Fina na YouTubeu objavila video upute za korištenje servisa e-Blokada

Fina na YouTubeu objavila video upute za korištenje servisa e-Blokada

Ovrhe se, nažalost, vraćaju od idućeg ponedjeljka. Na sreću pak, pristup e-Blokade servisu bit će nešto jasniji s video uputama pa će ovršeni lakše saznati stanje ovrhe i kako zaštiti svoj priljev novca.

Tijekom posljednjih pola godine ovrhe nad građanima Hrvatske bile su zaustavljene zbog pandemije koronavirusa, ali na žalost onih koji su ovršeni – to više neće biti slučaj. Od idućeg ponedjeljka (19. listopada), ovrhe se vraćaju, a s njima dolaze i video upute uz pomoć kojih biste trebali lakše saznati jeste li ovršeni.

Za razliku od sličnih e-servisa koji su popraćeni iscrpnim i ne intuitivnim tekstualnim uputama, FINA se odlučila za e-Blokade napraviti serijal videa koji detaljno opisuju proces njihovog korištenja. Riječ je o 8 videa u serijalu e-Blokade na YouTube kanalu FINA-e koji pojašnjavaju sve: od prijave u aplikaciju e-Blokade do otvaranja zaštićenog računa. Čitavu listu videa možete vidjeti OVDJE.

Servis e-Blokade namijenjen je da vam da uvid u to je li vas netko ovršio i koliko ste dužni. Također, najnovija je vijest da ćete putem servisa moći otvoriti zaštićeni račun kojim možete bez obzira na ovrhu osigurati svoj priljev novca.

Dobrodošle video upute i zaštićeni račun!

Ovo je dobrodošla promjena za sve one koji se, na žalost, moraju informirati o tome jesu li blokirani ili ne, budući da ćete putem videa mnogo lakše shvatiti što trebate napraviti.

Građani će tako saznati uz upute kako mogu putem servisa e-Blokade, kojem pristupaju putem sustava e-Građani, provjeriti imaju li dug, tko je ovrhovoditelj te kako otvoriti zaštićeni račun i preuzeti sve dokumente vezane uz ovrhu.

Zaštićeni račun posebno je važna stvar za ovršene građane jer će se na njih nastaviti uplaćivati zaštićena primanja poput primanja po osnovi socijalne skrbi, naknade za bolovanje, dječjeg doplatka i slično te većine iznosa plaće ili mirovine. Samo će se određen dio plaće (oko četvrtine), isplatiti na glavni račun kako bi se podmirila ovrha.

Svakako pozdravljamo činjenicu da se FINA odlučila na snimanje videa koji pokazuju gdje treba kliknuti i što napraviti kako bi se barem donekle riješili problemi koje neki građani imaju, a kojima se troškovi ovrhe iz dana u dan mogu podebljavati bez njihovog znanja.

Servisi od koristi kad ih se zna koristiti

Nadamo se da će više servisa ponukani ovim primjerom pripremati video upute ubuduće. Osam videa FINA-e traje ukupno oko 20 minuta, što se čini mnogo prihvatljivije nego listanje desetaka stranica PDF-ova koji su česta praksa za upute ovakvih servisa.

Jasno je kako i sugrađanima koji možda nisu toliko upoznati s internetskim servisima ove upute dobro dođu kako bi se mogli lakše informirati o važnim stvarima, a budući da se ne moraju čitati već slušati, i mogu se pauzirati kada god želite, zaista će pomoći mnogima – a ujedno biti pristupačniji za slabovidne i potrebite.

Savjetujemo vam da svakako prije ponedjeljka provjerite stanje svojih dugovanja, a po potrebi otvorite i zaštićeni račun uz pomoć video savjeta koje je FINA stavila na YouTube.

U aplikaciju e-Blokade možete se prijaviti putem službenih stranica, iako moramo napomenuti kako zbog činjenice da ovrhe opet kreću u ponedjeljak ovaj sustav neće biti dostupan od petka 16.10., pa sve do ponedjeljka ujutro. Ovo će unijeti dosta problema za sve one koji ga moraju koristiti, stoga vam možemo preporučiti samo da budete brzi i obavite sve što morate do petka u 16 sati.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.