Svi Funderbeamovi startupi: Dolaze po jednostavniji, brži i sigurniji proces, a odlaze s investicijama iz svih dijelova svijeta

Svi Funderbeamovi startupi: Dolaze po jednostavniji, brži i sigurniji proces, a odlaze s investicijama iz svih dijelova svijeta

Svako malo čujemo neke iznimno uspješne crowdfunding kampanje domaćih startupa i tvrtki, i to redovito na Funderbeamu. Što to njihovu platformu čini posebnom?

Nedavno smo pisali o uspjehu domaćeg startupa Top Digital Agency koji je ostvario jednu od najuspješnijih kampanja na platformi Funderbeam, i time osigurao sredstva za nastavak rasta. Ipak, što je uopće Funderbeam i kako funkcionira, te kakve veze sa svime time ima blockchain?

Funderbeam (SEE) u Hrvatskoj nije previše dugo pa je razumljivo ako za njega niste još čuli. Ovaj zajednički projekt estonskog Funderbeama i Zagrebačke burze na našim prostorima je aktivan tek nešto više od 2 godine. Ipak, kampanje koje su na ovoj platformi imali neki startupi, poput Entria i Pivovare Medvedgrad, uz spomenuti Top Digital Agency, pokazuju kako je Funderbeam izuzetno zanimljiva opcija investitorima i startupima te malim tvrtkama koje potražuju investicije.

S voditeljem Funderbeama SEE Damirom Bićanićem sam razgovarao upravo o tome kako je domaćim startupima i tvrtkama Funderbeam postao the opcija, ali i o izazovima koji prate razvoj i održavanje takvog projekta.

Lakoća ulaganja kojoj je teško odoljeti

Damir kaže kako je ideja iza platforme zapravo zaista jednostavna: Funderbeam nastoji omogućiti startupima i malim kompanijama iz bilo kojeg dijela svijeta prikupljanje sredstava za širenje, a s druge strane omogućava bilo kojem investitoru ulaganje u startupe i odmah pritom trgovanje udjelima u njima. Naravno, ovo zvuči vrlo jednostavno, ali u praksi nipošto nije – barem nije bilo. Damir pojašnjava:

Na primjer, ako investitor iz Vijetnama ili Japana želi uložiti 200 eura u kompaniju u Hrvatskoj, on mora poslati taj novac, potpisati ugovore o povećanju kapitala, ovjeriti kod svog javnog bilježnika, dodatno ishoditi apostile, poslati to preporučeno tvrtki koja onda mora pripremiti dokumentaciju za povećanje kapitala za sud, javni bilježnik u Hrvatskoj, i onda tako za svakog malog investitora (npr. 200 investitora 200 ovakvih dokumentacija).

Ovaj proces može biti nevjerojatno zamoran i težak, a Funderbeam nastoji biti posrednik koji eliminira ove gore spomenute probleme. Za investiranje u startupe putem platforme dovoljno je napraviti samo nekoliko klikova mišem, a kompanije samo jednom odlaze na trgovački sud. Tako je Funderbeam našao rješenje za prilično bizarne birokratske situacije s kojima se investitori bore, a lakši proces pomaže svim uključenim stranama.

Naravno, dodatnu primamljivost Funderbeama nosi i činjenica da startupi mogu biti u bilo kojoj fazi rasta i poslovanja kako bi zadovoljili uvjete za prijavu.

U Pivovari Medvedgrad slavila se krajem 2017. tada najuspješnija europska kampanja na Funderbeamu koja im je osigurala više od milijun eura za otvaranje moderne pivovare na novoj lokaciji u Zagrebu.

Što razlikuje Funderbeam (kampanju) od drugih?

Tehnički, pravni, porezni i ostali problemi, kaže Damir, samo su početak pitanja na koja se u sferi investiranja treba odgovoriti. Primjerice, nema suviše smisla da se u startupe može investirati tek kada oni izađu na burzu, a ne u ranim fazama, kao i što je dosta čudno što je za osobu iz Hrvatske teško investirati u startup ili tvrtku u Brazilu ili Norveškoj, i to pogotovo ako se radi o manjim iznosima. Zašto ne biste mogli investirati, recimo, 100 eura u neku dobru ideju i time dobiti neke udjele u firmi, pita se Damir.

Ako, pak, imate novaca i želite podržati neku ideju, danas imate doslovno tisuće raznih opcija. Za Damira osnovna razlika između Funderbeama i drugih platformi leži u tri stvari:

  1. Obično su platforme fokusirane na jednu državu (npr. Veliku Britaniju koja daje jako velike porezne olakšice za ulagatelje) – mi se širimo po cijelom svijetu. I ne tražimo kompaniju da se primjerice mora pre-registrirati u Veliku Britaniju, Nizozemsku ili slično.
  2. Naši investitori dolaze iz cijeloga svijeta (više od 50 tisuća korisnika iz više od 115 zemalja). Tako smo, na primjer, kod Medvedgrada i Includea imali investitore iz Japana, Vijetnama, Dubaija, Njemačke, Estonije itd.
  3. Mi smo jedina platforma u Europi (a i šire), koja omogućava trgovanje ulaganjima. To je jedna izuzetna vrijednost ulagateljima u startupe i SMEove.
Entrio na Funderbeamu također je imao brz uspjeh. U nešto više od dan kampanja se napunila s pola traženog iznosa od 50 tisuća eura!

Osim prezentacije, “u ovom svijetu najbitniji su osnivači”.

Trenutno na Funderbeamu možete vidjeti dosta projekata koji su već osigurali neko financiranje i traže dokapitalizaciju i daljnje investicije.

Ipak, investitori neće baciti vreće novca na vaš startup bez dobre prezentacije, bez obzira na to što im treba samo nekoliko klikova. Stoga je na Funderbeamu i dalje vrlo važno prezentirati svoju ideju u najboljem svjetlu, odnosno paziti na sve one detalje koji čine dobar pitch – dobrim. To su prije svega područja koja su standardna u industriji poput povijesti, problema koji se rješava, tima, konkurencije, tržišta, kapitala i drugih aspekata.

Tek kada ste to osigurali, trebate razmišljati o detaljima. Damir kaže kako video ne bi trebao trajati dulje od dvije i pol minute, i da je tekst kampanje napisan jednostavno, profesionalno i transparentno.

Također, iako je važna, Damir dodaje i da prezentacija nije ono na što se trebate osloniti u konačnici, mnogo važnije stvari trebaju biti posložene prije slaganja prezentacije:

Po mom mišljenju u ovom svijetu najbitniji su osnivači (da li su veliki radnici, inteligentni, s iskustvom, puni integriteta, energije…), da li je proizvod dobar i kolika je konkurencija ili prepreka konkurenciji da radi takav proizvod – i da li je tržište dovoljno veliko. Po meni su to tri najbitnije stvari. Doduše, i dobra strategija nije na odmet.

Blockchain ne otežava, već rješava

Zanimljivo kod Funderbeama je to da u svom temelju poslovanje bazira na blockchain tehnologiji koja se koristi za zapisivanje originalnih ulaganja te zapisivanje svih trgovanja. Blockchain tako stoji na mjestu namire i skrbništva, ali Damir mi otkriva kako u Funderbeamu nisu ljubitelji kriptovaluta. Tako do sada niti jedna kompanija nije bila skeptična oko Funderbeama zbog blockchaina, a Damir dodaje kako se sve transakcije obavljaju u dobrim starim eurima – investitori uplaćuju eure, tvrtke dobivaju eure.

Za kraj valja izdvojiti dobru suradnju Funderbeama i Zagrebačke Burze, koja je, priznaje Damir, jedan od glavnih razloga zašto imamo Funderbeam u Hrvatskoj:

Hrvatska je u dobrom društvu jer osim Hrvatske, Funderbeam trenutno pokriva Estoniju, Veliku Britaniju, Irsku, Norvešku, Dansku, Island i Singapur. Ako se pogleda sada tržište, uz Funderbeam, Progress tržište Zagrebačke burze i redovne kotacije Zagrebačke burze, pokriven je životni vijek financiranja kapitala kompanija u Hrvatskoj, od startupa do blue chipa. A s dolascima novih igrača, VC fondova, PE fondova, ulaganjima mirovinaca, tvrtke će imati još veću mogućnost za prikupljanje kapitala.

Domaći startupi tako bi svakako trebali razmisliti o Funderbeamu kao platformi za  prikupljanje sredstava, pogotovo ako u obzir uzmemo posljednji brz i značajan uspjeh startupa Top Digital Agency, ali i ostalih poznatih domaćih kampanja poput onih od Includea, Sense Consultinga do spomenutog Medvedgrada i Entria.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Novost

Apple Pay konačno i službeno u Hrvatskoj uz Revolut, Monese…

Svoju Revolut ili Monese Mastercard karticu od danas možete staviti u Apple Wallet i plaćati pomoću pametnog sata ili iPhonea.

Tehnologija

Zašto Facebookove Libra i Calibra nisu pravi blockchain, a trebaju ih se bojati najviše – banke?

Svaka osoba na svijetu koja koristi Facebook, Instagram ili WhatsApp će uskoro nesumnjivo imati i svoj crypto novčanik, što je gotovo trećina svih ljudi na svijetu.

Intervju

Prvo smo tržište za Settle, nordijski sustav koji će POS zamijeniti vašim mobitelom?

Pionir nordijskog plaćanja, Auka uz Sberbank Hrvatska donosi nam Settle aplikaciju za mobilna plaćanja. Hoćemo li Hrvatsku pamtiti kao prvo tržište budućeg Alipaya Europe?

Što ste propustili

Internet marketing

Pošto kila utjecaja? Kod domaćih influencera od 5 do 700 eura!

Znate li da od 1400 regionalnih influencera najviše pratitelja prosječno imaju influenceri u dobi od 30 do 40 godina? To je samo jedna od zanimljivosti koje otkrivaju podaci domaće Milenial platforme...

Startupi i poslovanje

Pauza.hr pokreće PauzaGO! Uz nove dostavljače pristižu i novi restorani

U ponedjeljak službeno na ulicu izlaze PauzaGO dostavljači. Za korisnike to znači još više izbora, a novim restoranima i operativno rasterećenje.

Intervju

Razvoj IT-ja ne utječe samo na IT, nego i na druge lokalne biznise: Primjer Maksimiliana iz Osijeka

Iako se najčešće smatra da je zatvoren u svom balončiću, razvoj IT scene utječe pozitivno i na mnoge druge biznise i industrije, a jedna od njih može biti i turizam.

Istraživanje

Poslodavci, hrvatski digitalni dizajneri ne žele površne povlastice već investiranje u edukaciju i procese!

Danas svi govore o dizajnerskim vrijednostima, ali rijetko imamo priliku shvatiti kako najbolje integrirati dizajn u kulturu tvrtke - lokalna zajednica IxDA Hrvatska odlučila je to promijeniti.

Intervju

Osijek Software City: Osječki učenici i studenti navaljuju na IT smjerove, ali tvrtkama i dalje nedostaje zaposlenika

Udruga Osijek Software City s novim vodstvom sve se više okreće razvoju novih studijskih programa i edukaciji kako bi se u Osijeku osigurao adekvatan kadar za sve veći broj IT kompanija koje u njemu nastaju ili otvaraju urede.

Intervju

Friendly Fire, igraonica koja ima svoj brend računalne periferije i softver koji prodaje diljem EU

Ni igraonice više nisu što su nekad bile, a najbolji pokazatelj rasta ove industrije dolazi iz Friendly Fire Esports arene, tvrtke koja osim igraonica proizvodi vlastiti softver, hardver i uskoro se širi po EU.