Oglašivači će na Facebooku plaćati samo ‘prave’ klikove

Oglašivači će na Facebooku od sada plaćati samo ‘prave’ klikove

Facebook od jučer redefinira značenje klika na oglas, a time i način na koji naplaćuje trošak po kliku (CPC). Naime, oglašivači koji odabiru ovaj način naplate, a ne po impresiji, neće više plaćati svaki klik koji korisnik napravi na oglasu (primjerice, ako klikne na opciju Sviđa mi se), nego samo ako slijedi poveznicu (na vanjsku web stranicu, na gumb koji poziva na akciju...).

facebook_ads_1

Facebook je objavio tu novost u srijedu, objašnjavajući i kada stupa na snagu. Ako oglase zakupljujete putem API-ja, promjene se primjenjuju od jučer, a kroz Ads Manager i Power Editor promjene će biti vidljive kroz nekoliko tjedana. Ako želite, možete koristiti stari način CPC-a, ali samo do 7. listopada ove godine.

Koja je razlika?

Do sada se naplaćivao svaki klik napravljen u oglasnoj jedinici, bilo da je korisnik doista otišao na željenu poveznicu ili da je označio da mu se post sviđa, komentirao ga, podijelio i slično.

Od sada će se u obzir uzimati samo ako korisnik:

 • klikne i posjeti drugu stranicu,
 • klikne na gumb koji poziva na akciju (primjerice, Shop Now),
 • klikne na gumb za instalaciju aplikacije,
 • klikne na Facebook aplikaciju,
 • klikne na pregled videa na drugoj stranici.

Ovime se razlikuje “pravi” klik od aktivnosti korisnika, čime se stavlja veći naglasak na povrat uloženog. To znači i da će cijena klika biti veća, ali se budžet neće rasipati na klikove koji su manje važni za oglašivača.

CTR se smanjuje, barem prividno

Time će i izvještaji o kampanjama biti nešto drugačiji – činit će se kako se CTR (click-through rate) smanjio, ali treba imati na umu da je razlog tomu uklanjanje dijela klikova koji su do sada ulazili u izvještaj.

Ne treba odmah otpisati klikove koji označavaju aktivnost korisnika, napominju u Facebooku, jer su oni pokazatelj kvalitete sadržaja i njegove relevantnosti za ciljanu skupinu. Oglašivači će se moći nadmetati i za tu vrstu “klikova” ako to žele, ali njihovi rezultati neće biti mjereni u novoj definiciji CPC-a. 

Što kažete na ove promjene?

ponuda

Komentari

 1. Mili

  Mili

  09. 07. 2015. u 10:34 am Odgovori

  Svi oni muljaju oglašivače u cilju da povećaju CTR postotak. Gdje to ima da se naplaćuje klik na lajk, kakve koristi ima oglašivač od toga. Novi kriteriji oglašivača su isključivo prodaja i konverzija u prodaju. Sve ostalo je magla, tako je trebalo biti odavno.

 2. Miloš

  Miloš

  09. 07. 2015. u 12:28 pm Odgovori

  Promene, promene. Ima članak u Ad Age koji sasvim lepo stavlja vest u kontekst. FB je uvek bio mesto za trošenje para na kampanje sa mekanim ciljevima. Sa druge strane, direktni marketing odlično radi na FB, jer je sam koncept platforme prirodno podržava. Ova promena je namenjena upravo direktnim oglašivačima sa jasnom metrikom i konkretnom valuacijom konverzije, kojima ne smeta da plate klik i 3 ili 4x više.

  Što pre shvatimo da FB nije prirodan dom za brendiranje kao takvo, to bolje.

  Evo linka na vest: http://adage.com/article/digital/facebook-charges-brands-clicks-ads/299360/

 3. Alek

  Alek

  14. 07. 2015. u 11:08 am Odgovori

  Realno facebook kao i sve druge platforme mjenjaju algoritme kako bi oni zaradili više,Dakle ja iskreno mislim da će sada nam ads kampanje biti samo još skuplje jer nema šanse da druga najveća ads mreža na svijetu spušta cijenu klika kako bi se prilagodila nama kao oglašivačima.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Hubbig Dragane Lipovac kreće u nove pobjede s milijunskom investicijom i novom savjetnicom

Bili vi mali ili veliki uvoznik, naručivali iz Kine ili SAD-a, Hubbig vam može olakšati život, a da to ovom mladom startupu ide dobro potvrdila je i nedavna milijunska investicija koju je orkestrirala Monika Mikac, bivša operativna direktorica u Rimac Automobilima.

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.

Tehnologija

Cenosco: Nizozemska tvrtka koja iz Pule i Zagreba putem softvera, VR-a i AR-a sprječava eksplozije na naftnim platformama

Aplikacije koje kontroliraju rad naftnih platformi i postrojenja za preradu derivata direktno su zaslužne za sigurniji i čišći svijet, a jedna od najboljih stvara se velikim dijelom u Hrvatskoj.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

OmoLab pomogao već 10.000 osoba s disleksijom, uz novi identitet šire se i na druga tržišta

OmoLab nakon uspješne godine poslovanja i više od 10 tisuća domaćih korisnika koji su koristili njihove fontove te aplikaciju za čitanje, okreće vidike stranom tržištu na kojem se nada uspjehu i dobrom skaliranju.

Startupi i poslovanje

Digitalni kafići: Nije dovoljan cjenik pića, ljudima treba i kava i igara!

Kafići danas nisu ono što su bili, i to s razlogom. Gosti traže više od kave i pogleda. Tako danas imate kafiće gdje možete maziti mačke, pse, isprintati svoj selfie na pjenicu kave, čitati stripove, gledati HBO, igrati društvene igre... A koji biste vi odabrali?

Intervju

Maja Bilić iz londonskog Googlea seli u njujorški gdje postaje Global Programmatic Ads Lead

Bila je jedna od prvih zaposlenica u digitalnoj agenciji iStudio, današnjem Degordianu, a prije četiri godine sreću je pronašla u Googleu, u Londonu. Sad Maju put vodi u New York, gdje nastavlja karijeru u Googleu kao Global Programmatic Ads Lead, a kako je tekao taj karijerni put i koliko je bio izazovan, otkriva u razgovoru.

Startupi i poslovanje

Aurora.hr, portal posvećen poduzetnicama, osvanuo u novom ruhu i uz novu inicijativu #rastem

Inicijativa #rastem želi pomoći poduzetnicama da doista rastu uz podršku za predstavljanje pred investitorima.

Startupi i poslovanje

Sašo Palčić, Madwise: Ljudi vas neće pratiti i slušati samo zato što ste direktor

Na 121. OpenCoffee Meetupu u Splitu gostovao je Sašo Palčić, CEO tvrtke Madwise, koji je dao mnoge korisne savjete mladim poduzetnicima.

Startupi i poslovanje

Od juniorke do direktorice u 5 godina: Kako napredovati kao tech konzultant?

Odnose s ljudima usavršavala je kao instruktorica plesa, analitičke sposobnosti na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, a uzornu radnu etiku usvojila je još kao pripravnica u mStartu - Želimira Kraševac danas je direktorica od koje imamo priliku učiti.