Svi Funderbeamovi startupi: Dolaze po jednostavniji, brži i sigurniji proces, a odlaze s investicijama iz svih dijelova svijeta

Svako malo čujemo neke iznimno uspješne crowdfunding kampanje domaćih startupa i tvrtki, i to redovito na Funderbeamu. Što to njihovu platformu čini posebnom?

Nedavno smo pisali o uspjehu domaćeg startupa Top Digital Agency koji je ostvario jednu od najuspješnijih kampanja na platformi Funderbeam, i time osigurao sredstva za nastavak rasta. Ipak, što je uopće Funderbeam i kako funkcionira, te kakve veze sa svime time ima blockchain?

Funderbeam (SEE) u Hrvatskoj nije previše dugo pa je razumljivo ako za njega niste još čuli. Ovaj zajednički projekt estonskog Funderbeama i Zagrebačke burze na našim prostorima je aktivan tek nešto više od 2 godine. Ipak, kampanje koje su na ovoj platformi imali neki startupi, poput Entria i Pivovare Medvedgrad, uz spomenuti Top Digital Agency, pokazuju kako je Funderbeam izuzetno zanimljiva opcija investitorima i startupima te malim tvrtkama koje potražuju investicije.

S voditeljem Funderbeama SEE Damirom Bićanićem sam razgovarao upravo o tome kako je domaćim startupima i tvrtkama Funderbeam postao the opcija, ali i o izazovima koji prate razvoj i održavanje takvog projekta.

Lakoća ulaganja kojoj je teško odoljeti

Damir kaže kako je ideja iza platforme zapravo zaista jednostavna: Funderbeam nastoji omogućiti startupima i malim kompanijama iz bilo kojeg dijela svijeta prikupljanje sredstava za širenje, a s druge strane omogućava bilo kojem investitoru ulaganje u startupe i odmah pritom trgovanje udjelima u njima. Naravno, ovo zvuči vrlo jednostavno, ali u praksi nipošto nije – barem nije bilo. Damir pojašnjava:

Na primjer, ako investitor iz Vijetnama ili Japana želi uložiti 200 eura u kompaniju u Hrvatskoj, on mora poslati taj novac, potpisati ugovore o povećanju kapitala, ovjeriti kod svog javnog bilježnika, dodatno ishoditi apostile, poslati to preporučeno tvrtki koja onda mora pripremiti dokumentaciju za povećanje kapitala za sud, javni bilježnik u Hrvatskoj, i onda tako za svakog malog investitora (npr. 200 investitora 200 ovakvih dokumentacija).

Ovaj proces može biti nevjerojatno zamoran i težak, a Funderbeam nastoji biti posrednik koji eliminira ove gore spomenute probleme. Za investiranje u startupe putem platforme dovoljno je napraviti samo nekoliko klikova mišem, a kompanije samo jednom odlaze na trgovački sud. Tako je Funderbeam našao rješenje za prilično bizarne birokratske situacije s kojima se investitori bore, a lakši proces pomaže svim uključenim stranama.

Naravno, dodatnu primamljivost Funderbeama nosi i činjenica da startupi mogu biti u bilo kojoj fazi rasta i poslovanja kako bi zadovoljili uvjete za prijavu.

U Pivovari Medvedgrad slavila se krajem 2017. tada najuspješnija europska kampanja na Funderbeamu koja im je osigurala više od milijun eura za otvaranje moderne pivovare na novoj lokaciji u Zagrebu.

Što razlikuje Funderbeam (kampanju) od drugih?

Tehnički, pravni, porezni i ostali problemi, kaže Damir, samo su početak pitanja na koja se u sferi investiranja treba odgovoriti. Primjerice, nema suviše smisla da se u startupe može investirati tek kada oni izađu na burzu, a ne u ranim fazama, kao i što je dosta čudno što je za osobu iz Hrvatske teško investirati u startup ili tvrtku u Brazilu ili Norveškoj, i to pogotovo ako se radi o manjim iznosima. Zašto ne biste mogli investirati, recimo, 100 eura u neku dobru ideju i time dobiti neke udjele u firmi, pita se Damir.

Ako, pak, imate novaca i želite podržati neku ideju, danas imate doslovno tisuće raznih opcija. Za Damira osnovna razlika između Funderbeama i drugih platformi leži u tri stvari:

  1. Obično su platforme fokusirane na jednu državu (npr. Veliku Britaniju koja daje jako velike porezne olakšice za ulagatelje) – mi se širimo po cijelom svijetu. I ne tražimo kompaniju da se primjerice mora pre-registrirati u Veliku Britaniju, Nizozemsku ili slično.
  2. Naši investitori dolaze iz cijeloga svijeta (više od 50 tisuća korisnika iz više od 115 zemalja). Tako smo, na primjer, kod Medvedgrada i Includea imali investitore iz Japana, Vijetnama, Dubaija, Njemačke, Estonije itd.
  3. Mi smo jedina platforma u Europi (a i šire), koja omogućava trgovanje ulaganjima. To je jedna izuzetna vrijednost ulagateljima u startupe i SMEove.
Entrio na Funderbeamu također je imao brz uspjeh. U nešto više od dan kampanja se napunila s pola traženog iznosa od 50 tisuća eura!

Osim prezentacije, “u ovom svijetu najbitniji su osnivači”.

Trenutno na Funderbeamu možete vidjeti dosta projekata koji su već osigurali neko financiranje i traže dokapitalizaciju i daljnje investicije.

Ipak, investitori neće baciti vreće novca na vaš startup bez dobre prezentacije, bez obzira na to što im treba samo nekoliko klikova. Stoga je na Funderbeamu i dalje vrlo važno prezentirati svoju ideju u najboljem svjetlu, odnosno paziti na sve one detalje koji čine dobar pitch – dobrim. To su prije svega područja koja su standardna u industriji poput povijesti, problema koji se rješava, tima, konkurencije, tržišta, kapitala i drugih aspekata.

Tek kada ste to osigurali, trebate razmišljati o detaljima. Damir kaže kako video ne bi trebao trajati dulje od dvije i pol minute, i da je tekst kampanje napisan jednostavno, profesionalno i transparentno.

Također, iako je važna, Damir dodaje i da prezentacija nije ono na što se trebate osloniti u konačnici, mnogo važnije stvari trebaju biti posložene prije slaganja prezentacije:

Po mom mišljenju u ovom svijetu najbitniji su osnivači (da li su veliki radnici, inteligentni, s iskustvom, puni integriteta, energije…), da li je proizvod dobar i kolika je konkurencija ili prepreka konkurenciji da radi takav proizvod – i da li je tržište dovoljno veliko. Po meni su to tri najbitnije stvari. Doduše, i dobra strategija nije na odmet.

Blockchain ne otežava, već rješava

Zanimljivo kod Funderbeama je to da u svom temelju poslovanje bazira na blockchain tehnologiji koja se koristi za zapisivanje originalnih ulaganja te zapisivanje svih trgovanja. Blockchain tako stoji na mjestu namire i skrbništva, ali Damir mi otkriva kako u Funderbeamu nisu ljubitelji kriptovaluta. Tako do sada niti jedna kompanija nije bila skeptična oko Funderbeama zbog blockchaina, a Damir dodaje kako se sve transakcije obavljaju u dobrim starim eurima – investitori uplaćuju eure, tvrtke dobivaju eure.

Za kraj valja izdvojiti dobru suradnju Funderbeama i Zagrebačke Burze, koja je, priznaje Damir, jedan od glavnih razloga zašto imamo Funderbeam u Hrvatskoj:

Hrvatska je u dobrom društvu jer osim Hrvatske, Funderbeam trenutno pokriva Estoniju, Veliku Britaniju, Irsku, Norvešku, Dansku, Island i Singapur. Ako se pogleda sada tržište, uz Funderbeam, Progress tržište Zagrebačke burze i redovne kotacije Zagrebačke burze, pokriven je životni vijek financiranja kapitala kompanija u Hrvatskoj, od startupa do blue chipa. A s dolascima novih igrača, VC fondova, PE fondova, ulaganjima mirovinaca, tvrtke će imati još veću mogućnost za prikupljanje kapitala.

Domaći startupi tako bi svakako trebali razmisliti o Funderbeamu kao platformi za  prikupljanje sredstava, pogotovo ako u obzir uzmemo posljednji brz i značajan uspjeh startupa Top Digital Agency, ali i ostalih poznatih domaćih kampanja poput onih od Includea, Sense Consultinga do spomenutog Medvedgrada i Entria.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kolumna

Hakirali su mi Steam račun s 200 video igara kako bi 20 sati varali u PUBG-u

Što učiniti kada vam netko hakira Steam i odluči na njemu varati u jednoj od najpoznatijih igara današnjice (umjesto da vam kupi nešto s liste želja)?

Startupi i poslovanje

Jeste li znali da Bellabeat ne samo da nije propao, već je osigurao 14 milijuna dolara investicije i spreman je komunicirati

U jednom je trenutku tada najpoznatija hrvatska tehnološka tvrtka nestala iz medija i javnosti, a što se dogodilo u međuvremenu otkrili smo u eksluzivnom razgovoru sa Sandrom Murom i Urškom Sršen.

Intervju

Uncle Bob Agile i Scrum trenerima: “Vratite agile gdje mu je mjesto – kod developera!”

Koji su problemi agilnog pristupa i kako ih možemo riješiti zna jedan od osnivača ove metode, Robert C. Martin, poznatiji kao Uncle Bob.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Dostupna i u Hrvatskoj, Abi platforma omogućava da se s liječnikom dopisujete putem Messengera, Vibera … ili SMS-a.

U Zagrebu je prošli tjedan predstavljena inovativna platforma Abi koja će mnogima olakšati traženje zdravstvenih savjeta, a isto tako rasteretiti i zdravstveni sustav. Više o Abi i dolasku na hrvatsko tržište, otkrivamo u razgovoru s osnivačem, Kim-Fredrikom Schneiderom.

Kultura 2.0

Domaći Five zaslužan je za novu verziju službene aplikacije Igre prijestolja!

Svi su ludi za finalnom sezonom Igre prijestolja pa tako i domaći Five. Ipak, nakon rada na posljednjoj nadogradnji službene aplikacije, A World of Ice and Fire, vjerojatno bi htjeli malu pauzu.

Startupi i poslovanje

Jacques Darcy, EIF: “Predviđamo da će neki od hrvatskih mirovinskih fondova ulagati u Fil Rouge Capital s nama”

Zapečaćena je suradnja Vlade RH i EIF-a s 42 milijuna eura vrijednim akceleratorom i VC fondom koji će uložiti u više od 100 (isključivo) hrvatskih startupa. Više o investicijama, fazama ulaganja i dodjeli sredstava, ispričao nam je EIF-ov, Jacques Darcy.

Startupi i poslovanje

Blockchain from the Bloc(k) 10: Kripto sfera bi uz DEX-eve mogla izbjeći situacije “osnivača koji je umro s ključem”

Decentralizirani sustavi razmjene (DEX) mogli bi postati budućnost kriptovaluta, a za čiji je daljnji razvoj nužno sigurno, povjerljivo i decentralizirano rješenje.

Startupi i poslovanje

South Central Ventures investirao u AdScanner, domaći startup za analizu TV oglasa

AdScanner će se uz potporu regionalnog VC fonda nastojati proširiti na nova tržišta.

Tehnologija

Plaćanje svih iznosa bez PIN-a i potpisa? Od rujna ćete moći i vi – uz biometrijsku karticu.

Koliko ste puta zaboravili PIN broj, svoju lozinku ili ste nesmotreno stavili u novčanik papirić na kojem su vam ispisani PIN-ovi kartica? Takvi rizici postaju stvar prošlosti uz biometriju.