Facebook oglasi i izvan Facebooka? Ova društvena mreža gradi – oglašivačku mrežu

Facebook oglasi i izvan Facebooka? Ova društvena mreža gradi – oglašivačku mrežu

Facebook oglasi samo na Facebooku? Uskoro bismo ih mogli vidjeti i izvan ove društvene mreže, jer bi Facebook mogao objaviti planove o pokretanju oglašivačke mreže, i to već krajem ovoga mjeseca na svojoj developerskoj konferenciji F8. Kako se pretpostavlja, mreža će prvo biti mobilna, što će pogodovati onima koji se bave razvojem aplikacija, ali i samome Facebooku.

facebook_ads_1

Facebook oglasi samo na Facebooku? Uskoro bismo ih mogli vidjeti i izvan ove društvene mreže, jer bi Facebook mogao objaviti planove o pokretanju oglašivačke mreže, i to već krajem ovoga mjeseca na svojoj developerskoj konferenciji F8. Kako se pretpostavlja, mreža će prvo biti mobilna, što će pogodovati onima koji se bave razvojem aplikacija, ali i samome Facebooku.

O tome je pisao Re/Code, navodeći kako se isto moglo čuti iz različitih izvora, iako Facebook za sada nije dao službeni komentar. No, čini se kako će u sklopu konferencije novi oblik oglašavanja ova društvena mreža predstaviti i developerima i oglašivačima, koji mogu iskoristiti ogromnu bazu podataka koju Facebook ima o svojim korisnicima, kako bi se oglasi što preciznije usmjerili na njih. Facebook je na ovaj način na dobitku, jer njegovi oglasi dobivaju još veći doseg, odnosno, dopire do svojih korisnika čak ikad oni nisu na toj društvenoj mreži.

Mobilni oglasi – dobri danas, još bolji sutra

Oglašivačka mreža nije nešto novo za ovu društvenu mrežu, jer se već godinama govorka o toj opciji. U siječnju je Facebook najavio kako eksperimentira s načinima prodaje oglasa na vanjskim aplikacijama, opisujući taj test kao mobilnu oglašivačku mrežu. No, do sada je fokus bio na prodaji oglasa isključivo na samom Facebooku, i to na web verziji, a kako su konačno zaživjeli oglasi i na njegovim mobilnim aplikacijama, ova se društvena mreža može posvetiti i mobilnoj oglašivačkoj mreži. Inače, u zadnjem kvartalu prošle godine mobilni oglasi su donijeli prihod od 1,24 milijarde dolara, što čini više od polovice ukupnog prigoda od oglašavanja. Uskoro bi trebao stići i izvještaj od prvog kvartala ove godine, kada ćemo vidjeti je li se taj prihod još povećao. Većina mobilnih oglasa odnose se na instaliranje aplikacija, odnosno one oglase koji pozivaju korisnike na instaliranje određenih aplikacija i koji vode direktno na trgovinu aplikacijama.

Facebook na ovaj način ulazi i na tuđe tržište – tu je Googleova mobilna mreža AdMob, ali i neki manji igrači. Kao konkurent navodi se i Twitter, koji pokreće svoje oglase za instaliranje aplikacija. No, mobilnog prostora još itekako ima, posebno ako ste div poput Facebooka.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Startupi i poslovanje

Porezna zahtijeva da i fizičke osobe prijave svaki zakup Facebook oglasa ili Upwork angažman!

Bez obzira jeste li fizička ili pravna osoba - ako poslujete s tvrtkama iz inozemstva, možda biste trebali naći računovođu već danas.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Lora Pleško: Kako voditi tim i tvrtku u doba krize?

Lora Pleško je CEO Mašinerije, tvrtke za razvoj mobilnih aplikacija i web rješenja. Ususret Ladies of New Business konferenciji Lora nam je prenijela iskustva o slaganju internih procesa za vrijeme remote rada.

Intervju

Stručnjaci: Zbog “pada” Štita privatnosti razmislite hoćete li koristiti američke servise kao što je Mailchimp 

Dok se čeka razjašnjenje odnosa između SAD-a i EU u kontekstu prijenosa podataka, tvrtke koje prenose podatke van Europske unije moraju dokazati da su poduzele dovoljne mjere zaštite. Konzultantica za zaštitu podataka, Vlatka Vuković, smatra da su pojedini servisi prešutjeli bitne informacije.

Kultura 2.0

S nagradom Europske komisije u ruci e-Škole nastavljaju digitalizirati 1317 škola u Hrvatskoj

Nagrađen i od Europske komisije CARNET-ov projekt e-Škole dokazao je kako je Hrvatska na dobrom putu da "odgoji" digitalno zrele škole. Što se sve događa u pozadini pripreme i realizacije takvog velikog projekta, u doba krize, saznali smo.

Intervju

Ovako izgleda Nanobitov proces razvoja igara koje svakodnevno igraju stotine tisuća ljudi

Hollywood Story i My Story jednostavno je igrati, ali koliko je jednostavno - ili komplicirano - napraviti uspješne 'casual' igre?

Startupi i poslovanje

I ove godine na Ladies of New Business, ali online! 5. i 6. studenog bavimo se temama o vodstvu

Kako osigurati kapital i u krizi, kako vođenjem drugih ne zaboraviti na sebe, koji su to izazovi upravljanja timovima i resursima u "novom normalnom" - pokrivamo sve bitne teme o ženskom vodstvu i poduzetništvu u doba krize na Ladies of New Business konferenciji.

Kultura 2.0

Ravnateljica preloške knjižnice okupila igrače Harry Potter igre od Las Vegasa do Hong Konga i napravila izložbu njihovih knjižnica

Maja Lesinger četiri je mjeseca radila na virtualnoj međunarodnoj izložbi Harry Potter: Wizards Unite the Libraries u koju su se uključili igrači, a posebice knjižničari diljem svijeta. No, baš njena knjižnica iz Preloga nije mogla završiti u izložbi jer nije mjesto od interesa u samoj igri.