Svi Funderbeamovi startupi: Dolaze po jednostavniji, brži i sigurniji proces, a odlaze s investicijama iz svih dijelova svijeta

Svi Funderbeamovi startupi: Dolaze po jednostavniji, brži i sigurniji proces, a odlaze s investicijama iz svih dijelova svijeta

Svako malo čujemo neke iznimno uspješne crowdfunding kampanje domaćih startupa i tvrtki, i to redovito na Funderbeamu. Što to njihovu platformu čini posebnom?

Nedavno smo pisali o uspjehu domaćeg startupa Top Digital Agency koji je ostvario jednu od najuspješnijih kampanja na platformi Funderbeam, i time osigurao sredstva za nastavak rasta. Ipak, što je uopće Funderbeam i kako funkcionira, te kakve veze sa svime time ima blockchain?

Funderbeam (SEE) u Hrvatskoj nije previše dugo pa je razumljivo ako za njega niste još čuli. Ovaj zajednički projekt estonskog Funderbeama i Zagrebačke burze na našim prostorima je aktivan tek nešto više od 2 godine. Ipak, kampanje koje su na ovoj platformi imali neki startupi, poput Entria i Pivovare Medvedgrad, uz spomenuti Top Digital Agency, pokazuju kako je Funderbeam izuzetno zanimljiva opcija investitorima i startupima te malim tvrtkama koje potražuju investicije.

S voditeljem Funderbeama SEE Damirom Bićanićem sam razgovarao upravo o tome kako je domaćim startupima i tvrtkama Funderbeam postao the opcija, ali i o izazovima koji prate razvoj i održavanje takvog projekta.

Lakoća ulaganja kojoj je teško odoljeti

Damir kaže kako je ideja iza platforme zapravo zaista jednostavna: Funderbeam nastoji omogućiti startupima i malim kompanijama iz bilo kojeg dijela svijeta prikupljanje sredstava za širenje, a s druge strane omogućava bilo kojem investitoru ulaganje u startupe i odmah pritom trgovanje udjelima u njima. Naravno, ovo zvuči vrlo jednostavno, ali u praksi nipošto nije – barem nije bilo. Damir pojašnjava:

Na primjer, ako investitor iz Vijetnama ili Japana želi uložiti 200 eura u kompaniju u Hrvatskoj, on mora poslati taj novac, potpisati ugovore o povećanju kapitala, ovjeriti kod svog javnog bilježnika, dodatno ishoditi apostile, poslati to preporučeno tvrtki koja onda mora pripremiti dokumentaciju za povećanje kapitala za sud, javni bilježnik u Hrvatskoj, i onda tako za svakog malog investitora (npr. 200 investitora 200 ovakvih dokumentacija).

Ovaj proces može biti nevjerojatno zamoran i težak, a Funderbeam nastoji biti posrednik koji eliminira ove gore spomenute probleme. Za investiranje u startupe putem platforme dovoljno je napraviti samo nekoliko klikova mišem, a kompanije samo jednom odlaze na trgovački sud. Tako je Funderbeam našao rješenje za prilično bizarne birokratske situacije s kojima se investitori bore, a lakši proces pomaže svim uključenim stranama.

Naravno, dodatnu primamljivost Funderbeama nosi i činjenica da startupi mogu biti u bilo kojoj fazi rasta i poslovanja kako bi zadovoljili uvjete za prijavu.

U Pivovari Medvedgrad slavila se krajem 2017. tada najuspješnija europska kampanja na Funderbeamu koja im je osigurala više od milijun eura za otvaranje moderne pivovare na novoj lokaciji u Zagrebu.

Što razlikuje Funderbeam (kampanju) od drugih?

Tehnički, pravni, porezni i ostali problemi, kaže Damir, samo su početak pitanja na koja se u sferi investiranja treba odgovoriti. Primjerice, nema suviše smisla da se u startupe može investirati tek kada oni izađu na burzu, a ne u ranim fazama, kao i što je dosta čudno što je za osobu iz Hrvatske teško investirati u startup ili tvrtku u Brazilu ili Norveškoj, i to pogotovo ako se radi o manjim iznosima. Zašto ne biste mogli investirati, recimo, 100 eura u neku dobru ideju i time dobiti neke udjele u firmi, pita se Damir.

Ako, pak, imate novaca i želite podržati neku ideju, danas imate doslovno tisuće raznih opcija. Za Damira osnovna razlika između Funderbeama i drugih platformi leži u tri stvari:

  1. Obično su platforme fokusirane na jednu državu (npr. Veliku Britaniju koja daje jako velike porezne olakšice za ulagatelje) – mi se širimo po cijelom svijetu. I ne tražimo kompaniju da se primjerice mora pre-registrirati u Veliku Britaniju, Nizozemsku ili slično.
  2. Naši investitori dolaze iz cijeloga svijeta (više od 50 tisuća korisnika iz više od 115 zemalja). Tako smo, na primjer, kod Medvedgrada i Includea imali investitore iz Japana, Vijetnama, Dubaija, Njemačke, Estonije itd.
  3. Mi smo jedina platforma u Europi (a i šire), koja omogućava trgovanje ulaganjima. To je jedna izuzetna vrijednost ulagateljima u startupe i SMEove.
Entrio na Funderbeamu također je imao brz uspjeh. U nešto više od dan kampanja se napunila s pola traženog iznosa od 50 tisuća eura!

Osim prezentacije, “u ovom svijetu najbitniji su osnivači”.

Trenutno na Funderbeamu možete vidjeti dosta projekata koji su već osigurali neko financiranje i traže dokapitalizaciju i daljnje investicije.

Ipak, investitori neće baciti vreće novca na vaš startup bez dobre prezentacije, bez obzira na to što im treba samo nekoliko klikova. Stoga je na Funderbeamu i dalje vrlo važno prezentirati svoju ideju u najboljem svjetlu, odnosno paziti na sve one detalje koji čine dobar pitch – dobrim. To su prije svega područja koja su standardna u industriji poput povijesti, problema koji se rješava, tima, konkurencije, tržišta, kapitala i drugih aspekata.

Tek kada ste to osigurali, trebate razmišljati o detaljima. Damir kaže kako video ne bi trebao trajati dulje od dvije i pol minute, i da je tekst kampanje napisan jednostavno, profesionalno i transparentno.

Također, iako je važna, Damir dodaje i da prezentacija nije ono na što se trebate osloniti u konačnici, mnogo važnije stvari trebaju biti posložene prije slaganja prezentacije:

Po mom mišljenju u ovom svijetu najbitniji su osnivači (da li su veliki radnici, inteligentni, s iskustvom, puni integriteta, energije…), da li je proizvod dobar i kolika je konkurencija ili prepreka konkurenciji da radi takav proizvod – i da li je tržište dovoljno veliko. Po meni su to tri najbitnije stvari. Doduše, i dobra strategija nije na odmet.

Blockchain ne otežava, već rješava

Zanimljivo kod Funderbeama je to da u svom temelju poslovanje bazira na blockchain tehnologiji koja se koristi za zapisivanje originalnih ulaganja te zapisivanje svih trgovanja. Blockchain tako stoji na mjestu namire i skrbništva, ali Damir mi otkriva kako u Funderbeamu nisu ljubitelji kriptovaluta. Tako do sada niti jedna kompanija nije bila skeptična oko Funderbeama zbog blockchaina, a Damir dodaje kako se sve transakcije obavljaju u dobrim starim eurima – investitori uplaćuju eure, tvrtke dobivaju eure.

Za kraj valja izdvojiti dobru suradnju Funderbeama i Zagrebačke Burze, koja je, priznaje Damir, jedan od glavnih razloga zašto imamo Funderbeam u Hrvatskoj:

Hrvatska je u dobrom društvu jer osim Hrvatske, Funderbeam trenutno pokriva Estoniju, Veliku Britaniju, Irsku, Norvešku, Dansku, Island i Singapur. Ako se pogleda sada tržište, uz Funderbeam, Progress tržište Zagrebačke burze i redovne kotacije Zagrebačke burze, pokriven je životni vijek financiranja kapitala kompanija u Hrvatskoj, od startupa do blue chipa. A s dolascima novih igrača, VC fondova, PE fondova, ulaganjima mirovinaca, tvrtke će imati još veću mogućnost za prikupljanje kapitala.

Domaći startupi tako bi svakako trebali razmisliti o Funderbeamu kao platformi za  prikupljanje sredstava, pogotovo ako u obzir uzmemo posljednji brz i značajan uspjeh startupa Top Digital Agency, ali i ostalih poznatih domaćih kampanja poput onih od Includea, Sense Consultinga do spomenutog Medvedgrada i Entria.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Startupi i poslovanje

Infinum i Porsche pokreću Porsche Digital Croatia – Car otkriva što će privući više od 100 zaposlenika!

U razgovoru s Tomislavom Carom otkrivamo što su zaista planovi novog 50-50 projekta hrvatskog Infinuma i jednog od vodećeg proizvođača automobila na svijetu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Koje su prednosti i izazovi pokretanja AI startupa iz EU otkrila nam je Hajdi Ćenan

Europska unija želi da desetljeće pred nama bude pravo digitalno desetljeće Europe. No, koje izazove mora riješiti da bi se doista postiglo?

Kultura 2.0

Krizi unatoč, EU planira održati obećanje i postati istinski digitalna. Kako?

Bez obzira na snažne gospodarske posljedice koje je na europska gospodarstva ostavila koronakriza, posebice proljetni lockdown, Europska komisija nije odustala od svojih glavnih inicijativa, paralelne zelene i digitalne tranzicije. Što bi to moglo značiti i za biznise, ali i za same građane, provjerili smo.

Najava

Po #prviput poduzetnici u turizmu moraju iskoristiti sve digitalne prilike u turizmu, evo i koje se nude

Nikada prije nije bilo tako bitno pripremiti se za lokalne goste i vjerne stalne goste iz inozemstva, kako za nadolazeću zimsku tako za ljetnu sezonu 2021. A da biste uspjeli morate spremno iskoristiti prilike koje se otvaraju: od novih kanala do natječaja poput Prviput.hr.

Startupi i poslovanje

Domaća industrija video igara o Nanobitu: “Akvizicija će biti slon u trgovini porculana”

Iako je skoro milijardu kuna vrijedna akvizicija Nanobita odjeknula cijelom Hrvatskom puno više tiče se same industrije video igara - što znači ulazak ovako velikog igrača na domaće tržište provjerili smo s osnivačima hrvatskih gaming tvrtki.

Startupi i poslovanje

Hoćete li ući u koaliciju protiv Applea uz vodeće tech tvrtke poput Basecampa, Spotifya i Epic Gamesa?

Sredinom osmog mjeseca upitali smo se: Može li tvorac najpopularnije igre današnjice razbiti duopol Apple i Google trgovina? Čini se da smo dobili odgovor.

Društvene mreže

Ode li Facebook iz EU, veliki biznisi i agencije će se prilagoditi, ali mali – teško

Facebook se ovih dana prijeti kako će povući svoje usluge s tržišta Europske unije. Iako je to malo vjerojatan scenarij, provjerili smo kako bi njegova realizacija izgledala za one koji svoje poslovanje oslanjaju na društvene mreže - male i velike biznise, ali i digitalne agencije.