Oglašivači će na Facebooku plaćati samo ‘prave’ klikove

Oglašivači će na Facebooku od sada plaćati samo ‘prave’ klikove

Facebook od jučer redefinira značenje klika na oglas, a time i način na koji naplaćuje trošak po kliku (CPC). Naime, oglašivači koji odabiru ovaj način naplate, a ne po impresiji, neće više plaćati svaki klik koji korisnik napravi na oglasu (primjerice, ako klikne na opciju Sviđa mi se), nego samo ako slijedi poveznicu (na vanjsku web stranicu, na gumb koji poziva na akciju...).

facebook_ads_1

Facebook je objavio tu novost u srijedu, objašnjavajući i kada stupa na snagu. Ako oglase zakupljujete putem API-ja, promjene se primjenjuju od jučer, a kroz Ads Manager i Power Editor promjene će biti vidljive kroz nekoliko tjedana. Ako želite, možete koristiti stari način CPC-a, ali samo do 7. listopada ove godine.

Koja je razlika?

Do sada se naplaćivao svaki klik napravljen u oglasnoj jedinici, bilo da je korisnik doista otišao na željenu poveznicu ili da je označio da mu se post sviđa, komentirao ga, podijelio i slično.

Od sada će se u obzir uzimati samo ako korisnik:

 • klikne i posjeti drugu stranicu,
 • klikne na gumb koji poziva na akciju (primjerice, Shop Now),
 • klikne na gumb za instalaciju aplikacije,
 • klikne na Facebook aplikaciju,
 • klikne na pregled videa na drugoj stranici.

Ovime se razlikuje “pravi” klik od aktivnosti korisnika, čime se stavlja veći naglasak na povrat uloženog. To znači i da će cijena klika biti veća, ali se budžet neće rasipati na klikove koji su manje važni za oglašivača.

CTR se smanjuje, barem prividno

Time će i izvještaji o kampanjama biti nešto drugačiji – činit će se kako se CTR (click-through rate) smanjio, ali treba imati na umu da je razlog tomu uklanjanje dijela klikova koji su do sada ulazili u izvještaj.

Ne treba odmah otpisati klikove koji označavaju aktivnost korisnika, napominju u Facebooku, jer su oni pokazatelj kvalitete sadržaja i njegove relevantnosti za ciljanu skupinu. Oglašivači će se moći nadmetati i za tu vrstu “klikova” ako to žele, ali njihovi rezultati neće biti mjereni u novoj definiciji CPC-a. 

Što kažete na ove promjene?

Komentari

 1. Mili

  Mili

  09. 07. 2015. u 10:34 am Odgovori

  Svi oni muljaju oglašivače u cilju da povećaju CTR postotak. Gdje to ima da se naplaćuje klik na lajk, kakve koristi ima oglašivač od toga. Novi kriteriji oglašivača su isključivo prodaja i konverzija u prodaju. Sve ostalo je magla, tako je trebalo biti odavno.

 2. Miloš

  Miloš

  09. 07. 2015. u 12:28 pm Odgovori

  Promene, promene. Ima članak u Ad Age koji sasvim lepo stavlja vest u kontekst. FB je uvek bio mesto za trošenje para na kampanje sa mekanim ciljevima. Sa druge strane, direktni marketing odlično radi na FB, jer je sam koncept platforme prirodno podržava. Ova promena je namenjena upravo direktnim oglašivačima sa jasnom metrikom i konkretnom valuacijom konverzije, kojima ne smeta da plate klik i 3 ili 4x više.

  Što pre shvatimo da FB nije prirodan dom za brendiranje kao takvo, to bolje.

  Evo linka na vest: http://adage.com/article/digital/facebook-charges-brands-clicks-ads/299360/

 3. Alek

  Alek

  14. 07. 2015. u 11:08 am Odgovori

  Realno facebook kao i sve druge platforme mjenjaju algoritme kako bi oni zaradili više,Dakle ja iskreno mislim da će sada nam ads kampanje biti samo još skuplje jer nema šanse da druga najveća ads mreža na svijetu spušta cijenu klika kako bi se prilagodila nama kao oglašivačima.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

“Kod nas toga nema”: Samo 16% žena u hrvatskoj IT industriji nije doživjelo spolnu diskriminaciju

“Nejednakost je samo u Vašoj glavi, da manje sjedite pred pudijerom, a više pred knjigom nebi vidjeli nejednakost”.

Tehnologija

Klijenti banaka imaju sve manje vremena: Kako banke razvijaju digitalne proizvode za njih?

Digitalna transformacija mijenja iz temelja različite industrije. Koje vještine su vam potrebne ne bi li u jednoj od njih temelje gradili upravo vi, saznali smo od product ownera i managera Raiffeisen banke.

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Tehnologija

Hardverski vodič za sve trenutne i buduće influencere, freelancere i gamere

Kraj jedne godine i ulazak u novu možete pamtiti po retrospektivi na prošle uspjehe i neuspjehe te novogodišnjim planovima koji su se izjalovili do sredine siječnja. A možete i po tome kako ste napokon odlučili napraviti prvi korak prema ostvarenju svog influencerskog, gamerskog ili freelancerskog sna. Hardver možda nije najvažnija stvar u toj priči, ali je sigurno bitna stvar za početak.

Novost

Albert Gajšak otkrio zašto je mentoriranje od Cara vrjednije od njegovih para

Mentoriranje nije samo za startupe u akceleratorima, već nam svima može pomoći bilo da smo mentor ili mentorirani kako pokazuje i uspješan primjer osnivača Makerbuina i Infinuma.

Sponzorirano

Privući i zadržati zaposlenike nećete šarenim uredom, ali hoćete agilnom transformacijom

Neki nabavljaju stolni nogomet i šarene vreće za odmaranje, neki organiziraju filmske večeri i zabave petkom, a neki se obraćaju - agilnom treneru.