Upoznajte finaliste koji će razvijati aplikacije za građane Zapadnog Balkana

Upoznajte finaliste koji će razvijati aplikacije za građane Zapadnog Balkana

Među izabranim timovima koji će u veljači sudjelovati u bootcampu u Zagrebu dominira tema javnog prijevoza i poticanja biciklizma, ali tu je i aplikacija koja mjeri kvalitetu zraka.

Izabrani timovi dolaze iz Sarajeva, Podgorice, Đakova, Prištine i Pančeva.
Izabrani timovi dolaze iz Sarajeva, Podgorice, Đakova, Prištine i Pančeva.

Izabrano je 10 timova koji ulaze u finale tehnološkog izazova Ministarstvo otvorenih podataka i koji će u veljači sudjelovati u bootcampu u Zagrebu s ciljem razvoja aplikacija za inkluzivno upravljanje na području Zapadnog Balkana. O finalistima se odlučivalo javnim glasanjem te odlukom žirija, a izabrani timovi dolaze iz Sarajeva, Podgorice, Đakova, Prištine i Pančeva.

Ideje koje će se razvijati na novom izdanju natjecanja su sljedeće:

  1. Tim Belaj ba želi razviti aplikaciju putem koje će građani moći slikati primjere zloupotrebe i uništavanja javnoga prostora, poput zloupotrebe parkirnog prostora, te ih poslati vlastima, ali istodobno i učiniti javnima kako bi svi znali za probleme koji postoje.
  2. Dream Green Machine Team ima ideju za inkluzivnu platformu koja će po principu otvorenih podataka i real timea prikupljati sve dostupne izvore o zagađivačima zraka. Građani će putem aplikacije na pametnim telefonima moći pratiti kvalitetu zraka i slati pravno osnovane žalbe vlastima u slučajevima kršenja dozvoljenih razina zagađenja.
  3. Aplikaciju koja će u bilo koje vrijeme znati koji tramvaj kada dolazi, razvit će TramTeam. Aplikacija će sadržavati kartu grada i korisnicima naznačiti koja im je stanica najbliža.
  4. Tim Sarajevo Hawkeye se također usredotočio na problem javnog prijevoza u svome gradu.
  5. Bri team želi učiniti dostupnima informacije o stanju na cestama i vremenskim uvjetima za sve destinacije na Zapadnom Balkanom. Platforma/aplikacija koju će razviti će također sadržavati važne brojeve telefona za slučajeve nužde u svim državama.
  6. Iz Podgorice dolazi me koji želi potaknuti korištenje bicikla u glavnome gradu Crne Gore. Platforma Ciklograd bi se trebala pobrinuti za prikupljanje podataka o problemima s kojima se susreću biciklisti, predstaviti ih vlastima i predložiti rješenja.
  7. Balkans Inventors ima ideju za razvoj platforme koja će sadržavati navigaciju za najbližu ili izabranu destinaciju s obzirom na to traži li korisnik biciklističke staze, parkirna mjesta za bicikle, objekte koji dozvoljavaju ljubimce ili rasporede vlakova i gradskog prijevoza.
  8. Verbatim će raditi na web aplikaciji koja će analizirati javne projekte s ciljem uvida u razlike između povučenih sredstava i realizacije projekta. Također, građani će moći i sami predlagati projekte.
  9. Iza ideje za aplikaciju za poljoprivrednike putem koje ćete moći saznati koja je zemlja pogodne za uzgoj pšenice stoji InoCoders.
  10. Tim Tax busters želi stvoriti platformu s dvije glavne komponente: planiranje i realizacija javnih budžeta te otvoreni podaci po pitanju pravnog okvira za porezni sustav.

Svim natjecateljima želimo puno sreće u razvoju svojih ideja.

Za više informacija pogledajte službene stranice.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Tehnologija

Probao sam robotsku kosilicu – mnogo je više od “Roombe za travnjake”

Imati robota koji vam kosi travu je super ideja, ali koliko je realizacija zapravo jednostavna i uspješna?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Što ste propustili

Intervju

Wirecard je potonuo, je li za sobom povukao Revolut, druge fintechove i – vaše novce?

Hoće li pad Wirecarda značiti gubitak povjerenja korisnika u fintech svijet?

Startupi i poslovanje

Ovo je potpuni plan za sav sadržaj koji uspješan webshop mora imati!

Sadržaj je ključni faktor zbog kojeg korisnici dolaze interaktirati s vašim brendom. Sadržaj je kralj, a eCommerce tu nije iznimka. Od poslovnog plana, općeg sadržaja i opisa proizvoda, ovo su stavke koje svaki uspješan webshop mora pokriti.

Tehnologija

Tenisice, ruž, naočale… Kad ih već ne možemo isprobati u trgovini, zašto ne bismo virtualno?

Unatoč razvoju online prodaje, fizičke trgovine zadržale su svoju glavnu prednost - mogućnost da kupac sam isproba željene proizvode. No, nakon što su se trgovine diljem svijeta zatvorile zbog pandemije, porasla je popularnost virtualnog isprobavanja proizvoda koje pokušava donekle nadomjestiti korisničko iskustvo na kakvo smo navikli u tradicionalnim trgovinama.

Intervju

Nakon investicije od više od 50.000 eura, najveća regionalna CS:GO zajednica, CSadria, postala Esport Adria

Ovaj novi brend okupit će gamere i fanove ne samo esport igara, već i mobilnih i drugih igara koje igra mnogo veći broj ljudi.

Startupi i poslovanje

Email marketing u doba “korone”: 3 greške i 3 trika za bolju učinkovitost

Pomno pripremate i šaljete newslettere, ali učinka nema? Uz Brunu Zagorščaka iz agencije Neuralab, nedavno certificiranog Mailchimp partnera, prolazimo osnovne pogreške i taktike email marketinga.

Tehnologija

S Omoguru widgetom ne čitaju lakše samo disleksičari, već svi mi koji u ekrane buljimo svakodnevno

Za osobe koje imaju poteškoće u čitanju Omoguru je dar s neba, a odnedavno im je njihov alat još dostupniji. Radi se o widgetu koji gotovo svaku stranicu može učiniti čitljivijom.