Twitter ima Medium, a Facebook... Notes!

Twitter ima Medium, a Facebook… Notes!

Poslije dugo vremena, Facebook se u popravljanju sadržaja koje nudi usmjerio na osvježenje Notesa, vlastite opcije za objavljivanje dužih tekstova kojima autor dodaje nešto svoje, u stilu pisanja na blogu. S ljepšim Notesom iliti bilješkama, korisnici više ne bi imali poticaj da bježe negdje drugdje, primjerice, na Medium ili druge platforme za bloganje.

Facebook Notes redizajn

Želite li se svojim prijateljima na Facebooku obratiti dužim tekstom, koji će podsjetiti na objavu na blogu, uskoro će pri ruci biti bolji i ljepši Notes, koji je pet godina bio bez značajnijih popravaka. U svojoj zastarjeloj verziji koja je i dalje aktualna, Notes nije bio toliko primamljiv da korisnici ne bi bježali negdje drugdje, okrećući se opcijama poput pisanja na Mediumu – što se, dakako, Facebooku neće svidjeti.

Osobito nezgodno djeluje sve popularniji Medium, kojega su pokrenuli Twitterovi suosnivači Evan Williams i Biz Stone, a da je Medium konkurencija na koju su Facebookovci bacili oko, potvrđuje to što osvježeni Notes na njega nalikuje, kao što je primijetio američki developer Dave Winer.

Winer je prenio i kako novi Notes izgleda, s dizajnom koji bi trebao privući ljude da više blogaju upravo ondje, a ne negdje drugdje. Na Mediumu, recimo, pa da potom sadržaj objavljen ondje prenose i populariziraju na najraširenijoj svjetskoj društvenoj mreži.

Iz Facebooka su vrlo kratko potvrdili da se redizajnirani Notes isprobava. Za sada je dostupan manjem broju blogera, a još nema informacija kada će krenuti u lov na širu publiku.

Zašto odlaziti ako ne morate?

Facebook se s još jednim novitetom još više pretvara u svojevrsnu virtualnu trgovinu osmišljenu po principu – sve na jednom mjestu. Ranije ovog ljeta usmjerili su se na kupnju putem interneta, na prenošenje videa uživo kojim bi se moglo konkurirati Periscopeu (Twitter, kažete?) ili Meerkatu i na isticanje važnih vijesti kako korisnici ne bi propustili ništa zanimljivo ili bitno.

I zbog toga se naljutili i okrenuli se nekoj drugoj opciji za prenošenje novosti. Poput Twittera.

Facebook ne želi da idete negdje drugdje, a zaživi li osvježeni i poboljšani Notes, drugdje nećete morati ni blogati.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Tehnologija

Cenosco: Nizozemska tvrtka koja iz Pule i Zagreba putem softvera, VR-a i AR-a sprječava eksplozije na naftnim platformama

Aplikacije koje kontroliraju rad naftnih platformi i postrojenja za preradu derivata direktno su zaslužne za sigurniji i čišći svijet, a jedna od najboljih stvara se velikim dijelom u Hrvatskoj.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

MKOP Osijek: Bez gig ekonomije (i paušalnih) nema ni Wolta, Bolta, Ubera…

U Osijeku se proteklog tjedna održalo 13. izdanje Međunarodne konferencije o poduzetništvu kojoj su ovaj put tema bili ljudski resursi.

Startupi i poslovanje

Kako bi Rimac, Bakić, Car i drugi hrvatski poduzetnici uložili 100.000 kuna da imaju startup?

Good Game Liftoff startup natjecanje prošle je godine u žiriju okupilo poznate hrvatske poduzetnike i stručnjake, a koji su tada prepoznali potencijal mladog tima iza društvene igre Mundus. Ususret novom izdanju Lifoffa vraćamo se do Mundusa i žirija po par dobrih savjeta.

Startupi i poslovanje

Primjer za Hrvatsku: Srbija predstavila olakšice za zapošljavanje ‘paušalaca’ i test samostalnosti

Porezne olakšice za zapošljavanje donedavnih paušalaca, jasan test samostalnosti... Što Hrvatska može naučiti iz srpskog primjera, komentiramo u novoj epizodi Netokracijinog podcasta.

Izvještaj

Kako se gradi konzultantska karijera otkrili smo uz prvi Tech Consultant Meetup u Zagrebu

Što ljudi misle da konzultanti rade, a što im je zapravo posao? Zagrebački meetup tražio je odgovor upravo na pitanje kako postati tech konzultant i što očekivati ako se odlučite za konzultantsku karijeru, a dobre primjere čuli smo kroz razgovore i predavanja mStartovih stručnjaka.

Najava

EBZG otvara David Bizer koji je vodio Googleovu strategiju regrutiranja na društvenim mrežama

Kako iskoristiti blog, društvene mreže, nativno oglašavanje, ali i direktora svoje tvrtke za 'employer branding'? Otkrijte na regionalnoj konferenciji Employer Branding Zagreb koju će 15. 11. otvoriti David Bizer, osoba koja je postavila strategiju regrutiranja putem društvenih mreža za Google!

Vodič

Što je esport i zašto bi vas za njega trebalo biti briga?

Čuli ste za esport, ali samo u prolazu? Ne brinite, na jednom mjestu donosimo sve važne informacije o ovom globalnim fenomenu koji danas prati više od 400 milijuna ljudi.