Zašto jedan fakultet organizira startup događanje?

Faks-up 2015: Zašto jedan fakultet organizira startup događanje?

Na Visokoj školi za IT u Zagrebu 19. 2. održavamo konferenciju faks-up 2015 na temu startup poduzetništva među studentima i srednjoškolcima. Ali zašto smo se kao visokoškolska ustanova odlučili na to? Čemu još jedna startup konferencija?

Konferencija faks-up 2015 promovira startup kulturu među studentima i srednjoškolcima.
Konferencija faks-up 2015 promovira startup kulturu među studentima i srednjoškolcima.

Odgovor bi na to mogli bolje dati naši studenti, bolje rečeno njihova pitanja koje svakodnevno slušamo. Ukratko, uči se mnogo o tehnologiji, o teoriji ekonomije i poduzetništva, ali i kako to primijeniti u stvarnom svijetu? U redu, student kad završi fakultet ipak ima odgovarajuće znanje, lijepo se prijavi na natječaj za posao, zaposli se kao pripravnik i polako napreduje. Ali je li to sve? Što ako želimo više? Imamo ideju i htjeli bismo napraviti biznis oko nje. Kako uspjeti u Hrvatskoj, što je potrebno napraviti, kuda da krenemo?

I potpuno su u pravu, ta karika koja nedostaje, od faksa do biznisa, od studenta do “milijunaša” nije samo problem obrazovanja u Hrvatskoj, već i gospodarstva u cjelini.

Tako smo došli do konferencije – idemo studentima pa i srednjoškolcima dati maleni poticaj. Pozvali smo inkubatore, državne institucije, privatne poduzetnike koji su tu priču uspješno prošli. Imamo interesantan miks govornika koji bi mogli pomoći poduzetniku početniku da svoju ideju pretoči u stvarnost ili kako smo to šaljivo (ili ne) nazvali: Iz studentske klupe do zlatne kune

Neki od govornika na konferenciji.
Neki od govornika na konferenciji.

Kako krenuti, financirati, uspjeti?

Sama konferencija je organizirana kao modificirana verzija panela, a sastoji se iz tri tematska dijela: kako krenuti, kako financirati i kako smo uspjeli. 

Program je poprilično “nabrijan”, svaki dio traje samo 45 minuta (kao školski sat) u kojima će tri govornika pokušati kazati ono najbitnije o temi. U završnom dijelu kao bonus moći će se direktno pristupiti govornicima, diskutirati, razmijeniti kontakte a možda i započne poneka suradnja, zaposlenje ili… 

Nećemo dati sve odgovore, nećemo napraviti ništa revolucionarno 19. veljače, ali znam da idemo u pravom smjeru. I eto konačno odgovara na pitanje iz naslova: Zato što smatramo da je to naš posao, kao i svake druge obrazovne ustanove, stvari se trebaju mijenjati i vrijeme je da počnemo od sebe. Slažete se s nama? Ako da, dođite, budite dio ove priče, prijaviti se bar je lako (i besplatno),

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?

Kolumna

Microsoftova akvizicija ZeniMaxa samo je jedan korak u transformaciji Xboxa u “gaming Netflix”

Možda vam je Microsoft poznat po Windowsima, Officeu i cloud infrastrukturi, ali ovaj PC mastodont jučer je uložio u studio video igara 8 milijardi dolara! A ima itekako dobar razlog...

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech industrija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!