Oglašivači će na Facebooku plaćati samo ‘prave’ klikove

Oglašivači će na Facebooku od sada plaćati samo ‘prave’ klikove

Facebook od jučer redefinira značenje klika na oglas, a time i način na koji naplaćuje trošak po kliku (CPC). Naime, oglašivači koji odabiru ovaj način naplate, a ne po impresiji, neće više plaćati svaki klik koji korisnik napravi na oglasu (primjerice, ako klikne na opciju Sviđa mi se), nego samo ako slijedi poveznicu (na vanjsku web stranicu, na gumb koji poziva na akciju...).

facebook_ads_1

Facebook je objavio tu novost u srijedu, objašnjavajući i kada stupa na snagu. Ako oglase zakupljujete putem API-ja, promjene se primjenjuju od jučer, a kroz Ads Manager i Power Editor promjene će biti vidljive kroz nekoliko tjedana. Ako želite, možete koristiti stari način CPC-a, ali samo do 7. listopada ove godine.

Koja je razlika?

Do sada se naplaćivao svaki klik napravljen u oglasnoj jedinici, bilo da je korisnik doista otišao na željenu poveznicu ili da je označio da mu se post sviđa, komentirao ga, podijelio i slično.

Od sada će se u obzir uzimati samo ako korisnik:

 • klikne i posjeti drugu stranicu,
 • klikne na gumb koji poziva na akciju (primjerice, Shop Now),
 • klikne na gumb za instalaciju aplikacije,
 • klikne na Facebook aplikaciju,
 • klikne na pregled videa na drugoj stranici.

Ovime se razlikuje “pravi” klik od aktivnosti korisnika, čime se stavlja veći naglasak na povrat uloženog. To znači i da će cijena klika biti veća, ali se budžet neće rasipati na klikove koji su manje važni za oglašivača.

CTR se smanjuje, barem prividno

Time će i izvještaji o kampanjama biti nešto drugačiji – činit će se kako se CTR (click-through rate) smanjio, ali treba imati na umu da je razlog tomu uklanjanje dijela klikova koji su do sada ulazili u izvještaj.

Ne treba odmah otpisati klikove koji označavaju aktivnost korisnika, napominju u Facebooku, jer su oni pokazatelj kvalitete sadržaja i njegove relevantnosti za ciljanu skupinu. Oglašivači će se moći nadmetati i za tu vrstu “klikova” ako to žele, ali njihovi rezultati neće biti mjereni u novoj definiciji CPC-a. 

Što kažete na ove promjene?

Komentari

 1. Mili

  Mili

  09. 07. 2015. u 10:34 am Odgovori

  Svi oni muljaju oglašivače u cilju da povećaju CTR postotak. Gdje to ima da se naplaćuje klik na lajk, kakve koristi ima oglašivač od toga. Novi kriteriji oglašivača su isključivo prodaja i konverzija u prodaju. Sve ostalo je magla, tako je trebalo biti odavno.

 2. Miloš

  Miloš

  09. 07. 2015. u 12:28 pm Odgovori

  Promene, promene. Ima članak u Ad Age koji sasvim lepo stavlja vest u kontekst. FB je uvek bio mesto za trošenje para na kampanje sa mekanim ciljevima. Sa druge strane, direktni marketing odlično radi na FB, jer je sam koncept platforme prirodno podržava. Ova promena je namenjena upravo direktnim oglašivačima sa jasnom metrikom i konkretnom valuacijom konverzije, kojima ne smeta da plate klik i 3 ili 4x više.

  Što pre shvatimo da FB nije prirodan dom za brendiranje kao takvo, to bolje.

  Evo linka na vest: http://adage.com/article/digital/facebook-charges-brands-clicks-ads/299360/

 3. Alek

  Alek

  14. 07. 2015. u 11:08 am Odgovori

  Realno facebook kao i sve druge platforme mjenjaju algoritme kako bi oni zaradili više,Dakle ja iskreno mislim da će sada nam ads kampanje biti samo još skuplje jer nema šanse da druga najveća ads mreža na svijetu spušta cijenu klika kako bi se prilagodila nama kao oglašivačima.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.

Tehnologija

Facebook želi da gledate svijet kroz njegove uređaje, no želite li zbilja pametne – Ray Banke?

U pomalo iznenađujućem predstavljanju jučer, Facebookov Mark Zuckerberg najavio je dva nova proizvoda: Oculus Quest 2 i pametne naočale, a za Netokraciju ih komentira Darian Škarica, osnivač tvrtke Delta Reality.