoj startup u krizna vremena? Ako da… možete li osigurati investiciju?

Krize sa sobom donose velike izazove, ali kako znamo - i značajne prilike. Mnogi se slažu da će nadolazeća kriza otvoriti još veće poslovne prilike nego prethodne. U ovotjednoj epizodi raspravljamo stoga kako i u kriznim vremenima razmišljati o stvaranju novih vrijednosti u tehnološkoj industriji.