Flash je mrtav, Adobe napustio razvoj Flasha za mobilne internetske preglednike

Flash je mrtav, Adobe napustio razvoj Flasha za mobilne internetske preglednike

Izgleda kako je i sam Adobe shvatio da je Flash mrtva tehnologija, barem u svijetu mobilnih platformi, sudeći po e-mailu kojeg je otkrio ZDNet, a u kojem se navodi kako će se Adobe umjesto daljnjeg razvoja Flasha na mobilnim platformama okrenuti podršci za HTML5 tehnologiju. Kako prenosi Weird, Adobe je pripremio set alata za programere kako bi mogli programirati aplikacije za jednu platformu koja će raditi na svim mobilnim plaftormama, ali takav pristup se malo kome svidio; konačni rezultat je u pravilu bila spora i nefunkcionalna aplikacija.

Počivaj u miru, Flash. Ili ne.

Izgleda kako je i sam Adobe shvatio da je Flash mrtva tehnologija, barem u svijetu mobilnih platformi, sudeći po e-mailu kojeg je otkrio ZDNet, a u kojem se navodi kako će se Adobe umjesto daljnjeg razvoja Flasha na mobilnim platformama okrenuti podršci za HTML5 tehnologiju.

Kako prenosi Wired, Adobe je pripremio set alata za programere kako bi mogli programirati aplikacije za jednu platformu koja će raditi na svim mobilnim plaftormama, ali takav pristup se malo kome svidio; konačni rezultat je u pravilu bila spora i nefunkcionalna aplikacija.

Iako je Flash na desktopu još uvijek živ, na mobilnim platformama je počeo izumirati upravo dolaskom iPhonea 2007. kada je Apple odlučio da neće imati podršku za Flash. Isto se događalo i sa novijim modelima, a konkurencija je u tome vidjela samo jedan dodatni, ali bezvrijedni argument zašto su bolji.

No, čak su i zagovornici Flasha na mobitelima govorili kako sve radi sporo, surfanje je gotovo nemoguće s uključenim Flashom (sjetimo se dosadnih floating bannera), pa ga se u pravilu gasilo u postavkama.

O pokojniku sve najbolje

Iako je mobilni Flash definitvno mrtav, na desktopu još živi, ali ni tamo nije idealna situacija. HTML5, JavaScript, CSS3 i mnoge druge nove web tehnologije i standardi sve više guraju Flash sa internetske scene, pa je pitanje kako će Adobe zadržati status koji je nekoć imao. Hoće li napustiti Flash u potpunosti ili ćemo uskoro vidjeti neke nove tehnologije iz Adobea, vrijeme će pokazati.

U međuvremenu, sada se zna razlog otpuštanja 750 zaposlenika iz Adobea.

Komentari

 1. Vibor

  Vibor

  09. 11. 2011. u 10:44 am Odgovori

  RIP 🙁 Neki od zabavnijih projekata na kojima sam radio su bili upravo razne RIA-e i Flash sadržaji ali moram priznati da me već dugo nitko nije pitao da napišem par linija u ActionScriptu. Srećom JavaScript je jako sličan jezik, pa prelazak nije bio bolan 🙂

 2. Dario Kreštalica

  Dario Kreštalica

  09. 11. 2011. u 10:59 am Odgovori

  mislim da je najveća muka bila stalno nadograđivanje flash play-era, što je obične korisnike živciralo iako nije zahtijevalo puno truda …par sekundi vremena i klik na gumb.

  … ima tu još skrivenih razloga… nije to tako jednostavno,… primjer: šta mislite da je FB običnim korisnicima lak za koristit,…. gube se kao guske u magli ali samo ih spašava nada i vjera u ostvarenje svojih želja (djevojke, dečki, prijatelji, zavirivanje u tuđi život i sl.).

  sva priopćenja za javnost su generalnog karaktera tako da tu ima dosta skrivenih razloga za ovakav potez.

 3. Jozo

  Jozo

  09. 11. 2011. u 12:46 pm Odgovori

  Bitno je naglasiti da je Adobe prestao razvijati Flash Playere za mobilne browsere! Razvoj AIR-a za Android i iOS se nastavlja. Moje mišljenje je da Adobe ima dosta toga za pokazati na mobilnim uređajima.

 4. Ivan Ilijašić

  Ivan Ilijašić

  09. 11. 2011. u 2:19 pm Odgovori

  Nikola, naslov je malo pretenciozan.

  AIR će i dalje raditi, tako da nema govora o napuštanju i preusmjeravanju na HTML5. HTML5 su uveli još prošle godine u web alate – DW, Fireworks, Illustrator.

  Plus, jedan od razloga otpuštanja je smanjivanje sales brancha u Ottawi (300 ljudi) radi prebacivanja poslovanja u cloud i subscription. Truli kapitalizam, u jednom trenu se riješiš toliko ljudi…

 5. Marin

  Marin

  09. 11. 2011. u 5:17 pm Odgovori

  Ah komentari tipa “na mobilnim platformama je počeo izumirati upravo dolaskom iPhonea 2007.” su najbolji – to zato jer je Flash bujao na mobilnim platformama prije dolaska iPhonea? ;-))

  Poceo je izumirati na smartphoneovima i prije nego se uopce pojavio na njima 😀 Sto ga nije Jobs u appstoreu zabranio? Koliko je meni poznato u appstoreu je flash vec odavno i tamo i ostaje…

 6. Ivor

  Ivor

  09. 11. 2011. u 5:31 pm Odgovori

  Jedan solidni adut koji Flash ima nad HTML5 je što ekšli radi jednako na svim browserima koji ga podržavaju, za razliku od HTML5-ice – svatko tko je probao izraditi sajt sa nekim naprednijim elementima petice je brzo shvatio da to ne prolazi ni izdaleka.

  Tako da, do tog lijepog dana kada se developeri svih browsera dogovore oko solidne, sinkronizirane podrške web standarda, Flash ostaje numero uno kad se radi o multimedijalnoj prezentaciji na webu.

  A onda, tu je i Stage3D… ja bi rekao da je Flash itekako živahan.

 7. Hrvoje

  Hrvoje

  10. 11. 2011. u 12:16 am Odgovori

  Ima nekog novog potencijala u Flashu od verzije 11 (s hardverski ubrazanom 3D grafikom). To bi online gamingu (browser igre – ne igre tipa Warcraft) moglo udahnuti novi život, ali opet je problem da je ugodnije takve igrice (baš igrice) igrati zavaljen na kauču na tabletu, ne na notebooku ili desktop računalu….

  Adobe je trebao na vrijeme skužiti da oni nisu kompanija koja može definirati tehnologiju budućnosti koju ćemo svi koristit već kompanija koja radi authoring alate i mogli su do danas već imati full paket najcool HTML5 authoring alata i dalje voditi igru…

  Božja je pravda u svemu da Flash anyway nije njihov, to je ekipa iz Macromedije smislila pa nek potraže svojih novih 10 godina nekom novom akvizicijom 🙂

 8. Ivor

  Ivor

  10. 11. 2011. u 12:36 am Odgovori

  Ma i dalje je glavni problem sa HTML5 neusklađenost standarda. Gotovo nijedan browser ne podržava sve što HMTL5 može, da ne pričam o IE koji ne podržava skoro pa ništa od novijih i naprednijih elemenata. Dakle sve to toliko komplicira proces izrade i kvalitetnog cross-browser plasiranja multimedijalnih sadržaja na web da je Flash jedino praktično rješenje kod iole kompleksnijih projekata.

  Tako da dok se temeljito ne srede web standardi, Flash i slično ne ide nikamo.

  Što se tiče 11-stice i stage3D, nije potencijal tu samo za igre (usput, igre poput Warcrafta bi totalno mogle ići preko platforme, dovoljno je jaka), već i za druge sadržaje, inovativna dizajnerska rješenja itd.

 9. Marin

  Marin

  10. 11. 2011. u 10:35 am Odgovori

  Plus Flash igrice mozes igrati na tabletu – tj. vjerojatno ih i igras vec. Gasi se samo mobilni browser, ali Flash Air eksportira Flash kao nativne programe tj. vec ih je sve puno u Appstoreu.

 10. Tomislav

  Tomislav

  14. 11. 2011. u 12:39 pm Odgovori

  Nece Flash jos dugo nikuda otici, a pogotovo ne zbog HTML5.
  Adobeov traljavi marketing je napravio takvu pizdariju ovih dana i mi unutar communitya ih peremo da nemate pojma kako…
  Ukidanje razvoja mobile playera je big deal samo zato sto lose zvuci. Meni nije poznat niti jedan jedini projekt koji se oslanjao ma mobile player. Ja imam BlackBerry PlayBook koji odlicno vrti Flash u browseru, ali sav taj postojeci Flash sadrzaj je besmislen bez adaptacije na touch evente i sl.
  HTML5 je odlican za razvoj webova i konacno je u stanju nacrtati pravokutnik na ekranu. Ali to nije enterprise tehnologija, niti po mogucnostima niti po alatima niti po konceptima koje podrzava. To je jos uvijek HTML+JS sa nekim novim mogucnostima i starim problemima.
  Niti jedan projekt oko kojih moja firma trenutno pregovara nije izvediv sa HTML5 zato sto se zahtijevaju stvari kojima HTML5 ne moze ni prismrditi unatoc svim novim mogucnostima koje podrzava. Postoje druge tehnologije koje su potencijalno konkurentne, ali trenutno Flash platforma (Flash/AIR/Flex) pruza najzaokruzeniju tehnolosku cjelinu za razvoj cross-platform aplikacija za web, mobile i desktop i proci ce jos neko vrijeme prije nego dobije konkurenciju (Unity3D je recimo vrlo jak, ali mu nedostaju mnoge kljucne stvari koje ima Flash da bi ga ugrozio).

 11. goran

  goran

  17. 11. 2011. u 12:22 am Odgovori

  Malo je naivno tvrditi da odustajanje od Flash mobila ima bilo kakve veze sa Iphone jer realno gledajući nema. Adobe već godinama reže gdje stigne. On nema jednostavno nema nikakve direktne koristi od Flash Playera a mora ga razvijati. U tome je mislim problem. A na kraju mislim da alternativa ne postoji jer dok se priča o standardima problem je što su standardi slova na papiru. Prvi je to pokazao nitko drugi nego google koje je fino populjavao javascript i nazvao jednostavno suvišnim i zastarjelim.
  Znaći dok se priča o zamjeni flasha standardima od google dolazi da treba mjenjati standarde njihovim standardima:) Jer svatko tko na priču gleda sa poslovne strane zna da je HTML5/JS/CSS3 rupa bez dna u usporedbi sa flashom. Ako je to cijena standarda onda će web doživjeti teški udarac u razvoju.
  Pitanje, zašto nije prenjeta vijest da je google kombinaciju HTML5/JS/CSS3 nazvao zastarjel
  om?
  Da flash killer već ima svojeg killera?
  Mislim takvu situaciju razumije ipak svako tko ima prilike raditi i sa Flashom i sa HTML. Nažalost ljudi koji nemaju mogu likovati zbog ovakvih situacija jer oni klijentu ne moraju objašnjavati zašto nešto treba duže, treba više platiti i skuplje je održavanje i ali imat standard.
  Jefitnije je napraviti HTML verziju za mobitele ako se može.

  I zato dolazi google sa svojim jezikom da ubaci novi flash samo što je ovaj put malo drugačije arihiktetura u pitanju i njihov player će upravljati html/css3 a ne biti plug-in sa svoijm vizualnim sadržajem.

 12. Ivor

  Ivor

  17. 11. 2011. u 1:00 am Odgovori

  Jedini problem koji vidim za Google Wave je to što se, opet, oslanja na HTML/CSS3, i samim time pati od istog problema kao i sami CSS3 i HTML(5) standardi, a to je neusklađenost protokola što dovodi do problema u razvoju cross browser multimedijalnih, interaktivnih rješenja.

  RIA pluginovi imaju svoja ograničenja ali barem funkcioniraju jednako bez obzira na browser.

 13. goran

  goran

  17. 11. 2011. u 5:59 am Odgovori

  @ivor, mislim da je google wave mrtav. Možda neko upozornje kako završavaju tehnologije koje prodaju pod novo ono što je tu!?:)

  Installs: 50,000,000 – 100,000,000, sa profila andorid marketa za Flash.
  Mislim nema te firme koja neba bila dobar startup da ima takvu android aplikaciju, pa zašto to napustiti? Mislim gdje piše da flash mora raditi unutar broswera može i biti kao standalone aplikacija, možda je tu Adobe promašio?. Neka Flash Player pređu u open source, kritičari bi izgubili dobar dio arugmenata, tehnologija bi bila slobodna za implementaciju svima, i Adobe bi još uvijek bio u prednosti jer bi imao najbolje alate.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?

Kolumna

Microsoftova akvizicija ZeniMaxa samo je jedan korak u transformaciji Xboxa u “gaming Netflix”

Možda vam je Microsoft poznat po Windowsima, Officeu i cloud infrastrukturi, ali ovaj PC mastodont jučer je uložio u studio video igara 8 milijardi dolara! A ima itekako dobar razlog...

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech industrija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!