Foursquare bi mogao podatke o svojim korisnicima i njihovim navikama dijeliti s Yahoom

Foursquare bi mogao podatke o svojim korisnicima i njihovim navikama dijeliti s Yahoom

Foursquare, geolokacijska aplikacija s kojom mnogi rado dijele informacije o tome gdje se nalaze i što rade, ima mnoštvo podataka o nama. Da, oni su korisni pri oglašavanju, ali mnogi smatraju da se ta dragocjena baza podataka može puno bolje iskoristiti. I monetizirati, naravno. No, našla se zainteresirana strana koja bi rado zavirila u te informacije – Yahoo!

fourhoo_1Foursquare, geolokacijska aplikacija s kojom mnogi rado dijele informacije o tome gdje se nalaze i što rade, ima mnoštvo podataka o nama. Da, oni su korisni pri oglašavanju, ali mnogi smatraju da se ta dragocjena baza podataka može puno bolje iskoristiti. I monetizirati, naravno. No, našla se zainteresirana strana koja bi rado zavirila u te informacije – Yahoo!

Kako piše BuzzFeed, Foursquare se često našao na meti kritika jer nikako ne uspijeva postaviti pravi poslovni model, iako ima mnoštvo podataka o svojim korisnicima i njihovim navikama. Ipak, u prošloj se godini napokon nešto pokrenulo, pa je tako zarada od oglasa iznosila dva milijuna dolara, a taj se iznos udvostručava svakog kvartala. No, sada su počeli razgovori između Foursquarea i Yahooa o boljem iskorištavanju postojećih podataka korisnika. Inače, Foursquare je bio u sličnim razgovorima i s Appleom, gdje se razmatrala integracija podataka u Appleove karte.

No, koji su to podatci?

Foursquare je prikupio četiri milijarde check-inova. Također, ako se uzmu u obzir aplikacije koje se mogu povezati s Foursquareom, kao što je to Instagram, moglo bi se reći da je kreirana jedna od najrobusnijih baza podataka o lokacijama na internetu. Svako mjesto ima svoj profil i određene informacije, poput doba dana u kojemu je to mjesto najposjećenije, koji profil osoba posjećuje mjesto itd. Tu su i savjeti koje korisnici ostavljaju o navedenom mjestu (tips), fotografije, liste…  A 50.000 developera, koji koriste Foursquareov API, ima pristup tim podatcima.

Također, osim informacija o mjestima, Foursquare može mnogo toga saznati o samim korisnicima. Recimo, može znati kada vam je vrijeme za šišanje, ovisno o tome koliko često posjećujete frizera. Samim time može ponuditi bolje preporuke o mjestima koje trebate posjetiti i to u vrijeme kada biste ih možda i željeli posjetiti.

No, Foursquare se sada fokusirao na pretraživanje, gdje će nuditi i plaćene rezultate, ali oglasi se plaćaju samo ukoliko osoba koja je vidjela oglas doista i posjeti navedeno mjesto, odnosno, čekira se.  I sam Foursquare navodi kako je upravo oglašavanje unutar pretraživanja mjesto gdje vide dugotrajniju monetizaciju. Sam tim koji se bavi ovim oglašavanjem veći je od Foursquareovog tima za poslovni razvoj, stoga oglašavanje postaje osnovni fokus ove tvrtke. No, kako nudi i primamljive podatke, nije niti čudno što su velike tvrtke, poput Yahooa, spremne za pregovore.

Za sada nisu komentirani detalji tih pregovora, jer se na njima još radi, ali jasno je dano do znanja da su podatci koje Foursquare ima itekako vrijedni – čak se povukla i paralela između Googleove kupovine Wazea, koji je vrijedan baš zbog informacija koje daje sama zajednica. A Foursquare takvih podataka ima znatno, znatno više, stoga bi i njegova cijena, odnosno cijena informacija, mogla biti i veća.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Mobilno

Moja Croatia: Da biste digitalizirali osiguranje ne trebate govoriti “jezikom osiguranja”

Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj, otkriva što su morali osigurati unutar Croatia osiguranja kako bi razvili potpunu, a zaista jednostavnu za korištenje self-care aplikaciju.

Što ste propustili

Tehnologija

Ratko Mutavdžić: Od ‘cloud’ blogera do Microsoftovog Technology Officera za srednju i istočnu Europu

S novim tehnološkim šefom Microsofta za srednju i istočnu Europu, Ratkom Mutavdžićem, razgovarali smo o 700-postotnom rastu Microsoft Teamsa za vrijeme pandemije, kako se koriste 'cloud' tehnologije u 2020., ali i zašto Zagreb treba kafić-ured!

Startupi i poslovanje

Od investicije do akvizicija – Silvio Kutić i investitori Ante Kušurin i Mario Ančić o Infobipovim ambicijama

U eksluzivnom razgovoru za Netokraciju, Silvio Kutić, kao direktor Infobipa, Ante Kušurin i Mario Ančić iz fonda One Equity Partners, ujedno poznati hrvatski sportaši, otkrivaju detalje svoje suradnje – i planova da stvore vodeću svjetsku CPaaS platformu.

Društvene mreže

Zabrani li Trump TikTok, hoće li hrvatski ‘TikTokeri’ preći na Instagram Reels?

Dok čekamo hoće li Trump zabraniti, a Microsoft kupiti SAD za američko tržište, hoće li Zuckerberg iskoristiti pravi trenutak i preuzeti TikTokove kreativce, publiku i potencijal?

Startupi i poslovanje

Hrvatske B2B tehnološke tvrtke “iskovale” su se u konstantnim krizama, preživjet će i ovu!

Trenutna kriza nije ni prva ni zadnja, a kako su se postavili - i kako će preživjeti - u B2B tehnološkom poslovanju za Netokraciju otkrivaju osnivači Poslovne inteligencije, Microblinka, Agrivija i Airta.

Web aplikacije

E-Predmet na GitHubu: Mogli bismo imati djelotvornije sudstvo, ali ne bez kvalitetnih podataka

Računarac koji je pozornost javnosti privukao tehnologijom za brojanje sudionika javnih skupova uhvatio se u koštac s podacima iz pravosudnog sustava. Usput je razotkrio koliko je to čudan svijet.

Kultura 2.0

Zašto nisam podržala #womensupportingwomen, a jesam #ženeujavnomprostoru

Shvaćam. Lako je. Lako je objaviti selfie, nasmijati se, osjećati taj #girlpower, primiti lajkove, komplimente i otići dalje u dan. No, bojim se da prelako prepuštamo prostor onome što je lako, a preteško onome što je teško.