Twitter ima Medium, a Facebook... Notes!

Twitter ima Medium, a Facebook… Notes!

Poslije dugo vremena, Facebook se u popravljanju sadržaja koje nudi usmjerio na osvježenje Notesa, vlastite opcije za objavljivanje dužih tekstova kojima autor dodaje nešto svoje, u stilu pisanja na blogu. S ljepšim Notesom iliti bilješkama, korisnici više ne bi imali poticaj da bježe negdje drugdje, primjerice, na Medium ili druge platforme za bloganje.

Facebook Notes redizajn

Želite li se svojim prijateljima na Facebooku obratiti dužim tekstom, koji će podsjetiti na objavu na blogu, uskoro će pri ruci biti bolji i ljepši Notes, koji je pet godina bio bez značajnijih popravaka. U svojoj zastarjeloj verziji koja je i dalje aktualna, Notes nije bio toliko primamljiv da korisnici ne bi bježali negdje drugdje, okrećući se opcijama poput pisanja na Mediumu – što se, dakako, Facebooku neće svidjeti.

Osobito nezgodno djeluje sve popularniji Medium, kojega su pokrenuli Twitterovi suosnivači Evan Williams i Biz Stone, a da je Medium konkurencija na koju su Facebookovci bacili oko, potvrđuje to što osvježeni Notes na njega nalikuje, kao što je primijetio američki developer Dave Winer.

Winer je prenio i kako novi Notes izgleda, s dizajnom koji bi trebao privući ljude da više blogaju upravo ondje, a ne negdje drugdje. Na Mediumu, recimo, pa da potom sadržaj objavljen ondje prenose i populariziraju na najraširenijoj svjetskoj društvenoj mreži.

Iz Facebooka su vrlo kratko potvrdili da se redizajnirani Notes isprobava. Za sada je dostupan manjem broju blogera, a još nema informacija kada će krenuti u lov na širu publiku.

Zašto odlaziti ako ne morate?

Facebook se s još jednim novitetom još više pretvara u svojevrsnu virtualnu trgovinu osmišljenu po principu – sve na jednom mjestu. Ranije ovog ljeta usmjerili su se na kupnju putem interneta, na prenošenje videa uživo kojim bi se moglo konkurirati Periscopeu (Twitter, kažete?) ili Meerkatu i na isticanje važnih vijesti kako korisnici ne bi propustili ništa zanimljivo ili bitno.

I zbog toga se naljutili i okrenuli se nekoj drugoj opciji za prenošenje novosti. Poput Twittera.

Facebook ne želi da idete negdje drugdje, a zaživi li osvježeni i poboljšani Notes, drugdje nećete morati ni blogati.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Startupi i poslovanje

Josipa Majić vraća se na hrvatsku startup scenu kao CEO fintecha Revuto

Pametni medvjedić, Teddy the Guardian, bio je jedan od omiljenih proizvoda ovdašnje startup scene. No, posljednjih nekoliko godina, njegova suosnivačica, Josipa Majić, odmaknula se od ovdašnje scene i medija. Sada se vraća, kao CEO i suosnivačica Revuta, fintech proizvoda za lakše upravljanje digitalnim pretplatama.

Što ste propustili

Najava

Po #prviput poduzetnici u turizmu moraju iskoristiti sve digitalne prilike u turizmu, evo i koje se nude

Nikada prije nije bilo tako bitno pripremiti se za lokalne goste i vjerne stalne goste iz inozemstva, kako za nadolazeću zimsku tako za ljetnu sezonu 2021. A da biste uspjeli morate spremno iskoristiti prilike koje se otvaraju: od novih kanala do natječaja poput Prviput.hr.

Startupi i poslovanje

Domaća industrija video igara o Nanobitu: “Akvizicija će biti slon u trgovini porculana”

Iako je skoro milijardu kuna vrijedna akvizicija Nanobita odjeknula cijelom Hrvatskom puno više tiče se same industrije video igara - što znači ulazak ovako velikog igrača na domaće tržište provjerili smo s osnivačima hrvatskih gaming tvrtki.

Startupi i poslovanje

Hoćete li ući u koaliciju protiv Applea uz vodeće tech tvrtke poput Basecampa, Spotifya i Epic Gamesa?

Sredinom osmog mjeseca upitali smo se: Može li tvorac najpopularnije igre današnjice razbiti duopol Apple i Google trgovina? Čini se da smo dobili odgovor.

Društvene mreže

Ode li Facebook iz EU, veliki biznisi i agencije će se prilagoditi, ali mali – teško

Facebook se ovih dana prijeti kako će povući svoje usluge s tržišta Europske unije. Iako je to malo vjerojatan scenarij, provjerili smo kako bi njegova realizacija izgledala za one koji svoje poslovanje oslanjaju na društvene mreže - male i velike biznise, ali i digitalne agencije.

Startupi i poslovanje

Lekcije 10 godina tehnološke scene su jasne: B2B i profitabilnost prvo, a investicija tek kasnije!

Silicijska dolina je hrvatsku tehnološku scenu učila da bez investicija neće nigdje stići. Deset godina kasnije; Infobip, Nanobit, Infinum i mnogi drugi dokaz su da postoji drugačiji način.

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?