Upoznajte finaliste koji će razvijati aplikacije za građane Zapadnog Balkana

Upoznajte finaliste koji će razvijati aplikacije za građane Zapadnog Balkana

Među izabranim timovima koji će u veljači sudjelovati u bootcampu u Zagrebu dominira tema javnog prijevoza i poticanja biciklizma, ali tu je i aplikacija koja mjeri kvalitetu zraka.

Izabrani timovi dolaze iz Sarajeva, Podgorice, Đakova, Prištine i Pančeva.
Izabrani timovi dolaze iz Sarajeva, Podgorice, Đakova, Prištine i Pančeva.

Izabrano je 10 timova koji ulaze u finale tehnološkog izazova Ministarstvo otvorenih podataka i koji će u veljači sudjelovati u bootcampu u Zagrebu s ciljem razvoja aplikacija za inkluzivno upravljanje na području Zapadnog Balkana. O finalistima se odlučivalo javnim glasanjem te odlukom žirija, a izabrani timovi dolaze iz Sarajeva, Podgorice, Đakova, Prištine i Pančeva.

Ideje koje će se razvijati na novom izdanju natjecanja su sljedeće:

  1. Tim Belaj ba želi razviti aplikaciju putem koje će građani moći slikati primjere zloupotrebe i uništavanja javnoga prostora, poput zloupotrebe parkirnog prostora, te ih poslati vlastima, ali istodobno i učiniti javnima kako bi svi znali za probleme koji postoje.
  2. Dream Green Machine Team ima ideju za inkluzivnu platformu koja će po principu otvorenih podataka i real timea prikupljati sve dostupne izvore o zagađivačima zraka. Građani će putem aplikacije na pametnim telefonima moći pratiti kvalitetu zraka i slati pravno osnovane žalbe vlastima u slučajevima kršenja dozvoljenih razina zagađenja.
  3. Aplikaciju koja će u bilo koje vrijeme znati koji tramvaj kada dolazi, razvit će TramTeam. Aplikacija će sadržavati kartu grada i korisnicima naznačiti koja im je stanica najbliža.
  4. Tim Sarajevo Hawkeye se također usredotočio na problem javnog prijevoza u svome gradu.
  5. Bri team želi učiniti dostupnima informacije o stanju na cestama i vremenskim uvjetima za sve destinacije na Zapadnom Balkanom. Platforma/aplikacija koju će razviti će također sadržavati važne brojeve telefona za slučajeve nužde u svim državama.
  6. Iz Podgorice dolazi me koji želi potaknuti korištenje bicikla u glavnome gradu Crne Gore. Platforma Ciklograd bi se trebala pobrinuti za prikupljanje podataka o problemima s kojima se susreću biciklisti, predstaviti ih vlastima i predložiti rješenja.
  7. Balkans Inventors ima ideju za razvoj platforme koja će sadržavati navigaciju za najbližu ili izabranu destinaciju s obzirom na to traži li korisnik biciklističke staze, parkirna mjesta za bicikle, objekte koji dozvoljavaju ljubimce ili rasporede vlakova i gradskog prijevoza.
  8. Verbatim će raditi na web aplikaciji koja će analizirati javne projekte s ciljem uvida u razlike između povučenih sredstava i realizacije projekta. Također, građani će moći i sami predlagati projekte.
  9. Iza ideje za aplikaciju za poljoprivrednike putem koje ćete moći saznati koja je zemlja pogodne za uzgoj pšenice stoji InoCoders.
  10. Tim Tax busters želi stvoriti platformu s dvije glavne komponente: planiranje i realizacija javnih budžeta te otvoreni podaci po pitanju pravnog okvira za porezni sustav.

Svim natjecateljima želimo puno sreće u razvoju svojih ideja.

Za više informacija pogledajte službene stranice.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Što ste propustili

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Tehnologija

Hardverski vodič za sve trenutne i buduće influencere, freelancere i gamere

Kraj jedne godine i ulazak u novu možete pamtiti po retrospektivi na prošle uspjehe i neuspjehe te novogodišnjim planovima koji su se izjalovili do sredine siječnja. A možete i po tome kako ste napokon odlučili napraviti prvi korak prema ostvarenju svog influencerskog, gamerskog ili freelancerskog sna. Hardver možda nije najvažnija stvar u toj priči, ali je sigurno bitna stvar za početak.

Novost

Albert Gajšak otkrio zašto je mentoriranje od Cara vrjednije od njegovih para

Mentoriranje nije samo za startupe u akceleratorima, već nam svima može pomoći bilo da smo mentor ili mentorirani kako pokazuje i uspješan primjer osnivača Makerbuina i Infinuma.

Sponzorirano

Privući i zadržati zaposlenike nećete šarenim uredom, ali hoćete agilnom transformacijom

Neki nabavljaju stolni nogomet i šarene vreće za odmaranje, neki organiziraju filmske večeri i zabave petkom, a neki se obraćaju - agilnom treneru.

Intervju

Kako do prakse na kojoj si plaćen i na kojoj učiš, ulažeš u sebe i napreduješ?

Nekima je još u redu pripravnike uzimati na neplaćeno pa ih natovariti kao da su Katica za sve. Pripravništva su se promijenila, barem u nekim tvrtkama, a netom diplomirana ekonomistica i njezin kolega na apsolventskoj godini, otkrit će vam i kako.

Startupi i poslovanje

Dragi svi, budite podrška koju želite i sebi; drage žene, nemojte prihvatiti ništa manje

Ladies of New Business Tech edition okupio je domaće i strane IT rukovoditelje, stručnjake i organizatore IT konferencija kako bi raspravili što kao kolege, šefovi i organizatori možemo učiniti kako bi pomogli IT-jevkama da napreduju u industriji te da se osjećaju kao njezin važan dio.