Pozivate korisnike na 'lajkanje', komentiranje, dijeljenje? Facebook će vas 'kazniti'

Pozivate korisnike na ‘lajkanje’, komentiranje, dijeljenje? Facebook će vas ‘kazniti’

Sjećate li se da je nekada i sam Facebook savjetovao da pozovete svoje korisnike "na akciju", što je najčešće značilo da lajkaju, dijele ili komentiraju vaš sadržaj, jer je tada njihova aktivnost bila veća? Sada ne samo da to više ne savjetuje, nego će vas "kazniti" za postavljanje sličnog sadržaja. Predstavljamo vam novu Facebookovu News Feed čistku.

Zaboravite na ovakve postove. (Izvor: Facebook)
Zaboravite na ovakve postove. (Izvor: Facebook)

Sjećate li se da je nekada i sam Facebook savjetovao da pozovete svoje korisnike “na akciju”, što je najčešće značilo da lajkaju, dijele ili komentiraju vaš sadržaj, jer je tada njihova aktivnost bila veća? Sada ne samo da to više ne savjetuje, nego će vas “kazniti” za postavljanje sličnog sadržaja. Predstavljamo vam novu Facebookovu News Feed čistku.

Riječ je o još jednom “poboljšanju” Facebookovog algoritma koji odlučuje o tome što će se korisnicima prikazivati u njihovom News Feedu. Te su promjene do sada izazivale kontroverze, jer iako je ova društvena mreža tvrdila da svojim korisnicima želi isporučivati samo kvalitetan sadržaj, doseg sadržaja koji kreiraju Facebook stranice postaje sve manji, što svakako utječe na strategiju na društvenim mrežama. U tu strategiju svakako treba upisati još nekoliko nota – ako Facebook prepozna da je vaš sadržaj spam, odnosno, da pozivate korisnike na lajkanje, dijeljenje, komentiranje ili ste podijelili sadržaj koji cirkulira okolo ili ste doista stavili kakvu sumnjivu poveznicu, pripremite se na posljedice.

1. Mamac za lajkove

Pod ovakvom vrstom sadržaja Facebook smatra sve one postove u kojima se traži korisnike da lajkaju, dijele i komentiraju sadržaj, kako bi on dobio još veću distribuciju no inače. Primjerice, pojedine su se stranice znale poslužiti ovim trikom kako bi pokrenule raspravu, postavivši pitanje na koje bi korisnici trebali “odgovoriti” određenom radnjom, ovisno o tome što ona predstavlja. Facebooku to smeta jer se takav post pokazuje većem broju ljudi, kojemu on nije relevantan, stoga je često označen kao spam. Da ne bi kvario “iskustvo korištenja” ove društvene mreže svojim korisnicima, Facebook zaustavlja takav sadržaj.

Poboljšana koja danas uvodimo lakše će prepoznati takav sadržaj i osigurat će da se ne prikazuje češće u News Feedu nego sadržaj koji je relevantniji. Ova nadogradnja neće utjecati na stranice koje doista žele potaknuti raspravu među fanovima, nego će se fokusirati na stranice koje često postavljaju samo sadržaj koji traži lajkove, komentare i dijeljenje.

2. Sadržaj koji kruži

Repost! Koliko ste puta naišli na jednu te istu fotografiju koja kruži društvenim mrežama možda već i godinama? Obično je riječ o kakvom zabavnom ili šokantnom sadržaju koji korisnici žele proširiti. Facebooku neće smetati ako i vi podijelite kakav dobar sadržaj, no ako je riječ o slikama ili video zapisima koji se konstantno iznova postavljaju na ovu društvenu mrežu, budit oprezni, jer bi njihov doseg sada mogao biti daleko manji. Ostaje vam izbor ili da sami kreirate odličan sadržaj i ne “kitite se tuđim perjem” (ili da dijelite odličan sadržaj samo ako je “svjež” na ovoj društvenoj mreži, prije no što vas Facebook krene penalizirati). 😉

3. Spam-poveznice

Riječ je o sadržaju koji zavarava – primjerice, čini vam se kao da poveznica vodi na fotoalbum, ali kada kliknete na nju, odlazite na stranicu punu oglasa. Facebooku će sada biti važno ne samo koliko se puta kliknulo na određeni link, nego koliko su ga puta korisnici i lajkali i podijelili sa svojim prijateljima, kako bi odredio što je spam, a što nije. Tvrdi kako će se smanjiti broj prikaza sumnjivih poveznica, a već se navodno primijeti i povećanje klikova na vjerodostojne linkove.

I što sada?

Kao i obično, ako ste administrator Facebook stranica, pratite promjene u idućih nekoliko dana. Facebook obećava da se ništa neće promijeniti ako niste postavljali sumnjiv ili spam sadržaj, a čak obećava i mogućnost povećanja dosega, ako ste bili “dobri”. No, oni koji namjerno kreiraju sadržaj koji je gore spomenut, primijetit će smanjivanje dosega u idućih nekoliko mjeseci. Kako kažu iz Facebooka:

Radimo ove promjene kako bismo osigurali da spam sadržaj u feedu ne „utapa“ sadržaj koji korisnici doista žele vidjeti.

Tko će se utopiti, a kome ovo pojas za spašavanje, uskoro ćemo vidjeti.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Vodič

Kako uspješno raditi od kuće, biti produktivan i ne izgubiti živce?

Ukratko - teško. :) Nekad ćete se doista osjećati neuspješno, bit ćete neproduktivni i gubit ćete živce. Ali ima načina da polako doskočite izazovima, jedan po jedan.

Startupi i poslovanje

Hrvatske ekološke tenisice MIRET na Kickstarteru preko noći prešle cilj i skupile 20 tisuća dolara

Nakon nekoliko godina razvoja i usavršavanja, hrvatski brend ekoloških tenisica MIRET zadovoljan svojim inovacijama i certifikatima pokreće Kickstarter kampanju ne bi li što prije proširio dobar glas i osvojio srca ekološki osviještenih kupaca diljem svijeta. U razgovoru s osnivačima otkrivamo i kako...

Intervju

Poznati hrvatski rally vozač Juraj Šebalj i bez kacige nastavlja plijeniti pažnju publike

On je višestruki pobjednik rally utrka, a odnedavno ima i novu karijeru - influencersku. Iako je YouTuber bez vlastitog YouTube kanala, Jurja na različitim emisijama prati i po nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Što ste propustili

Intervju

U iščekivanju drugog paketa mjera: Hoće li se freelancerima i malim poduzetnicima ponuditi slamka spasa?

Vladajući ne shvaćaju problematiku samozaposlenih, malih i mikro poduzetnika. Glasno im to poručuju njihovi predstavnici svakog dana od kada je Vlada predstavila prvi paket mjera za suzbijanje ogromnih posljedica koje za privatni sektor donosi pandemija virusa COVID-19.

Startupi i poslovanje

Poslovna inteligencija otkriva kako su kao prva hrvatska tvrtka ušli u Forrester Wave!

Uvrštavanje rješenja Poslovne inteligencije u Forresterov vodič itekako je značajan događaj za hrvatsku tvrtku s obzirom na to da je riječ o jednoj od najrespektabilnijih tvrtki za istraživanje tržišta, njihov Wave izvještaj smjernica je za odabir najboljih alata mnogim poduzećima diljem svijeta.

Startupi i poslovanje

Ništa od konferencije? Spas pojedinim organizatorima, ali i brendovima, mogu donijeti digitalni kanali!

Prvi na udaru preventivinih mjera radi ograničavanja širenja virusa COVID-19 bila su velika okupljanja i događaji. Neki su u potpunosti otkazani, drugi i dalje nastavljaju s planiranjem, samo s novim datumima, treći se sele privremeno online. Kako se prilagoditi ovoj situaciji, vratiti na noge i uz pomoć digitalnih kanala iz nje izvući najbolje?

Startupi i poslovanje

‘Remote’ radu unatoč, hrvatske tehnološke tvrtke i dalje će se nakon korone seliti u Zagreb zbog talenata i klijenata

'Remote' rad je super i očito hrvatskim tehnološkim i digitalnim tvrtkama to teško ne pada, ali kad sve ovo prođe - a proći će - zašto se te iste tvrtke i dalje žele seliti iz Osijeka, Splita, Rijeke ili drugih gradova u Zagreb? Kako se preseliti, a kako razvijati nove tehnološke centre otkrivamo u Netokracija Podcastu.

Web aplikacije

Stručnjaci širom svijeta predvođeni hrvatskima stvaraju najveću bazu simptoma COVID-19: STOPCorona!

Upisivanjem simptoma u web aplikaciju StopCorona zaraženi mogu pomoći nadležnima u praćenju virusa, ali i stvaranju vrijedne baze znanja koja će olakšati borbu protiv pandemije virusa COVID-19.

Internet marketing

Što će se događati s društvenim mrežama nakon koronavirusa?

Od trenutka kada su velike boginje stigle u zemlju do trenutka kada je vijest o tome izašla u medijima prošlo je osam dana.