Vlasti od Facebooka tražile informacije o 20 hrvatskih korisnika

Vlasti od Facebooka tražile informacije o 20 hrvatskih korisnika, 44% podataka predano

Nije novost da u slučaju kriminalnih radnji vlasti predaju zahtjeve društvenim mrežama i ostalim davateljima digitalnih usluga za dostavljanje informacija o njihovim korisnicima. No, koliko takvih zahtjeva ima iz Hrvatske, Srbije, Slovenije... I koliko se zahtjeva uvažava? Facebook otkriva.

fbgov_1

Veliki tehnološki servisi muku muče s balansiranjem između transparentnosti, zaštite svojih korisnika i njihovih podataka te suradnjom s vlastima. Zbog toga je Facebook, kao i neki drugi tehnološki divovi, odlučio objavljivati izvješća o tome koliko u određenom periodu dobivaju zahtjeva vlasti koji traže određene korisničke podatke te koliko podataka uopće daju.

Jučer je objavljeno izvješće koje obuhvaća prvih šest mjeseci 2015. godine, a u njega su uključene i zemlje regije, kao i Hrvatska. Kako je navedeno u objavi za medije, vidi se porast u broju zahtjeva – za 18%, odnosno, ukupan broj zahtjeva narastao je s 35.051 na 41.214 u odnosnu na prethodno razdoblje.

Kakvo je stanje u regiji?

hrvatska

  • U Hrvatskoj je bilo 18 zahtjeva od siječnja do lipnja ove godine za ukupno 20 korisnika, a u 44,44% zahtjeva neki su podatci dani vlastima.
  • Što se tiče Srbije, bilo je ukupno 19 zahtjeva za 27 korisnika, odnosno profila, a u čak 84,21% vlastima su dane određene informacije.
  • U Sloveniji je bio samo jedan zahtjev, za dvoje korisnika, a Facebook ga nije uvažio.
  • U Bosni i Hercegovini bilo je 17 zahtjeva za 38 korisnika, a predano je 23,53% od traženih podataka.
  • Crna Gora je poslala tri zahtjeva za četiri korisnika, a dobila je 66,67% traženih podataka.
  • U Makedoniji je bilo ukupno 10 zahtjeva za 23 profila, a 30% podataka je predano.

Iz Facebooka neprestano naglašavaju kako ne puštaju vlastima direktan pristup podatcima korisnika, nego reagiraju na zahtjeve koji imaju zakonsko uporište. U slučaju da su zahtjevi preširoki ili nejasni, odbacuju se, a navode da su zbog toga spremni ići čak i na sud.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Društvene mreže

Filip Zavadlav: Kako je ubojica podrškom na online mrežama postao simbol borbe za pravdu?

Uspoređuju ga s Jokerom i Punisherom, prozivaju ga herojem, a ne ubojicom. Priča o Filipu Zavadlavi, 25-godišnjaku koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu, puni sve medije već nekoliko dana. Ali i društvene mreže.

Što ste propustili

Tehnologija

Hrvatska pošta u zraku: Dostava dronom u Hrvatskoj sve nam je bliža

Nakon eksperimentiranja s kriptovalutama, Hrvatska pošta poletjela je i u istraživanje bespilotnih letjelica koje bi mogle dostavljati pakete u udaljenim dijelovima Hrvatske.

Tehnologija

Gradionica – gdje zagrebački klinci grade LEGO robote i zajednicu spremnu za svijet budućnosti

Marljivi polaznici udruge Gradionica svoje zimske praznike nisu provodili pred računalima, mobitelima i konzolama. Nadvijeni nad LEGO kockicama, motorima, kabelima i senzorima planirali su što s novim zadatkom FIRST LEGO lige, na čijoj je svjetskoj završnici u Houstonu prošle godine bio upravo robot iz hrvatske (G)radionice.

Intervju

Hrvatski studio Tanais Games usred razvoja igre Saint Kotar rebrandirao se u Red Martyr Entertainment

Razviti igru u Hrvatskoj samo po sebi je teško, ali napraviti potpun rebrend studija usred razvoja posve je nov izazov.

Kultura 2.0

Sextortion mailovi kruže Hrvatskom: Ucjenjivač je već ugrabio 49 tisuća kuna

Nacionalni CERT (eng. Computer Emergency Response Team) danas je zabilježio povećani broj lažnih ucjenjivačkih poruka kojima napadač pokušava iznuditi novčanu dobit od žrtve, a prema posljednjim informacijama na račun je stiglo najmanje sedam uplata od po 7 tisuća kuna.

Startupi i poslovanje

Porezna prognoza za freelancere: Strože kontrole, nove minimalne plaće, zdravstveno…

Godina iza nas započela je pretežno vedrom prognozom, no s izmjenama Općeg poreznog zakona vrijeme se krajem 2020. značajno pogoršalo za nezavisne izvođače te mikro i male poduzetnike. Što nas još čeka u novoj (fiskalnoj) godini?

Društvene mreže

Nana Nadarević, Mija Dropuljić, Natko Beck: Influenceri koji zdravlje – a možda i život – znače

Razgovarala sam s tri influencera, Nanom Nadarević, Mijom Dropuljić i Natkom Beckom, koji su svoj utjecaj iskoristili za poticanje važnih tema - od podizanja svijesti o uznemiravanju do boljeg komuniciranja u zdravstvu.