Facedeals vam prepoznaje facu na kavi ili gablecu - zahvaljući Facebooku i maloj kameri

Facedeals vam prepoznaje facu na kavi ili gablecu – zahvaljući Facebooku i maloj kameri

Facedeals je nova tehnologija američke agencije Redpepper koja omogućava prijavu na Facebook lokacije putem prepoznavanja vašeg lica tj. facial recognitiona koje je i Facebook svojevremeno htio koristiti za automatsko tagiranje fotografija. Krajnji cilj je ponuditi fanovima određenog restorana, trgovine ili bara ponuditi primamljive ponude čim uđu u svoju omiljenu lokaciju - bez “ručne” prijave putem Facebookove mobilne aplikacije.

Facedealsova kamera zna vašu facu - ukoliko joj dopustite

Facedeals je nova tehnologija američke agencije Redpepper koja omogućava prijavu na Facebook lokacije putem prepoznavanja vašeg lica tj. facial recognitiona koje je i Facebook svojevremeno htio koristiti za automatsko tagiranje fotografija. Krajnji cilj je ponuditi fanovima određenog restorana, trgovine ili bara ponuditi primamljive ponude čim uđu u svoju omiljenu lokaciju – bez “ručne” prijave putem Facebookove mobilne aplikacije.

Iako bi ovakva tehnologija možda bila logičnija u integraciji s popularnom lokacijskom društvenom mrežom Foursquare, korisnici Facebooka većim brojem fotografija omogućuju lakše prepoznavanje putem, imajmo na umu, najveće društvene mreže na svijetu. Redpepperovci na svom blogu tvrde kako već testiraju kameru u američkom gradu Nashvilleu.

Kako funkcionira Facedeals

Bez brige, Facedeals vas navodno neće automatski prepoznati, osim ako se ne prijavite putem njihove Facebook aplikacije. Ukoliko se prijavite i uđete u kafić gdje vas kamera prepozna, na svoj ćete smartphone koji ste prijavili s Facedealsom dobili ponudu slične stranicama za grupnu kupovinu poput Kolektive. Ponude ćete dobiti za one lokacije koje ste lajkali na Facebooku.

Pa to je...! (Preuzeto od Redpeppera)

Facedealove kamere samostalni su uređaji koji koriste niz open source tehnologija poput Raspberry Pi, Aduino, OpenCV te dakako – Facebookov Graph API. Facedeals bi svakako mogao biti praktičan vlasnicima restorana i barova koji žele svojim pravim, redovitim fanovima ponuditi nešto više kao i zaraditi nešto više, ali je pitanje vremena kad će Facebook reagirati. Kako funkcionira Facedeals pogledajte u službenom videu:

[vimeo]http://vimeo.com/47133014[/vimeo]

Techchrunchov Gregory Ferenstein zaključuje kako Facedeals vrlo slobodno koristi Facebookove zaštitne boje te varijantu logotipa i imena, zbog čega je ne tako davno i češki Socialbakers promijenio ime iz Facebakersa. Osim toga, američkom se kongresu nije svidjela Facebookova vlastita ideja prepoznavanja lica za što su svojevremeno kupili domenu Face.com, tako da je i taj Zuckerbergov plan propao.

Facedealsova kamera (Preuzeto od Redpeppera)

U regionaloj pak varijanti Facebook se ne koristi previše za prijavu na lokacije. Koliko god relativno malo korisnika Foursquare imao u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i ostatku regije, ipak ih je više nego Facebookovih korisnika koji check-inaju. Facedeals bi u toj varijanti bio prilično beskoristan, ali čini se kao svakako zanimljiva ideja koja nas upućuje (ili možda čak upozorava) na budućnost u kojoj je Facebook naš itekako prepoznatljiv profil.

Mislite li da Facedeals ima budućnost u nekoj varijanti?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?

Kolumna

Microsoftova akvizicija ZeniMaxa samo je jedan korak u transformaciji Xboxa u “gaming Netflix”

Možda vam je Microsoft poznat po Windowsima, Officeu i cloud infrastrukturi, ali ovaj PC mastodont jučer je uložio u studio video igara 8 milijardi dolara! A ima itekako dobar razlog...

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech industrija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!