Zašto jedan fakultet organizira startup događanje?

Faks-up 2015: Zašto jedan fakultet organizira startup događanje?

Na Visokoj školi za IT u Zagrebu 19. 2. održavamo konferenciju faks-up 2015 na temu startup poduzetništva među studentima i srednjoškolcima. Ali zašto smo se kao visokoškolska ustanova odlučili na to? Čemu još jedna startup konferencija?

Konferencija faks-up 2015 promovira startup kulturu među studentima i srednjoškolcima.
Konferencija faks-up 2015 promovira startup kulturu među studentima i srednjoškolcima.

Odgovor bi na to mogli bolje dati naši studenti, bolje rečeno njihova pitanja koje svakodnevno slušamo. Ukratko, uči se mnogo o tehnologiji, o teoriji ekonomije i poduzetništva, ali i kako to primijeniti u stvarnom svijetu? U redu, student kad završi fakultet ipak ima odgovarajuće znanje, lijepo se prijavi na natječaj za posao, zaposli se kao pripravnik i polako napreduje. Ali je li to sve? Što ako želimo više? Imamo ideju i htjeli bismo napraviti biznis oko nje. Kako uspjeti u Hrvatskoj, što je potrebno napraviti, kuda da krenemo?

I potpuno su u pravu, ta karika koja nedostaje, od faksa do biznisa, od studenta do “milijunaša” nije samo problem obrazovanja u Hrvatskoj, već i gospodarstva u cjelini.

Tako smo došli do konferencije – idemo studentima pa i srednjoškolcima dati maleni poticaj. Pozvali smo inkubatore, državne institucije, privatne poduzetnike koji su tu priču uspješno prošli. Imamo interesantan miks govornika koji bi mogli pomoći poduzetniku početniku da svoju ideju pretoči u stvarnost ili kako smo to šaljivo (ili ne) nazvali: Iz studentske klupe do zlatne kune

Neki od govornika na konferenciji.
Neki od govornika na konferenciji.

Kako krenuti, financirati, uspjeti?

Sama konferencija je organizirana kao modificirana verzija panela, a sastoji se iz tri tematska dijela: kako krenuti, kako financirati i kako smo uspjeli. 

Program je poprilično “nabrijan”, svaki dio traje samo 45 minuta (kao školski sat) u kojima će tri govornika pokušati kazati ono najbitnije o temi. U završnom dijelu kao bonus moći će se direktno pristupiti govornicima, diskutirati, razmijeniti kontakte a možda i započne poneka suradnja, zaposlenje ili… 

Nećemo dati sve odgovore, nećemo napraviti ništa revolucionarno 19. veljače, ali znam da idemo u pravom smjeru. I eto konačno odgovara na pitanje iz naslova: Zato što smatramo da je to naš posao, kao i svake druge obrazovne ustanove, stvari se trebaju mijenjati i vrijeme je da počnemo od sebe. Slažete se s nama? Ako da, dođite, budite dio ove priče, prijaviti se bar je lako (i besplatno),

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Prikaz

Što znači biti junior, što middle, a što senior u hrvatskoj tehnološkoj industriji?

Tri programerske pozicije - 100 definicija što obuhvaćaju. Ususret objavi matrice senioriteta development agencije Bornfight, iskoristili smo priliku razgovarati s nekoliko članova domaće IT zajednice ne bi li rasvijetlili što bi mogao biti standard za juniorski, middle ili seniorski posao programera. Evo što smo saznali...

Kultura 2.0

Zašto vam baš neću dati email ili broj direktora te tvrtke, ali možda napravim intro (što je bolje za vas)

“Možeš li mi dati email ili telefon od...?” Žao mi je, ne neću. Umjesto dilanja kontaktnih podataka, vrijeme je da usvojimo kulturu “introa”.

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.

Mobilno

MWC otkazan: Hrvatski novinari i izlagači, poput Microblinka, Undabota i Delta Realityja, saniraju štetu

Najveći sajam mobilne telefonije, Mobile World Congress u Barceloni jučer je otkazan, a kao razlog se navodi - koronavirus. Neki bi se s time složili, neki vide druge razloge, no posljedice za mnoge u industriji su očigledne i nisu zaobišle hrvatske izlagače, novinare i posjetitelje.