Zašto bi Facebook Nearby mogao promijeniti vaš (stvarni) 'lokacijski' svijet

Zašto bi Facebook Nearby mogao promijeniti vaš (stvarni) ‘lokacijski’ svijet

Svakog mjeseca čak 250 milijuna korisnika Facebooka koristi lokacijski njihove lokacije mogućnosti. Od danas, zbog temeljitih promjena u Facebookovom Nearby sustavu, svi ti podaci rade u vašu (lokacijsku) korist.

Svakog mjeseca čak 250 milijuna korisnika Facebooka koristi lokacijski njihove lokacije mogućnosti. Od danas, zbog temeljitih promjena u Facebookovom Nearby sustavu, svi ti podaci rade u vašu (lokacijsku) korist.

Novi Nearby su radili dečki iz Gowalle – geolokacijskog startupa kojeg je Facebook kupio prošle godine i od sada Vam pomaže otkriti noćni život, shopping, restorane i još puno toga, a sve temeljeno na preporukama i lajkovima vaših prijatelja i ostalih korisnika!

Novi Nearby je bolji, brži, ljepši i relevantniji

Kada otvorite Nearby opciju na svojoj mobilnoj Facebook aplikaciji, uz listu vaših prošlih checkinova, vidjet ćete i popis mjesta za koje Facebook misli da bi vam mogla biti zanimljiva. Naravno, željene lokacije možete i pretraživati klasičnim načinom, a rezultati se prikazuju pregledno i jasno, pružajući vam dovoljno informacija i konteksta da se lako snađete.

Dizajn korisničkog sučelja je veoma dobro prilagođen mobilnom načinu korištenja, a preporuke mjesta su zaista veoma zanimljive i korisne jer kombiniraju lajkove i checkinove vaših prijatelja. Bitno je spomenuti da je navedeni feature još u ranoj fazi razvoja te postoji još puno mjesta za poboljšanje, kao na primjer integracija Facebook Evenata kako ne biste propustili onaj zanimljivi parti u kvartu.

Novi izvor novaca i problemi za konkurenciju?

Nearby bi mogao biti i novi izvor prihoda, jer bi Facebook vrlo lako mogao integrirati oglašavanje u servis, omogućujući lokalnim biznisima lakši pronalazak kupaca i veću konkurentnost. Također, konkurentski servisi poput Yelpa bi se mogli naći u velikim problemima, jer iako imaju bogat sustav recenzija i ocjena, nitko nema toliko veliku bazu podataka i angažman vaših prijatelja kao moćni Facebook.

Ovo bi mogao biti i proboj Facebooka na tržište pretrage, jer bi vam jedino Nearby mogao dati odgovore na zanimljiva pitanja poput: ‘U koje su dobre pivnice išli moji prijatelji u zadnjih 6 mjeseci?’. Kao što vidite, Nearby ima puno potencijala i samo će vrijeme pokazati hoće li uspjeti. No, jedno je sigurno – Facebook agresivno stupa na scenu geolokacije i teško da ga itko može zaustaviti. Sa kvalitetnim timom poput Josha Williamsa iz Gowalle i golemom bazom podataka predviđamo velike stvari za Nearby. Kako biste isprobali novi Nearby, skinite najnoviju verziju Facebook aplikacije za iOS ili Android te u navigacijskom izborniku pritisnite opciju ‘Nearby’.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Startupi i poslovanje

Josipa Majić vraća se na hrvatsku startup scenu kao CEO fintecha Revuto

Pametni medvjedić, Teddy the Guardian, bio je jedan od omiljenih proizvoda ovdašnje startup scene. No, posljednjih nekoliko godina, njegova suosnivačica, Josipa Majić, odmaknula se od ovdašnje scene i medija. Sada se vraća, kao CEO i suosnivačica Revuta, fintech proizvoda za lakše upravljanje digitalnim pretplatama.

Što ste propustili

Najava

Po #prviput poduzetnici u turizmu moraju iskoristiti sve digitalne prilike u turizmu, evo i koje se nude

Nikada prije nije bilo tako bitno pripremiti se za lokalne goste i vjerne stalne goste iz inozemstva, kako za nadolazeću zimsku tako za ljetnu sezonu 2021. A da biste uspjeli morate spremno iskoristiti prilike koje se otvaraju: od novih kanala do natječaja poput Prviput.hr.

Startupi i poslovanje

Domaća industrija video igara o Nanobitu: “Akvizicija će biti slon u trgovini porculana”

Iako je skoro milijardu kuna vrijedna akvizicija Nanobita odjeknula cijelom Hrvatskom puno više tiče se same industrije video igara - što znači ulazak ovako velikog igrača na domaće tržište provjerili smo s osnivačima hrvatskih gaming tvrtki.

Startupi i poslovanje

Hoćete li ući u koaliciju protiv Applea uz vodeće tech tvrtke poput Basecampa, Spotifya i Epic Gamesa?

Sredinom osmog mjeseca upitali smo se: Može li tvorac najpopularnije igre današnjice razbiti duopol Apple i Google trgovina? Čini se da smo dobili odgovor.

Društvene mreže

Ode li Facebook iz EU, veliki biznisi i agencije će se prilagoditi, ali mali – teško

Facebook se ovih dana prijeti kako će povući svoje usluge s tržišta Europske unije. Iako je to malo vjerojatan scenarij, provjerili smo kako bi njegova realizacija izgledala za one koji svoje poslovanje oslanjaju na društvene mreže - male i velike biznise, ali i digitalne agencije.

Startupi i poslovanje

Lekcije 10 godina tehnološke scene su jasne: B2B i profitabilnost prvo, a investicija tek kasnije!

Silicijska dolina je hrvatsku tehnološku scenu učila da bez investicija neće nigdje stići. Deset godina kasnije; Infobip, Nanobit, Infinum i mnogi drugi dokaz su da postoji drugačiji način.

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?