Vlasti od Facebooka tražile informacije o 20 hrvatskih korisnika

Vlasti od Facebooka tražile informacije o 20 hrvatskih korisnika, 44% podataka predano

Nije novost da u slučaju kriminalnih radnji vlasti predaju zahtjeve društvenim mrežama i ostalim davateljima digitalnih usluga za dostavljanje informacija o njihovim korisnicima. No, koliko takvih zahtjeva ima iz Hrvatske, Srbije, Slovenije... I koliko se zahtjeva uvažava? Facebook otkriva.

fbgov_1

Veliki tehnološki servisi muku muče s balansiranjem između transparentnosti, zaštite svojih korisnika i njihovih podataka te suradnjom s vlastima. Zbog toga je Facebook, kao i neki drugi tehnološki divovi, odlučio objavljivati izvješća o tome koliko u određenom periodu dobivaju zahtjeva vlasti koji traže određene korisničke podatke te koliko podataka uopće daju.

Jučer je objavljeno izvješće koje obuhvaća prvih šest mjeseci 2015. godine, a u njega su uključene i zemlje regije, kao i Hrvatska. Kako je navedeno u objavi za medije, vidi se porast u broju zahtjeva – za 18%, odnosno, ukupan broj zahtjeva narastao je s 35.051 na 41.214 u odnosnu na prethodno razdoblje.

Kakvo je stanje u regiji?

hrvatska

  • U Hrvatskoj je bilo 18 zahtjeva od siječnja do lipnja ove godine za ukupno 20 korisnika, a u 44,44% zahtjeva neki su podatci dani vlastima.
  • Što se tiče Srbije, bilo je ukupno 19 zahtjeva za 27 korisnika, odnosno profila, a u čak 84,21% vlastima su dane određene informacije.
  • U Sloveniji je bio samo jedan zahtjev, za dvoje korisnika, a Facebook ga nije uvažio.
  • U Bosni i Hercegovini bilo je 17 zahtjeva za 38 korisnika, a predano je 23,53% od traženih podataka.
  • Crna Gora je poslala tri zahtjeva za četiri korisnika, a dobila je 66,67% traženih podataka.
  • U Makedoniji je bilo ukupno 10 zahtjeva za 23 profila, a 30% podataka je predano.

Iz Facebooka neprestano naglašavaju kako ne puštaju vlastima direktan pristup podatcima korisnika, nego reagiraju na zahtjeve koji imaju zakonsko uporište. U slučaju da su zahtjevi preširoki ili nejasni, odbacuju se, a navode da su zbog toga spremni ići čak i na sud.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Telekom Bankarstvo: Zabi prosječna bankarska aplikacija, HT-u dodatan izvor prihoda

Telekom bankarstvo Hrvatskog telekoma i Zagrebačke banke ne pruža kvalitetnije korisničko iskustvo ni od hrvatskih konkurenata ni od Revoluta, ali najavljuje agresivnu marketinšku kampanju kakvu prosječna banka ne bi pokrenula.

Startupi i poslovanje

Dati otkaz zaposleniku u mješovitoj stvarnosti dobar je PR, ali XR doista pomaže razvoju mekih vještina

Zamislite dan kad svojim zaposlenicima nećete plaćati tečajeve već će te ih poslati u susjednu sobu da prođu simulaciju - taj dan mogao bi biti veoma blizu, a evo i što od njega očekivati.

Startupi i poslovanje

Superbet akvizirao Axilis Brune Kovačića – Zagreb postaje inovacijski centar digitalnog klađenja

Bruno Kovačić za Netokraciju ekskluzivno otkriva kako je softversku agenciju koju je osnovao kao student preuzeo Superbet, a koji je nedavno osigurao 175 milijuna eura za širenje.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.

Startupi i poslovanje

Oradian potvrđuje brz rast u Aziji nagradom na najvećoj japanskoj fintech konferenciji

Domaći Oradian širi se tržištima Azije, a velike uspjehe potvrđuje i nagrada na startup natjecanju FIN/SUM, najveće japanske fintech konferencije.

Intervju

Na Dan programera, četiri žene otkrivaju kako je tekao njihov karijerni put kroz IT industriju

Na Dan programera, predstavljamo četiri žene koje se bave (ili su se bavile) programiranjem. Je li njihov obrazovni i karijerni put bio pravocrtan ili je vrludao po krivuljama, otkrivaju nam sugovornice iz tvrtki Agency04, Five, IN2 i Styria.AI.

Tehnologija

Kako uopće možemo biti sigurni da će autonomna vozila biti – sigurna?

Autonomna vozila kod mnogih i dalje izazivaju osjećaj nesigurnosti. No, ovaj tekst mogao bi pomoći da se rasvijetli proces iza razvoja i testiranja sigurnosno-kritičnih sustava u vozilima budućnosti.

Startupi i poslovanje

Gideonovi roboti dobili pametnu ruku: Samostalno se kreće, sve vidi i popravlja!

Tvrtka Gideon Brothers nastavlja s razvojem prototipova robota, a posljednja verzija ima i robotsku ruku koja prepoznaje svijet oko sebe.

Mobilno

Apple Arcade i Apple TV+ stižu uskoro i u Hrvatsku

Osim novih iPhone modela, jučer smo saznali i novosti o dvije pretplatničke usluge koje nas čekaju iz Applea.