Twitter ima Medium, a Facebook... Notes!

Twitter ima Medium, a Facebook… Notes!

Poslije dugo vremena, Facebook se u popravljanju sadržaja koje nudi usmjerio na osvježenje Notesa, vlastite opcije za objavljivanje dužih tekstova kojima autor dodaje nešto svoje, u stilu pisanja na blogu. S ljepšim Notesom iliti bilješkama, korisnici više ne bi imali poticaj da bježe negdje drugdje, primjerice, na Medium ili druge platforme za bloganje.

Facebook Notes redizajn

Želite li se svojim prijateljima na Facebooku obratiti dužim tekstom, koji će podsjetiti na objavu na blogu, uskoro će pri ruci biti bolji i ljepši Notes, koji je pet godina bio bez značajnijih popravaka. U svojoj zastarjeloj verziji koja je i dalje aktualna, Notes nije bio toliko primamljiv da korisnici ne bi bježali negdje drugdje, okrećući se opcijama poput pisanja na Mediumu – što se, dakako, Facebooku neće svidjeti.

Osobito nezgodno djeluje sve popularniji Medium, kojega su pokrenuli Twitterovi suosnivači Evan Williams i Biz Stone, a da je Medium konkurencija na koju su Facebookovci bacili oko, potvrđuje to što osvježeni Notes na njega nalikuje, kao što je primijetio američki developer Dave Winer.

Winer je prenio i kako novi Notes izgleda, s dizajnom koji bi trebao privući ljude da više blogaju upravo ondje, a ne negdje drugdje. Na Mediumu, recimo, pa da potom sadržaj objavljen ondje prenose i populariziraju na najraširenijoj svjetskoj društvenoj mreži.

Iz Facebooka su vrlo kratko potvrdili da se redizajnirani Notes isprobava. Za sada je dostupan manjem broju blogera, a još nema informacija kada će krenuti u lov na širu publiku.

Zašto odlaziti ako ne morate?

Facebook se s još jednim novitetom još više pretvara u svojevrsnu virtualnu trgovinu osmišljenu po principu – sve na jednom mjestu. Ranije ovog ljeta usmjerili su se na kupnju putem interneta, na prenošenje videa uživo kojim bi se moglo konkurirati Periscopeu (Twitter, kažete?) ili Meerkatu i na isticanje važnih vijesti kako korisnici ne bi propustili ništa zanimljivo ili bitno.

I zbog toga se naljutili i okrenuli se nekoj drugoj opciji za prenošenje novosti. Poput Twittera.

Facebook ne želi da idete negdje drugdje, a zaživi li osvježeni i poboljšani Notes, drugdje nećete morati ni blogati.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Potrebni koraci i obrasci: Kako zatvoriti paušalni obrt?

Nakon izmjena Općeg poreznog zakona mnogi su se paušalci našli u nezavidnoj poziciji. Nerijetki su se potom odlučili na zatvaranje obrta, ako i vi razmišljate - ovo su koraci koje trebate poduzeti.

Mobilno

Paniku oko koronavirusa iskoristili i brojni developeri; na Google Playu deseci (loših) aplikacija

Većina "coronavirus" aplikacija nije ni blizu kvaliteti, a služe kako bi kroz paniku "maznuli" po par tisuća skidanja.

Startupi i poslovanje

(Cro)AI ujedinjuje Microblink, Infobip i druge lidere tehnološke industrije u jednom cilju: AI naciji

Hrvatske trenutno nema na AI mapi svijeta. No, uz novoosnovanu udrugu CroAI, među čijim su se članovima našle tvrtke poput Infobipa, Microblinka, Poslovne Inteligencije i mnoge druge, ovdašnja IT zajednica napokon se može okupiti pod zajedničkim krovom kako bi ujedinjeno nastupala i to promijenila.

Intervju

Lude kombinacije hrvatskog CR4ZY-ja: prvo prodali tim, sad osnovali novi uz Ruse i Ukrajince

"CR4ZY je prodao tim", bile su riječi koje su odjekivale krajem prošle godine domaćim esportom, a iako se domaća organizacija sa sjedištem u Berlinu nije ugasila, mnogi su mislili kako se radi o početku kraja.

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Startupi i poslovanje

Davor Runje i Hajdi Ćenan predstavili airtAI; bankama pomažu učiti o našim transakcijama

Danas je predstavljen airtAI, domaći fintech startup čije se rješenje temelji na umjetnoj inteligenciji, a usmjereno je na manje banke koje žele bolje procijeniti potrebe svojih korisnika. Ususret predstavljanju, ekskluzivno za Netokraciju detalje otkriva CEO, Hajdi Ćenan.