Facebook se uključio u utrku ponude videa uživo

Facebook Live video: Periscope, Meerkat i televizija uživo, čuvajte se!

Facebook je predstavio vlastitu verziju videa uživo, uključujući se u utrku u kojoj su se ranije ove godine našli Periscope i Meerkat. Novitet je sada ponuđen samo poznatim osobama s profilom na kojem je potvrđeno da su ona ili onaj za koga se predstavljaju, a u usporedbi s postojećim servisima, razlika je i da se snimljeno neće brisati automatski, već ta opcija ovisi o odluci korisnika koji je objavio video.

live_cover_1

Poslije Periscopea i Meerkata, i Facebook je predstavio svojeg konja za utrku u ponudi video sadržaja, s prenošenjem uživo i mogućnošću pregledavanja u snimci. Riječ je o novitetu koji se zove jednostavno i lako pamtljivo, Live, a u sadašnjoj, početnoj fazi, neće ga moći snimati obični i mali čovjek, već samo poznati i slavni s verificiranim profilom na Facebooku.

Čemu Live služi?

S obzirom na to da je trenutno ponuđen samo poznatim osobama, Live je ponajprije osmišljen kao nova mogućnost njihove komunikacije s obožavateljima. Kako bi što lakše došli do velikog broja ljudi, od lani im je na raspolaganju aplikacija Mentions, koja je poslužila kao zanimljiv alat korisnicima s verificiranim stranicama, dostupan samo njima.

Poznati i slavni oslanjaju se na Mentions kako bi doznali o čemu obožavatelji raspravljaju na Facebooku, bilo o njima, bilo o drugim poznatima, a tu je i veća mogućnost komunikacije sa širim krugom ljudi, osmišljena kao posebni kanal samo za tu namjenu. Live će biti produžetak te priče, također povezan s aplikacijom Mentions i korisnicima koji se s njome služe za interakciju s obožavateljima. Od sada će to moći raditi i videom, a ne samo pisanim porukama.

Kako će Live funkcionirati?

Slavne osobe željne objavljivanja videa će se s novitetom moći upoznati prolazeći nekoliko koraka s novom opcijom koja je pridodana u njihovu Facebook Mentions aplikaciju. Bez Mentionsa neće ići, a jednom kada krene, otvaraju se nove mogućnosti s kojima je kontrola u rukama osobe koja snima i objavljuje video.

Objavljivač snimljenoga moći će odrediti hoće li se, poslije puštanja uživo, video automatski izbrisati ili će ga njegovi obožavatelji moći pregledati i naknadno, što je opcija kakvu autor sadržaja nema ako se služi konkurentima Periscopeom ili Meerkatom, na kojima se video automatski briše poslije 24 sata ili odmah. Osim što može kontrolirati hoće li video nestati, objavljivač će u svojim rukama imati i usmjeravanje rasprave o onome što je snimio, s mogućnostima da se ponaša kao njezin moderator.

Kako je u predstavljanju noviteta prenio TechCrunch, taj dio priče zbiva se što automatski, micanjem uvredljivih poruka, što željom autora videa, koji može odrediti teme o kojima ne želi da se raspravlja. Pored toga, poznata i slavna osoba koja je objavila video može se služiti i opcijom da ne vidi komentare obožavatelja, a za one koji odluče da ih zanima provjeriti što se priča, komentari ih neće zapljusnuti odmah, već će se na zaslonu njihova mobilnog uređaja pojavljivati postupno.

Jednoga dana, možda (ili vjerojatno)…

Za sada, dodatak Live dostupan je samo korisnicima s verificiranim profilom na Facebooku, a u dolazećem razdoblju, najavljeno je da stižu videi čiji su autori Dwayne Johnson, Serena Williams, Luke Bryan, Kaka, Ashley Tisdale, Lester Holt, Martha Stewart, Michael Bublé – i s vremenom i drugi. Širi krug korisnika za sada neće moći snimati i drugima nuditi vlastite uratke, ali ako Live zaživi i pokaže se uspješnim i popularnim, možda će to biti novi korak u njegovu rastu.

Periscope i Meerkat za sada su mirni i sigurni što se tiče toga dijela priče. Facebook još nije krenuo po taj komad kolača.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Što ste propustili

Nesortirano

Kako razviti aplikaciju koja će od “strašnog” e-Računa učiniti bezopasnog psića?

Poduzetnike oblijeva hladan znoj kada se sjete e-Računa, ali zamislite kako je onima koji stvaraju aplikacije za njegovo izdavanje? Čini se, ne tako strašno.

Sponzorirano

Koliko dobar WiFi u kafiću treba biti da bi gosti bili zadovoljni?

Na redu je i zadnja epizoda serijala Digitalni kafići kroz koji se bavimo ključnim stavkama na koje jedan uspješan kafić treba paziti u digitalno vrijeme. U 4. epizodi otkrivamo zašto je kafićima bitno istaknuti se dobrom WiFi vezom.

Kolumna

Kako riješiti izazove rada na projektu: Od nekompetentnih voditelja do loše komunikacije

Nedavno smo imali smo zgodan slučaj. Radi se o većem projektu, u njemu učestvuje više tvrtki. Krovna tvrtka, između ostaloga, ima i svog voditelja projekta. Radi se o osobi koja za takav posao nije kompetentna iz jednostavnog razloga - ne poznaje osnovne elemente od kojih se upravljanje projekata sastoji.

Startupi i poslovanje

Identyum – digitalna osobna iskaznica iz Hrvatske za 21. stoljeće?

Na krilima suradnje s Finom, IDENTYUM bi trebao omogućiti dokazivanje identiteta putem aplikacije, bez papirologije, pokazivanja osobnih iskaznica i sličnih koraka.

Digitalni mediji

Kako napisati dobar članak za svoj ili tvrtkin blog (kad baš morate)

Je li vam teško napisati članak za blog tvrtke, objavu na LinkedInu ili 'microcopy' za digitalni projekt? Urednički i praktični savjeti slijede u novoj epizodi Netokracija podcasta!

Startupi i poslovanje

David Bizer: Direktor mora biti ambasador kulture tvrtke pa makar to značilo razgovor i sa 150. zaposlenikom!

Ususret nadolazećoj konferenciji Employer Branding na kojem gostuje kao keynote predavač, razgovarali smo s Davidom Bizerom oko gorućeg pitanja digitalne industrije za sve male i velike tvrtke: kako privući nove ljude?